5 Май, 2018 13:02 13 876 45

1 665 000 отписани българи

  • бедност-
  • българи-
  • кеворк кеворкян
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да потвърдя числото: един милион шестотин шейсет и пет хиляди.
Толкова са българите, които живеят под прага на бедността.
А прагът на бедността е 351, 08 лева средномесечен доход.
Осемте стотинки са много важни: вижте ни колко сме прецизни, живеете като животни, обаче ви даваме всичко, което ви се полага, включително и проклетите осем стотинки.

Да не се подлъжете от тази прецизност: значителна част от отписаните българи някак преживяват с доста по-малко от 351 лева – и осем стотинки, да не ги забравяме. Те пък как оцеляват?
На кого му пука, да се оправят, нали им даваме и осемте стотинки.

Данните са на Националния статистически институт - зарадваха ни тъкмо в деня, когато се развихри кампанията срещу европейските боклуци - както наричат второкачествените хранителни стоки, които подхвърлят на българите.
Дали обаче са дори второ качество? Не питайте – няма да ви кажат, а и не знаят. И хич не ги интересува.
Врявата се вдигна, колкото да затисне позора с Отписаните един милион шестотин шейсет и пет хиляди клетници.

Това е номерът сега: позорната новина да се затиска с нова, може също да е позорна, няма значение, важното е всяка новина да се оттласква с друга. Врява след врява, докато опустошат напълно обществения слух.

Медиите съобщиха набързо за Отписаните, телевизиите примляснаха нещо, без да пролеят поне една изкуствена сълза.
Те отдавна са заприличали на едновремешните радиоточки – които, според популярния, анекдот, служеха и като хладилник: седи в някаква стаичка една потна цоца/дебелана, пределно отегчена, и дрънка глупости за предстоящия – ето го, вижда се! - Разцвет на Застоя.
Държавата сега се държи като въпросната цоца – дори нищо не обещава, просто ти съобщава, че е отписала 1 665 000 единици, бракувала ги, оставила ги е да доизгният и да се разкарат най-сетне.

Не ни казва обаче, защо ги е отписала от Книгата на Живота – нормалния, приличния живот? За какви грехове?
Дали пък не им отмъщава толкова свирепо, защото Отписаните са неудобни свидетели, защото още сънуват един друг живот – скромен, но, все пак, порядъчен?
Не е малко това провинение – заслужават да бъдат зачертани. Не се сещам за друго обяснение.

1 665 000! Ей, нахалници, които все не успявате да се донахилите с измисления си оптимизъм – давате ли си сметка, как живее един човек, който е наритан под прага на бедността?
То е ясно, че сърцата ви са от лой – обаче проявете мъничко любопитство. И стига сте се хвалили с врели-некипели - с това чудо трябва да се хвалите.

Още преди 30 години стана ясно, какво представляват ония случайници, които усърдно се запреструваха на „десни“, пък се оказаха абсолютни леваци.
Първото, заради което се заоплакваха от соца беше, че тогава нямало банани.
Гладът за банани беше кодът на тия хора: те им липсваха, а не, примерно, Манделщам.
Примитивни хора, комплексари, плод-зеленчукът им беше хоризонта.

Костов направо го каза: не можел да купува банани за дъщерите си.
Сетне си купи цялата държава, обаче ония банани му заседнаха в гърлото, както и на останалите натрапници политици.
Обаче издаваха някакви звуци, все и все – и сега „младите“ знаят за соца най-важното: че при него не растат банани.

Ей, сладури, приспаха ви, идиотизираха ви напълно, поквариха ви с лъжите си – и сега се държите като тях, по същия безчувствен начин. 1 665 000 под-бедняци нищо ли не означават за вас - макар че вие се мотате наоколо тъкмо заради тях, те са ви създали, с надеждата да сте по-досетливи от тях.

Плюскате банани – обаче и през ум не ви минава, че трябва да потърсите сметка за Погрома – най-малкото, защото и вас ви очаква същата съдба. След 10 години прага на бедността вероятно ще бъде – колко? - 551 лева и осем стотинки – как ще се чувствате тогава?
Пада ви се обаче, понеже сега мълчите като пукали, заети да отглеждате едно набананено овчедушие в себе си.

Какво дремете – или сте оглупели от бананите на свободата.
Известно е, че този плод подобрява зрението - на вас не ви ли действа, та оставате слепи за Погрома?

Докато врякаха за боклуците/храни, с половин уста смутолевиха друго: с 42 процента по-скъпи били те в сравнение с други страни-членки на ЕС.
Това пък какво е - рушветът, който дължим заради кефа да сме „европейци“?
Или пък проверка за безподобния будалък на българските властници?

