18 Май, 2018 23:23 4 101 14

Путин управлява като Чингис хан

  • путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • чингиз хан

И така, първият принцип е абсолютната централизация на властта

Путин управлява като Чингис хан - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Струва ми се, че разбирам причината, поради която демократизирането на Русия се оказа невъзможно. Вината за това не е на отделните управници, а в същността на руската държава. Съвсем не смятам, че Владимир Путин е някакво чудовище или злодей. Помня какъв беше той през 90-те години, когато говореше разни демократични неща, в които изобщо не вярваше. Самата държавна система или фундаментът, на който стои Русия, не позволява на управника друг начин да съхрани властта, освен този да ожесточава системата и да я превръща във вертикал.

Как може да се държи ведно такава огромна и пъстра страна като Русия? Принудително и с помощта на страха. Това е всъщност всичко, което се е случвало тук, като започнем от XV век насам. Самата държава, създадена през XV век от Иван III, е построена на тази база. В нейните основи са положени четири принципа, които не са били нарушавани при нито една политическа система. Ако пък някой от тях е бил нарушаван, това е довеждало до рухване на цялата система. Тези принципи са разработени от Чингис хан. Всъщност, когато Иван III създава руската държава, той възпроизвежда принципите на Златната орда. Той взима като пример този най-ефективен способ за държавно устройство, който му е бил добре известен.

И така, първият принцип е абсолютната централизация на властта. Всички решения – първостепенни, второстепенни, третостепенни – се взимат в главната квартира на Великия хан, взимат се в неговата юрта и по никакъв друг начин. Второ, за да е послушна общността, фигурата на Великия хан трябва да е свещена, тя трябва да е сакрална и недосегаема за критика. Това е много важно. Трето, нищо не може да стои по-високо от волята на Великия хан, както и да се нарича – цар, президент, генерален секретар, – той трябва да стои винаги по-високо от закона. Така че по принцип такава държава не може да бъде правова. Тя се управлява не по закони, които са общи за всички, а по указите на Великия хан, които могат да бъдат най-различни в зависимост от конюнктурата. И накрая, четвърто, но много важно – всички жители на държавата се възприемат като слуги на тази държава. В тази система има култ към държавата, тук не държавата съществува заради хората, а хората съществуват заради държавата.

Тези четири принципа се възпроизвеждат в продължение на повече от 500 години. Те са съхранявани векове наред и ако понякога някой от тях е бил пренебрегван, това е довеждало до разруха на държавата. През последните сто години това се случи най-напред през 1917 г. и доведе до изключително суровата държавна структура, създадена от Сталин на принципа на ордата. Имам предвид формирането на Съветския съюз, където и четирите принципа присъстват по железен начин. Сега пък виждаме как Путин и неговото обкръжение правят абсолютно същото, следвайки същите принципи.

Погледнато исторически, тази структура е доста ефективна, тя е издръжлива и устойчива на удари, но има и сериозни дефекти, тъй като работи добре само по време на тежки изпитания и на война, благодарение на високата си мобилизационна способност. Във време на мир обаче тя е много неефективна, тъй като развитието на обществото и на страната е възможно най-вече благодарение на частната инициатива на хората, които могат да работят и да подобряват собствения си живот, без да се страхуват. А щом отделните хора стават по-богати, то и цялата страна става по-богата. Когато няма война, чума, глад и холера, държавата, която възпроизвежда конструкцията на ордата, започва да губи и да изостава в конкуренция с държавите, които са устроени по друг начин. Тъй като съществува и друг държавнически принцип – хората могат да живеят заедно и да не се разбягват, ако условията, които им се предлагат, са добри за тях, с други думи, ако това им е изгодно. Тоест не по насилие, а по любов и изгода. Затова смятам, че ако в Русия се стигне до социален взрив или до демократична революция и на власт дойде някакъв нов демократ, но всичко остане постарому, както е сега, то след десет години ще имаме поредния авторитарен управник, който е бивш демократ. Той просто няма да има друг избор, иначе страната би се разпаднала на парчета. Тъй че, за да бъде Русия свободна страна и да не се разпадне на парчета, трябва да бъдат изпълнени две основни задачи – тя трябва да се превърне в истинска федерация и в правилна федерация. Под истинска федерация имам предвид държавно устройство, при което основните въпроси се решават от хората по места, там, където те живеят, без да им се налага да се допитват до Москва по всеки въпрос. И още нещо – при истинската федерация парите остават в регионите. Правилността на федерацията пък е в това страната да бъде разделена на принципа на икономическата състоятелност, а не на принципа – региони на донорите и региони на акцепторите. Всеки регион трябва да бъде устроен така, че да може да помага сам на себе си, а не да бъде паразит.

