Last news in Fakti

7 Май, 2018 10:00 14 686 39

Как Русия решава проблема с бездомните кучета

  • кучета-
  • проблем-
  • русия-
  • бездомни-
  • умъртвяване-
  • кастрация-
  • животни-
  • нехуманно

Улавят безпризорните животни, но вместо да ги кастрират и ваксинират, ги умъртвяват

Как Русия решава проблема с бездомните кучета - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нехуманното отношение към безпризорните кучета и котки отново излезе на дневен ред в навечерието на Световното първенство по футбол в Русия. Независимо от това, че в Русия евтаназията на животни е забранена, тя често се оказа единственият ползван метод за регулиране на числеността на скитащите животни в много региони на страната. По думите на много защитници на животните, отделни представители на властта и фармацевтични фирми са дори заинтересовани от тази практика.

Защо проблемите се изостриха тъкмо сега?

В навечерието на Световното първенство по футбол на сайта за обществените поръчки се появиха оферти за „улавяне и кастриране", но и за „улавяне и умъртвяване" на безпризорни кучета и котки . Зам.-председателката на групата за контрол на числеността на безпризорните животни към градската управа на Москва Елена Иванова-Верховская твърди, че такава практика е имало и преди, но с наближаването на Световното първенство по футбол е „набрала нова скорост“. Работата е в това, че от 11-те града, където ще се играят срещите по футбол, приюти за бездомни животни има само в Москва, Санкт Петербург и Нижни Новгород. В момента се изгражда приют и в Калининград. В повечето градове числеността на безпризорните животни се регулира главно по две програми - за „улавяне и унищожаване“ или за „улавяне, кастриране, ваксиниране и пускане на свобода“.

„Властите обещаха да изградят временни приюти за периода на Световното първенство. Кучетата ще бъдат залавяни, настанявани и кастрирани, а след завършването на Световното първенство - ще бъдат пускани на свобода. Разговорите за това решение бяха проведени преди два-три месеца. Не е възможно обаче този десетилетен проблем да бъде решен за толкова кратко време. Разбира се, няма да успеем да спасим всички животни“, споделя Елена Иванова-Верховская.

Съществуванетона приюти не е спасение

В Москва има 13 обществени приюта за безпризорни животни. А програмата за кастриране и ваксиниране е прекратена през 2008 година. Оттогава насам безпризорните животни се събират и настаняват в обществените приюти. Един път в годината се дава обществена поръчка за улавянето на определен брой животни. „В приютите се води отчет на животните, но местата са ограничени и всички приюти са пренаселени“, споделя Елена Иванова-Верховская. По нейните думи, никой не следи за спазването на капацитетните възможности на приютите, нито пък съществува единен контролен орган. Държавата отпуска доста пари за улавянето на безпризорните животни. През тази година властите са отпуснали 900 милиона рубли. Условията в приютите обаче се влошават непрекъснато. Според Елена Иванова-Верховская, положението може да се подобри чрез подновяване на програмата за кастриране, ваксиниране и пускане на свобода. Тя обаче не вярва, че това ще стане.

Не бива да бъдат пускани на свобода?

Програмата за улавяне и по-сетнешно пускане на животните на свобода, която защитниците на животните смятат за най-хуманна, е на път да бъде спряна. През 2016 година Върховният съд взе решение за спиране на програмата в Ростов на Дон с аргумента, че пуснатите на свобода животни нарушават правото на „благоприятна околна среда". „нищо чудно да отменят програмата и в Санкт Петербург, Нижни Новгород и другаде. Оказва се, че улавянето и настаняването в приюти е разрешено, но не и пускането на животните на свобода. Затова ги избиват под различни предлози. За да спазят закона, властите най-често обявяват безпризорните кучета за болни от бяс или за твърде агресивни“, споделя Елена Иванова-Верховская.

Градската управа провежда търг или направо сключва договор с някаква организация за улавяне на безпризорни животни. Част от тях отиват в приютите, а останалата част – за която няма място там – бива убивана. Активистката Виктория Павленко споделя за случай на нечувана жестокост от района на Подмосковието. „За да се пестят приспивателни средства, изгаряха кучетата живи“, казва тя в разговор с ДВ. Според нея, много често търговете се печелят от недобросъвестни фирми. „И кучетата биват умъртвявани още по време на транспорта", добавя тя.

Какво трябва да се направи?

