Last news in Fakti

2 Август, 2018 09:59 3 094 14

Участвали ли са българи в Илинденското въстание?

  • илинденско въстание-
  • българи-
  • българия-
  • македония

И каква стана тя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди една година, в няколко публикации, включително и тук, се усъмних в почтеността на обещанията, давани от македонския премиер Заев.

Написах следното:

Ние ще вкарваме Македония в Европейския съюз.

Тя пък ще отмъква, каквото може, от българската история.

Питали Заев, чий е цар Самуил, а той рекъл: „Вероятно дебатът за това ще е вечен“.

Чудесен бъдещ ортак в ЕС.

А ние му се радваме.

Македонците се държат като развеселени жени, вечно ненаситни.

Апетитът им не може да бъде задоволен, колкото и да се стараем.

С тях може да се разговаря само по един начин:

„Не ми казвай какво искаш, ами кажи, какво даваш? И ще си затворите ли накрая големите усти - или ще ни кълцате с лакомията си парче по парче?“

Няма кой да ги пита така.

Тъй или иначе, можем само да подозираме с какви репарации ще ни натоварят македонците.

Със сигурност ще ни разтоварят от голяма част от собствената ни история - и ще я вземат за собствена употреба, завинаги.

После ще поискат „македонското“ им малцинство тук да има специален статут.

И така ще постигнат много повече, отколкото техните сърбомани успяха да постигнат за 100 години.

Ела, Ванче Михайлов, да ги видиш днешните ни войводи, накъде са се запътили.

Нашите будали си въобразяват, че е голямо щастие да бъдат ратаите, които ще се напъват да изтеглят Македония към НАТО.

Бягайте, бре, от тази гореща женска.

Вижте, как ви се подсмихват гърците.

Бъдете арбитри на българските ни работици - стига да ги проумявате, разбира се.

Хайде да ви видим: как ще се пазарите в калната локва, в която трябва да нагазят нашите и македонските експерти – и, един Господ знае, как ще разделят Историята ни.

Или отново ще заменим кон срещу кокошчица-нефелна в пазарлъците с Македония.

Днес съобщиха, че Бойко и Заев ще отбележат заедно в Благоевград 115-годишнина от Илинденско - Преображенското въстание.

Заев сигурно ще бъде още по-развеселен.

Ще го пита ли Бойко, какво са свършили експертите по „подялбата“ на Историята?

Например: участвали ли са и българи в Илинденско-Преображенското въстание?

Преди време Заев предложи новото име на Македония да бъде „Илинденска Македония“ и, едновременно с това, вероломно приватизират Илинденското въстание.

Ето как.

За Въстанието Заев изхвърли следната нахална глупост:

„Илинден означава историческа приемственост на нашите стремежи, нашата държавност и нашата гордост. Илинден е величественото ни минало, Илинден е светлото ни бъдеще… Чрез това възможно решение запазваме нашето достойнство и утвърждаваме нашата македонска идентичност…“

И, внимавайте сега:

„Илинденска Македония е държава и общество, за чието благополучие и развитие еднакво ангажирани бяха и МАКЕДОНЦИТЕ, и АЛБАНЦИТЕ, и ТУРЦИТЕ, и СЪРБИТЕ, и ВЛАХИТЕ, и РОМИТЕ, и БОШНЯЦИТЕ, и всички други, които са се борили и преборили за свободна и независима Македония”.

Това каза Заев.

Българите ги няма в неговият поменик.

Българските войводи, които сътвориха Илинденско-Преображенското въстание няма как да се защитят.

Заев – този политически хулиган - им се изплю върху гробовете.

Изплю се и върху българските знамена, развявани по време на въстанието.

Хубаво го нацелувайте пак.

Докато се мазнеше, за да подпишем договора с Македония и така да придадем тежест на самия него, Заев казваше, че българите и македонците са един народ.

Сега вече говори за „македонска идентичност“.

Постигна си целта – и българите вече ги няма в Илинденското въстание.

Обаче не тарикатите Заевци, а нашите балами ще направят повече бели, дори и от македонистите – само че набързо и безплатно, ако си премълчат.

