29 Юли, 2018 11:32 3 523 25

Георги Марков: Шапки долу за КС, но кой подведе Борисов?

  • георги марков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Коституционният съд излезе днес с решение, че Истанбулската конвенция (ИК) не съответства на нормите и духа на българската Конституция. Като човек, който първи реагира на Конвенцията, кажете ми, г-н Марков, това решение очаквано ли беше за вас?
- Искам първо да благодаря на Епицентър.бг, че беше първата медия, която още в деня на решението на Министерски съвет (3 януари 2018 г.) да внесе Конвенцията за ратификация в парламента, ми даде думата да кажа мнението си като бивш конституционен съдия и настоящ депутат и да бия камбаната - че г-н Борисов, министър-председателят на Република България, е много тежко подведен от неговите министърки! Това беше важно да го кажа, за да предпазя ГЕРБ от задълбочаване на проблема. А той се задълбочи до такава степен, че настрои срещу Конвенцията над 80% от българските граждани, Светия синод на Българската православна църква, всички вероизповедания, дузина от академиците на България. Стигна се дотам, че започнаха да се дрънкат нелепици от сорта, че тези, които сме против Конвенцията, не сме я чели, както и безпрецедентната глупост, че трябва да слушаме ПЕС! Стана ясно, че без решение на Конституционния съд, Конвенцията не може да мине. И г-н Борисов, който има вродена интуиция, макар че този път тя доста повече от обикновено закъсня, я оттегли, защото президентът Радев съобщи в Брюксел, че ще ѝ наложи вето. А в този парламент нямаше да има 121 гласа, които да се противопоставят на това президентско вето.

- Вие първи спряхте Конвенцията в парламента, защото с вашия глас тя бе отхвърлена в Комисията за младежта и спорта, където беше първото ѝ разглеждане.
- Да, имах уникален шанс - това ми е най-доброто гласуване, след като съм бил депутат във ВНС и в 36-ото Народно събрание – Комисията за младежта и спорта даде гласа си срещу Конвенцията и с 9 на 10 гласа я отхвърлихме. Това е нещо, с което се гордея.

- Каква оценката ви за днешното решение на конституционните съдии – с 8:4 те отхвърлят ИК?
- Решението на КС е историческо! Аз съм бил 9 години конституционен съдия, установявали са много тълкувателни решения – както преди мен, така и с моето съдийство, но това решение е историческо. Номер 13! То винаги ще бъде запомнено. Свалям шапка на тези осем съдии, които събраха мнозинство така че, Конвенцията да бъде обявена за несъответстваща на българската Конституция! То е и историческо, защото надхвърля конкретния казус! То каза ясно със самия диапозитив, че България е суверенна държава. Оттук нататък това трябва да се помни от всички партии, президенти, премиери и депутати. Членството в ЕС и в Съвета на Европа не значи загуба на суверенитет. Аз съм единственият български депутат, който е присъствал на приемането на България в Съвета на Европа на 7 май 1992 година. Още си спомням българското знаме. Бях там по покана на Стоян Ганев и Стефан Савов като човек, допринесъл за победата на СДС на 13 октомври 1991 година. Вашият колега, покойният Димитър Цонев водеше директното предаване по БНТ, Стефан Савов говори перфектно на френски. Казвам го това, за да подчертая, че аз не съм евроскептик - напротив, аз съм убеден привърженик на европейската идея. Но една суверенна държава, която има върховенство на своя държавен закон – Конституцията, не може да приеме пробутване на такъв международен договор, какъвто е ИК.

