10 Април, 2018 19:00 1 911 17

Александър Маринов: Партньор или васал на ЕС и НАТО е България?

  • нато-
  • ес-
  • българия

Великобритания иска солидарност по случая „Скрипал“, а в същото време руските олигарси са изкупили половината Висша футболна лига и половината от британските вестници

Александър Маринов: Партньор или васал на ЕС и НАТО е България? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спорът за поведението на правителството ни във връзка със скандала "Скрипал" повдигна принципни въпроси за отговорността на суверенната българска държава към съюзниците и партньорите си, но и към собствения си върховен суверен - народа.

Това коментира Александър Маринов за в. „Банкер“.

Премиерът изведнъж попадна между два огъня - от една страна, страстните приветствия на социалистите за "отговорната позиция", от друга, не по-малко парещото открито обвинение в предателство към евроатлантизма, произнесено от втория човек в ГЕРБ. Както обикновено през последните години, слаб сценарий, изпълнен от посредствени актьори. Колкото Корнелия Нинова е зауважавала Бойко Борисов, толкова и Цветан Цветанов е готов да се жертва за евроатлантическата кауза (въпреки зачестилото участие в молитвени и други закуски зад Океана).

Но темата е сериозна. Първо, заради лавината от нравоучения какво би трябвало да прави в подобни случаи "истинският" партньор и България едва ли не се е самотлъчила от праведната евроатлантическа общност. Второ, заради опасността да пропуснем да си припомним историческите уроци до какво ни е водила вменяваната в наш дълг политика на "безусловно доверие и солидарност".

Тезата за укоримостта на българската позиция бе формулирана безпощадно ясно - като аксиома: "Когато съюзник иска от нас солидарност, истинският партньор не поставя под съмнение мотивите, доказателствата или целесъобразността на действието, което очаква от нас." Ако поискаш доказателства или, не дай, Боже, си позволиш да разсъждаваш относно целесъобразността на действието, не си "истински" партньор, а, по думите на друг анализатор, "клиентелна държава на Русия". Или, както с упоение обичат да повтарят някои, "руски троянски кон".

Изводът е, че солидарността е автоматично действие. Така се стига до изумителното обобщение за същността на отношенията в организациите, в които членуваме: "Автоматизъм на подкрепата и доверието - без това няма нито ЕС, нито НАТО".

Подобна теза не само е логически абсурдна и фактически невярна. Никоя от държавите в посочените организации не действа "автоматично" - дори тези, които светкавично откликнаха на призива на Тереза Мей за солидарност. Всички от тази кохорта - поляци, балтийци, албанци - реагираха по този начин, защото така формулират и преследват своите национални интереси. Вярна или грешна е оценката е друг въпрос.

Никакъв "автоматизъм" няма в поведението и на големите континентални държави - Германия и Франция. Нещо повече, именно преследвайки своя интерес в отношенията с Русия, те умишлено съчетаха демонстрацията на "солидарност" с противоположни по смисъл стъпки. Едва ли има по-ясен знак в това отношение от хронологичното "съвпадение" с решението на Берлин да даде зелена светлина за строежа на "Северен поток-2".

Както основателно коментира един бивш български политик и дипломат, дори и самият зов за партньорска подкрепа от страна на Великобритания е доста лицемерен: "Не може да искаш солидарност, когато си отворил вратата за незаконните руски капитали, когато руските олигарси са изкупили половината ти висша футболна лига и половината от твоите вестници." Тук бихме могли да прибавим - една голяма част от намерилите гостоприемство в Лондон приказно богати руснаци са бегълци не от "тиранията на Путин", а от руското правосъдие. Техният "принос към демокрацията" очевидно се изразява в разграбването на създаденото от руския народ и в сътрудничеството с британските тайни служби.

