14 Август, 2018 13:28 12 874 20

Турция се предаде пред Русия. Ще го направят ли и САЩ?

  • реджеп ердоган-
  • турска лира-
  • турция-
  • русия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ обещаха на Турция, че „никой няма да се отцепи от групата“. След въвеждането на търговските мита върху стоманата и алуминия, участието на Турция в програмата за преференциален внос на стоки от развиващи се страни в САЩ може да бъде прекратено. САЩ води икономическа война против целия свят, което прави долара силен, но това съвсем не е изгодно за американския износител. В края, въпросът се свежда до това кой ще издържи повече от другия, пише руският вестник „Правда".

Тази неотстъпчива Турция

Доналд Тръмп очевидно е много раздразнен от неотстъпчивостта на Анкара. В Сирия Реджеп Тайип Ердоган воюва против подкрепяните от САЩ кюрдски военни формирования (YPG), той отказа да се присъедини към санкциите на САЩ против Иран и беше първият рязко реагирал на признаването на Ерусалим за столица на Израел от страна на Тръмп, а след това настоя за закупуването на ракетни отбранителните системи С-400 от Русия, които са несъвместими с членството на Турция в НАТО. Тръмп най-вероятно се е ядосал и от грубата статия на президента на Турция в „The New York Times“, където той постави на Вашингтон ултиматум.

„Вашингтон трябва, преди да е станало твърде късно, да се откаже от погрешното мнение, че нашите отношения (Турция и САЩ) могат да бъдат асиметрични и да се примири с това, че пред Турция има алтернативи. Ако Вашингтон не се откаже от едностранния и неуважителен курс, то Турция ще търси нови приятели и съюзници“. Ердоган напомни, че Турция имат опит в противопоставянето: през 70-те години, въпреки възраженията на САЩ, турски екипи са акостирали в Кипър „за предотвратяване на престъпления против турските киприоти“, а неотдавна „Турция е провела две операции, след които бунтовниците на YPG са били изведени от сирийския Африн“.

„Никой няма да се цепи от групата“

Разплатата за „заставането на мишката срещу слона“ последва недълго след това. Към санкциите против двамата турски министри, заради делото за задържания американски свещеник, в петък 10 август президентът на САЩ увеличи митата върху вноса на турска стомана и алуминий на, съответно, 50 и 20 процента. В резултат на падането на фондовия пазар, турската лира рухна с 20 процента за един ден и с 30 процента за една седмица. Анкара отговори с налагането на мита върху вноса на американски стоки на стойност 1.8 милиарда долара, но обеща да изтегли Турция от програмата за преференциален внос на стоки от развиващите се страни в САЩ на същата стойност.

Ердоган вече няма икономически лостове за влияние. А да направиш ответен удар е много трудно. В Турция общият дълг възлиза на 303 милиарда долара при златни резерви от 21 милиарда долара. Дефицитът в бюджета приближава 50 милиарда лири. Инфлацията е 15.8 процента, а безработицата – 11 процента, по данни на „TR724“. Ердоган се кълне, че Централната банка няма да повиши ключовите ставки, призова турския народ да обменя доларите си с лири, за да помогне за съхраняването на суверенитета.

В събота той заяви, че Турция е готова да се откаже от долара в плащанията с основните си търговски партньори, като Китай, Русия, Иран и Украйна, добавяйки че е готов да направи това и с европейските страни.

Нека Анкара опита

Може би Анкара ще отговори асиметрично: ще затвори авиобазата Инджирлик за САЩ, ще изтегли американските ядрени оръжия от своята територия, ще намали вноската си към НАТО, а тя е вторият по големина източник на финансиране за блока след САЩ. В допълнение, Турция ще премахне САЩ от провинцията Идлиб в Сирия, заради което ще се сближи още повече с Москва и Техеран (всички тези страни вече са под санкции от Вашингтон). Като цяло, Анкара ще работи за подриването на доверието на световните играчи в САЩ като надежден политически и търговски партньор.

Въпреки това, най-вероятно Ердоган няма да издържи на натиска и ще капитулира, както направи в отношенията с Русия след санкциите, които не ограничаваха „доматите“. Тази политика се характеризира с импулсивност и преоценка на силите. Какъв ще бъде отговорът е трудно да се каже. Може би знакът ще бъде прекратяване на закупуването на природен газ от Иран. Ако Турция продължи по обявения път: „увеличаване на производството, минимизиране на процентните ставки“, - тогава опитът ѝ ще бъде интересен за Русия, която се намира в сходна криза, като единствено рублата не позволява да падне високата цена на нефта.

САЩ не са свикнали да търпят

Всъщност, силният долар – не е това, към което Тръмп се стреми, тъй като той възпрепятства износа на американски стоки. Така че прицелвайки се в Турция и понижавайки лирата и същевременно другите световни валути, Тръмп стреля в краката на американските износители, което не помага за намаляването на търговския дефицит на САЩ. Нека да видим кой ще издържи по-дълго от другия. САЩ и Русия-Иран-Китай-Турция или обратното. Това ще бъде в полза на последните, ако в дедоларизацията на световната търговия към тях се присъедини и Индия, например. В ЕС, за разлика от тези страни, имат свой емисионен център и своя резервна световна валута, но и той отказа да подкрепи санкциите на САЩ против Иран.