- Кое е историческото в това решение №13 на Конституционния съд?
- Решението на КС казва ясно, че българската Конституция няма да допусне въвеждането на джендър идеологията в България и разрушаване на традиционното семейство. Това е изключителен исторически акт! България няма да приеме по никакъв начин наименованието „трети пол” - чл. 6 от Конституцията, когато говори за пол, има предвид биологичния пол и нищо друго! България показа, че е природноинтелигентна страна с природоинтелигентен народ. На нас не ни е необходимо определение за пол - такова, каквото е дадено в чл. 3 от Конвенцията - социален пол, джендър и т.н. Ние знаем какво е жена и какво е мъж! Макар и по-бедни от останалите в ЕС, ние сме природноинтелигентни и не може да ни се пробутват под формата на конвенция за защита на жените терминологии и щуротии, които обвързват нашето законодателство за десетилетия напред. Много е важно да се знае, че по Конституция у нас възпитанието на децата е работа, задължение и право на родителите. КС не допусна този зловещ орган, наречен GREVIO, да се мандахерца по българскитe училища и да въвежда джендър-идеология, а неговите актове да не могат да се обжалват от българския съд. Така че ние трябва да се гордеем като нация със своя КС и с неговото решение. Шапка свалям на Светия синод на БПЦ за становището против ИК, за битите църковни камбани – за първи път, откакто съм се родил през 50-та година чух камбани да бият срещу закон, чух „анатема” срещу парламента! Шапка свалям и на останалите вероизповедания, защото въпросът е много по-глобален – България няма да приеме изчанчената неолиберална идеология, която се провали в Западна Европа, защото страни като Унгария, Словакия и други отхвърлиха Конвенцията. Орбан я хвърли в коша още преди години. Това е знаково решение! Ние сме суверенна страна, ще пазим традиционния брак и християнството, върху което беше нанесен жесток удар, включително и в Германия, където ХДС гласува за гей браковете. Аз не искам българският премиер да се ожени за мъж и слава Богу, Борисов не върви натам! Тоест значението на това конституционно решение е и превантивно. То казва ясно и категорично - властта в България произтича от народа – нито от Брюксел, нито от Страсбург, нито от Москва, нито от Вашингтон, още по-малко от Партията на европейските социалисти, която брутално и просташки извинявам се за думата – не казвам, че Станишев е простак, защото го познавам лично и го уважавам) се намеси. Просташко да се опитваш да натискаш партия в България как да гласува по въпрос, касаещ българския суверенитет и традиционното християнско семейство! Просташко е евродепутатка да се опитва да казва как ще гласува българския парламент без кратуната ѝ (изводът е точен – тя няма глава, а кратуна) да знае, че има класическо разделение на властите! И шефът на изпълнителната власт не може да отговаря на въпроси, какво ще реши законодателната власт. Съжалявам, че г-н Борисов не е напуснал Европарламента, когато са му задали този въпрос. Поздравявам г-жа Корнелия Нинова, че удръжа на този жесток натиск.

- Какво следва оттук-нататък?
- Следва да се приземим, да не изпадаме в евродупедавщина, след като 45 години бяхме съветска дупедавщина. Аз съм от поколението, което си
спомня, че се събуждахме и си лягахме със СССР, че приехме просъветска конституция с референдум, на който гласуваха 99 и колко процента от българските граждани. Не си спомням никой пред мавзолея, пред НС или пред Орлов мост да се е самозапалил като Ян Палах, нито милиони да се излезли да се бият със съветски танкове, то такива и нямаше. Бяхме единствените идиоти, които не празнуваха официално Коледа и Великден. Затова не ни отива след тази съветска дупедавщина днес да има евродупедавщина, американофилство и т.н. Показахме, че сме най-раболепни 45 години в Европа. Не бива да го повтаряме. Няма никакво съмнение, че членството ни в ЕС няма алтернатива, но няма да допуснем някой като Тимерманс, зам.-председател на ЕК, да ни учи на щуротията, че трябвало да свикваме с многообразието. България си има многообразие - имаме си мъж, имаме си жена, имаме и брак.
Оттук нататък трябва да се приземим и да знаем, че сме страна с
национален суверенитет и не може да ходим по гайдата на този или онзи.

