Last news in Fakti

4 Март, 2018 23:03 3 831 17

Да закрием министерството на спорта

  • зима-
  • сняг-
  • провал

Олимпийският провал обаче е показателен за няколко неща

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Боровец разполага с всичко необходимо, за да отгледа зимни олимпийски медалисти. Навремето, при по-лоши условия, отгледа Петър Попангелов. Но медалисти няма. Това отбелязва в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

Това дали ще имаме медали от зимната Олимпиада не е особено важно само по себе си. Олимпийският провал обаче е показателен за няколко неща:

- Децата не спортуват.

- Хората по принцип не спортуват.

- Няма амбиция за успех. По принцип няма.

- Успяват предимно тези, които го правят сами (Григор Димитров, Петър Стойчев).

- Спортната политика е напълно объркана.

Иначе условия има. Знаете ли например, че София има повече басейни олимпийски размери, отколкото поне 8 милионния Лондон? Или че България е един от водещите производители на велосипеди в Европа. Само дето почти никой не ги кара в България. Или че България се води за най-големият производител на ски в света? Да, в света.

Какво може да се направи? Може би вместо Теменужка Петкова, оставка трябваше да подаде спортния министър (дори не знам кой е, но като ще сме толкова принципни, защо не). Друга възможност е просто Министерството на спорта да бъде закрито. За какво е то? Някой да знае? Щом не е за медали, нито за масов спорт, нито за училищен спорт? И да престанем да строим стадиони и спортни зали във всяко село. С освободените пари да наемат повече учители по спорт в училищата. Това на първо време. По-зле няма как да стане, може да стане по-добре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българинъ

    65 0 Отговор
    Той е човек на ББ,затова няма да го махнат.Пък,че няма спорт,това никого не тревожи,важното е,че има далавера!
  • 2 СпасЪ

    74 4 Отговор
    А защо не закрием направо държавата? Коя институция работи нормално в нея?
  • 3 Гост

    21 2 Отговор
    Ние имахме ли представител дори ?
  • 4 гостъ

    4 13 Отговор
    Попантелов е тренирал изключнелно в чужбина и нова го е направило шампион.

    Коментиран от #10

  • 5 реално

    38 3 Отговор
    Няма ги вече люпилните за спорта т.е. спортните училища и школи от които излизаха тези спортисти, които прославяха България преди да дойде новия капитализъм ! Сегашните "спортни училища", ако изобщо може да се нарекат такива са бледо копие на предишните ! Сега като цяло могат да тренират деца само на богати родители, защото за всичко се плаща и то скъпо! За жалост обаче това, че родители мутри и богаташи плащат за спортовете на децата си не прави отрочетата им таланти. Защото, колкото и да им е странно с пари талант не се купува. Преди години държавни съгледвачи издирваха деца таланти по села и паланки без оглед на финансовия статут и образование на родителите им, намираха нешлифовани диаманти и ги превръщаха в школите финансирани от държавата в световни спортни звезди ! Достатъчно е само да прочетете биографиите на изявените ни спортисти и ще разберете, какво ви говоря.
    Сега държавата е абдикирала и това че един Бойко се бие в гърдите, че "построил" една зала с чужди спонсорски пари нищо не е !
    Няма стратегия, няма финансиране и пари за деца таланти, няма и политическа воля, а тоя министър Кралев дошъл от рекламния бранш и за чеп за зеле не става !
    Така че не ни остава нищо освен да чакаме да се появи някое дете с талант на богат родител да не се изкалпазани и да стане голям спортист.....смятайте, каква е вероятността !!!!!
    На партията мащеха ГЕРБ не разчитайте, а като се замисля и на другите сегашни партии!
    Тъжно, но това е действителността ! Все па

    Коментиран от #7, #9

  • 6 реално

    32 1 Отговор
    ....Все пак все още се намират спортисти, които напук на всички несгоди и мизерия ни радват, но това са бели лястовици от "червената книга" на изчезващите видове !

    Коментиран от #13

  • 7 Браво

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "реално":

    Батето Славков ги обясняваше тия неща, но никой не го слушаше.
  • 8 Мързеливи дебели кубета

    6 12 Отговор
    Материала не обича спорта, той иска джипче, цигарки, чалга и ракийка, какво е виновен министъра че някакви дебели кубета не искат да спортуват, да ги остави да се тровят и да си трошат кубетата
  • 9 ААА

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "реално":

    Много точно написано,остава да кажеш и къде са децата на България,защо напускат ,или защо сега реално се раждат около 20 000 българчета, при предишни 167 000 ,другите не ги смятам .
  • 10 ААА

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "гостъ":

    Петър Пакпадналов(шегувам се) е формиран и израснал като спортист ,детство ,юношество и тк. Нататък в майка България,след което е можел да ходи да се състезава , и да потренирва и по чуждите ски писти.Опит се натрупва и извън България.Популяризира се и ски туризма в страната същевременно.Само че на Петър не му обръщахме тогава такова внимание ,щото той намираше място в първата десетка.А имахме много ,и големи имена които отиваха за сигурно злато ,и се връщаха със злато.Е такива гледахме.
  • 11 Около света

    19 0 Отговор
    Ами, да! Този министър си направи страхотна разходка до Бразилия през 2016 година на Олимпиадата в Рио де Жанейро. България зае "почетното" 65-то (шестдесет и пето) място, но Гологлавчо видя света на държавни разноски.
    На зимната Олимпиада сега - нищо.
    Следващият път - среден пръст.
  • 12 Кое къде

    9 0 Отговор
    я поогледайте състоянието на басейните и
    отидете до Боровец вижте ски шанцата ако всичко вече
    тотално не е рухнало
  • 13 mediator37

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "реално":

    Чувам за млади хора в спортни училища, не искат да се напъват да тренират и напускат спортното училище, местят се в у-ще по туризъм (за сервитьори). Отделно от това толкова са прости, че има случаи влиза в спортното паралелка кану-каяк и като го вкарват в кануто да гребе вика :" Ама аз съм се записал друго, няма да греба." Мисли, че кану-каяк е боен спорт, нещо като кунг-фу. Толкова са прости милите.
    Преди спортните училища привличаха младите, защото им даваха хубави сакове, екипи, анцузи, и най-вече ходеха в чужбина. Днес вече това не е никаква екстра. Няма кой да се напъва за да излезе в чужбина, защото това става вече без напъване.
    Тъжно, но нямаме масов спорт, селекция, конкуренция, а от там и елитни спортисти с възможности за медали.
    Преди
  • 14 гост

    11 0 Отговор
    Още преди 20г. спортно училище беше нарицателно за училище на слабаците, а не за престиж.
    В училище не се изучават спортове, а се минава по най-тънкия вариант.
    Малцината решили да се занимават със спорт срещат трудности, дали заради липсващата инфраструктура, дали заради бюрокрация, дали заради шуробаджанащина. Футболът у нас е посмешище, а там се наливат най-големите пари, които биха били достатъчни за отличната подготовка на всички други спортове взети заедно.
  • 15 Гост

    8 0 Отговор
    Западането на спорта е тенденция за всички европейски държави. Във футбола вече трудно може да се забележи не цветнокож футболист.
    В европа все едно гледаме първенството на Бразилия. Ако се направят световните първенства на расов принцип тогава ясно ще се види това за което говоря.
    Но извода да се закрие министерството на спорта е абсолютно правилен.
  • 16 овчар

    9 0 Отговор
    бе то деца не останаха, вие медали искате.
    иначе - Кралев вън, за нищо не става тоя дюмбел.
  • 17 всички всички

    4 0 Отговор
    Нее с него да започнем