Last news in Fakti

17 Януари, 2012 12:07 3 148 0

Да си бежанец в България

  • каритас-
  • благотворителност-
  • бежанци
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

850 души са поискали да получат статут на бежанци в България за 2011 г.  Само на 6 от тях е предоставен такъв, 319 са получили отказ, а на 166 е даде хуманитарен статут. Прекратените производства са 204. Това е сухата статистика на Агенцията за бежанците към МС. Зад всяка цифра обаче се крие една човешка съдба и много надежди.

Най-многобройни са търсещите убежище от Афганистан и Ирак. Причините за това са няколко, но основната е, че България е първата страна по пътя им към Западна Европа, която може да им предостави убежище. Нито Пакистан, нито Иран, нито Турция са страни по Женевската конвенция или поне, ако са такива, както Турция, не предоставят убежище и закрила на лица, които произхождат от другаде освен от Европа.

Най-атакуваната отсечка по гръцката граница е река Марица, по чийто талвег преминава браздата между Турция и Гърция. Българската граница обикновено се щурмува между Свиленград и Елхово заради близостта до международния път.

Първото, което търсещите убежище в България срещат в страната ни е център за задържане – или в Любимец, или в Бусманци. И биват държани при условия, подобни на затворническите, в продължение на няколко месеца, половин година. Официално процедурите за отговор по исканията за убежище трябва да бъдат решени в рамките на шест месеца, но молбите често биват бавени, сроковете – удължавани, а съдебните дела се протакат с години.

В хода на този процес кандидатите могат да бъдат освободени от центровете за задържане, но едва след като за тях се отвори място в центровете за приемане с отворен режим. Голяма част от тях остава да разчитат на подкрепата на неправителствените организации.

Една от тях е благотворителната организация Каритас България, чиято Миграционна служба работи с бежанци вече 9 години. Сдружението се е утвърдило като партньор на Върховния комисариат за бежанците към ООН и Държавната Агенция за бежанците към МС. Каритас помага както на чужденците, получили убежище у нас, така и на тези, които искат да са завърнат у дома.

Определен брой чужденци, пристигат в България с надеждата да намерят по-добър живот и осигурено препитание в държава, членка на Европейския съюз. Не успяват да получат разрешение да живеят и работят. Оказват сте се в положение на нередовно пребиваващи, с всички свързани с тази ситуация последствия: нямат законен достъп до пазара на труда, не могат да се осигуряват социално, не могат да получат адекватно медицинско обслужване в случай на нужда и т.н.

Като чужденци, по принцип или вече не отговарящи на изискванията за влизане и/или престой в Република България те са  задължени да напуснат територията й. Живеят в постоянен страх от факта, че подлежат на принудителни административни мерки.

През февруари миналата година, с финансиране от Европейския съюз, у нас започна да действа проект за доброволно връщане на чужденци от трети страни (извън общността) в родните им държави. Проектът, който продължи 5 месеца, беше реализиран от Каритас София.

За петте месеца на проекта са консултирани 138 души и са установени контакти с цел реинтеграция с партньорски организации в Ирак, Иран, Армения, Грузия, Ливан, Мароко и Косово. Оказано е съдействие на 51 души относно правните рамки на доброволното завръщане; юридическо представителство и проучвания за ситуацията в страната на произход. Осъществено е представителство на 16 лица пред държавни и миграционни власти за снабдяване с необходими документи. Проведени са медицински прегледи на 20 лица.

В процес на реинтеграция са 10 завърнали се в страните си на произход лица, двама грузинци и осем иракчани. След консултации с експертите на Каритас в страните на произход четирима от доброволно завърналите се са започнали работа като таксиметрови шофьори. Други четирима са подпомогнати да инвестират в дългосрочни договори за наем с цел независимо и трайно пребиваване в родината. Останалите двама са избрали да използват своето подпомагане за закупуване на мебелировка и ремонтни материали за собствения си дом.

От Кутаиси до София и назад

Първите имигранти, на които проектът помогна да се завърнат в своята подината, са от Грузия – Мераби Годуладзе и Гурам Джанилидзе. И двамата са на 47 години от град Кутаиси, който се намира на 250 км от столицата Тбилиси. По професия са строители. Мераби няма жена и деца, само сестра, а  Гурам е вдовец с голям син, който вече работи.

До военния сблъсък с Русия през 2008 г. в страната им е имало работа за тях, макар и недостатъчна, но след последния конфликт строителството е замряло напълно. Тогава двамата приятели решават да заминат за България, за да търсят препитание. Влизат в Турция, с която Грузия има безвизов режим и прекосяват нелегално границата с нашата страна.

Отначало са настанени в Приемателния център към Държавната агенция за бежанците, след това наемат стая под наем, в която живеят заедно. Сменят квартирите няколко пъти. Упорито търсят постоянна работа, но не успяват да намерят, защото строителството и в България много е намаляло, а и нямат редовни документи. От време на време се хващат временно на някой строеж, но заплащането им е ниско и нередовно. Издържат се главно с парите, които им изпращат близките от Грузия.