- Съзирате ли, г-н Марков, в решението на КС и повея на промяната, който вече духа откъм ЕС, от САЩ дори?
- Да, радвам се, че КС освен, че е защитил духа на Конституцията, е схванал и накъде духа вятърът на промяната. В Европа има нов вятър на промяната. Както се пееше в песента на „Скорпиънс”, когато станаха промените 89-та година, така сега задуха вятърът срещу неолибералната идиотщина, която доведе до ислямизация на Европа, до разрушаване на традиционното семейство и до това, под формата на гражданско общество с НПО-та да се налагат националаните правителства. Тези осем конституционни съдии остават в историята на България!

- Вие казахте, че природоинтелигентното общество в България застана против Конвенцията, само че именно тези природноинтелигентни хора бяха наречени от управляващите „тъмни сили”. Очаквате ли някой да се извини на „тъмните сили“?
- Надявам се сега г-н Борисов, който бе изключително зает с
европредседателството, то приключи, отиде си и китаецът, „Левски”
отпадна от люксембургски отбор - ще има време да помисли по този
казус и да разбере какво причини на ГЕРБ. Надявам се да забрани на своите министърки и депутати, защото всички са избрани на негов гръб, гърбът му е широк и ги носи всичките, да им забрани да говорят повече
нелепици от сорта на това, че съдиите, взели това решение, не са чели
Конституцията, че не са послушали ПЕС и т.н.
Според мен ръководството на ГЕРБ трябва да си направи някакво
заседание, не съм аз този, който ще им казва, но да видят, че за малко тази Конвенция можеше да ги свали от власт - защото вкарването ѝ в парламента щеше да изкара повече хора, отколкото по времето на Орешарски. Трябва да има повече чуваемост към хора, които разбират. Учудвам се, че след като съм бил 9 години в КС и съм бил член на ВНС, Борисов не ми звънна нито веднъж да ме пита: „Абе, пич, ела да пиеш едно кафе, какво толкова вдигаш врява при Валя Велева и по другите медии?” И аз щях да му кажа. Той беше жестоко подведен и ако реши – негово право си е, да си търси политическата отговорност на тези, които го вкараха в този капан. В крайна сметка Истанбулската конвенция почина на българска земя, Бог да я прости!

- Политическата отговорност фигурира и в самото решение на КС. Там са
показани становищата на министрите на правосъдието и на външните
работи, които категорично заявяват, че ИК е в синхрон с българската Конституция.
- Най-голямото подвеждане на г-н Борисов е на самото заседание на
Министерски съвет, когато дори няколко негови министри, които
поздравявам, са гласували „против”, а той не се вслушва в тях, а в двете министърки. Там се чуват приказки, че няма страшно и можем да приемем Конвенцията с резерви. А дори студенти от първи курс, учили държавно право, знаят, че тези спорни текстове, въвеждащи трети пол, комитета GREVIO и т.н. не подлежат на подписване с резерви. Борисов бе жестоко подведен! И аз донякъде съжалявам, че съм гласувал за тези министърки! Направих го поради разпоредба на Конституцията, че се гласува за правителството анблок. И така гласувах. Но не мога да допусна, че двете са толкова некомпетентни - където и да са учили право, да не са прочели, че не може да има резерви по спорни текстове. Една подобна грешка настрои в определен момент огромна част от обществото срещу ГЕРБ. Знаете, как съм хвалил Борисов и как пламенно съм говорил, но не мога да се направя на маймуна и след като съм бил 9 години конституционен съдия, да кажа, че не знам за какво става дума или да не отида на комисия, за да не гласувам против. Всъщност с моето гласуване „против” помогнах Конвенцията да бъде спряна. Същият ден, след моето гласуване „против“ в комисията за младежта и спорта Борисов я спря, а после я и оттегли. Помогнах и това бе идеята ми. Считам, че си лоялен на Борисов, когато му казваш истината. Това е важно да се знае, защото 2019-та е изборна година. Лоялността изисква честност и компетентност, а не да го лъжеш и будалкаш. Той се занимава с всичко – от църкви до европредседателство, от футбол до овце и кози, така че не може да чете всичко.

