Last news in Fakti

6 Май, 2018 16:16 2 719 19

Германски инвеститори: България е в застой

  • инвеститори-
  • търговски обмен-
  • германия

България изнася повече стоки и услуги за Германия, отколкото внася от нея. В цялата история на двустранните търговски отношения това се случва за трети път - след 1942 и 2013 г. Но има и лоша новина

Германски инвеститори: България е в застой - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първо добрата новина: условията за правене на бизнес в България не са се влошили през 2017 година. Но в същото време няма и никакво подобрение, гласи лошата новина. Този извод правят участниците в традиционната анкета сред германските инвеститори.

На фона на достигнатия през миналата година рекорд в търговския обмен за 7,5 млрд. евро, нагласите на германските фирми за преки инвестиции в българската икономика не са никак оптимистични. През 2017-а те са били около 130 милиона евро, което ги задържа на нивото на санитарния минимум. За сравнение: през 2008-а година преките германски инвестиции в българската икономика са били 6 пъти повече.

Но и това е някакъв успех на фона на постигнатия през 2011-а и 2014-а отрицателен баланс, казва шефът на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. "Независимо от застоя, през миналата година германските капиталовложения са създали нови 55 хил. работни места в българската икономика", допълва той.

Какво отблъсква инвеститорите?

Растящият дефицит на работна ръка и особено на подготвени специалисти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията на германския бизнес по отношение на България, сочат изводите от ежегодното допитване до германските предприемачи в 15 страни от Централна и Югоизточна Европа. Малко повече от половината участници в анкетата оценяват средата за правене на бизнес в България като задоволителна, а 44% вярват, че тя ще се подобри.

Най-сериозната пречка е липсата на кадри - близо 2/3 от германските инвеститори оценяват проблема като много остър в България. Той се усложнява още повече от лошото качество на българското висше образование: по този показател България е последна от всичките 15 страни в анкетата.

Близо три четвърти от анкетираните не са доволни от напредъка в борбата с корупцията и общата престъпност в България. По този показател България стои по-зле дори и от страни като Албания и Македония. Същото се отнася и за показателя прозрачност на обществените поръчки. По отношение на правната сигурност и върховенството на закона България е оценена на 10-о място в региона. Доволни от българската администрация са едва 17% от германските инвеститори. За сравнение: близо 2/3 от германските фирми в Естония са много доволни или доволни от работата на държавния апарат.

Какво ги привлича в България?

Ниското ниво на заплатите и десетпроцентовата данъчна тежест се оценяват от германските фирми като най-атрактивните предпоставки за нови инвестиции в България. Единствено Албания предлага още по-ниски разходи за жив труд сред 15-те страни от ежегодното допитване.

Несъмнено българското еврочленство е сред най-силните конкурентни фактори за привличането на нови капиталовложения - това се признава от 83% от германските инвеститори в страната. Близо половината (48 %) от тях се изказват в полза на въвеждането на еврото, а 36% са против.

И още няколко цифри: 88% от установилите се в България германски фирми биха инвестирали отново в нейното стопанство - с 2 процента по-малко, отколкото преди 1 година; всеки втори от тях смята, че България е в застой, а подобрение очакват 44% от германските инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    7 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Бесен Язовец

    22 8 Отговор
    Не е в застой България, направо се търкаляме назад последните 10 г.! Обаче ако питаш гербаджиите вс.е ок. Боко си е препълнил гушата и всичко от районно кметче нагоре също!
  • 3 БАЙ МИЛЕ

    22 3 Отговор
    НЕ Е В ЗАСТОЙ.... В КЕРЕЧА СМЕ... ДО ГУШАТА...
  • 4 Гого

    18 2 Отговор
    Много правилно са го казали Германците за корупцията и съдебната система ама ако питате селянина от Банкя няма такова нещо ще ви каже че имаме икономически растеж като Китай!

