Last news in Fakti

30 Юли, 2018 10:30 3 519 38

Драги либерали, защо се провалихте с Истанбулската конвенция?

  • истанбулска конвенция-
  • джендър-
  • базисен текст

Това, което се случи с Истанбулската конвенция в България е едно заслужено поражение на прогресистко-либералната (или както щете я назовете) общност. Кой спечели спора "за" или "против" конвенцията?

Драги либерали, защо се провалихте с Истанбулската конвенция? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Драги ми приятели и колеги - прогресисти и либерали, покрусени от решението на КС по Истанбулската конвенция!

Разбирам вашата горчивина и сарказъм по повод на ниско грамотните, тесногръдо изостанали и манталитетно примитивни наши съграждани, които в своето мнозинство успяха засега да осуетят приемането на тази конвенция от българската държава.

Свидетел съм на това колко отчаяно наблюдавате приплъзването на благородното социологическото понятие "джендър" (по нашему - род) до статут на квалифицирано извращение и максимална обида, отправена към различните - и излизащи от конвенциите на традиционното общество хора.

Не само свидетел, но и жив участник в продължение на 30 години съм в усилията на проевропейската демократична общност да обяснява, да назидава и да иронизира мнителния и трудно поддаващ се на либерално-прогресивистка социализация дебелоглав средностатистически българин.

Вижте, това, което се случи с Истанбулската конвенция в България е едно заслужено поражение на прогресистко-либералната (или както щете я назовете) общност. Кой спечели спора "за" или "против" конвенцията? Спечелиха го тези, които успяха да убедят средния българин (определяйте го както ви харесва), че тази конвенция е насочена към създаване на нови стандарти на квалифициране и регулиране на сексуалните отношения, които ще бъдат практикувани системно и в училищата - т.е. за социализиране в тези нови стандарти на ДЕЦАТА на България.

Този, който успя да подхвърли и да убеди хората в това твърдение - "ще ни направят децата джендъри", той спечели - очаквано и съвсем логично - битката "за" или "против" конвенцията".

А вие, нейните привърженици, какво направихте?

Обяснихте ли на прост - достъпен език на хората за какво всъщност става дума?

Можаха ли гражданите да разберат какво е "джендър" като общо социологическо понятие - очакванията на обществото спрямо мъжа и жената за упражняване на определени социални роли.

Очакване, което се променя във времето заедно с обществните отношения...

Това, разбира се бе казвано нееднократно, но как очаквате да го разбере бай Иван пазача, или баба Пенка от Горна баня?

Не, не го обяснихте и гражданите не го разбраха.

Защото предпочетохте с високо самочувствие да иронизирате и бичувате "тъпотата", "евразийството", "мачизма" и "нецивилизоваността" на тези, които се страхуваха - и ги "страхуваха", че отново им пробутват нещо, което да ги уязви.

Как бе, възмущавахте се вие, това идва направо от Европа, от Съвета на Европа, какво повече искате да разберете от това?

Опонентите задаваха въпроси - защо в конвенцията се споменават сексуалните малцинства - някой обясни ли читаво защо?

Защо съпътстващият конвенцията обяснителен доклад съдържа определения, които са по-скоро идеологически, отколкото обяснителни спрямо базисния текст?

И този въпрос бе подминат с мълчание от защитниците на Истанбулската конвенция. Само една моя колежка реагира гневно на въпросите защо има текстове, свързани с ЛГБТ - "ама вие сте хомофоби, бе", аргументира се тя. Защо не се появи един виц в полза на Истанбулската конвенция, а се появиха десетки срещу нея? Прекалено сме умни за да творим вицове, но се оказа, че и те вършат работа.

Нека си спомним, че това неумение да обясним позиции на обикновените хора не започва и не свършва с Истанбулската конвенция.

Още през юни 1990 г. демократичната общност в СДС изригна гневно на резултатите от първите свободни избори. Освен ИНФАС, виновни се оказаха мнозинството гласоподаватели, не успели да разберат какво голямо зло е комунизмът и какво благо е демопкрацията. Хайде, бяхма млади и зелени, неопитни.

По-късно същият дефицит на печеливша позиция се повтаряше многократно, макар, че вече не бяхме толкова млади. Тюхкахме се, брей, колко добрини направихме за българина - НАТО, ЕС, свободно пътуване и т.н., а той си седи прост и подозрителен.

