4 Май, 2018 10:59 7 876 9

Тайният план на Западна Германия за химическа атака от 1960-те

  • план-
  • германия-
  • химическа атака
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никога вече война, никога вече Аушвиц, никога вече химически оръжия, заклева се младата Федерална република Германия след ужасите от двете световни войни. Та нали през април 1915 германците първи използват отровен газ като оръжие за масово унищожение. Та нали повечето бойни отровни вещества са разработени от германци - в това число и прословутият газ "Циклон Б", който нацисткият режим използва в концентрационните лагери до 1945 година.

Само 16 години по-късно обаче западногерманското правителство планира да наруши това табу. През 1961 година, в тайни заседания на НАТО, ФРГ инициира дебат за използването на химически оръжия за сплашване или отмъщение. Западна Германия настоява не само САЩ, а и други страни да могат да разполагат с този вид оръжия. "Ние не можем да се откажем от тези средства", заявява навремето главният инспектор на Бундесвера Фридрих Фьорч. По това време НАТО се опасява, че в случай на съветска атака Варшавският пакт бързо можел да прибегне до употребата на химически оръжия. Това сочат документи на Бундесвера и американското правителство, които в продължения на десетилетия са били държани под ключ. Сега те са били проучени от екип германски журналисти от NDR, WDR и "Süddeutsche Zeitung".

1963 и молбата към САЩ

От документите става ясно, че през 1963 година западногерманският министър на отбраната Кай-Уве фон Хасел тайно е помолил американското правителство за доставка на химически боеприпаси. Пентагонът първоначално е бил склонен да изпълни желанието му. "Изненадващо американските военни навремето не са разбрали, че става дума за една изключително чувствителна тема. Те са смятали, че става въпрос за някаква си оръжейна система", казва американският военен историк Рейд Кърби. Американското външно министерство обаче изразява сериозни резерви. "Това беше много сериозна работа, огромен политически проблем", спомня си бившият правителствен съветник и експерт по химическите оръжия Матю Мизълсън. "Това наистина беше горещ картоф и единствено президентът можеше да вземе решение", добавя той.

След продължителна дискусия, през 1966 година американското правителство отказва да достави химически боеприпаси на Германия. САЩ обаче си оставят опцията да предоставят на съюзниците си химически оръжия в случай на война.

Сценарият от 1967 край Брауншвайг

Паралелно с молбата си към САЩ, между 1962 и 1968 година Бундесверът прави подробни планове за евентуална употреба на химически оръжия по указание на генералния инспектор и след консултации с министъра на отбраната и някои държавни секретари. От документите, с които разполагат германските журналисти, става ясно, че германските военни са предложили да набавят 14 000 тона бойни отровни вещества от САЩ, които в краен случай да бъдат използвани срещу войските на Варшавския договор.

През 1966 година в Бавария е създадена строго секретна "Изследователска група за химическо оръжие". Година по-късно експертният екип провежда проекта "Дамоклев меч" и симулира боеве с химическо оръжие в региона на Брауншвайг. През 1968 година министърът на отбраната Герхард Шрьодер от ХДС (няма роднинска връзка с по-сетнешния федерален канцлер Шрьодер от ГСДП) решава "временно" да не се води подготовка за активно използване на химически оръжия от Бундесвера. Изследователската група обаче трябвало да продължи да се занимава с темата.

Бившият шеф на кабинета на министъра на отбраната Ханс-Георг Вик, който по-късно става шеф на германското външно разузнаване, днес нарича тогавашните планове "уместни и правилни от гледна точка на евентуалната заплаха". Бившият генерален инспектор на Бундедсвера Волфганг Алтенбург пък признава, че е "изненадан от голямата интензивност, с която са преследвани тези цели по това време". А американският военен историк Рейд Кърби определя проучването за въвеждане на химически оръжия в германския Бундесвер като "много сериозно". "Това проличава от логистичните планове на западногерманските военни. Те са обмислили всичко необходимо за обучението и организацията за въвеждане на химически оръжия в Бундесвера", казва той.

Голямото отричане днес

Федералното правителство и Бундесверът винаги са отричали, че са планирали да придобият и употребяват химическо оръжия. Те категорично отхвърлят и информациите от ГДР след 1968 година, публикувани от разследващите журналисти Гюнтер Валраф и Йорг Хаймбрехт в броеве на списание "Konkret" от 1969 и 1970 и обявени в телевизонното предаване на ARD "Monitor" през 1970 година.

Съгласно международните споразумения, навремето Федерална република Германия няма право нито да използва, нито да произвежда химически оръжия. Както става ясно от откритите сега документи, германските юристи са оправдали тайните планове с това, че въоръжаването с бойни отровни вещества и ответен удар с химически оръжия е допустимо, ако врагът първи използва подобни оръжия и по този начин наруши международното право.

На запитване от страна на разследващите журналисти Федералното министерство на отбраната отговори, че не разполага с никакви информации за тогавашните планове, тъй като ставало въпрос за доста далечен период. "На германска територия днес не съществуват никакви химически оръжия. Нито германски, нито такива на съюзниците от НАТО", заявяват от министерството на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    54 12 Отговор
    Маските на "добрият Запад" все повече падат...
  • 2 Ford Prefect

    32 26 Отговор
    Германия= фашисти!
  • 3 Гост

    27 7 Отговор
    Човеколюбива Демокрация !
  • 4 ЗайоБайо

    21 3 Отговор
    Ама естествено, никакви химически или каквито и да е там оръжия
    Те ги пращат на Саудитска Арабия, Израел, Умерената сирийска опозиция и други мирни хора, които само искат да се защитят.
    Турците получиха танкове, леопарди май....
  • 5 БХК

    28 3 Отговор
    Живеем в най-човекомразещия режим - т.нар. демокрация. Режимът ненавижда човека като същност, а възхвалява само и единствено парите и материалните богатства. Съответно, методите, с които се постига доминация на тоя режим са меко-казано отвратителни.

    Коментиран от #9

  • 6 SAAB

    15 1 Отговор
    Хайде сега патока Дони да пусне няколко томахавки на Меркелана у задния двор ...:)
    Може и Путин да свърши тая работа.......
  • 7 Расулюлах

    9 8 Отговор
    Сталин е трябвало ва изтрепе всички в европата и сега там да живеят руснаци и славяни...ако бях аз щях да издам заповед всичко живо военни и цивилни да се елиминират без значение от националносста всичко което е различно от руско говорящи народи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гостенин

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "БХК":

    Прав си колега.Неолибералните фашизоиди винаги са извършвали човеконенавистническите си дела под удобното прикритие на демократични,евроатлантически ценности.А всъщност единствената им цел е безкрайно заграбване на всички възможни ресурси,без значение на каква цена....Както казва колегата по-горе :"добрият" запад е много "човеколюбив". А за задокеанските "миротворци" не ми се говори...