4 Юни, 2018 16:00 5 168 14

Защо Русия се интересува от Африка

  • русия-
  • конго-
  • африка-
  • цар-
  • владимир путин-
  • путин

Конго си търси нови приятели. Дълго време огромната страна в сърцето на Африка минаваше за партньор на Запада

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия проявява необичайно голямо внимание към Африка – и особено към онези страни, които едно време минаваха за съюзници на Запада. Интересите на Москва в този регион са твърде разностранни.

Конго си търси нови приятели. Дълго време огромната страна в сърцето на Африка минаваше за партньор на Запада. Изглежда сега конгоанското правителство залага на нови партньори. Според информации на Rаdio France Internationalе (RFI), още през 1999 година двете страни са се споразумели Русия да доставя оръжия на Конго и да обучава конгоанската армия. Споразумението обаче явно не е било осъществено. Според RFI, парламентът на Конго смята да промени това положение. Русия вече си сътрудничи със северната съседка на Конго - Централноафриканската република /ЦАР/ - и получи правото да доставя оръжия, боеприпаси и военни инструктори в кризисната страна. През декември миналата година Съветът за сигурност на ООН одобри сделката.

Русия неслучайно е избрала тези две страни: „Те са в напрегнати отношения със Запада. Така Русия получава шанс да разшири присъствието и влиянието си в региона, както и да развие нови икономически контакти“, казва френският експерт по въпросите за Африка Ролан Маршал. Военното сътрудничество навярно е само първата стъпка. Някои експерти смятат, че Русия иска по този начин да подсили собствената си военна индустрия.

Оръжия срещу суровини?

Според проучване на британския мозъчен тръст „Chatham House", само три процента от руския оръжеен износ отива в Африка, но африканският пазар нараства с бурни темпове и поради това е привлекателен за руснаците. А Русия е най-важният доставчик на оръжия за някои африкански държави. „Много африкански страни имат проблеми с вноса на оръжия. В Русия обаче не важат същите строги критерии за износ на оръжие, каквито има в повечето западни държави. Русия не обвързва оръжейните доставки с положението на човешките права или с наличието на кризисни ситуации. Москва гледа на износа за тези държави като на възможност да разшири пазарите си“, казва американският експерт по проблемите на Русия Пол Стронски.

Централноафриканската Република е разтърсвана от етнически конфликти

Явно сътрудничеството няма да се ограничи само до доставките на оръжия. Демократична република Конго разполага с огромни природни богатства: например кобалт, злато и диаманти. Съседната Централноафриканска република също изнася диаманти. „В рамките на съществуващите договорености, Русия проучва възможността природните богатства в тези страни да се използват в общ интерес", заяви през март зам.-директорът на отдела за информации в руското Външно министерство Артьом Кожин. Пред Русия се открива не само шанс да покрива собствените си суровинни нужди чрез внос, но и да разшири собственото си индустриално производство“, казва по този повод Ролан Маршал.

Сделките са добре дошли за правителствата на двете африкански държави. ЦАР е една от най-бедните страни в света и от 2013 година е затънала в дълбока криза. Християнски и мюсюлмански милиции воюват едни срещу други, а правителството на няма почти никакво влияние. 14. 000 сини каски трябва да подсигуряват мира, но правителството смята тяхната мисия за неефективна и отхвърля оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН. Затова пък сътрудничеството с Русия се радва на високо одобрение. „Оръжейното ембарго само засили анархията и позициите на воюващите страни, но отслаби армията“, каза политикът Аристид Бриан Ребоа в разговор с ДВ.

Застраховка-живот за авторитарни режими

Президентът на Конго Джоузеф Кабила навярно също желае да си сътрудничи с Русия. Дълго време той минаваше за съюзник на Запада. Бившите му партньори обаче отдавна се дистанцираха от него. Кабила всъщност трябваше да се оттегли от властта, тъй като двата му конституционни мандата изтекоха. Правителството на Конго обаче постоянно отлага провеждането на нови избори. „За правителства, които се намират под натиск, сътрудничеството с Русия е нещо като застраховка за живот“, казва Ролан Маршал и добавя: „Поради това, че и двете страни се обвързват с руснаците все по-тясно, пред тях се разкриват нови възможности да изнудват Запада. Те могат да правят опити да изкопчат още повече пари от него".

Тази политическа игра е позната от времето на Студената война. Още тогава някои африкански страни сменяха фронтовете в зависимост от подкрепата, която биха могли да получат. Все още никой не може да прецени какво ще е дългосрочното влияние на руското присъствие в Централноафриканската Република и в Демократична Република Конго. Експертите обаче са единодушни, че Русия няма да се задоволи само с тези две африкански държави. „Русия иска да разшири присъствието си в Африка“, казва Пол Стронски. В полза на това твърдение говори и африканската обиколка на руския външен министър Сергей Лавров. През март той посети пет африкански държави - Ангола, Етиопия, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Все бивши съюзници от съветско време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    7 15 Отговор
    Защото е Нигерия със сняг.
  • 2 Знаещ

    10 20 Отговор
    Африка е изконна руска земя. Първите маймуни са били руски маймуни!

    Коментиран от #14

  • 3 Наблюдател

    12 13 Отговор
    На снимката виждаме двама руснака-близнаци.
  • 4 евала

    14 7 Отговор
    Преориентират си политиката много държави. Животът е кръговврат.
  • 5 Грантаджийче

    26 11 Отговор
    Защото са добре приети.
    Африканците много добре помнят кой изби стотици хиляди и продаде милиони роби.
    Колониалният запад не върви там и никога няма да върви.
  • 6 евала

    21 11 Отговор
    Браво на Русия и Путин!
  • 7 Бесен Язовец

    19 11 Отговор
    Аигурно щото Конго още си спомня Белгийския геноцид от ,,демократите" в Западна Европа. На снимката са Барак Обама и Путин!!
  • 8 Знаещ

    12 19 Отговор
    Защото рускините се интересуват от по-яки негри, затова. Защото пияните мужици за нищо не ставата, само за пушечно месо.
  • 9 СССРБАРЕТА

    7 16 Отговор
    Защото няма с кого .Толкова са изпаднали , но все пак е забележително как все успяват да продънят дъното и да ударят ново дъно.Пък и с това пиеене трябва свежа кръв в Русия. Ха ха. Отново по лице в калта!
  • 10 Сталин

    10 4 Отговор
    Нека се избиват маймуните щом като искат на тях им е все тая от къде ще идват автоматите пък и без друго само се размножават и напират за нясам що да не си пласират оръжията че ив диаманти ше им платят. Кога ше го изпуснат тва руснаците
  • 11 куку руку ку

    5 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В Русия обаче не важат същите строги критерии за износ на оръжие, каквито има в повечето западни държави.
    ???
    Строги, строги, колко строги са западните критерии, след като първо въоръжаваха Саддам срещу Иран, после Ал Кайда в Афганистан, а в последно време ислямска държава? Все "кротки" и "миролюбиви" "човеколюбци", та чак до европа стигнаха изтъпленията им. :(
  • 12 Димитров

    1 5 Отговор
    ЛилиПутин вече оправи и Русия..докара народаси до просешка тояга..и скоро ще са 30 милиона.Оправи Сирия и Авганистан и сега може да почне да оправя и Африка като Либия

    Коментиран от #13

  • 13 един от всички

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Димитров":

    Ааа -в Афганистан са американците -от 2001 година та до ден днешен. Смениха правителството и са "гарант на демокрацията". Именно от тази "демокрация" емигрантите от Афганистан са най-много ,повече отколкото от воюващата Сирия !!! Що така?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.