Тези, които ни вменяват партньорска непълноценност, се натъкват на един трудно решим проблем - съюзниците се разцепиха. Освен България седем други страни от Европейския съюз отказаха да се присъединят към експулсирането на руски дипломати, същото направи и Швейцария. Не се поддадоха на партньорските "увещания" такива твърди съюзници на САЩ като Израел и Япония, да не говорим за натовска Турция. Сред бунтарите трябва да отбележим Гърция, която от собствен болезнен опит знае колко струва "партньорската солидарност". Връх на съпротивата бе официалната декларация на австрийския външен министър, че страната му е била подложена на недопустим политически натиск да се присъедини към санкциите от британския посланик във Виена. Стана ясно, че такъв натиск е бил упражнен и върху българското правителство - въпреки дипломатичното разяснение на вицепремиера Томислав Дончев: "Имаше разговори, не опити за натиск."

Поддръжниците на тезата за "истинското партньорство" и неприемливостта на искането на доказателства удобно забравят някои драматични моменти от нашата история, които би трябвало да ни служат като урок по повод на "автоматичната солидарност". Всъщност и двата случая, които ще посоча, са резултат на криворазбран национален интерес (и влияние на лични интереси). През декември 1941 г. българският парламент обявява война на Съединените щати и Великобритания в знак на солидарност с тогавашните ни съюзници от Тристранния пакт. Тогава това изглежда като печеливш символичен жест - САЩ са далеч, а Великобритания е пред разгром. Но през 1943-а и 1944-а над София се посипват съвсем истински бомби. Цената на "автоматичната солидарност" е трагична - 4208 убити и 4744 тежко ранени българи.

Има и много по-пресен и по-поучителен пример. Същите "основни съюзници", към които от нас се иска да проявим безусловно доверие, само преди 15 години започнаха войната в Ирак, използвайки фалшиви "доказателства" за оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсеин. Специална комисия на британския парламент проведе разследване и в пространен доклад разобличи манипулациите на тогавашното правителство, а бившият министър-председател Тони Блеър бе принуден публично да се извини и да поиска прошка. Тогава България отново се изкуши да прояви "автоматична солидарност" и отново с цената на живота на български войници.

Дано тези трагични моменти са ни за урок.

Призивите да се присъединяваме автоматично към начинания, започнати заради нечии чужди интереси, означават цинично пренебрегване на базисните принципи на демокрацията. Ако българските управници са безусловно отговорни пред някого, това е само българският народ, който им дава властта, и интересите на нацията. Партньорите, ако са наистина такива, имат правото и задължението да вземат обосновано с доказателства решение. Автоматично, без преценка, на война отиват само васалите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    34 4 Отговор
    Васал естествено.
    Примери БОЛ!
  • 2 Факт

    29 6 Отговор
    Що за въпрос...Всички знаят че политиците ни са васали на Е.С. и НАТО...Едно потупване по рамото и айде...А тоя Дончев защо лъже че нямало натиск за изгонването на руските дипломати-посланника на САЩ го каза открито" Изгонете руските дипломати".-и това ако не е натиск..А как спряхме Ю.Поток...Докато Орешарски обявяваше спирането му офицялно,оня олиго.рен сенатор Маккейн седеше до него и се хилеше...Да продължавам ли със примерите..Айде стига ни правихте на канарчета. Боко не изгони руски дипломати(засега) просто защото знае че това ще прелее чашата-а и без това е набрал много скорошни грехове и черни точки...
  • 3 двуличници

    31 5 Отговор
    Какъв партньор ни е Великобритания? Тя нали напуска ЕС? Ако България напускаше ЕС, другите страни дали щяха да са солидарни с нас? Вижте политиката в газопреносната система. Забраниха ни да строим вече започнатия "Южен поток", от който само от транзитни такси щяхме да печелим близо милиард годишно. Сега обаче, разрешиха "Северен поток 2", но условието е да не спира транзита през Украйна, за да не губи тя! (само за 2017 год. Украйна печели от транзитни такси за руския газ около 3 милиарда Евро!) А Украйна не е в ЕС и ненавижда руснаците и руския им газ! Заради такива политики, все повече хора не вярват на политиците си и гласуват за крайно-леви или крайно-десни партии.
  • 4 Иванов