Защитниците на животните смятат, че трябва да бъде гласуван единен закон „за отговорно отношение към животните". Подобен законопроект беше приет на първо четен. Приемането му на второ и трето четене обаче се отлага постоянно. „От липсата на законодателна база печелят фирмите, занимаващи се с улавянето на безпризорни животни, както и чиновниците от градските управи, защото убийството на скитащите животни е най-корупционната и неефективна практика в света“, казва Елена Иванова-Верховская. Според нея, от тази практика печелят и някои фармацевтични фирми. И най-вече онези, които търгуват с медикаменти за умъртвяване на животни. Миналата есен защитниците на животните обявиха безсрочна гладна стачка пред парламента, настоявайки за бързото приемане на закона „за отговорно отношение към животните“. До този момент парламентът не е реагирал.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТААА ГОЛЯМА ЛЪЖЛИВА ФИРМА

    87 19 Отговор
    Д ОТИДИ ПРИ ГОВЕДАРИТЕ НА ГОСТИ И ДА СА ОГЛЕДА ЕДНО БЕЗДОМНО КУЧЕ НЯМА НИКЪДЕ.ИМАТ МНОГО СТРОЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНО НИВО ПО ЛОВЕНЕ И ИЗТРЕБВАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ.ИМА ЧАСТНИ ПРИЮТИ КОИТО ПАЗЯТ ЖИВОТНИТЕ И ИМ ТЪРСЯТ НОВИ СТОПАНИ НО КАПАЦИТЕТА ИМ Е МАЛЪК.ГАТ РУСНАКА ТРЕПЕ Е ЛОШО А ГАТ КАУБОЯ ТРЕПЕ СА МЪЛЧИ...

    Коментиран от #7

  • 2 НКВД

    62 16 Отговор
    Лъжа! Руснаците обичат кучета и котки повече от вс. др граждани в Европа. Я ходете и вижте на С. Бряг и Несебър всеки руснак или рускиня носи парче наденица на излизане от маркета и уличните кучета седът и чакат на тумби поредната порция!

    Коментиран от #5

  • 3 зулус

    71 20 Отговор
    Аман от платени зелени човечета! Колко български деца още трябва да бъдат изядени че да ви дойде акъла в главата???Тия улични кучета са изхвърлените деца на домашните ви любимци(охранители) и после точно тези дето са ги изхвърлили претендират за човешко отношение!!!
  • 4 аврамъ бакалинъ

    20 44 Отговор
    Едно време така постъпваха с хората по сталински ,,нет человека нет и проблема,, а сега уж в съвременния свят са станали по хуманни то по навик го прилагат към кучетата и то успешно тъй като те няма как и на кой да се оплачат или разбонтуват горките кучета та такива ми ти работи нали кинтите им текът а кучетата.... кучета ги яли... судба собака !
  • 5 Ridik

    20 50 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Грешиш. Парчетата наденица си носят в Русия, така както си занесоха проводниците, които одраха от стените на жилищните бараки в Германия преди да си тръгнат. Все едно бяха минали тумба български цигани. И крановете от чешмите бяха демонтирали. Как ще оставят наденица в чиниите - абсурд.
  • 6 Природозащитник

    47 18 Отговор
    Това е правилния начин! Куршум в главата на помияра. Не ми е жал за никой, ни за кьопеци, ни за човеци. Трепане му е майката.

    Коментиран от #26, #28

  • 7 тролоудушвач

    23 43 Отговор

    До коментар #1 от "ТААА ГОЛЯМА ЛЪЖЛИВА ФИРМА":

    Ти кога беше за последно в Щатите та така уверено говориш за бездомните животни. Знаеш ли какво е зоополиция - ама не от телевизията. Такова нещо, като бездомно животно няма - освен катериците и енотите. Приспиват само безнадежно болните и много възрастни животни. Парите, които дава държавата и безбройните частни дарители отиват за болници и приюти в които твоите руснаци биха плащали да живеят.

    Коментиран от #16, #21, #31

  • 8 Бесен Язовец

    48 10 Отговор
    Точно тия ли ше дрънкат? Тия които задушиха 6 милиона евреи? Тия дето предадоха близките си инвалиди и умствено изостанали на Душегупките ли? Безочливи човеците никога няма да забравим немските зверства! Седнали да се занимават с руските кучета по улиците!