Докато ги има тия 1 665 000 под-бедняци, израз на пределна нравствена диващина е да се размишлява за „пороците“ на Народа – а някои го правят предизвикателно-нахално.
Набананени/Нахрантутени от Властта, те са готови да му пришият всякакви недостатъци и пороци.

И не пропускат да кажат нещо отровно за Мрежата – а тя остана единственото място, където може да се чуе гласът на Отритнатите.
Обаче за Властта и прислугата й тя е източникът на „фалшивите“ новини, това е новата им лакърдия.
И го казват точно тия, които офалшивяват Живота, превръщат го в нещо несмислено, глупаво и зло.
За тях 1 665 000 Отписани също е фалшива новина - някаква досадна подробност от статистиката.
Отмини и забрави.

Коментарът е публикуван в личния фейсбук на Кеворк Кеворкян


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    41 7 Отговор
    Но комент!!!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 2 тът7

    81 41 Отговор
    геноцидът продължава,мафията/държавата/контролира парите,парите са контрол,лостовете са данъци,мита,акцизи,монополи и др,Държавата няма социална и демографска политика,,унищожи дребния бизнес,раздаде природните богатства за стотинки,унищожи производството/20000 предприятия/.

    Коментиран от #34

  • 3 ВЕК

    65 44 Отговор
    У нас всяка такава статистика е фалшива! 80% взимат повече от колкото ги (се) осигуряват!

    Коментиран от #6

  • 4 Хахаха

    64 29 Отговор
    Че какво пък, пак ли да въведем соц уравниловка, където един кадърен и работлив храни няколко тъпи и мързеливи.
  • 5 Готин ама не съвсем

    35 40 Отговор
    Ми може да има много кусури, но в случая е повече от ПРАВ!
  • 6 ТРОПЧО

    44 17 Отговор

    До коментар #3 от "ВЕК":

    ТИ ОТ КАДЕ ЗНАИШ БЕ ШМАТКО
  • 7 SAAB

    36 42 Отговор
    Не е вярно.....пожарникарчето казва , че всичко ни е наред !
  • 8 Дам

    42 36 Отговор
    А тия отписаните къде блеят, те са милион, а иззедниците в парламента и МС в пъти по малко, дори и полицията не може да ги спре с техните 50 000 човека с каски ... Защо мълчат и търпят?!?
  • 9 Ноне

    71 34 Отговор
    Около 3 ООО ООО са отписаните българи, за които няма здравеопазване, помощи от държавата и правосъдие, но стакмистиката лъже и ги намалява на половина !! Единствено в София има все още нормални условия за образование, здравеопазване и работа, защото от Групировката ГЕРБ знаят, че само софиянци могат да ги сринат от властта, в която са се окопали здраво !

    Коментиран от #19

  • 10 Дългият

    45 6 Отговор
    До ХаХаХа...по добре ще да е осигурен един минимум който да ти позволява да се нахраниш,облечеш да си платиш комуникациите.Това да се помисли за тези над 1,5 мил...който е кадърен да си харчи милионите...да не гледаме в чуждо канче...

    Коментиран от #12

  • 11 Браво!!!

    27 42 Отговор
    Супер статия!!! Дано г-н Кеворкян стане част от социална партия като БСП или друга. Според мен ще е добър министър на социалната политика или културата!!!! Що да не и министър-председател?? Иска ми се една партия, в която Кеворкян, Енчев, Емил Христов, Минчо Христов, Чирков и други кадърни лица са министри. За жалост едва ли ще ги иска задкулисието, защото са прекалено умни и с достойнство. На задкулисието им трябват бодигарди, физкултурници, плеймейтки и прочие сг*н без принципи, акъл, визионерство

    Коментиран от #16

  • 12 Ами да

    36 2 Отговор

    До коментар #10 от "Дългият":

    Умните измислиха Безусловен Базов Доход, но тъпите и лошите не искат да го въведат. В момента, благодарение на интернет и изкуствения интелект могат да се уволнят 90% от данъчни и 70% от чиновници. Също така в малките общини трябва да се премахнат общинските съветници. От всичко това се спестяват минимум 5 милиарда, от които 3 милиарда за ББД, 1 милиард за субсидии за малък бизнес, 300 милиона за социални домове, и 700 милиона за други направления. Да не говорим колко пари от корупция ще влязат в държавната хазна. Намалението на администрацията трябва да е НОМЕР 1 дълг на следващата власт!!!