Превод: Агенция "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айде

    35 73 Отговор
    Сега пенсионираните русофили ще почнат да дрънкат как русия китай северна корея индия иран са бъдещето на света, а междувременно децата и внуците им отдавна емигрираха за Западна Европа и САЩ. Никой не иска в Азия, що така?

    Коментиран от #2, #5, #15, #19

  • 2 айде

    18 16 Отговор

    До коментар #1 от "айде":

    и турция също, ама и там никой не иска.
  • 3 Фен на България

    17 21 Отговор
    И двете държави са гнили от всякъде.Така,че ми дреме за тях.

    Коментиран от #16

  • 4 Лично мнение

    31 13 Отговор
    Турция едвали ще спребтърговията с иран, едвали ще се откаже от иранския газ. Просто да спре вноските за NATO , да изчисти турция от чужди военни бази .
    Между другото Ердоган получава повече симпатизанти съчувствие и солидарност от другите мюсюлмански държавни ръководители.
    Гжа . Меркел го окуражи още повече и едвали би клекнал пред Тръмп. Него го интересува повече европейският пазар . А резервът и е 105 милиарда долара според турските сведения.
    Алтернативи винаги ще се намери ако се наложи, времето ще покаже решението им.
    Тъкмо беше тръгнал да съживи с велики проекти с ядренни централи пътища и кали през босфора , и хоп някой му слага прът в колелцата.
  • 5 любопитен

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "айде":

    Не виждам някой да дрънка това, което предричаш? Що така?

    Коментиран от #6

  • 6 айде

    16 39 Отговор

    До коментар #5 от "любопитен":

    Разгледай сайта. Навсякъде пенсионери които дори не са били в Русия, но го карат на спомени от социализма и възхваляват всичко що е сделано в ссср, а междувременно говорят по скайпа с децата си които са в Лондон.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Нищо ново под небето

    62 10 Отговор
    Не забравяйте 1997г същата попара и на нас я надробиха. Първо те свалят на земята после ти подават изгнило клонче за да се изправиш, така помагат че оставаш икономически роб на капитализма.
  • 8 Ахмак

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "айде":

    Наздраве аверче, май , от рано си подкарал парцуцата?
  • 9 Евала БРАТО

    27 18 Отговор
    Браво на ЕРДОГАН , ЕВАЛА .
    ВСЕ ПОВЕЧЕ НАМИРА СИМПАТИЗАНТИ И ПОДКРЕПА.
    Перчемът ще откачи все повече , слонът вижда истински МЪЖ
  • 10 кк ккк

    15 20 Отговор
    Вие освен "Правда" не четете ли други вестници?

    Коментиран от #11

  • 11 КО ДЪ ЧИТЕМ ДОЙЧЕ КЪПУТ ЛИ Ъ....

    18 6 Отговор

    До коментар #10 от "кк ккк":

    .......
  • 12 хахаа

    22 9 Отговор

    До коментар #6 от "айде":

    абе деди незнак къде са внуците ти ама в Лондон и Чикаго най много талибани и афро араби може да видиш.Такъв е контингента ,нормални хора не останаха там защото това са арабски халифати.И като си изпиеш хапчетата ела да ми разкажеш пак как Русия сигурно ще ще нали пак ще фалира някъде за 2525-ти път.Проблема на такива пенсии като те /бивши партийни и комсомолски нагаждачи/е че тя фалира ама в медиите а руснаците не знаят.

    Коментиран от #13

  • 13 Николенко

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "хахаа":

    Когато Русия наложи санкции на САЩ и доларът стане 0,02 стотинки, ела да говорим .

    Коментиран от #14

  • 14 Защото

    15 7 Отговор

    До коментар #13 от "Николенко":

    Няма как да стане, защото хлапакът САЩ, само на 250 години, няма ценностна система и може само да цица от мама!
  • 15 Анонимен

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "айде":

    Ами ти кво блееш още тука ??Като ревеш за американците хайде чупката Куфарчето и да те няма ...русофилите остават ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да живее България

    5 1 Отговор
    Пука ми за България за тях не чак толкова.
  • 18 ТОНИ

    4 4 Отговор
    Тръмп много си повярва
  • 19 Бай Оня

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "айде":

    Бъдещето на света не е САЩ и Еврогейският съюз, вонящ на дърти педерасти! Честито, баба Лесби-Меркел утвърдила трети пол в Германия! Де го Хитлер да види какво направиха с народа му - измет от пендели и лесбийки! Не съм русофил, даже съм върл русофоб, що се отнася до сърбофилската руска политика, но го виждам и не мога да каже на бялото черно! Да бъдещето идва от изток, а Западът е прогнил и мъртъв труп развъждащ само торфени червеи. Само нашия тъп български плебей не може да го разбере!
  • 20 Yavuz

    4 0 Отговор
    Турция не се предаде пред Русия,а номерът на чичо Сам не мина-да вкара в конфликт двете държави.Путин е възпитаник на КГБ и информацията получава от службите,а Тръмп единствено от мормоните.Путин много точно каза още в началото на турско-американския проблем,че да заплашваш Ердоган означава да не постигнеш нищо.