    Коментиран от #14, #29

  • 9 iQ5

    26 3 Отговор
    Пропагандата на ,,Хидра"
  • 10 зулус

    30 4 Отговор
    Изнасяйте ги за югоизточна Азия-много ще им се зарадват!!!
  • 11 Средна възраст

    20 1 Отговор
    Решението е според ситуацията.
  • 12 да да

    32 3 Отговор
    Гледай ти, нещели да развъждат цигани, кучета и педали. Я сега едно ембарго или по добре да развалим световното по футбол а?.
  • 13 кво куче кво плъх

    27 5 Отговор
    Мъстиите са напаст. Къде е границата кво може и кво не? Плъховете също са интелигентни бозайници с по-сложна социална структура кучешката. Квото е напаст трябва да се унищожава. Е тва е критерия.

    Коментиран от #30

  • 14 7 милиарда са много

    0 9 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Ти нали си язовец, кво ти пука за двукраките?
  • 15 сори сорос

    22 3 Отговор
    а при нас оставят кучетата на свобода, да умъртвяват деца и хора!
  • 16 ДОЛЕН ИНСИНУАТОР

    22 7 Отговор

    До коментар #7 от "тролоудушвач":

    САМО ДА ДОБАВЯ ЧЕ ГЛАДНИ БЕЗДОМНИ ХОРА В КРАВАРИЯ ИМА НА СЯКА КРАЧКА И НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ТЯХ НО ЖИВОТНИТЕ СЕ ТРЕТИРАТ КАТО ХОРА АКО ИМАТ СОБСТВЕНИК ЗА ДА МОЖЕ ЗООПОЛИЦИЯТА ДА ПИШЕ АКТОВЕ ЗА ЩЯЛО И НЕ ЩЯЛО. АКО ЖИВОТНОТО Е БЕЗ СОБСТВЕНИК БЪРЗО ИЗЧЕЗВА ОТ УЛИЦИТЕ И ОТ БИТИЕТО.
  • 17 Ккк

    19 4 Отговор
    Всичко де що е напаст, трябва да се трепе. Кучета, котки, цигани, депутати, русофили, русофоби, соросоиди и тем подобни.
  • 18 Morgoth

    21 2 Отговор
    Кофти е да убиваш кучета, просто защото са излишни. Още по-лошо е, че те самите не са виновни, а хората които са решили, че могат да гледат или да развъждат кучета, а след като не им се е получило просто са ги изхвърлили на улицата.
    Няма обаче друг начин да се изчистят улиците освен тези кучета да бъдат избити. Но преди това трябва да бъдат въведени строги наказания и строг контрол над собствениците на кучета, защото иначе просто се върти цикъла на безхаберие към отглеждането на домашни животни, изхвърлянето и избиването им.
  • 19 Българин

    8 18 Отговор
    Путлерастите в Русия хора убиват/противниците на престъпния путински режим /, та какво ли остава за кучетата. А задунайските путлерасти ги аплодират.
  • 20 патриотъ

    18 3 Отговор
    Те кучетата станаха повече от хората,особено в България!Безстопанствените и скитащи кучета трябва да се унищожават и това е единствения начин да се отървем от тая напаст!И от циганската1
  • 21 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "тролоудушвач":

    Недей да пишеш простотии - в САЩ приспиват всички животни, на които до 2 месеца не могат да им намерят стопани!
    И това си е много правилно, но лошото е, че като е САЩ се приема за нормално, а като е в Русия е лошо. То за това Дойче Веле се превърна в политически параван, чиито статии се пише само за комунизма и Русия, а това би подразнило всеки средно интелигентен човек - светът не се върти само около тези простотии!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Николай Колев джамбазина

    3 14 Отговор
    Братята ви руси няма как да остават живи кучета и котки Ко ша ядат после в бедните квартали на Москва тва е все 1 в северна Корея да не ядът плъхове!
  • 24 goni

    20 1 Отговор
    Момчета! Няма смисъл от спор! Който иска да се увери да отиде в Русия и да се опита да се отнася зле с бездомните животни!:) Животът на този тип няма да струва и една стотинка! Ще се изненадате, че неговия живот е много по-евтин от този и на последния въшлясал пес, или крастава котка! Не само руснаците и всички останали народи живеещи в Русия могат да бъдат обвинени в какво ли не, но не и към лошо отношение към животните!
  • 25 зоо

    8 6 Отговор
    За храна в зоопарковете.Нужни са живи
  • 26 бай

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Природозащитник":

    Ми кво чакаш още, ами не си си теглил още куршума.. ? Соросите са те зомбирали, скоро и ще те чипосат, ма за куршум няма да се сетиш да си гризнеш...