    Коментиран от #17

  • 13 12321

    46 31 Отговор
    Ми да дойдат в София, тук и касиерките получават по 1200 лв/месец. Пък ако искат да си живеят на село, да съберат пари да инвестират в бизнес там и да си ходят. Хем искат, хем нищо не правят по въпроса. Стига сте се опитвали да оправдавате собствения си мързел и липса на всякаква квалификация, със статистики и оплаквания. Просто в тая държава има едно изгубено поколение на мързеливи комунисти, които си мислят че някой им е длъжен. Работодателите също сме нормални хора, които не сме чакали други да ни решат проблемите.
  • 14 патриотъ

    31 23 Отговор
    Кеворк,този път не си съвсем прав!Отписани сме почти всички,освен тия в София!Гледам тука се дават съвети да идем да живеем в София,ама тя не може да побере цяла България и това няма как да стане.Иначе си прав за всичко останало и ти прави чест,че открито го казваш.
  • 15 незнайко

    29 3 Отговор
    В тази статистика влизат ли ЦИГАНИ ??? Сигурно, защото и те са българи по лични документи !!! Всеки ден четем за измамени възрастни с големи суми, ОТКЪДЕ ги имат ??? ЗАЩО НЯМА СТАТИСТИКА ЗА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД ??? Повече умират от катастрофи !!! Колко от тези имат реална пенсия за труд ??? МНОГО СА ВЪПРОСИТЕ, НО ОТГОВОРИ НИКОЙ НЕ ДАВА !!!
  • 16 До браво

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Браво!!!":

    Тоя Енчев от Румънеца и Енчев ли е? За едни рапЕри питам?

    Коментиран от #25

  • 17 незнайко

    4 19 Отговор

    До коментар #12 от "Ами да":

    Сега изчетах и коментара Ви. Като се съкратят тези хора къде ще отидат да работят ? Безработицата ще стане неимоверно голяма. Мислите ли за тези неща, преди да напишете колко пари ще се спестят ??? Да наистина има раздут щат, но в никакъв случай не е толкова голям !!!

    Коментиран от #30

  • 18 Да да

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Щом прага на бедноста у нас е по-висок от МРЗ в Русия(250 лв.),значи сме много добре! Представяте ли си да бяхме още с ушанките,тези 350 лв.щяха да са средна работна заплата!!!

    Коментиран от #24

  • 19 Да да

    9 20 Отговор

    До коментар #9 от "Ноне":

    Нещо не съм съгласен с теб! Взимам над 4000 лв.заплата и все си мисля че съм социално слаб! Нямам Айфон или Самсунга за 1500 лв.телефона ми е около 300лв.! Колата ми е повече от скромна,на газ!За БМВ и Мерцедес даже не си помислям,а в нашия град са масови автомобили!Къде ги виждате тези социално слаби хора,изключвам пенсионерите?

    Коментиран от #20, #35

  • 20 гост

    10 13 Отговор

    До коментар #19 от "Да да":

    Те бедните за това са бедни, защото всеки беден има по един айфон за 1000 лева на лизинг. Иска им се първо да са богати, а после да си искарат парите. После реват, че банките са крадци, работодателите им давали малко, държавата ги крадяла.
  • 21 Петър

    13 17 Отговор
    България е една от топ 10 държави с най-малка разлика между бедни и богати (справка Gini Coefficient). Единствената причина да сте под прага на бедност е че или сте алкохолици, наркомани, хазартно зависими и тем подобни или сте пенсионер или сте безкраино мързеливи и неспособни на адаптация. От по-горе изброените, само за пенсионерите има какво да се направи още, но това се дължи повече на демографската криза.
  • 22 прост българин

    14 6 Отговор
    НА ПРОСТ .........НАРОД ....САМО ....ТАКА ...... МУ ...СЕ ...ПАДА ....НЕКА....САМО ТАКА....СМЕЛО НА ПРЕД ... ДАВАЙ НАРОДЕ ... ДО КАТО ОСТАНАТ САМО ОНИЯ 240 ...БОКЛУКА В ТАЗИ ДЪРЖАВА ...СМЕЛО НА ПРЕД ...СЪС ПРОСТОТИЯТА ДАЖЕ ИМ СА МНОГО 351 ЛЕВА АЗ АКО БЯХ НА БАТ БОЙКО НА МЯСТОТО ЩЯХ ДА ДАВАМ ПО 120 ЛЕВА ....ЗА ..ДВА МЕСЕЦА...
  • 23 АМИ ДА