Около година след пристигането си в България вече са се убедили, че ако положението и в нашата страна не се подобри, за тях двамата няма да има перспектива, но в същото време и в Грузия бъдещето им не е обещаващо. Не знаят подробно какво се случва там, но не вярват, че има значителни промени.
Мераби притежава около 3 хектара земя на 20 км от Кутаиси, която може да ражда и жито, и царевица, но не разполага с техника, с която да обработва нивите си. Гурам е имал жилище в Кутаиси, което е продал отдавна. Изглежда, че положението им е безнадеждно.

И тогава се случва малко чудо. В началото на 2011 г. двамата се обръщат за помощ към Българския хелзинкски комитет, откъдето ги информират за старта на проект за доброволно завръщане от България на граждани на трети страни и за възможността да получат известна материална подкрепа за „ново начало” в родината им.
Сега Мераби и Гурам разчитат за своята реинтеграция в родната си страна на Каритас Грузия, чийто експерти ще им помогнат да си намерят жилище и да започнат работа. По проекта ще могат да получат малка помощ, за да стартират някакъв бизнес – нещо, което винаги им е липсвало. Разчитат и на близките си – сестра, син, много приятели, които да им подадат ръка за първите стъпки отново на родна земя. Разбират, че няма да им помагат непрекъснато, че бъдещият им живот зависи единствено от тях самите. И се надяват.

Професия доброволец

Каритас София се опитва да помага и на тези, които все пак решават да останат в България. В сътрудничество с Интеграционния център (ИЦ) при Държавната агенция за бежанците (ДАБ) доброволците на сдружението подпомагат на децата на чужденци, търсещи или получили закрила, в заниманията в центъра. В Центъра учениците–бежанци получават специализирана помощ при подготовката на уроците си по различни учебни дисциплини, а родителите им се консултират по всички въпроси, свързани с образованието им в България. Доброволците на Каритас София помагат на децата при подготвянето на домашните за училище, както и в подготовката за изпит за определяне общообразователното ниво към Регионалния иснпекторат по образованието.

25 доброволци откликнаха на призива и участваха в първата част на проекта на Каритас София и Си Ви Ес – България  от началото на ноември до края на януари. Ентусиастите  помагаха на деца и юноши от 2 до 17 години да се адаптират по-лесно в българското общество. Всеки ден от 14 до 16 ч. доброволците помагат на децата да си учат уроците, да си подготвят домашните и да работят над неяснотите.

От средата на февруари започва и част втора от приключенията в Интеграционния център, като за целта Каритас София отново набира доброволци. Голяма част от сегашните  изразиха желание да удължат ангажимента си с още 3 месеца. Доброволците ще бъдат заети в удобни за тях дни, веднъж седмично в рамките на 3 месеца.

Ако за вас чужденец не означава "чужд", ако сте над 18 години, ако имате една свободна сутрин и/или следобед седмично, ако имате желание да работите с деца и младежи, искате да бъдете полезни и сте отговорни към поетите задължения, Станете част от екипа на Каритас София!

Благотворителност не само по Коледа

Каритас София е сдружение с нестопанска цел, което е в тясно взаимодействие с Католическата църква и развива своята дейност в страната и чужбина – част от  Каритас България и от Каритас Интернационалис, в която членува наред с още 165 организации, работещи на територията на над 200 държави.

Основната цел на сдружението е да подпомагаме духовно и материално лица и социално слаби групи, като предоставя разнообразни социални услуги на хора с увреждания, на пострадали от природни бедствия, възрастни хора, сираци, изоставени, самотни майки, наркозависими, бежанци, деца от малцинствени общности и други лица в неравностойно социално положение.

Каритас София е създадена през 1992 година. Организацията има мрежа от доброволни и наети (49) сътрудници в 9 населени места – София, Ямбол, Пловдив, Казанлък, Малко Търново, с. Баня (Нова Загора), Куклен, Покрован и Бургас.

За децата и младежите с увреждания са отворени центрове  в Ямбол и София, които предоставят комплексни социални услуги - кинезитерапия, психотерапия, логопедични занимания, арттерапия, трудотерапия, работа с родителите и други специализирани занимания.

За децата от малцинствата Каритас София реализира разнообразни дейности в помощ на образованието и организиране на свободното им време в с. Куклен и с. Баня.

За самотните  и болни  възрастни хора Каритас София предлага комплексни социални и здравни услуги по домовете на хора с тежки заболявания и в трудна социална ситуация в София и Малко Търново. Социални кухни и патронаж има в София, Покрован и Пловдив.

За хората, зависими от психоактивни вещества Каритас София реализира долечебната програма Подвижен кабинет за работа на терен в София и Бургас. На клиентите на кабинета се предоставя първична медицинска помощ, анонимно изследване за кръвно преносими инфекции, консултации за възможностите и начините за лечение, консултират се родители и приятели, осигуряват се безплатни медицински прегледи.

За хората пострадали от пожари, наводнения, градушки и други природни бедствия Каритас София реализира дейности за спешна хуманитарна подкрепа и рехабилитация, като осигурява спешна помощ за възстановяване на разрушените домове на хората в трудна социална ситуация от пострадалите региони.

Каритас предоставя социални консултации и социално подпомагане на уязвими лица - търсещи убежище, бежанци, имигранти, жертви на трафик. Нейните усилия са насочени в подкрепа на най-уязвимите от тях, а именно тези, които току що са пристигнали в страната ни, както и по-големи семейства, самотни родители и хронично болни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА