11 Февруари, 2018 16:01 4 410 31

Първият джендър детски филм ли е "Лили Рибката"?

  • лили рибката-
  • филм-
  • джендър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро публикация определи филма “Лили Рибката” като “първия джендър детски филм” в България. Ето какво написа авторът и продуцент на филма Ясен Григоров по този повод:

Уважаема г-жо Христова, уважаеми журналисти и всички граждани, коментирали с притеснения темата,

“Лили Рибката" е частично финансиран от държавата филм. В голямата си част е частна продукция. През 2015 проектът “Лили Рибката” спечели възможността да бъде финансиран на т.н. “нискобюджетна” конкурсна сесия за държавно финансиране организирана от ИА “Национален филмов център”. Проектът е преминал през всички изисквания и проверки, които изпълнителната агенция следва според законите на страната ни и упражнява чрез две комисии – Национална художествена комисия и Финансова комисия.

Производството на филма изисква много повече от отпуснатото от държавата финансиране и аз , в качеството си на продуцент, намерих останалите средства, чрез които “Лили Рибката” се превърна в по-голямата си част в частна продукция. Държа да подчертая, че счетоводно “парите на хората” са похарчени по най-правилния и честен начин – счетоводството на продукцията е проверено с три отчета от самата ИА “Национален филмов център” и от експерт счетоводител, който е външен проверовъчен орган, признат от държавата. За производството на филма са работили над 20 фирми, 200 професионалисти и голяма част от снимачния процес – с други думи – разплащания, се случиха в една от най-бедните и ощетени в икономически и социален план области на страната ни – северозападна България.

Важно е да спомена и това, че преди да направя „Лили Рибката“ с “държавни” пари, аз съм автор и продуцент на още два пълнометражни филма, изцяло независими – “Дървеното езеро” (2009) и “Малък-Голям” (2011). Тези филми получиха много отличия и представиха страната ни на различни международни фестивали, включително и на Фестивала на българския игрален филм “Златна Роза”. Забележката е важна, защото в обърканото време, в което живеем и в безизходицата, която много от нас приемат за даденост, аз се боря от години и намирам начини да съм професионално активен без да се обръщам задължително към държавата за помощ. Правя това с цел да имам история, която да вдъхнови собствените ми деца, давайки им увереност, че не е срамно и отчаяно да си българин.

Надявам се, че с горните обяснения отговорих на притесненията и съмненията относно начина, по който са изразходвани тези средства, които с право, в качеството ни на данъкоплатци всички, ние наричаме “наши”.

Филмът "Лили Рибката" е приказка, която приканва зрителите да вярват във вълшебства, да не се страхуват от различните, да са с широки хоризонти. Филмът няма за цел да се вписва в дебата за сексуалността, транссексуалността и джендър проблематиката, така актуален днес. Проблемите, които г-жа Олга Христова търси във филма са важни за нея и разбирам колко те са съществени за социалната общност, към която тя принадлежи. Единственият ми отговор е, че филмът “Лили Рибката” е резултат от артистичния ми път и подход, от свободата на фантазията ми и не е направен под ничий диктат, нито има за цел да прокара социално-политически внушения. Целта му е да доближи възрастните до децата им, да попречи на елементарната омраза към различните (не тълкувайте думата откъм “джендър” страната й – различните са много повече и се намират извън актуалния дебат за броя на половете), да провери колко обичаме сами себе си и благодарение на тази любов и самочувствие колко стабилни правим по-слабите от нас чрез подкрепата ни, напътствията ни или чисто и просто способни ли сме на грижа в тяхна полза. Като много художествени произведения, “Лили Рибката” използва метафори. Едната е “Погледът”, който има силата да променя. Другата е “Вихрушката”, която пречи на едно дете да се самоопредели – но не в сексуален план. Вихрушката не е символ на сексуална обърканост, а на нестабилност, несигурност и слаба самооценка. Много деца страдат от тази ниска самооценка заради комплексите на родителите. “Лили Рибката” призовава към любов към самите нас на първо място и следствие на това добито и осъзнато самочувствие – към споделянето му чрез безрезервна подкрепа на децата ни и по-слабите, и различните от нас.