Борис Акунин е творческият псевдоним на писателя, преводач, литературен критик и японист Григорий Чхартишвили. Работил е като заместник-главен редактор на списание „Иностранния литература”, главен редактор на двайсеттомната „Антология на японската литература”, председател на мегапроекта „Пушкинска библиотека”. През 1998 г. започва реализацията на своя литературен проект “Приключенията на Ераст Фандорин”. За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия. Следват поредиците „Приключенията на сестра Пелагия” и „Приключенията на магистъра”. Критиката нарича произведенията му „масова литература за интелектуалци” и „интелектуални бестселъри”. През 2000 г. е обявен за писател на годината в Русия, тиражите на книгите му там надхвърлят 10 милиона екземпляра. Произведенията му са преведени на български, английски, немски, френски, италиански, японски и други езици. Публикуваният тук текст е откъс от интервю с Акунин в Канал „Настоящее время“.

Превод от руски Димитрина Чернева/Портал „Култура“

Заглавието е на Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    5 24 Отговор
    Тимерлан от Златната орда! Мнооого вредоносно жуже!

    Коментиран от #12

  • 2 Прост

    24 6 Отговор
    Тоя портал "Култура " многуууу ги разбира разбира тия неща ! Казвате да се поучи от наш Бойко или от оня ръждавия дето вятър го вее на бял кон, не спазва договори , налага санкции изстрелва ракети пълен кукундел!? То като гледам и културата дето я рекламира тая "Култура" май е повече порнография! Тъпи филми, фалшива храна , фалшиви идоли ..и все Путин е виновен! Аз дето хич ме няма уж, ама поне ям натурална селска храна, пипам натурална жена и не си изкарвам прехраната с виртуални шмекерии ви казвам: Тая вселена е създадена и се направлява от Бог ...стига сте лъгали, стига сте мамели оставете на мира различните народи, те си имат свой път и своя съдба...ще ядем дървото и ние заради тъпи третополови човекоподобия!

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Върховната истина

    2 28 Отговор
    Кремъл граби от България, издържайки с тези пари агентурата си у нас. КГБ/ФСБ винаги са работили по законите на Талмуда

    Имотите по черноморието не са лична собственост на руснаци а на агенти/пионки на руските служби. ДС като нелегално копие на КГБ копира същите схеми. Хем им вършат черната работа, хем са им част от плана за "ОБЕЗКЪРВЯВАНЕ" на местното (домакинско) НАСЕЛЕНИЕ.

    Как ще стане точно диктатът на юдеите описан в "Протоколите на ционистите"?...-ще стане, като цитираме Талмуда; "ГОИТЕ САМИ СИ ИЗБЕРАТ ДИКТАТОРЪТ"( в танахът пише, за "rod of iron", дори в яхувистичното "откровение на Йоан"). Това в България вече се случи, гоите си избраха за президент слуга на Юдейския Цар.

    Юдейският цар Путин ще се наложи след като лансира ПЪРВО ислямът сред "гоите"(говедата)-християни и после ще го(ислямът) разруши, идвайки, като "победител" с новата СИНТЕЗА. Ще го(ислямът) радикализира, понеже е ПОДОБЕН НЕМУ и ще принуди европейците ДА ИЗБЕРАТ финият диктат на ционистите пред пещернячеството на ислямът.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Върховната истина

    2 21 Отговор
    Точно Путин ще въведе в Европа новата религия Мюслихристлям.

    СЛЕД УНИЩОЖАВАНЕТО НА ЕВРОПА ОТ ПУТИН ПО ПОРЪЧКА НА РОТШИЛД, ЩЕ БЪДЕ НАЛОЖЕНА НОВАТА РЕЛИГИЯ МЮСЛИХРИСТЛЯМ.Днес Чабад, гнездата на осите са разпръснати из страните от бившия Съветски съюз. Повечето по-големи и стратегически важни се намират в Украйна и Русия. Но ако Руските Чабад "капитали", разбира се, са в Москва, то в Украйна са в столицата на Чабад,... Днепропетровск -. Родния град на Седмият Lubavitcher Rebbe Менахем Мендел Schneerson.
  • 5 Ььььььь

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Върховната истина":

    Момче-откровенно си за доктор...--
  • 6 Браво

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Прост":

    Евалла пич, де да имаше повече такива “прости”, като тебе...
  • 7 Рубладжийче

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "Прост":

    Евала пич, ти си еманация на русофилската мъдрост и интелект.
  • 8 Местен

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Върховната истина":

    Благодарение на тези стотици милиарди, които се вляха в нашата икономика и поминък, има живот по морето, има реална икономика , а не софийски кражби и далавери. До вчера собственик на безстопанствен имот на който растат само тикви, сега милионер в зелени червени и всякакви банкноти. Бизнес получил начален старт, деца жени и внуци бачкат в България , внасят и инвестират в България, а не мият кенефите по света. Излез само на 30 километра навътре от морето , и няколко големи града , и виж запустелите села , падналите покриви и огради , буренясалите дворове, без хора. Такива като вас искат цяла България да стане такова блато. Агенти е имало и ще има но 350 000 ми идват малко множко за тази малка територия. Градът в който живея на морето ,всяка година увеличава своето население, има деца , и детски колички, та не знам как се обезкървява. Обезкървява ти се мозъка.
  • 9 незнайко