- Трябва ли да има оставки?
- Това не влиза в прерогативите ми. Пак казвам, ако не беше гласуването
анблок, нямаше да гласувам за някои от министрите, но понеже той си ги е харесал, да си ги носи на гърба! Не мога да му казвам, но да бъде
сложена чертата – тези 7 месеца покрай сагата с Конвенцията какво
донесоха на ГЕРБ? Можеше ли това да бъде избегнато – можеше! Можеше ли да се обсъди в групата – можеше! Можеше ли Борисов да се консултира – можеше!. Защо всичко това не се направи? Кой му вкара в главата на 3 януари, че от тази Конвенция ще има дивиденти? Това трябва да се разбере!


- Какъв е юридическият път на ИК оттук нататък? Връща ли се
ли в парламента?
- Не, няма как да се върне, защото противоречи на Конституцията! Но върху България не тежи никакво задължение, нито юридическо, нито
политическо, да приеме тази Конвенция. Българският парламент е
суверенен да реши какво да прави, президентът решава дали да наложи
вето. Съдът казва дали съответства с основния закон - като не съответства – тя е починала! Бог да я прости ИК, панихида и тази тема приключи! Слава Богу - КС погреба ИК, и с право! Шапка им свалям на осемте съдии!

Интервюто е на Валерия Валева и е публикувано в Епицентър.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 4ти пол

    12 29 Отговор
    Срам ме е от долни ченгета!
  • 3 Джуган

    42 3 Отговор
    Борисов е необразован простак, а екипа му е от калинки. Колективно са подведени, мислейки си че имат мозък.
  • 4 Пешо

    52 2 Отговор
    Един път и съдиите да свършат работа! Браво! Сега соросоидите ще се разпеняват!
  • 5 антигей

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "asdas":

    ти да не си обратен бе ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 среднощен

    34 2 Отговор
    За сега мъжете си остават "мъже", а жените "жени"! Лично ще им стисна ръка на тези осем достойни съдии, дори ако се наложи да ги чакам по цял ден пред КС! Има надежда за България! Има надежда за децата ни!

    Коментиран от #9

  • 8 прУстакоФ

    26 2 Отговор
    Марков.Подвели го били казваш....Уважения,но нали не си мислиш,че и ти ми приличаш на подведен човек,и то точно по отношение на БОРИСОВОТО ПОДВЕЖДАНЕ?Нещо друго ще да е то?Ти си знаеш най-добре...но поне си юрис.Един път,два пъти,три пъти,754 примерно пъти......ами то неговото вече "замириса'' на рецидив.Сам знаеш,че ''незнанието'' не е основание за оправдание пред закона.Може би той пак беше подведен,като седна и ''написа'' постановление № 208 от 12 август 2016 г.И защо мислиш го направи?Защото Ердоган и Меркел го оценили мнооооого високо,като го потупали по рамото и той-хоп троп,написа го.Че и никого не ''ПИТА''!!!На човек косите му да настръхнат,като чуе,че Борисов ще ходи в Брюксел или Турция да го потупват и възхваляват.Просто някои хора не са родени да разчитат правилно сигналите на ''потупванията''и това си е!!!Марков,НЕ СТАВА ТАКА!
  • 9 зулус

    30 2 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    Прав си -достойно постъпиха 8те съдии...ама какво правим с останалите дето гласуваха за ИК???

    Коментиран от #10

  • 10 среднощен

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "зулус":

    Казват му: "козметична смяна"! Може и след мандата...!? До тогава в 8-ма глуха!
  • 11 Кибик

    26 0 Отговор
    Не е трудно да те подведат ако си "учил" Конституционно право в пожарникарското училище
  • 12 Браво

    24 2 Отговор
    Оставки за двете неграмотни кукумявки , при това едната травестит, както и за другите соросоидни негодници, които искаха да ни продадат в гейско робство!
  • 13 Кълвач

    17 2 Отговор
    Всички, които ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОСНОВАТЕЛСТВУВАХА да си понесат отговорността и да се измират от властта!
  • 14 Историк

    15 7 Отговор
    Жоро Тантелата е стара ченгесарско-седесарска проститутка.
  • 15 Чинга чук

    6 2 Отговор
    Прав си , жалко, че си левскар
  • 16 А БЕ

    5 9 Отговор
    Дали ще се приеме или не ИК, тя педерастията си остава , и увеличава един подпис не променя нещата ! Все едно държавата да подпише документ , който да забранява злокачествени заболявания ! Е по малко ли ще станат ?
  • 17 Дотук добре!