“Лили Рибката” е филм за градивното спокойствие и безрезервната любов към децата ни.

Сценарият е писан преди 8 години и е вдъхновен от собствените ми деца – момче на 9 и момиче на 14. Щастливи сме със съпругата ми, че и двамата растат щастливи, изпълняват една по една мечтите си и можем да ги гледаме в очите, без нито капка притеснение. Те не са боязливи, изказват мненията си и защитават позициите си, никога не са обиждани в семейството, и никога – удряни. Двамата са силни заради абсолютната им убеденост в родителската ни любов и подкрепа към тях!

След като завърших сценария, в продължение на още 5 години търсих начин да го финансирам. По това време (2010 – 2015) нямах никаква идея, че може да се открие връзка между наболели днес дебати и моите послания. За да завърша, позволявам си да ги повторя – те са прости и базирани на личния ми родителски опит – трябва да гледаме с любов децата си право в очите, без колебание в безрезервната родителска подкрепа.

В качеството ми на продуцент и автор на филма оставам на разположение за обществен и открит за широката публиката дебат, за да изчистя притесненията на определени медии и група граждани, но също и да получа възможността да отхвърля обвинения – някои от тях, засягащи ме и лично.

С уважение, Ясен Григоров

София, 10.02.2018


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йгймгйлгйтйэчтйчтйтйнч

    26 2 Отговор
    НЕ ПЪРВИЯ ....Е ЦЕЦО ЦИОНИСТА ЦЕЛУВА МАГНОЛИЯТА. ...
  • 2 Рибарят

    37 3 Отговор
    Някой чел ле е като малък приказката за Лили рибката? Защо аз не съм. А Явор Григоров с едно "Дървено езеро" се опитва да ни обясни колко е "Малък-голям" във финансирането на приказката която сам е написал "Лили рибката". Защо ли? Защото измества темата към държавното финансиране в което има и мои пари от моите данъци? А темата е за третият пол, наречен още социален, или gender. Азбучните истини за любовта към децати ни и за ненасилието над тях са ясни на всички и всички ги споделяме. Но разумните хора сме против джендър идеологията, която внушава този филм, и която ни натрапват платените и апологети. Аз съм против джендър идеологията и натрапването и в България. А вие против ли сте Г-н Явор Григоров?
  • 3 Убаво ма не

    46 2 Отговор
    Хубаво е да има БГ филми за деца. Но как пък тончо излезе тоя филм по време на приемането на измислената истанбулска конвенция?! Съвсем случайно, да беее.
  • 4 Баща

    41 2 Отговор
    Гнусна халтура и алчност за пари,която няма да се гледа от децата ми!Само психопат може да нарече децата си момче и момиче-Двамата!Само необразования твърди,че проблематиката за половете не е на сексуална основа!Според Фройд ако някой не знае какъв пол е,значи имаме патология на Едиповия комплекс!Ако двамата му деца чуват и гласове,това е сигурен знак за шизофрения!Налапайте се с пари,това е великия смисъл на халтурата,която няма нищо общо с киното!
  • 5 Подвеждащо заглавие, най-малкото!

    48 2 Отговор
    Права е жената да предупреждава! Хайде родителите да си представят ситуацията: Отиваш на кино с детето да гледа детско за някаква рибка... Показват ти филм за трансформиращо се момче/момиче, на което само романтично представени цигани могат да помогнат... Боли ме откъде ти е бюджета, когато след филма, детето ме разкости с въпроси, на които не съм избрал да отговарям точно по това време на развитието му!
  • 6 Фройд