    9 17 Отговор
    Не! Ние сме васали на Русия и Турция, а за ЕС и НАТО сме последна дупка на кавала. Така сме се разчепили и надупили на всички, че просто за нищо не ставаме, освен за някаква лесно проходима територия. Слава на Герп!
  • 5 Рубладжийче

    5 31 Отговор
    Цялата руско-червена отпадъчна маса е мобилизирана в защита на руската кочина и в плюене срещу ЕС и НАТО. Но влечуги като Маринов не могат да накарат нормален човек да им повярва.
  • 6 тоя филм сме го гледали

    19 3 Отговор
    Българя винаги си е била пуделче навремето първи отидохме в Чехия и Унгария да ги "умиротворяваме".Както и сега веднага в Ирак и Афганистан,кому го държиме там не се сещам.Ааа сетих се на силните на деня и после винаги ама винаги ревеме яко.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бай Бай

    11 0 Отговор
    Кой ти гледа народа /суверена/ , бе. В коя държава политиците се грижат за народа? Одъртях, два строя преживях и не видях някой поли тик да се е загрижил за народа след изборите. Всичко е бута фория. Но у нас винаги е било в проценти повече от "нормалния" порядък. Нашите политици винаги са като "теле пред майка си". Лошото на системата е, че се отказахме от поговорката " който не работи не трябва да яде". Те това ни натресоха и ни разкатаха.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    24 3 Отговор
    Англия е държава, която винаги е търсила конфликт и никога не е стояла мирно. Те избиха индианците, защото отказаха да им робуват в строежа на Новия Свят, и си докараха роби от Африка. Унищожиха Индия, защото им беше конкурент. Леели са кръв по целият свят и нямат насищане. Сега карат САЩ да им водят войните, защото нали им е малкото братче. Не мога да осъзная каква е тази омраза, която таи в душите на английските политици. Това са най-големите ксенофоби на света. Русия е полезна на целия Европейски континент. Европа може да стане супер богата благодарение на Русия и всички да живеем приказно. Русия е единствения разумен шанс на Европа. Най-хубавото е , че руснаците също имат нужда от Европа и са готови за съвместен съюз. Обаче Англия си има Канада, Австралия, дори Гренландия е почти тяхна, затова те нямат интерес от Русия и искат да държат Европа в своето робство. Англия хем напуска Европа, хем принуждава Европа да се кара с Русия и с други държави. Това доказва, че Англия е враг Номер 1 на Европа и трябва да бъде унищожен, както и политиците , които ги защитават

    Коментиран от #16

  • 12 патриотъ

    23 3 Отговор
    България като малка по площ държава е обречена винаги да бъде под закрилата на някого.Когато бяхме с руснаците,бяхме наистина под тяхна закрила и живеехме сносно.Откакто сме с американците,достигнахме дъното по бедност и нямаме никаква закрила,а сме им само слуги,тоест васали!

    Коментиран от #13

  • 13 Рубладжийче

    3 19 Отговор

    До коментар #12 от "патриотъ":

    Ти русофилски джендъре за каква закрила ревеш? Като се чувстваш толкова малък и жалък бягай при дядо си Иван да ти пази, шиба с нагайката и да те оножда всекидневно.

    Коментиран от #14

  • 14 АНТИКУРИСТ

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Рубладжийче":

    Юристке споко да не се ошлякаш до коленете от напъване!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГОСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    учил си и не си се доучил...знаеш само да повтаряш това което Ватенките от Москва ти набиват в празната глава, а доказателството че и ти си чел само Винету е , че Гренландия е Датска, а не Британска територия
  • 17 патриотъ

    1 1 Отговор
    Скоро не съм чукал рубладжийчета,та таман си отворил устата,пардон духалото,мога да ти го подам!Да ти е сладко!