    15 5 Отговор
    Какво значение имат тези милион и половина хора ? Никакво ! Представете си че изведнъж изчезнат , никой няма да се разтревожи . Никой няма да забележи . Даже повечето забелязали биха се зарадвали ехидно . . . По времето на социализма когато искахме по-високи заплати ни казваха -- хора искай , пари не искай ! Ето ви го същия социализъм вече представян от наследниците на тогавашните социалисти - пълно обезценяване на човека ! И не е виновна демокрацията или капитализма . Виновните са същите хора които ни експлоатираха тогава .
  • 24 смях

    19 12 Отговор

    До коментар #18 от "Да да":

    Ти или си много тъп , или на тъп се правиш. В Русия цените на всичко са на половината от тези тук , храни , бензин , консумативи. Ако бяхме с руснаците сега щяхме да сме 100 пъти по добре и с тези 350лв щеше и на море да отидеш , и сметките да си платиш , и да се нахраниш. Ама щом това ви успокоява , живейте си с илюзията ,че руснаците са по зле от вас.

    Коментиран от #29, #43

  • 25 Ахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "До браво":

    Велизар Енчев
  • 26 Имат право някои

    4 9 Отговор
    Значи много е относително всичко. Всеки от нас се оплаква по един или друг начин - да поясня едни казват аз нищо нямам примерно за тези 20 години трудов стаж в същото време обаче човека има постоянно нови телефони (обновява ги на всеки 1,5 - 2 год.). Гледа да сменя колата си постоянно - вярно в БГ като цяло е много трудно да се купи чисто нова затова нашенецът се насочва към автокъщите и гледа да е лъскарка ако не другото без да подозира, че има да налива още толкова пари колкото я е платил горе-долу. Другите неща са евентуална покупка на апартамент и/или къща и тук без ипотечен кредит би било невъзможно да осъществи мераците си и естествено ще гледа ремонт да направи нещо. Разбира се цените не са като в Париж, Берлин, Лондон и т.н., макар и в 3-те града да са ставали бойни действия през войните. И не на последно място като цяло е, че все сме недоволни и на малкото, което имаме, но в случая г-н Кеворкян е съвсем прав
  • 27 еег

    6 6 Отговор
    Знаете ли за колко джълности даваш заплата 1300 и НЯМА НИКОЙ. Било малко!

    Коментиран от #42

  • 28 демоникрация

    18 4 Отговор
    Нали това беше целта на планът "Ран - Ът"? Нали затова "внедрихме" този тип корупционна "демокрация", хем политиците ни да са под контрол, хем народът да е смачкан в калта! Спомнете си речта на тогавашния шеф на ЦРУ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ами

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    Написах , че ще се дават 1 милиард субсидии за малък бизнес. Тези уволнените държавници ще станат малки бизнесмени, а ако не ми се работи тогава проблема си е техен!!! Не може вечно с кражби и клатене на крака да се живее, поне не трбява да е така. Нека и те станат полезни хора и да са горди, че не са паразит
  • 31 прав си

    6 4 Отговор
    Леворг ЛЕВоркян , но къде ти беше съвестта толкова години на хранилка по телевизиите?А на проспериращите бизнесмени и политици да им гледаме наркоманските сеири на наследниците им :Д
  • 32 Гост, но не прост.

    8 4 Отговор
    Националния проблем е един от 140 години.Няма класи, няма елит. От откровено прости, до природно интелигентни и все пак всички сме селяни.
  • 33 босе

    15 0 Отговор
    За 2017 година брутния вътрешен продукт е по-малък от парите ,пращани от българите зад граница.....а вие си говорете.....
  • 34 Gypsykiller

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "тът7":

    Евала ти мойче а на тия пенделвайси дето са ти сложили - мога да им кажа само 1 да го лапате на Бари!а кой е Бари вижте в интернет
  • 35 Gypsykiller

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да да":

    Хахахахахаха ти ли вземаш 4000лв ве?извинявай съгласен съм просто не сметнах че ги вземаш на година!

    Коментиран от #44

  • 36 Анонимна

    9 2 Отговор
    Това българите го знаят,нали затова избягаха!!!! От униженията,от наглостта на управляващи, от грабежите, бедността,безхаберието на институции,от алчността на депутати и работодатели- Това НЕ Е ДЪРЖАВА!!!!!!!
  • 37 Анонимна

