Last news in Fakti

26 Март, 2018 17:20 1 599 0

Когато се бориш за върховенството на закона

  • закон-
  • комитет-
  • джулио терзи

Какво представлява Глобалният комитет за върховенство на закона „Марко Панела“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комитетът за върховенство на закона „Марко Панела“ е една от видните организации в Италия. Тя се бори за запазването на върховенството на закона и защитата на правата на гражданите. Неговият нов президент е Джулио Терзи ди Сантагат. Той говори за организацията в интервю пред Geopolitica.

Какво представлява Глобалната комисия за върховенство реда и закона „Марко Панела“?

Глобалният комитет за върховенство на закона „Марко Панела“ е организация, съставена от международно известни личности. Нейните цели са борба с ерозията на върховенството на закона и утвърждаване на правата на човека в световен мащаб.

Комитетът на организацията се състои от научен състав, съставен от изтъкнати международни адвокати. Съветът се председателстваше от покойния професор Шериф Басиони, който е считан за един от основните архитекти на идеята за създаването на Международен наказателен съд. Научният съвет се ангажира с определянето на общоприетото право на знание и конкретното му прилагане от страна на международната общност.

Как се е родил?

Комитетът е основан през 2016 г. от Марко Панела, лидер на Транснационалната ненасилствена радикална партия. Той почина само два месеца след основаването на комисията. Тя вече беше зад него в някои от неговите международни битки. За ЕС и САЩ беше изненада, че той иска да номинира мен за президент и Матео Ангиоли, него дългогодишен сътрудник, за генерален секретар.

Каква е неговата цел?

Укрепването на силата на закона и универсалността на правата на човека е от решаващо значение за потвърждаване, както на ключовите принципи залегнали в Хартата на ООН, така и на отговорностите на всички държави в световен мащаб. Тази цел не може да бъде постигната без демократичният взор на гражданите да бъде постоянно подобряван. Ние сме сигурни, че това е възможно чрез признаването на гражданските и човешките права до знанието за това как правителствата решават за гражданите. Не случайно логото, което е избрано за символ на Комитета е печата от Магна Харта. Документът е подписан през 1215 г. Това е първата по рода си декларация, която установява, че никой не е над закона, включително и суверена.

Какви са дейностите?

Ние сме обсерватория, която изучава и произвежда национални и международни политики. Ние се възползваме от интелектуалните и практически умения на нашите членове и от опита на учения Марко Панела. Ние участваме и на различния събития. На 10-ти март се включихме в марш, организиран от нашите тибетски приятели в Женева. Той отбелязва годишнината от въстанието срещу китайците в град Лхаса. Също така насърчаваме дебати и срещи, които да накарат гражданите да осъзнаят значението на нашите цели. На 24-ти януари в офиса на Транснационалната ненасилствена радикална партия, където се намира и офиса на Глобалния комитет за върховенство на реда и закона се проведе пресконференция за състоянието на политическата информация в Италия, точно в навечерието на изборите. В продължение на години тази партия осъжда недостатъците на тази система, която Панела никога не се е колебал да нарича режим. Ние анализираме и документираме манипулациите на статистическите данни, като се връщаме преди периода на дигиталната революция. Ние позволяваме на представители на репресирани малцинства да говорят пред италианския парламент или Съвета по човешките права на ООН. Ние сме активни на няколко фронта, чрез различни методи и много въображение. Мисля, че ние можем да бъде успешни, благодарение на усилията на много наши сътрудници, с които се опитваме да окажем влияние при случаи на масово нарушаване на човешките права и равенството на закона. Този комитет се бори за свободите и достойнството на човешкото лице. Можем да се надяваме, че ще бъдем все по-подкрепяни. Това е важно за нас. Дано имаме подкрепа, както от политическия свят, така и от гражданското общество. Така ще успеем да се развием.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА