Last news in Fakti

2 Април, 2018 08:00 6 775 29

Видяхме разликата между Борисов и Костов

  • радан кънев-
  • герб-
  • бойко борисов

Според Радан Кънев БСП и ГЕРБ често са на едно мнение по ключови въпроси

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък БСП и ГЕРБ имат еднакво мнение по много решения. По ключови въпроси те са неразличими. Решението да откажем да експулсираме руски дипломати за мен е много лошо.

Това e ключов исторически момент, в който един национален лидер показва, дали става за тази работа, или единственото, което го вълнува е колко гласа ще спечели или загуби. 20 години по-късно се откроява огромната разлика в чисто човешки план между лидерството на Костов и лидерството на Борисов. Лидерската роля на България на Балканите ще се изпари само няколко седмици след края на председателството.

Това заяви в интервю за Факти.бг бившият лидер на ДСБ Радан Кънев. През миналата седмица той представи своята първа книга „1 APRIL 2034”, която подготвя през последните 15 години.

Какво се крие зад името на книгата ви „1 APRIL 2034”?

Честно казано, каквото си намери читателят. Заглавието е последното, което се случи с тази книга. Тя е писана много отдавна. Буквално месец, два, преди да излезе книгата, аз се спрях на това заглавие.

Доколко повлияна е книгата от вашия реален политически опит? Има ли отражения на реални политически лица?

Няма такива. Тя е писана преди аз да започна да се занимавам активно с политика. Тя е силно повлияна от политическите ми възгледи, но не и от работата ми в активната политика и политическия ми опит.

Книгата е писана преди години. Вие казвате, че има неща, които сте предвидил в миналото и са се случили. Кои са те?

Книгата е писана преди 15 години и е завършена преди 12 години. Тя се развива в бъдеще време и има елемент на предвиждания. Някои от тях разбира се са съвсем неточни. Има попадения, които донякъде ме радват, но ме и натъжават от днешна гледна точка.

Едното е много силната политическа роля на църквата. Тогава тя не изглеждаше възможна, но сега тя става все по-натрапчива. За мен като десен и вярващ човек тази намеса е дълбоко нередна. Другото попадение е превръщането на понятието за консерватизъм в политиката от дясно - реформаторско, каквото беше дълги години, в по-скоро реакционно и по-близко до пропутинските иделогии. Тези неща са напипани още преди 10 години. С известна нескромност ще кажа, че това бяха добри попадения.

Какво мислите за решението на правителството да не гони руски дипломати от страната? Сякаш от много време не бяхме виждали такова единодушие между управляващи и опозиция. За какво говори това?

За много такива решения е имало единство. Напоследък те са на един акъл по такива въпроси. Те са на едно мнение за Белене, на едно мнение за това, което се случва в правосъдието и прокуратурата. За много ключови въпроси БСП и ГЕРБ са трудно различими. Конкретното решение, според мен е много лошо. Ясно е, че другото щеше да е много непопулярно. Това е един от ключовите исторически моменти, в които един национален лидер показва дали става за тази работа, или единственото, което го вълнува е колко гласа ще спечели или загуби. 20 години по-късно се откроява огромната разлика в чисто човешки план между лидерството на Костов и лидерството на Борисов (б.р. Кънев визира решението на Костов за даването на въздушен коридор за бомбардировките на НАТО на Сърбия през 1999 г.). Това се вижда.

Не е ли странно, че сегашният ротационен председател на ЕС България и бъдещият Австрия отказват да предприемат такива действия?

Австрийският случай е доста по-сложен. Австрия е неутрална държава по силата на следвоенните договори. Нейният неутралитет е ключов елемент от европейския баланс. България е член на НАТО и се намира в съвсем друга роля. Сравнението тук е по принцип неуместно според мен.

Не се ли взе това решение заради сложната ситуация на Балканите? В момента има силни противоречия между Турция и Гърция, Сърбия и Косово, Гърция и Македония. Не търсим ли по този начин запазването на нашата стабилност?

Точно, защото сме стабилни, можехме да си позволим един по-голям и вярвам много оправдан риск. Точно, за да покажем това лидерство на Балканите, което показахме през 1999 г. Резултатът тогава беше, че напълно неподготвена България все пак влезе в ЕС и НАТО. Без онова толкова трудно и непопулярно решение на кабинета Костов, това нямаше да е възможно.

Възможно ли е ново дясно обединение?

Аз знам, че дясно обединение е наложително. Дали е възможно, на този въпрос ми е по-трудно да отговоря.

Борисов демонстрира амбиция да наложи България като лидер на Балканите. Можем ли да кажем, че страната има подобна роля?

За съжаление това е само на думи. Поради този пример за липсата на смелост и твърдост във външната политика. Всички ще видят, че само седмици след края на председателството тази лидерска роля, за съжаление, ще се изпари.

Какво смятате за срещата на върха, която се проведе във Варна, между лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Ердоган? Позитивна ли беше тя за България?

Ще разберем по-късно. Сега е рано да се каже. Аз на първо време не видях положителни знаци. Естествено винаги е добре да се водят разговори и да си участник в тях. Би трябвало да има един малък плюс. Резултатите обаче няма. Мисля че, както лидерската ни роля, това ще бъде много нетрайно. Така изгледа за момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешен си

    73 32 Отговор
    Отрепка си радане
  • 2 ооооо

    41 69 Отговор
    много умен политик! Браво!
    Правете дясна партия, че тия комунисти от бсп и гроб - виждаш до къде ни докараха - пак в лоното на матушка Рассия.
    Еййй - няма отърване от тия рашъни бе!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рада дълбоката ли

    50 22 Отговор
    И единия е боклук и другият е боклук,само че от различни кофи
  • 5 Достоен българин

    46 45 Отговор
    С малко думи Р. Кънев ясно, точно и интелигентно е поставил нещаъа по местата им. Поведението на Борисов е незряло. Показва дребнава селсла хитрост, която има поддръжници сред неграмотните отпадъци от времето на съветска окупация.
    Стана ясно, че Борисов е некачествен израстък от миналото без бъдеще. Ненужен и безполезен, като москвич.

    Коментиран от #8, #20

  • 6 Рада Дълбоката

    29 17 Отговор
    На някой места съм дълбока на други плитка . А познайте ги де ? Но факт е че съм куха , или както се казва куха лейка !
  • 7 Дедо Грую

    45 23 Отговор
    Разликата е тази, че костов краде от пълна копаня и остави огризки за другите престъпници.

    Коментиран от #11

  • 8 костов в затвора

    38 20 Отговор

    До коментар #5 от "Достоен българин":

    Ако ти беше достоен българин да сега да бях си хвърлил паспорта и да бях ви задраскал на картата .... Но знам ,че сте малцинство или по скоро един автобус хора (видя се на изборите ) и това ми дава надежда ,че България ще я има . Иначе всякакви квалификации за снимката горе са излишни .....
  • 9 Тодоров

    29 15 Отговор
    Абсолютно тъп материал. Нов бърдак със стари к...и не става.
  • 10 антисоросоид

    25 20 Отговор
    Рада дълбоката като какъв се явява ? Сигурно е като представител на съ ръ сои дната джендар гилдия в софия ?
  • 11 еди

    31 20 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо Грую":

    Пълна копаня,викаш.Я да си припомним кога Костов дойде на власт. Когато доларът беше 3000 лв,заплатите 3 долара пенсиите долар.И комунягите бяха опоскали банките.

    Коментиран от #13

  • 12 Радане

    19 15 Отговор
    Да те уважи който та фане!
  • 13 Дедо Грую

    21 17 Отговор

    До коментар #11 от "еди":

    Така е. Но не забравяй, че беше при бкп-то финансов министър. А преди това по какво бе преподавател? сдс-то е бкп2. И последно - най - дивашката приватизация мавъра я осъществи.
  • 14 Прометей

    15 13 Отговор
    Хахахахаа....абе КОЯ беше тази отрепчица...