Гласува за Симеончо, допусна СДС § С-ие след 2003 г. да паднат на санитарното ниво на съществуване, след това паднахме под санитарното ниво, сега не съм сигурен на какво ниво битуваме, ако... Знам,. че това не е само кусур на българската либерално-прогресивна общност. И Хилари Клинтън, макар, че не е нито млада, нито неопитна, определи избирателите на Тръмп като deplorables, поради което днес Доналд ни друса всичките като джанка през юни, а силите на прогреса отчаяно го бичуват през медиите.

Драги прогресисти и либерали, нямам изобщо предвид въпроса дали вашите възгледи са по-добри или по-лоши от тези на спечелилите публичния дебат за Истанбулската конвенция. В бизнеса печелиш не това, което заслужаваш, а това което договориш.

В политиката - и в гражданския дебат, печелиш това, в което убедиш функционални обществни мнозинства. Без да питаш дали са високо интелигентни и проникновени, или са обикновени селяни (в Америка - "червени вратове").

За да ги убедиш, трябва да знаеш не само в какво искаш да повярват, но и КОЙ искаш да ти повярва. По време на публичния дебат за Истанбулската конвенция вие бичувахте тъпия и брутален мачист, свикнал да му сервират ракийката и салатката, и който като пийне - му се дощява да понабие жена си...

Пропуснахте очевидния факт, че този персонаж в днешно време е маргинал, макар и срещащ се нерядко.

Не обърнахте внимание на факта, че в българското общество жената вече доста време е напълно равна с мъжа във всички основни посоки на своята реализация. У нас жените директор-ки, депутат-ки, министър-ки, професор-ки... са не по-малко от мъжете.

Че в българското семейно право жената е не равна, а привилегирована спрямо мъжа. Че домашната работа, макар и все още поделена на "женска" и "мъжка" е все повече споделена сред растящо обществено мнозинство. Че проблем е не традиционалисткия мачизъм, а ерозията на семейни и общностни ценности, сред която децата растат без пълноценна грижа, а отговорността на хората към семейството често е наказвана жестоко от все повече безотговорни партньори.

Защо проспахте тези реалности на българското общество?

Защо пак си помислихте, че е достатъчно нещо да дойде "от Европа", за да ръкопляскат всички с ентусиазъм?

Опонентите на Истанбулската конвенция проведоха публична кампания срещу нея, която се оказа по-адекватна и печеливша. Съветът ми - не вопийте горко и обидено!

Проучете внимателно защо се провалихте.

За да не се проваляте и оттук нататък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    42 3 Отговор
    Браво! Но, можеш да бъдеш сигурен че ще продължат да се провалят! Тия не ни имат за хора! Ние тях също! Никога не бих причинил нещо лошо на животно! Харесвам ги! Но, тия....! Рано, или късно ще си намерят майстора!:)
  • 2 ЗАЩОТО

    5 48 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ПРОСТОТИЯТА ВЛАСТВА ! НЯКОЙ СИ МИСЛИ , ЧЕ КАТО НЕ СЕ ПОДПИШЕ ИК И ПЕДАЛИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО МАЛКО! АКО Е ТАКА ДА ПРИЕМЕМ ЗАКОН ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ХОРАТА ОТ НЕЛЕЧИМИ БОЛЕСТИ !

    Коментиран от #4, #15

  • 3 onq s konq

    14 17 Отговор
    Ми ко да ви кажа НИЕ С РИСТЕ ша са плющим с или бес ИК. Ниама по силно от МЪЖКАТА ЛИБОФ след като уткрих еднонополовата ЛИБОФ ас сам природен

    Коментиран от #5

  • 4 goni

    40 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗАЩОТО":

    Дори могат да станат повече! Ама, не само аз, сумати народ не иска да му се навират в очите! А, иначе да правят каквото си искат! Хората в България! Не само българите. Винаги са били толерантни към тия! И какво?! Те се опитват да ни се качат на главата! А.. !!! Сиканата!:)
  • 5 goni

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Кон! Много добре знаеш за какво става въпрос! Оти дразниш народо?!
  • 6 Готин ама не съвсем

    52 5 Отговор
    Победи не мачато, а трезвия български разум, който е успял да преведе народът ни през годините!
    Разбрахте ли Г-н Минчев?? Поредният платен соросоид!

