24 Февруари, 2012 16:41 1 931 3

Екоорганизации: Смяната на шефа на Природен парк Витоша – стъпка към застрояване на планината

  • природен парк-
  • витоша-
  • застрояване
Екоорганизации: Смяната на шефа на Природен парк Витоша – стъпка към застрояване на планината - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смяната на директора на Природен парк Витоша Тома Белев, обявена днес, е поредният подарък, който държавата прави на частни интереси и още една стъпка към застрояването на уж защитената територия с нова, три пъти по-голяма ски зона между Симеоново, Драгалевци, Алеко и Черни връх, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

 
Законът за горите, приет през пролетта на 2011 г., изисква директорите на природните паркове да се назначават с конкурс. На това основание Изпълнителната агенция по горите обяви конкурси за директори на природните паркове, назначени по стария закон, който нямаше такова изискване. Преизбрани бяха директорите на природните паркове Врачански Балкан и Русенски Лом, няма резултат за Природен парк Шуменско плато, а в Природен парк Витоша е избрана Снежана Петрова, която работи във фирмата „Агролеспроект”. Тя е изготвяла паркоустройствени проекти и планове за управление на защитени територии, но няма практически опит в тях.
 
Коалицията „За да остане природа в България” смята, че Изпълнителна агенция по горите се е поддала на натиска за застрояване на Природен парк Витоша от фирмата „Витоша ски”, свързана според съобщения в медиите с банкера Цеко Минев, председател на Българска федерация ски.
 
В момента текат и промени в Закона за горите и още няколко закона. Те ще позволят на частни инвеститори да застрояват безсрочно, без конкурс и срещу ограничени такси държавни гори в защитените територии, които ще продължат да се водят такива, но само на хартия. Това означава изсичане и улеснено застрояване с частни ски съоръжения на държавните гори на защитените територии в България, които представляват едва 5% от територията на страната. Повече от половината от тази площ са природните паркове като Витоша, които са и най-уязвими.
 
В момента законодателството не позволява в Природен парк Витоша да се построи по-голяма ски зона. Разрешена е подмяна на старите съоръжения с нови при определени условия. Коалицията „За да остане природа в България” отдавна подкрепя това да се случи.
 
Идеята обаче е да се построи нова, по-голяма ски зона. Постът на директора на Природен парк Витоша е важен, защото той трябва да даде становище по евентуалното строителство на нови долни и горни станции на лифтове и друга инфраструктура за по-голямата ски зона.
 
В същото време правителството толерира незаконното заграбване на 650 декара от Национален парк Пирин за ски зона Банско, което представлява използване на 65% повече площ от официално разрешеното във вековна иглолистна гора под защитата на ЮНЕСКО. Само тази година бяха дадени и 3,6 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ски купи в частния курорт. 
 
Коалицията „За да остане природа в България” ще продължи да уведомява българските граждани и европейските институции за продължаващите опити да се даде на частни интереси да ползват безпрепятствено обществени блага, каквито са горите и природата на България.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    0 0 Отговор
    Аман от тия.Сега ще си помислят, че всичко си е дошло на маясто. Ще почнат некви грандиозни строежи, Европейските зелени ше ги спрат. и псле на Витоша пак 20 години цигания....абе що не ги махнат всички съоръжения, и да се знае,че няма ега се укротят накрая мам..... д...алчна.
  • 2 ева

    0 0 Отговор
    Жалко за хубавата планина, идват багерите!


  • 3 Одили и видял...

    0 0 Отговор
    Крайно време е от планината да има смисъл. Както за хората които обичат да са там, така и за тези които могат да печелят от това. По цял свят планините са достъпни чрез всевъзможни инженерни решения, само в БГ критерият за запазена е извратен. Приветствам разумното строителство, писна ми да давам пари в Италия, Франция, Италия и къде ли не, и да ме е яд, че само ревем.