    5 37 Отговор
    Никой от вас - коментиралите, не е гледал филма, нали? Личи си по глупостите, които са написали и които нямат нищо общо с филма, но понеже обичате да съзират трети полове и джендъри във всичко, това, че еди-коя-си казала еди-какво-си, е достатъчно основание да избълват машинално заучените си джендър-присъди. Точно, както и с Истанбулската конвенция - не сте я чели (по ограниченото ви мислене си личи, че нищо по-дълго от заглавие не можете да възприемате), но сте чули някой псевдо-патриот какво е казал, че има в нея и вече раздавате присъди. Човекът ясно е посочил кога е написал сценария (доста преди Конвенцията да е била дори идеен проект), а и технологичният процес по пълнометражен филмов проект продължава близо година, така че филм, който излиза сега по екраните, е сниман миналата пролет, може би дори по-отдавна, преди някой да е говорил за тази конвенция, и излиза сега (това - за дебила от коментар 3), защото сега е готов (така е с филмите - излизат, веднага щом са готови, какво искаш - продуцентът, вместо да го пусне по кината, да си го държи вкъщи?)...

    Коментиран от #10

  • 7 123

    29 5 Отговор
    По плодовете му ще го познаете, откъде е намерил начин да си финансира пропагандицата, мръсна.
  • 8 Омг

    22 1 Отговор
    А може ли на Лили Рибаката на сухо и без обесенения да я върна към правия пол!?
  • 9 Юнг

    35 2 Отговор
    Наистина трябва да си Дебил за да защитаваш гнусна халтура,която се мисли за филм! Режисьор-Продуцента сам признава,че се е занимавал с намиране на пари 5години,това доказва,че проектът е некадърен и пошъл!!!!!!А също,че не е чел Фройд и Юнг които имат обяснение за повечето психологически патологии!:):):)

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 метаморфоза

    28 0 Отговор
    Лили рибката станала Пенчо рака!
  • 13 Анонимен

    25 1 Отговор
    Гледах трейлъра и спокойно мога да кажа че филмът не струва.
  • 14 Пазарен Либерализатор

    4 36 Отговор
    Колко пошли аутисти. Над 90% е дебилизма сред населението, за съжаление. Половината сте сексуално малтретирани като деца от бащите си, ама сте против Истанбулската конвенция, без да сте я чели изобщо. Поне глрдайте филма преди да се изявявате като критици.
  • 15 ЧГФ

    30 3 Отговор
    Тоя е корумпиран, соросоиден некадърник, готов на всичко да вземе парите. Слава богу, че филмчето е боклук и децата няма да го гледат. Ама се е нагушил като Пликан.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фройд

    5 28 Отговор

    До коментар #9 от "Юнг":

    Колега, гледал ли си филма? Наистина трябва да си дебил, за да критикуваш филм, който не си гледал и да казваш какво има в него, без да знаеш... Халтура? Как реши, че е гнусна халтура? В България е напълно нормално да търсиш пари за пълнометражен филм по 5, че и повече години. И в чужбина е нормално. Това не значи, че филмът е лош. Гледах филма и честно казано - с нищо не е впечатляващ, но в никакъв случай не е лош. Филмът обаче е направен за детската аудитория, така че аз и ти не сме в целевата публика, и е най-добре да оставим децата сами да преценят харесва ли им, или не. А измишльотините - че бил джендър/гей и не-знам-си-какво-още, при това - изказани от хора, които не са го гледали, несъмнено издава сериозните им психични отклонения.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Лили

    41 2 Отговор
    „Лили рибката“ е не просто джендър-филм, а потресаващо бездарно детско кино с претенцията да възпитава в сексуална и малцинствена толерантност и политкоректност. От цялата тази либерално-педагогична каша се е получило едно голямо нищо, понеже от идеологически клишета не става филм, още по-малко детски.

    Филмът уж разказва историята на свенливо момченце, което се превръща в момиченце, всички му се подиграват, а родителите му не го разбират. Когато някой го погледне в очите, Дани се превръща в Алекс и обратното. Вътре има широкоскроени синеоки цигани и прости, тесногръди селяни, добра, но нерешителна учителка, недокрай разбираща двойнствената природа на своя ученик/чка с полово неутрално име Дани/Алекс, брутален училищен директор, неспособен да проумее смущенията в обърканата детска душа, нарцистичен психиатър, който разглежда „казуса“ като възможност за постигане на пари и слава. Авторитетите са подиграни, половата неопределеност – възпята. Малцинствата – праведни, мнозинството – вулгарно. Филмът е правен с мисъл за възрастните, или по-скоро като отмъщение към тях. Тонът е обвинителен, прокурорски: зад всяко смутено дете стои един лош родител. Без фини нюанси.