    7 2 Отговор
    Нека ОТХВЪРЛЕНИТЕ ХОРА сега да тежат на съвестта на тези,които ограбваха,съсипваха човешки съдби!!!!Да не могат да спят спокойно,защото ние,когато плачехме от унижения ,работихме без пари и едвам свързвахме двата края,никой не се трогваше,а сега н къде били българите,защо няма работещи и тем подобни!!!!Ние помним и преживяхме всичко!!!! Всеки ще си получи заслуженото!!!! И сега хора от властта,които с най-голямата си наглост се перчат ,през 90-години,дори не осигуряваха хората ,които им работеха!!!Каква наглост,какво лицемерие!!! Как спят тия хора сега,ги питам аз,като разбиха толкова човешки съдби????Къде бяха Институции,министри,депутати!!!Само те си знаят,НЕКА ИМ ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА ,избягалата от неправдата Българска ДУША!!!!
  • 38 Анонимна

    6 2 Отговор
    Защо не се вкарат в затвора,виновниците за ограбването на народа и държавата?????? Да върнат Всичко и да стане всичко народно,достъпно до народа!!! Как ще се издължат на българския народ, ако въобще искат да направят нещо????Действия искаме,а не да оплакват сега бедния народ!!!!
  • 39 Red star

    8 1 Отговор
    Я се огледайте, бе, всеки втори пастир се е качил в джип, масово се разхождат тикви и смотли, очебийно прости и неграмотни, с коли по 40-50 бона на старо и това е масата от хора! Тази статистика с тристате лева е смешна в държава като нашата,където всичко е под масата. Краде се масово, лъже се, да се укриват доходи и данъци си е нещо нормално. Статистиката се основава на "белите" пари, а в България портиерите ходят с коли по 10к в евро.
  • 40 Болгар

    1 0 Отговор
    Сигнал+
  • 41 Къде ???????

    8 1 Отговор
    Къде са сега , и къде се изпокриха крадците, лъжците и всички,които осакатиха българският народ????? Такова нещо и през турското робство не е имало!!!! Къде са,за да ОТГОВАРЯТ за своите ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ???????
  • 42 Кой туй нещо?

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "еег":

    Къдя бре тест пари и хора няма?
  • 43 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "смях":

    Не знам защо ми изтриха коментар 29! Вероятно поради факта че цените в Русия са подобни на нашите! Къде по-ниски,къде по-високи, но сходни! Да,бензина там е по евтин ,ама тези дето гладуват с 351 лв.на месец и ония с 250лв. в Русия,едва ли имат коли! Кеворк е стар номен клатурен кадър! През соца беше окупирал телевизията и сега му е криво че има и други телевизии! Най-интересното във "Всяка неделя" бяха сериите на Пинко! И преди да пишете колко сме зле,е хубаво да си посочите реалните доходи и професията! Аз не мога да крада(да си вземам,било рушвет,било нещо държавно),предпочитам да работя!
  • 44 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Gypsykiller":

    Всъщност взимам 4500 лв.,но за година не правя 50 000 лв.та затова написах 4000(когато не работя,не взимам пари!)! Хубаво е да знаеш че в България има поне 300-400хил.човека,които взимат по 3-4 хил.лева на месец и даже повече! Това са лекари и зъболекари,адвокати,шофьори,пилоти,хора със собствен бизнес,работодатели, рентиери,програмисти,управители и още много други! Друг е въпроса на колко се осигувяваме! Болшинството е на 500-1200 лв.
  • 45 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор
    България - номер едно по бедност в Европа

    По данни на Евростат нашата страна е на първо място в Евросъюза по риск от бедност и социално изключване през миналата 2017 година.
    Въпреки че докладът е озаглавен "Downward trend in the share of persons at risk of poverty or social exclusion in the EU", т.е. в него се извежда на преден план тенденцията за намаляване на процента на бедност в Европейския съюз, там се подчертава, че все още над 115 милиона граждани на Европа са под чертата на бедността и са застрашени от социално изключване.

    Точното число е 117.5 милиона души, което е почти една четвърт от населението на Евросъюза - 24 процента.

    Под чертата на бедност попадат 24.4 от жителите на Естония, в Латвия процентите са близо 28, а в Естония - над 30.

    В Гърция бедни са 35,6 процента, в Румъния почти 39, а "първенец" е България с 40,4 на сто под прага на бедността и с риск от социално изключване.

    Рискът се преценява спрямо жизненото равнище на съответната страна и включва семейство от 4 човека, с две деца под 14 години.

    10 892 евро е прагът на бедност годишно в Естония, 8019 е в Латвия и малко на 7000 евро - в Литва.

    В Гърция прагът на бедност е 9450 евро, в Румъния 13 714 евро, а в България 7765 български лева.

    На другия полюс са Чехия, която има най-малко граждани в риск: 13.3 процента, Финландия с малко на 16 на сто и Дания и Холандия съответно 16.7 и 16.8 процента.