Last news in Fakti

23 Януари, 2012 14:00 1 095 2

Европейците все по-малко толерантни

  • европейци-
  • толерантност-
  • ес-
  • роми-
  • бежанци-
  • расизъм
Европейците все по-малко толерантни - 1
Протест срещу дискриминацията в Италия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейците стават все по-малко толерантни, предупреди американската организация за защита на човешките права Human Rights Watch, цитирана от сайта EUobserver. Расистките стълкновения в Гърция и Унгария, лошото третиране на ромите и мюсюлманите, заподозрени в тероризъм, отношението към бежанците от Арабския регион са сред доказателствата, че крайно десни настроения обземат европейците.

Най-шокиращият пример е масовото убийство на 77 души, извършено от норвежкия капасин Андерш Брайвик, който се обяви за военен командир, защитаващ континента от исляма.

Това само потвърждава опасността от подтиснатата нетолерантност в страни като Франция, която забрани мюсюлманските бурки, и Холандия, която позволи на крайнодесни партии да пропагандират противопоставяне с исляма, смятат от организацията.

През май крайнодесни гръцки активисти щурмуваха предградие с пакистанци. Резултатът бе 25 души в болница, някои от които с прободни рани.

През април унгарският Червен кръст се видя принуден да евекуира спешно 227 роми, държани на сила в палатки.

Докладът изобличи девет страни в ЕС – Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания и Великобритания, които са в процес на „втвърдяване“ на крайнодесните настроения по ред въпроси – от даването на убежище до гей правата.

Франция и Италия са критикувани за политиката им на експулсиране на роми. Гърция пък продължава да държи бежанци, сред които майки с деца, в крайно унизителни битови условия.

Италия отпрати около 60% от бежанците от Тунис, които революцията принуди на търсят убежище.

В доклада на организацията има и критика към Европейската комисия, която не изпълнила задълженията си да опази основните човешки права. „Ако ЕК не намери повече кураж, пропадането на правата в ЕС изглежда ще продължи“, твърдят експертите.

„Без обединени правителствени усилия, следващото поколение европейци може да гледа на човешките права като да допълнителна екстра, отколкото на основна ценност“, допълват те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абу Арз

    0 0 Отговор
    Аз не видях нищо, което да не е морално. Както има крайно леви партии и те не са незаконни, така има и крайно десни. Европейците стават нетолерантни, защото пришълците са кофти материал - изнасилвачи, ислямисти, крадци, мафиоти и т.н. Вместо американците да ни казват как да третираме другите, да кажат те как третират латиноамериканците !
  • 2 стефан

    0 0 Отговор
    Ами писна им(ни) на европейците,къде трябва да отидем ние от европа ,в африка или азия . По – добре американците(филмаджиите) да обяснят на ,китаици,пакистанци ,алжирци ,мароканци и всякаква подобна,какво е това прекъснат койтус ,щом нямат пари за презервативи.