    Режисьорът залага на елементарни внушения – момченцата, които се чувстват като момиченца, циганите и родителите, разтерзани от вина спрямо децата си, са добрите. А ония, които обиждат „женчовците“, не харесват циганите и шамарят отрочетата си – прости и лоши.

    „Лили рибката“ е бездарна джендър
  • 21 Лили

    28 2 Отговор
    „Лили рибката“ е бездарна джендър измишльотина за шарани, които вярват в „либералното образование“ и „шведския модел“, във възпитателната теория за „детето-цар“ и в „разбиването на социалните стереотипи“. Нескопосан манифест на неолиберални утописти, вярващи в безпределната свобода на индивида, извън всякакви обществени условности, до степен, че на моменти вярата им се родее с диктат.
  • 22 Красимира Николова

    19 1 Отговор
    Може би като родители трябва да внимаваме кокво гледат.,четат и слушат децата ни.Да следим какво ги учат в училище и не допускаме да бъдат обърквани с някакви измислени нови теории.

    Коментиран от #23

  • 23 Не не е

    20 2 Отговор

    До коментар #22 от "Красимира Николова":

    Не "може би" скъпа, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е!!! Трябва да си абсолютен дебил, за да решиш, че училището и улицата ще направят детето ти човек. Семейството е основния фактор, мила - семейството и никой друг не може да възпита цялостно децата ти.

    Коментиран от #24

  • 24 Фройд

    3 16 Отговор

    До коментар #23 от "Не не е":

    А, каква е гаранцията, че семейството е толкова морално, културно и духовно извисено, за колкото се мисли? Ето, виждам, че тук всички се изявявате като съдници от последна морална инстанция, но, като изляза на улицата, шофирам колата си, сблъскам се с разни държавни и общински служби, съмнителни бизнеси и т.н. - виждам само крайно невежество, немърливост, простотия, корупция и т.н. За разните цигански общности пък дори не говоря - там, родителите, които, също като вас тук, смятат, че знаят кое е най-добре за децата им, по-добре от образователната система, дейците на културата и т.н., създават бъдещите крадци, изнасилвачи и убийци. Така че, малко скромност и смелостта - да приемете, че може би все пак някъде има хора, които по-добре знаят от вас, кое е добро и кое не, за едно дете, няма да ви навредят...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 До потребител Фройт

    17 5 Отговор
    Г-н Фройт, по всичко личи, че не само не сте гледал филма, но не сте чел сам себе си. Според Фройт, ако в ранна възраст не си се припознал с биологичния си пол т.е. с този на родителя си от твоя биологичен пол, то тогава ти имаш Едипов или друг комплекс. Ако пък имаш раздвоение на личността момче-момиче, то психиатрите ти поставят диагноза - шизофрения. Лили рибката да ЗАРИБЯВА където иска, на не тук в България.

    Коментиран от #27

  • 27 Фройд

    3 8 Отговор

    До коментар #26 от "До потребител Фройт":

    Нищо подобно. Едиповият комплекс представлява неосъзнавано желание да се притежава родителят от противоположния пол и да се премахне родителят от същия пол (наречен е на гръцкия митичен герой Едип, който убива баща си и се оженва за майка си). Шизофренията пък е психично разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции, като най-често се проявява със слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности (като това например - да откриеш в съвсем безобиден детски филм - конспирация за промиване на детските мозъци, налагане на някакви трети полове, извращения и т.н...).
  • 28 Благодаря за инфото.

    17 0 Отговор
    Бъдещите деца на Дани/Алекс кой пол ще искат да премахнат и в кой ще се припознаят?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Поправка

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    И* Че*
  • 31 magendavid

    0 1 Отговор
    Добре дошли в европейските Нехристиянски ценности на объркани хора с психо проблеми!!!!!!