    Коментиран от #7

  • 5 НКВД

    21 4 Отговор
    Единствената държава в Европа с доходи като в бананова република! И си малчът като през робството

    Коментиран от #11

  • 6 ЗайоБайо

    5 11 Отговор
    Цитат:Растящият дефицит на работна ръка и особено на подготвени специалисти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията на германския бизнес по отношение на България,......
    Ще се пукна от смях, Германия има АБСОЛЮТНО същите проблеми. Ах, червейчета
  • 7 ЗайоБайо

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    Тяхната корупция в момента разцъфтява, те му викат на туй лобиизъм. Не е г@з ами дупе значи. А за съдебната им система - те вече не прибират в затворите, защото там вече е пълно😎....И защото е скъпо, издръжката на един затворник у немско е 85€ на ден. Факт.
  • 8 стоян георгиев

    9 6 Отговор
    немците казват точно кво се случва у нас.слаба администрация високи нива на корупция и липса на кадри,тва са проблемите.хубавото е че все пак сме стратегически партньор за немците и въпреки проблемите с нас те няма да спрат да инвестират.положителния ни баланс с тях показва че сме на прав път с немците!
  • 9 Балкански дивак

    5 0 Отговор
    В момента кадруваме и мислим на къде да хванем, ама има още две години та ще измислим нещо.
  • 10 AZ8605

    12 1 Отговор
    Плащайте им по фабриките 10 пъти по малко отколкото в Германия и се чудете защо трудно вече си намирате българи. Ами българите са на привършване, кой умрял, кой напуснал страната, няма го вече изобилието на желаещите да работят за без пари. Има го ЕС всеки си е сверил часовника и знае какво за досойно заплащане.
  • 11 Бесен Язовец

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    С доход като на една бананова евро-азиятска много богата и много голяма страна ! Ко прайм ?
  • 12 ААА

    6 1 Отговор
    За да имате кадри- вдигнете заплатите. Обявете конкурси за работно място с атрактивно заплащане , за да направите селекция на кадри. Иначе колкото и да ревете като убодени мечки ,това "щастие" да ви работят без пари няма да ви споходи. В напредналите държави имат политики за набавяне на кадри, като се започне от студентските бригади , и се свърши с пенсионната и социалната им система . Като изтървете младите , един път да поемат в чужбина , да работят за други пари , повече на тях не разчитай. А старата българска поговорка , известна ми от соц. времето гласи- Циганин българин не храни.
  • 13 завод

    3 0 Отговор
    Рушветите спират инвеститорите.
  • 14 чичоХ

    1 0 Отговор
    А рибата откъде се вмирисва?
  • 15 патриотъ

    1 0 Отговор
    Има ли още такава държава!?
  • 16 smeh

    2 0 Отговор
    За една и съща позиция в немска фирма - тук заплащането беше 40% от даваното в Германия. И кога големио шеф Ханс идеше на посещение и питаше що така процесите се случват 2 пъти по-бавно на наша територия, не знам какъв отговор очакваше...да му кажа, че нещо сме сакати ли, дегенерати ли? И стои и се чуди кви "висши мениджърски" методи да приложи, та белки свършим повече работа за тея заплати. Викам му така нема да стане, тука не пасем трева и ако се плаща адекватно, има хора които им се бачка, само легло требе да купиш и ще спят в офиса. - Отговора му - "Не можело".

    Яд ме беше единствено на л*зачи и некадърници, които били доволни и мнението на останалите олекваше. К'во да им обясниш на такива...те си знаят, че и тея пари са им много и си кютат. И това във великия Аутсорсинг/ИТ/Съпорт/ЕС/ХиперМега сектора дето всички се въртим като мишки в лабиринт - от фирма на фирма с надежда за по-добро заплащане, докато накрая не ни втръсне и да си хванем шапките нанякъде.

    Радват се някои, че им дали 2-3000 заплати видиш ли голема работа станали...върне се на село, похвали се пред баба си с 300лв пенсия къв е богаташ, па не вижда, че баба му къща си има нейна, а не като него 30-годишна ипотека. Па покаже, че и кола е взел, дето баба му не е виждала, щото не и е требвало...всичко и е под носа. Па след сичките похвали се сети, че требе и да се яде, та се почеше по джоба, че пари не останаха, па накрая се примоли и завлачи БУРКАНИТЕ от женицата. Ама иначе е много доб
  • 17 smeh

    0 0 Отговор
    Ама иначе е много добре и много пари взима...
  • 18 ПО ТРЪНСКИ СТАНДАРТ

    0 0 Отговор
    Ааа България 00 за европа, а преди бяхме клекало. Значи имаме напредък.
  • 19 jforfk

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: През 2017-а те са били около 130 милиона евро, което ги задържа на нивото на санитарния минимум. За сравнение: през 2008-а година преките германски инвестиции в българската икономика са били 6 пъти повече.

    И какво излезе Станишев по-добър от Борисов?!? Боже ами сега кой ще е вечният виновник. Нали у нас за всичко е веновен Станишев?!