Last news in Fakti

19 Април, 2018 11:00 1 419 10

Насилие над евреи? Германия трябва да реши

  • евреи-
  • насилие-
  • германия

Посред бял ден в Берлин младеж от арабски произход замахва с колана си по човек с еврейска кипа. Това не е първата антисемитска проява по германските улици

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видеата в интернет, които документират антисемитски прояви в Германия, се превърнаха в тъжно всекидневие. Ту ще подпалят израелско знаме, ту някакъв мъж ще се нахвърли с ругатни срещу собственик на еврейски ресторант, споменавайки газовите камери. И всеки път в отговор се надига вълна от възмущение. А политиците обещават, че ще сторят всичко възможно за закрилата на евреите в Германия. И припомнят историята, говорят за отговорност, назначават специален пълномощник и оповестяват образователни инициативи. Не на последно място те изтъкват и комплексното предизвикателство пред една страна, която едва сега с голямо закъснение признава, че вече е държава, в която трайно пристигат преселници.

Какво става в Германия?

Днес се появи поредното видео, запечатало антисемитска проява. То по брутален начин доказва, че всичко това не е достатъчно, за да се противопоставим ефикасно срещу главоломни агресии като на тази на младия човек, за когото омразата срещу евреите сякаш е най-естественото нещо на света: в самото сърце на Берлин, на оживен площад, посред бял ден млад арабин се нахвърля върху минувач с кипа на главата, която го идентифицира вероятно като евреин. Върху лицето на нападателя е изписана ледена омраза, докато разпасва колана си. Не носи маска или качулка. Напротив, добре знае, че го снимат, защото жертвата държи камерата на смартфона си насреща му и няколкократно повтаря "Снимам, снимам!". На извършителя очевидно му е все едно, че деянието му ще бъде документирано и че полицията навярно ще го идентифицира и открие.

Какво става в Германия? Това видео е разтърсващо доказателство, че германското общество спешно трябва да намери нови пътища за опазване на основните правила, върху които се крепи съвместният ни живот. Обичайните наказания очевидно не са достатъчни за сплашването на подобни извършители.

Германия трябва да реши

За да разберем какво сe случва около нас, навярно трябва да хвърлим поглед към училищните дворове. Учителките и учителите от години се опитват да привлекат вниманието на обществото към факта, че за юношите е съвсем нормално да се обиждат един-другиго на "евреин". Ако прехвърлим и текстовете на няколко популярни рап песни, също ще установим, че се пропуква общественият консенсус, според който в тази страна няма никакво място за антиеврейски призиви. И че тези призиви по никакъв начин не бива да се омаловажават - тоест да се търпят.

Не би било вярно, ако кажем, че днес всеки евреин трябва да се опасява от нападение, ако демонстрира своята религиозна принадлежност по германските улици. Но не би било и правилно, ако кажем, че един евреин по принцип няма от какво да се бои, ако нещо във външния му вид издава религията му.

Вярно е обаче, че наличните инструменти вече не вършат работа. Германия достигна повратната точка, в която трябва да реши колко твърдо ще защитава своите цивилизационни ценности и обществените си свободи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    14 4 Отговор
    Всички чалми да се екстрадират от европа и ще се оправи положението.
  • 2 Валя

    5 12 Отговор
    Бог е тъпо парче а неговите произведения още по-големи тъпи парчета....

    Коментиран от #8

  • 3 Waffen SS

    15 5 Отговор
    Много е просто: няма евреи - няма омраза към тях! :D Браво на момчето, неслучайно ги привлякохме навремето като наши съюзници в борбата срещу тези врагове на човечеството, наречени евреи!
  • 4 Иванов

    16 4 Отговор
    Значи когато арабелите изнасилват германки, Германия си трае, обаче когато арабелин скача на еврейн, Германия започва да вие срещу Луната и да се удря с камшика, защото се е оказала лоша кучка на ротшилдите.
    Германийо, спри с това лицемерие и двуличие. И да виеш и да не виеш, съдбата ти е обречена на пълна ислямизация и евреите ти пак ще идат зян, но този път от Ахмет Шикългрубер.
  • 5 петър

    6 1 Отговор
    бяха фашистка държава,сега станаха ислямска държава.град бон,старата столица на западна германия сега е изключително арабски град
  • 6 панов

    8 3 Отговор
    германците също ги е страх да излизат на улицата.идете в който и да е град и след 18 часа ще видите по улиците само мигранти,турци,араби
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 смирен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Валя":

    Ако скоро ти се случи случка, душичка, да знаеш, че Бог прощава всичко на всеки покаял се.
    Сега ще отминеш с досада и презрение, което ти казвам в твоя полза. Но ще дойде време, смятам не след дълго и ще се сетиш, с благодарност.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кими

    2 1 Отговор
    Тия арабели "побойници" са си изпели песента.
    Няма да ги оставят ненаказани.
    Така и трябва.
    Щом се правят на отворени-ще го отнесат яко!