    11 1 Отговор
    А как се държат и ръководят толкова много китайци ??? Принципа е един и същ !!! ЗДРАВО И СИЛНО УПРАВЛЕНЧЕСКО РЪКОВОДСТВО !!! Да не би в САЩ да е по различно ??? Демокрацията е измислица !!!
  • 10 факт

    4 1 Отговор
    ами за какво им е джендър демокрация
  • 11 патриотъ

    11 2 Отговор
    А що не пишете как е създадена САЩ и как са избити индианските племена,които са населявали Америка?!Защо не пишете,че ценностната им система се основава единствено на долара и на правото на силния,на погазване правата на слабите,както и видяхме в последните години?!Американците имат 3 лоста за управление и във вътрешната и във външната политика и това са:юмрук,компромат и долар!И руската и американската цивилизации имат своя културно-цивилизационен код и го изповядват.При руснаците културно-цивилизационния код от който се строи цялата система на нравственност се явява съвестта.А на запад това е изгодата.И културно цивилизационните матрици при тях са както следва:при руснаците-съвест,чест,справедливост/при американците-изгода,агресия,насилие.Така че,методите на Чингиз хан с нищо не са по-лоши от методите на унищожителите на индианските народи в цяла Америка и агресията на самата тази Америка по целия свят и хаоса и войните,които създадоха!

    Коментиран от #13

  • 12 Kcaniba

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Неук трол!!
    Тамерлан - Тимур, разбива Златната Орда и създава една недълговечна Империя на тимутидите!!
    Велика Руска Империя си е Велика Руска Империя!!!
  • 13 Шляхтиц

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "патриотъ":

    Моите поздравления и почитания! Заселниците на америка не само, че избиха местното население, но избиха и изядоха МИЛИОННИ СТАДА БИЗОНИ, от които сега са останали две, три хиляди екземпляра. Обичам животните и природата, ненавиждам човешкия вид същество!
  • 14 Едо

    2 0 Отговор
    ЧЕ ВСЕЛЕНАТА Е СЪЗДАДЕНА СЪВЪРШЕНА ОТ БИБЛЕЙСКИЯ БОГ, ЧРЕЗ НЕГОВОТО МОГЪЩО СЛОВО, Е ИСТИННО И ВЯРНО САМО ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ХРИСТИЯНИНИ-БИБЛЕИСТИ, КОИТО КАКТО Е ПИСАНО В ПСАЛМ 1 ,,Блажен оня човек, който не ходи по пътя на нечестивите; И в събранието на грешните не стои, нито в сбирщината на присмивателите седи; Но се наслаждава в Закона на Господа; и в Неговия Закон се получава ден и нощ; Ще бъде като дърво, посадено при потоци води, което дава плода си на времето си и чийто лист не повехва; във всичко, що върши, ще благоуспява! Не така е с нечестивите; Защото, те са като плявата, която вятърът отвява; Затова, нечестивите няма да устоят в съда; Нито грешните в събора на праведните; Защото Господ наблюдава пътя на праведните; А пътят на грешните ще бъде погибел!". МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ ГОСПОД, НЯКАК СИ, СЕ Е ШЕГУВАЛ, КОГАТО НИ Е ДАЛ ВЕЧНОТО СИ СЛОВО, КОЕТО Е ВИНАГИ АКТУАЛНО? ТОЙ НЕ СЕ Е ШЕГУВАЛ! И СЕГА НЕ СЕ ШЕГУВА! БИБЛИЯТА СЪДЪРЖА КЛЮЧОВЕТЕ ЗА ОТВАРЯНЕТО НА ВСЯКА ВРАТА НА ПОЗНАНИЕТО! ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА: ДАВА НИ ВИСША ЦЕННОСТНА СИСТЕМА, ПО КОЯТО АКО ЖИВЕЕМ, ЩЕ НИ БЪДЕ ДОБРЕ ОЩЕ ТУК НА ЗЕМЯТА, НО НАЙ-ВАЖНОТО-ЩЕ НАСЛЕДИМ ВЕЧЕН ЖИВОТ В ХРИСТА ИИСУСА, НАШИЯТ ГОСПОД! ЗАЩОТО, ТОЙ НИ ОБЕЩА: ,,Сега отивам при Отец Ми, да ви приготвя място, та където Съм Аз, да бъдете и вие!". АМИН! ЗАТОВА, ПОКАЙТЕ СЕ! ТЪРСЕТЕ ГОСПОДА, ДОКАТО МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ, ЗАЩОТО УТРЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТВЪРДЕ КЪСНО!