И какво сега:

една година след подписването на Договора между двете страни, чие е Илинденско-Преображенското въстание – и участвали ли са българи в него?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    27 3 Отговор
    Прадядо ми е бил деец на ВМОРО. Центрист. Воювал е какво е воювал и като е видял, че другарите му не са на един акъл си е събрал чуковете и е дошъл в княжеството по онова време. От политика се е пазил, като от огън и категорично се е самоопределял като БЪЛГАРИН. Та, добре прави Бойче, че им помага на сърбоманите, НО НЕКА ЗНАЕ, ЧЕ ЛЮТА ЗМИЯ СИ ТУРЯ В ПАЗВАТА!!!
  • 2 Тоя с Ху.

    14 1 Отговор
    Хубав въпрос , задай го в министерският съвет и на премиера
  • 3 уляхте се

    1 10 Отговор
    Имало е булгаристанци,тия ни направиха смешни и жалки.
  • 4 любител историк

    4 19 Отговор
    Стига вече с тая история. От толкова много спорове кой на кого бил цар, кой в кое въстание участвал, от толкова много патриотизъм, Македония и България са две изчезващи държави с намаляващо население. Вместо да погледнете настоящето и бъдещето, пак се забихте 100 години назад. На всички патриоти да им купим по една машина на времето и да ги пратим в 1903 година, като им е толкова интересно какво е станало, а останалите нормални хора да си уредим държавите днес, в 2018 година.
  • 5 любител историк

    16 4 Отговор
    Забравих да допълня: омразата между България и Македония се подклажда усилено от Сърбия, Гърция, Албания, защото те печелят от цялата работа, тактиката е елементарна - разделяй и владей, ама големите умници патриоти явно не могат и това да осъзнаят.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 любител историк

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Горан":

    Ти пък кой си да кажеш какво може и какво не може? Да не си от Валево?
  • 8 Горски

    8 0 Отговор
    Коя ли българска майка се мъчила за тебе... за тоя що духа... Ходи в Сърбия... Защо ти е ЕС и НАТО... Те му отварят очите, пък той не ще да гледа
  • 9 Иванов

    13 0 Отговор
    Значи има повърхностни люде дека не либят Историята, а сакат да гледат само напреде. Бъдещето е така яко свърдано с миналото, че ти не можеш да направиш една крачка напреде си, без да си се повърнал десет назаде! Отглеждам вид животни и мога да потвърдя със сигурност, че те се прераждат в поколенията. Както и хората. Някой си мислят, че сега са паднали от Небето в този адски казан, но не така. Тези, които живяха 1900 година, днес отново са живи, не го помнят, но настроенията са им същите, както и характерът. Македонизмът е тънка работа и не е за корави кратуни и тикви и поради тая работа ще е много добре България да се изстъпи назад и да се държи преди всичко на българския национален интерес, а не на бюрмаджийския, щото Бюрм е една скотобойна, дека най- читавите синове на България са си оставили костите, а наще бракя там им махнаха и гробовете от почит и "любов"!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Малко хора ще те разберат, защото не вярват в прераждането. Забелязвам, че сегашните български младежи са много едри, ама много, както преди сто и Луксор години. Бог си знае работата, проблем са ни политиците, които са евреи, с български имена! Но Бог е с нас
  • 11 antimediator

    3 0 Отговор
    Живковия лакей явно скучае и ни пуска някои партенки тук.
    Не може хора от комунистическия режим, които са слуги на Москва да ни учат на патриотизъм.
    Да беше навремето попитал защо другарите се опитаха насила да македонизират населението в Пиринска Македония?!
  • 12 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    за съжаление кеворкян в случая е прав.македонците не са искрени в отношението си към българия и просто ни ползват за куц крак в тази ситуация.
  • 13 Отоплител

    1 0 Отговор
    Престанете вече по преса,медии и сайтове да използвате име на държава Македония.Такава държава няма и това си е чиста фалшива новина.А ще се борим с манипулиране,кибер атаки и всякакви простотии,а човека го е казал,че една лъжа повторена сто пъти става истина.
  • 14 Сттаврю

    0 0 Отговор
    Боли ме сърцето боли ме душата като гледам какво става. И ми е болно за нашите братя в Македония които се определят за българи.