    Да бе, радка ПЛИТКАТА

    ...“г@з ти си нашето знаме“.....джендър иконата.....

    радке, МА.....колко останахте у.....файтона

    Ето голямо доказателство за хвърлени на вятъра от козяците.....

    радке, стой си в НЕБИТИЕТО.....
  • 15 ийго Радан на селския мегдан

    26 12 Отговор
    - Костов предаде БКП , първо
    - Костов предаде СДС , после
    - Костов предаде народа и Демократичния му вот, с "коридора"
    - предаде държавата, с криминалната приватизация
    - закопа я , заедно с мутрите от СИК и ВИС
    - и плю отгоре многоскратно с всевъзможни скандали-оръжейни, зърнени кризи,с горивата , софийските имоти и какво ли още не.
    Обаче на "десният" Радан му хрумна да изрови тоя политически труп и да го заразмята , може би за да изглежда в контраст самият той по-свеж.

    Коментиран от #28

  • 16 БАВНОЗАГРЯВАЩ

    10 4 Отговор
    А-а-а ! Сега разбрах какво имат предвид коментаторите,когато говорят за "дълбоката държава",която управлявала САЩ и нейния президент.
  • 17 Диоген

    18 11 Отговор
    Много омраза навсякъде, а спасение дебне отникъде! Не е лошо, че има русофили. Лошо е , че Русия не желае и не може да стане като нормалните държави-демокрация, развита пазарна икономика и проспериращи граждани!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диоген

    13 9 Отговор

    До коментар #18 от "ОНЯСКОНЯ":

    Това отново показва, че българските русофили нямат нищо общо с Русия, а само със СССР!
  • 20 Анонимен

    6 10 Отговор

    До коментар #5 от "Достоен българин":

    Достоен, ама като се докопа до властта само цапа. Не виждам нещо достойно в последователи на Командира, няма какво друго да научат от него освен грабене и национално предателство. Тук поне предателство няма освен Цв.Цв. който се е изцепил много тъпо.
  • 21 жмуц

    20 5 Отговор
    Костов е най-мразеният български политик, защото посегна да разваля кочината в която всички са си свикнали и са си намерили място.
  • 22 Неутрален

    9 4 Отговор
    Сега се краде повече и по-безпардонно отколкото по времето на Костов. Вече няма Господин 10 %. По-лакоми са управляващите, и десните и левите.
  • 23 Тръмп

    7 7 Отговор
    БСП,ГЕРБ,ДПС,Патриотите и Воля са изцяло хибриден политически продукт на КГБ и Кремъл!:)Досега се криеха,но вече Истината лъсна!И ще си платят за това!:)
  • 24 garbage

    4 5 Отговор
    Дълбоков се изказа ......по въпроса за износа на магданоза на баба Роса!Кънев е подставеното лице на Костов който пък е подставеното лице на др.Андрей Луканов!Сега """ демократите""" "" антикомунисти"" събират привърженици както и ученичката на Костов ...Нинова прави същото!Костов прави всичко възможно пак да влезе в политиката и парламента като през 2014г.Малко по-късно стана и опозиция на управлението в което участваше той.И стана така.....управляващ и опозиция на управлящ себе си......... !!!
  • 25 месара

    6 3 Отговор
    радано, ама и ти ли прописа бе?! за политик се видя че не ставаш, дали пък попрището ти е писането,..... едва ли, то и за това трябва мозък който да работи.
  • 26 Коко

    2 0 Отговор
    Брей много прости тралове на Герб и БСП! Прости, тъпи и смешни! И роднини!😆
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ийго Радан на селския мегдан":

    Поздравления за коментара !
    Изключително точно !
  • 29 гост

    0 0 Отговор
    И аз приветствам коментара. Умерен и според мен обективен.