    16 0 Отговор
    Не филосовствайте по форумите, а си отваряйте очите! Джендърите имат голямо и силно лоби по света. Няма лесно да се откажат. Борбата с тях ще е тежка и наистина има нужда от подготвени, интелигентни и неподкупни хора. Давате ли си сметка какво целят тези общости? Та те имат свободата, могат да работят и се развиват, интимните им потребности се толерират, правят си кичоватите си паради, какво искат? Има само един логичен отговор: пълно съсипване на общоприетите ценности, възпитание на децата в изкривени коловози, психическа и физическа деградация на младото поколение, за по- лесното му манипулиране.
  • 18 Гост

    8 0 Отговор
    Ами, браво г-н Марков! Не си загубил лице, след "синята идея", която докара либералите в България! Поне имаш смелостта да се опълчиш на Фико Димитров, дето ти бе шеф на времето....
  • 19 плевен

    13 0 Отговор
    Хайде стига! Никой не е подвеждал Борисов. И той не я харесваше, но щеше да я пробута, защото му наредиха.Колко пъти ни е продавал така? Сега се дръпна в последния момент, за да не изгуби изборите заради глупости.
  • 20 гнида

    2 0 Отговор
    Седесарски шут ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГЕРО

    3 5 Отговор
    Тука специално искам да ви кажа, каквото и да ви е мнението ИСТАМБУЛСКАТА конвенция ще важи и у нас. У нас ще важат европейските закони и правила, незаеисимо какъв е законът в нас . просто ние ще признаем джендъри и мендъри трябва да еи е ясно това. Европейският закон е еталон и всичките държави ще бъдат принудени да я въведат наред с европейския закон. При конфликт с европейския закон нашият отпада, това е . Този шум дето вдигнахме до небето е за вътрешна употреба, за успокояване на населението.Добре е да сме със европа и в европа но има и не полпжителни неща в европа. Демек розата е хубаво цвете но има и трънчета. Да речем 90% , е по добре да сме в европа. Тъй че свиквайте и който плаща той поръчва музиката и казва песента. Ние получаваме европари и ще клекнем заради това. Подали сме молба при тях и сме се съгласили да хармонизираме законите си с ЕВРОПААА . ТОЧКА .
  • 23 иван

    2 0 Отговор
    гербери = джендъри
  • 24 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    както и очаквах модераторите пак ми изтриха поста!!!!браво,пуснахте 4 ри бързи статии срещу истанбулската конвенция и триете постовете на тези дето не са съгласни с публикуваното.нищо пак ще пиша.истанбулската конвенция е създадена само и изключително за защита от домашно насилие на жени и деца.всички защитаващи неиното отричане го правят или от простотия или от лошотия.едните не са чели конвенцията другите им е изгодно да лъжат за резултатите от приемането и.марков е от втория тип.
  • 25 бай Ставри

    3 2 Отговор
    Аз и вие го знаете че ще признаем тая конвенция и хоро ще играем .
    Ни подписахме всичките глави при преговориза за ЕС , и отдавна трябваше да уеднаквим законите си с ЕС .ХВАЩАМ СЕ НА БАС ЧЕ ЩЕ ПРИЕМЕМ ТАЗИ КОНВЕНВЕНЦИЯ, НЕЗАВИСИМО КАКТО И ДА Я УВЪРТАМЕ ЩЕ СЕ ПРИЕМЕ.,
    Айде свиквайте с европейците,