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 българче

    50 3 Отговор
    Айде още един нефела се опитва да ни убеди, че - видите ли - българинът е прост, а едни добри чичковци се опитват да му направят добро.
    Само че прословутите добри чичковци ПОИСКАХА ПРОМЯНАТА НА ХИМНА НА ГЕРМАНИЯ, щото бил дискриминационен??? Не било татковина, представете си! Това било дискриминация???
  • 9 папус

    38 4 Отговор
    Всъщност тази статия защитава ИК. И дава насоки как да ни се натрапват бъдещи либерално-соросоидни ценности.
    Така, че бъдете нащрек.
  • 10 Айде стига вече

    36 2 Отговор
    До апологетите на Истанбулската конвенция и всички подобни деградационни форми на нормалните, естествени човешки ценности:
    ПРОСТО МЛЪКНЕТЕ НАЙ-НАКРАЯ ! В България, въпреки всички проблеми, все пак живее мнозинство от нормални, непокварени от заливащата ни отвън социална и ценностна деградация хора. Те искат да останат такива и да запазят в себе си това което наистина е стойностно. И впоследствие да го предадат на децата си. И най-малкото искат разни подобни на вас елементи да ги поучават или да им дават тон в живота.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 куку руку ку

    27 4 Отговор
    Минчев да не е станал и той джендър? Не трябва ли да се именува Минджев?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Далавера

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Готин ама не съвсем":

    Минчев - реализирал се комунист!!! Поради тази причина бил влязъл в БКП, за да можел да се реализира!? Е, доволен ли си?
  • 15 балканец

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗАЩОТО":

    Е то хомосексуалността открай време си е болест. Всяко действие, което ограничи разпространението на заразата е правилно.
  • 16 стоян георгиев

    1 37 Отговор

    До коментар #10 от "Айде стига вече":

    конвенцията другарю иска нормални хора в българия.не само тва ако я подпишем ще има мониторинг ,което много плаши българските политици и съдии ,които толкова много мразят конвенцията.тя няма нищо общо с хомосексуализма ,а е за домашното насилие и превенция над него.в българия домашното насилие убива всяка година около 50 българки ,а хиляди други са системно пребивани,както и хиляди деца.държавата не прави нищо по темата десетки години.

    Коментиран от #17, #18, #20, #35, #38

  • 17 любопитен

    35 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Я да ни покажеш списъка на 50 починали жени от домашно насилие за миналата година! Ако може де!

    Коментиран от #26

  • 18 Абе Пеп..нчо

    28 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Много си се запалил за ИК бе г-н ТО...много настървено си защитаваш правата-толкова ли силно те млати мъжо ти?
  • 19 ами много

    26 0 Отговор
    просто ...нека парламента да приема като закон тези точки от конвенцията в която се споменава думата ЖЕНА...нали уж за защита на жените става дума ...а онези текстове с джендърите да си ги приемат в други страни...на нас джендъри НЕ НИ ТРБВАТ !! но не вярвам да има много за приемане...щото тя конвенцията за друго се отнася
  • 20 onq s konq

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Стоенчо ша говоря с Ристе да та фключим в нашата далавера
  • 21 Данаил Димитров

    23 0 Отговор
    Огнян Минчев съжалява не за Истамбулската Конвенция, а за това че неговите колеги не са могли да ни я обяснят „правилно”.

    Ама съвсем правилно си я обясниха либерастите и ние съвсем „правилно” си я разбрахме.

    Затова и като общество всички единодушно и без никакво колебание гласувахме ПРОТИВ!!!

