Last news in Fakti

5 Май, 2018 09:59 1 439 4

Как надуват цените на лекарствата

  • лекарства-
  • цени
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фармацевтичните концерни често биват упреквани в това, че блокират важни научни изследвания. Те трупат огромни печалби от хронично болните пациенти, които в продължение на целия си живот са принудени да приемат медикаменти. По-добрата алтернатива би била лекарство, което за кратко време да излекува коварната болест веднъж завинаги. Точно това обещава и американският фармацевтичен гигант "Gilead". Неговите хапчета могат например да преборят светкавично хепатит С. Но и те са доста скъпи.

Да се излекуваш за два месеца

Андреас Майстер е живото доказателство за това. В продължение на дълги години той боледувал от хроничен хепатит С - коварна болест, която постепенно разрушавала черния му дроб. В тази напреднала фаза той бил почти през целия ден на легло. "Всяка сутрин ставах в 6 часа заедно със съпругата ми, за да изпия едно кафе. И после отново се връщах в леглото. Опитвах се да излизам с кучето навън, но кратката разходка бързо ме поваляше и пак лягах."

Хепатит С е заразна болест. Андреас не знае как точно се е заразил, но неговият лекар успява да го излекува. С лекарството на "Gilead", което съществува от 2014 година. "Този медикамент блокира размножаването на вируса обикновено само след няколко седмици - така, че вирусът вече не може да бъде открит в кръвта", казва имунологът Щефан Дупке.

Единственият проблем е цената на лекарството. Двумесечният курс на лечение с него струва 40 000 евро. Сума, непосилна за мнозина. Д-р Дупке се ядосва на ценовата политика на концерна. Според него, производството на този медикамент е значително по-евтино. Пациентът Андрес Майстер обаче имал късмет. Германската здравна каса е поела изцяло разходите по лечението, тъй като вече бил тежко болен. Много хора по света обаче нямат достъп до този медикамент.

"Заради високата цена на това лекарство здравната система не може да си позволи да лекува всички пациенти с хепатит С. В някои южни страни пък това е още по-трудно, отколкото в Германия. Вярно, в различните страни то се продава на различна цена, но като цяло в Европа медикаментът е толкова скъп, че не е възможно здравните каси да платят лечението на всички пациенти", критикува имунологът.

Не всички пациенти имат късмет

През 2011 година американският фармацевтичен концерн "Gilead" придобива една биотехнологична фирма, която разработва активното вещество. Цената на сделката възлиза на 9 милиарда евро. През 2014 година печалбата на "Gilead" само от препарати срещу хепатит С е била 10 милиарда евро. Тенденцията се запазва и през следващите години.

Още преди време концернът разкри как формира цените си. "Нашата ценова политика отчита стандарта в отделните страни. Така например медикаментите ни за Европа или за САЩ са по-скъпи, отколкото за бедни страни като Египет например, където това лекарство струва само 750 евро", обяснява Норберт Бишофбергер, вицепрезидент на "Gilead". Само че в страни като Египет за някои пациенти дори 750 евро са цяло състояние.

И все пак: излиза, че цената на един човешки живот зависи от това къде живеем. В Германия мнозина биха могли да получат нужното лечение. В други страни обаче пациентите изобщо не биват лекувани. Морална ли е тази ценова политика? И докога фармацевтичните концерни ще трупат необезпокоявани все нови и нови милиардни печалби?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де

    17 2 Отговор
    Капитализъм, пазарна икономика, демокрация!!! Няма как в такива системи да се слага човешкия живот пред бизнеса и печалбата!!! Иска се НОВА СВЕТОВНА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА, в която живота е пред парите и хората могат да контролират научните разработки, а не те да се крият от тях!!! Но не говоря за комунизъм, фашизъм или монархия, а за съвсем нова и модерна система. Най необходимите медикаменти и консумативи са с десетки, стотици и хиляди пъти завишени цени!!! Да не говорим колко супер технологии има, които биват криени от човечеството!!! За "елита" хората са просто животни, без душа и чувства. Както хората гледат на прасетата като стока, от която се печели, така и "елита" гледа на народите!!! Тяхната цел е да ни угоят и убият, а не да ни дадът дълъг и щастлив живот. За разлика от прасетата , които ги угояваме физически, за да ги изядем - "елита" угоява психически народа с пропаганда и комплексарщина, за да реализират власт и пари за себе си! После както при свинете - старите се избиват и се раждат новите за клане!!! Над 99% от болестите всеки знае откъде произлизат, но за всеки случай не са от природата!!! Само ще дам пример с БГ, където правителството знае и подкрепя избиването на населението с ПАЛМОВО МАСЛО и ХОРМОНИ В МЕСАТА. Те променят цялото ДНК на човек и създават генетични мутации в следващите поколения!!! Природата грешка не дава и 99;99% от болестите не са природно заложени, А ИЗКУСТВЕНО ПРЕДИЗВИКАНИ

    Коментиран от #2

  • 2 Stefko88

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така де":

    Жив да си за хубавите думи.

    Повод за размисъл:
    Вапира сорос що не умре още?
    Английската кралица?
  • 3 сгсд

    6 0 Отговор
    Фармацевтичните мафии вероятно убиват повече хора, отколкото войните по света...И постоянно разработват нови вируси.
  • 4 лек

    2 1 Отговор
    КАК в бедна Бьлгария лекарствата са скьпи.Кои си делят печалбата.