Просто е, г-н Борисов

Не инвестирайте във властта си, а в хората на България

Публикувана: 31 Юли, 2018 10:00
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3497
ШРИФТ ПЕЧАТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов
Уважаеми Господин Премиер,

От Ваши публични изяви разбираме, че имате намерение да се срещнете с нас и да обсъдите възможността за поемане на ангажимент по нашите искания за реформи, привеждащи законодателството в социалната сфера в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Същото така разбираме, че се опитвате да предрешите негативния изход от срещата и да предпоставите Вашата и на правителството невъзможност да се намери решение в рамките на текущия и бъдещи бюджети.

Нещо повече, твърдите, че за да решите проблемите на хората в неравностойно положение, Вие лично /никъде не казвате думата ние, правителството, Парламента/, трябва да вземете от други пера, да лишите други хора. Предполагаме, че в списъка на „другите“ ще включите задължително крайно нуждаещи, с идеята да се противопоставят едни социално слаби на други социално слаби. Няма да стане. Твърде елементарно е.

Господин Борисов,
Не е наша работа да отговаряме на въпроса – Откъде?. Вие управлявате, ваше задължение е да решите уравнението на социалната справедливост, бедността и на човешките права. За това сте избран на този пост. Ако не можете да го решите ще се намерят други, които да го решат. Тогава не губете нашето и вашето време.

За да Ви бъдем от полза, без да имаме претенция за изчерпателност, Ви предлагаме списък от предложения за сфери, от които могат да се съберат достатъчно средства за да решите нашите проблеми както чрез политики, така и чрез бюджетни ресурси.

Първият и най-значим общ източник, от който можете да вземете недостигащия финансов ресурс е да решите общо проблемите на гранд корупцията, тази по-високите етажи на властта, която отнема както от бюджета, така и от общественото и лично богатство, всяка година, по оценка на авторитетни международни организации повече от 5 милиарда евро всяка година.
Ако не виждате проблема, значи сте вътре в него.

Второ и тук ще навлезем в конкретика – от сферата на горивата, веднъж като си вземете данък печалба от рафинерията, която извежда печалбата си и я консолидира в компанията майка /става реч за милиарди лева, непостъпили в бюджета, в продължение на десет години/, след това вдигнете акциза на горивата, който е най-нисък в Европа, без да увеличавате крайната цена на горивата, като кесарят си получи кесаревото за сметка на свръхприходите в няколко големи компании в петролния бизнес. Там е този прословут милиард лева, за който говорихте уж в сивата икономика, но той не е в малките и средни компании, които почти унищожихте с лобисткия закон, приет с гласовете на Вашата партия. Той е в големите, едри играчи в бизнеса, които закриляте.

Вместо да харчите огромни бюджетни пари, с които можете да решите не само нашия, но и много други остри въпроси в бюджетната сфера, можете да не харчите средства за скъпоструваща тол система, а чрез данъците върху горивата да натрупате огромни допълнителни приходи.

Ако това не достатъчно, ето Ви още няколко предложение – НАП и държавните компании да си вземат дължимото от неизрядни длъжници. Общата сума е отново в милиарди лева. Обръщаме внимание на онези несъбрани вземания, които са съзнателно „невзети“ тъй като длъжници се намират под политическа протекция. Или не знаете за този проблем?

На следващо място – ограничете субсидиите на партиите, разходите по лукса на властта, включително по скъпи коли и охрана от НСО, включително на Доган, Пеевски и още куп „богопомазани от Вашия елит. Напомняме, от едната страна е Вашия лукс, от другата страна е живота на нашите деца и на хората в неравностойно положение.

Намалете администрацията, която расте лавинообразно и изяжда все повече средства от бюджета. Вместо да плащате на жандармерия и полицаи, които да Ви пазят от нас, съкратете ги, а ние Ви обещаваме, че няма да завземаме със сила нито Народното събрание, нито Министерския съвет. Това са ваши панически страхове, щом срещу слаби жени изпращате яки момчета, на които плащате с нашите пари.

Накарайте тези близо половин милион държавни служители да си плащат социалното осигуряване и здравните застраховки, защото сега ги плащаме ние.
Не забравяйте, бюджетът – това не са Вашите пари, Вие само ги администрирате, при това все повече и повече извън контрола на Парламента. За Вас не е проблем да дадете 500 милиона лева за язовири, със съзнанието, че този проблем всяка година гълта средства, но не се решава, защото се намира под преобладаващия контрол на една близка до Вас Партия и олигарх.

Ограничете харчовете за програми, които нямат доказан ефект разходи - ползи, като програмата за саниране, като увеличите дела на самофинансиране. Ограничете финансирането на гранд проекти, които само гълтал средства, включително и особено в енергетиката.
Обложете хазарта, за да оставим у хората повече пари, с които да купуват стоки и услуги и да пълнят хазната, на джобовете на няколко олигарси.

Просто е господин Борисов, след десет години Ваше управление, просто трябва да смените модела, като престанете да толерирате близките си олигарси и властимащи, а обърнете внимание на обикновените хора като нас.
Нашите нужди са базисни, касаят живота на нашите деца, а не привилегии или лукс.
Горните изброени „пера“, от които можете да финансирате нашите и подобни програми, са нищожна част от реалните възможности за запълване на пробойните в бюджета и генериране на нови приходи. Така че не прибягвайте до евтин популизъм – отговорността за намирането на средства е Ваша и на Вашето правителство.

Още веднъж, за да запомните, рецептата е проста –ограничете кражбите, корупцията, престанете да толерирате олигарси за сметка на обикновените данъкоплатци.
Не инвестирайте във властта си, а в хората на България.
Инициатива „Системата ни убива“

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов:
Лидерът на ВМРО с коментар за скандалите в коалицията
Писна ми да се занимавам с това кой какви дрехи носи"

Още бисери