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дератизатор

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Язовците не ходят на училище и не знаят да смятят. Те са природно интелигентни. Що не ми сметнеш каква производителносг са имали газовите камери за да минат през тях тия:..." 6 милиона евреи? Тия дето предадоха близките си инвалиди и умствено изостанали на Душегупките ли?". Знаеш ли защо в половината свят отричането на холокоста е углавно престъпление ? Защото сметката не излиза и никога не е излизала. Бития - бит, е...... е. Недей да се дуеш . Много трябва да четеш преди да пишеш с такава комсомолска жар лозунги. Интерлесно кой ти проми така мозъка. Тия с промитите от системата вече са дъртаци. Някъде някой работи по въпроса.
  • 30 Напаст човешка

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "кво куче кво плъх":

    То с това безотговорно размножаване хората станаха напаст. Като се е*ат като плъхове, живеят като плъхове разлика няма. Но всяко решение за свърпопулацията е неетично. За кучетата всичко е етично, а аз разлика не виждам.

    Коментиран от #35

  • 31 Златко

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "тролоудушвач":

    Браво .абе цялата работа у нас е за манги .ти не филосоствай много тия кучета къде убиха хора кой ще ги върне а нахапаните ко ще плати ти ли всезнаико
  • 32 Ежко

    3 1 Отговор
    Много добре си простъпват руснаците.Преди 40 години и ние така правехме и скитащи кучета нямаше!Сега бизнеса с приютите изсмуква толкова ресурси, които спокойно могат да се пренасочат другаде -към децата с увреждания например!Който иска като частно лице или с доброволни помощи да си финансира приюти -ОК, но публични средства това -абсурд!
  • 33 Гайтан Веждьо Войвода

    0 1 Отговор
    И кучета и негрите и циганите и все останала гмеж имат право на живот стига да не пречат по никакъв начин и не са в тежест на обществото(и да са далеко от мен,изключение за кучетата)!!
  • 34 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    ами трябват кожи за кожуси
    Бог да го прости баща ми беше кожухар
    на ден по 400 500 кожи от кучета обработваше на щаварна машина
    първоначална обработка на кожи
    след това корита барабани и боядисваха и така нататък
    и аз като дете се чудех от къде идват толкова много кучешки
    кожи
  • 35 7 000 000 000

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Напаст човешка":

    Наистина сме напаст за земята 7 000 000 000 сме!!!
  • 36 7 000 000 000

    0 0 Отговор
    Господ да ни прати един метеорит, та да ни намали малко, че се самойзядохме, пък който оцелее-оцелее, който не Бог да го прости, поне земята ще си отдъхне от нас!!! Ние сме най-страшните и най-жестоките същества на света! Кучетата са невинни и страдат заради нас хората, заради тези които ги изхвърлят на улицата.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 В РУСИЯ

    0 0 Отговор
    КУЧЕТАТА СЕ ОБРАБОТВАТ ЕФИКАСНО С ХАПЧЕТА ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗА , ТУК ФАНДЪШКА ПРАВИ ПАРИ ОТ ТЕЯ КУЧЕНЦА - ПО 10 МИЛИОНА КРАДЕ ОТ БЮДЖЕТА НА СОФИЯ !
  • 39 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Обичам жевотните !! Но да гледаш животно но "н"-ти етаж, в жилищен блок ,предназначен за живеене на човеци, на хора – това е престъпление !!!
    Всяко едно животно, от мишката до слона, е на тази Земя с определени функции. Опитомените животни служат на човека, а не обратното. Котката спасява дома ми от гризачи през есента, когато последните от полето търсят топли,уютни домове .Но тя вътре в дома ми няма достъп. Кучето е на двора – денем на синджир, нощно време - свободно ходи из двора и си пази територията. Но то вътре в дома ми няма достъп. Имунизирам, ваксинирам при ветиринарния лекар и въпреки това, винаги съм забранявал на децата си, милувки и целувки с животно. При належаща нужда, го умъртвявам, така както това се налага със шопара по Коледа , агнето по Гьоргьовден, кокошката или петела. Ама чак да примирам от мъка и да афиширам любовта си към животните - това НЕ !! Животното за това е животно !!
    То да служи на мен - не аз на него !!! В България знам за три поголовни изтрепвания на кучета. Първото е било в началото на ВСВ , когато германците окупират България. Оставят само кучета--пазачи. Другите отиват за ботуши. Една от най-хубавите кожи за обувки е кучешката-много е плътна. След 09.09.44г имаше две масови унищожения на кучета - след войната и десетина години след това . Целта бе същата - кожарските заводи, фабрички и работилници... работеха !!.