    Коментиран от #23

  • 22 среднощен

    13 1 Отговор
    Ако живеем пълноценно и живо вярата си на Православни християни, няма да има нужда от "либерални конвенции" и "хуманни превенции"! Вече има с какво да се гордеем и в най-новата си история! Да живее България!
  • 23 плевен

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Данаил Димитров":

    Прав си.В общи линии казва, че битката е загубена, но войната предстои.Ще анализират, ще помислят и ще пробутат конвенцията на тъпия средностатистически българин.А практиката показва, че с пари и упорство е възможно.
  • 24 гост

    17 0 Отговор
    Б.Борисов в несвяст.Не може да изпълни заповедта на господарите да наложи конвенцията.
  • 25 Един християнин

    21 1 Отговор
    Истамбулската конвенция е Библията на Сатаната!
  • 26 стоян георгиев

    0 22 Отговор

    До коментар #17 от "любопитен":

    ами списъка няма да ти го дам ,но може да провериш колко са осъдените убиици на жени тази година ,а освен тва може да провериш по региони убитите жени,щото неджендърската ни полиция случаино не води статистика.убитите обаче само за варна и софия по данни на същата тази полиция за една година са съответно 9 и 23.за последния месец само във факти има инфо за няколко жени .случая в аитос бе емблематичен ,вчера пребиха 7 годишно детенце ,а преди няколко дни мъж в благоевград уби маиката на приятелката си.тва е инфо само в този саит и само за последния месец,а огромна част от случаите остават анонимни предвид спецификата на престъплението.гледам обаче тва не ви прави съпричастни,напротив продължавате с дълго повтаряната лъжа за истанбулската конвенция въпреки кръвта на убитите жени и претрепаните деца.
  • 27 Жоро

    21 0 Отговор
    Георгиев, криминални престъпления срещу жени се опитваш да ги пробуташ, като домашно насилие? То по тази логика мъжете са по потърпевшите.

    Коментиран от #28

  • 28 стоян георгиев

    0 16 Отговор

    До коментар #27 от "Жоро":

    домашното насилие е тип криминално престъпление.по статистика половината от убииствата на жени са извършени от техните бивши или настоящи мъже.тва е огромен проблем на които никои у нас не обръща внимание.проблема е близък до този с пътните произшествия,макар и с много по-малко загинали,но с много повече пострадали.естествено че има пострадали мъже но те са едва 10%от общите жертви.основно страдат жени и деца в тази ситуация.

    Коментиран от #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Боне крайненеца

    17 0 Отговор
    След като Турция и Албания я приеха няма бита нито една жена!

    Коментиран от #31

  • 31 goni

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Боне крайненеца":

    Верно!:) Ората директно ги убиват! Що то по -хуманно!:)
  • 32 Reptile

    6 0 Отговор
    Ха, ха, хаа, драги ми чичо Оги, много си написал, нищо не си разбрал. Хората дето поддържате с парите от САЩ и са се цанили за демократи, но толкова си могат. И защо толкова си могат, ами защото Вие г-да, които раздавате париците на разни НПО-та ги давате на едни некадърни денгубари с малко дар слово, и задължително, ама много задължително, боравещи правилно с пълен и непълен член в българският език. Да го кажем направо - избирате ги по-глупави от вас, че да не ви заемат топлите местенца... и за това е такъв резултата. Та, не ги поучавай, защото половината Ти си ги преопоръчвал пред НПО-та. Вместо поучителните си басни, вземете да вдигнете ценза за хората, които искате да бутате напред в държавата и политиката...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пешо

    6 0 Отговор
    Баба Пенка от Горна Баня и бай Иван Пазача били конституционни съдии? Конституцията повелява : Истанбулската конвенция е противоконституционна! Точка и край!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сигурно

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    се гушиш от някое НПО, няма начин да изкарваш парите си по почтен начин!
  • 37 Румяна Костова

    3 0 Отговор
    Господин,Минчев,какви ги бръщолевите?Народа да измисля вицове в полза на ИК?Това е все едно по време на социализма да се измислят вицове ,възхляващи Тодор Живков..От едната страна имаме нео либерални функционери,отдавна загубили връзка с действителността ,а от другата страна,народ,консервативен като се опиташ да му объркаш децата и да размътиш понятията му ,що е мъж и що жена.Ех,да си имахме сега един жив Чудомир,че да ви изрисува ,всички вас,просветители смешни,които се взимате много на сериозно..
  • 38 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Човече,Вие деца и внуци имате ли?Ще Ви хареса ли гледката сина или внука Ви да дундурка кукли ,да си лакира ноктите и да подтичва с овките с токчета на майка си?За да се определяло детето кой пол е?Признава ми само като си помисля!Това вече се прилага в училищата в Западния свят.