27 Февруари, 2012 17:54 1 762 0

Започва строителството на разрушени къщи в Свиленград

  • мария костадинова-
  • опак-
  • наводнение-
  • дига-
  • помощи-
  • зам. кмет свиленград

Общината е изградила информационен портал по ОПАК, с който се гордее

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Макар и нивото на река Марица да не е стигнало отново критични стойности край  Капитан Андреево отново се пълнят чували с пясък, за да се предотврати повторно заливане на граничния пункт. Миналата седмица край Свиленград бе изградена наново дигата. За бедствието, сполетяло града и за предотвратяването на нови щети, както и усвояването на средства по ОПАК разговаряхме със заместник -  кмета  на града Мария Костадинова.


Миналата седмица окончателно бе завършена дигата край река Марица, инспектира я вицепремиерът Цветан Цветанов, който бе уверен, че тя е направена изключително професионално и много бързо. Гарантира ли това, че квартал „Гебран”, който бе наводнен неотдавна, както и домовете по улица „Крайречна” няма да бъдат залети отново при снеготопенето?

Уникалното е, че за 10 дни беше изградено едно много голямо съоръжение- речна дига с дължина 120 метра. Работеше се наистина денонощно, съоръжението е изпълнено по най-добрия възможен начин. Това е видимо и от хората с техническо образование и от тези, които не го притежават. Това е една много добра гаранция, че реката точно в тази част няма да излезе от коритото. Изграждането на дигата при Свиленград струваше около 600 000 лева и държавата. При Свиленград бе най-опасният участък и се надяваме, че при едно следващо топене на снеговете и прииждане на води, кв. „Гебран” ще бъде защитен.

А предвиждат ли се допълнителни средства все пак за дигата около село Генералово, където също неотдавна тя се скъса, пък и някакви подобрения около К\апитан Андреево, където не веднъж и дваж се е наводнявало и ГКПП-то ?

Засега имаме проект, който се актуализира, и до 1 март ще бъде готов. Проектът е  за укрепване на подпорната стена на коритото на река Марица в рамките на  града. Той ще бъде подаден в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии и имаме уверение, че ще бъде финансиран, за да можем да укрепим река Марица в тази си част . По същия начин ще бъдат дадени количествено-стойностни сметки за укрепване на дигата в близост до селата  Генералово и Капитан Андреево, за да предотвратим едно следващо заливане на тези села при прииждане на Марица, а по отношение на самата река имаме изготвен проект в размер на около 4 милиона лева за изчистване на коритото от Свиленград до Капитан Андреево. Този проект е готов от  4 години, но търсим възможности как може да бъде финансиран, за да се подсигурим за един по-дълъг период и по-качествено почистване на реката. Почистването на речното корито е също една голяма гаранция за предпазване от заливане.

А как ще бъдат подпомогнати хората, които пострадаха при предишното преливане на реката и къщите им бяха наводнени, измря и добитък?

В Свиленград  много експедитивно администрацията направи оглед и описа щетите на всички  пострадали. Внесохме една част от документите  в Междуведомствената комисия и веднага на заседание на Министерски съвет бе одобрена сумата от 75 000 лева. Това са средства за възстановяване на жилищните сгради. А по отношение на самото оборудване и обзавеждане се възползвахме от дарението на Първа инвестиционна банка, което е в размер на 150 000 лева. По същия начин в много кратки срокове администрацията описа всички щети по движимото имущество, като обзавеждане, техника. Оценихме ги и разпределихме дарението по пострадалите семейства. Списъкът е предаден в Първа инвестиционна банка и мисля, че около 120 000 лева вече са усвоени от хората, т.е. парите вече са по техните банкови сметки. Това е също една много голяма помощ от страна на дарителите, в случая на Първа инвестиционна банка, защото с тези средства хората имат възможност да си възстановят изгубеното имущество.

Много са дарителите, които по различен начин помагат на пострадалите.  Разбрахме, че благотворително представление иска да представи роденият в Свиленград актьор-мим Герасим Дишлиев, който е ученик на световноизвестния Марсел Марсо. През март той ще пристигне в Свиленград от  Париж, където живее, и  чрез изкуството си ще подкрепи свиленградчани?
Да, има много голям списък с дарители. Впечатляващо е дарението на театъра на Народната армия. Тази постановка бе планувана един месец по-рано, но изненада за нас бе, че 2000 лева от събраните пари от представлението се дариха на Общината и те ще бъдат разпределени на хората, които имат нужда от подновяване на наводненото обзавеждане.
Доста големи суми дариха Generalli застраховане, частни лица, доста фирми откликнаха на наши призиви за помощ, като например за вода. В продължение на две седмици населените места нямаха вода. Осигурихме им от фирми и я доставяхме с водоноски на армията.  По същия начин бяха подпомагани детските градини, пенсионерските клубове . В момента организираме възстановяването на съборени от водата къщи,  вече има осигурени строителни материали. От Камарата на строителите в България бяха направени оценки, проектиране, което също бе дарение и смятаме тази седмица да започнем строителство, за да възстановим падналите къщи и хората, които са без домове да влязат в собствени жилища. Разбира се, хората ще си получат парите от междуведомствената комисия, но това ще е на по-късен етап.
А колкото до нашия съгражданин Герасим Дишлиев, той има една уникална авторска постановка, посветена на  Свиленград.  Общината го подкрепи финансово за успешното му участие на международния театрален  фестивал в Авиньон. Там неговият талант бе много високо оценен. Герасим  бе един от първите, които се обади и поиска да помогне на хората с това, с което може.  Така че сме уговорили през март да направи представление за хората от пострадалите два квартала, за да им помогне духовно.


Свиленград бе похвален като един от отличниците по ОПАК, какви средства сте усвоили по тази програма и какви са Вашите намерения за още такива, доволни ли сте от тази програма?

По оперативна програма Административен капацитет Община Свиленград реализира проект, който беше насочен основно към административното обслужване на граждани. Доста иновативни дейности бяха въведени в общинска администрация като например разработване и въвеждане на Географска информационна система /ГИС/, която дава възможност на гражданите и на бизнеса във всеки един момент да получават информация за налични свободни общински имоти, за цялостната географска карта на общината. Беше разработен интернет портал за връзка чрез сайта на общината, за връзка и получаване на всички услуги, които Общината предлага за гражданите и за бизнеса, което в значителна степен ще ги улесни. Програмата бе на стойност 653 000 лева. Проектът е приключен, очакваме да получим финалното плащане  от програмата. Смятаме, че сме от малкото общини, които имат такива информационни системи. Тепърва предстои гражданите и бизнеса да получават информация за това как могат да ползват интернет портала и ГИС системата. Смятаме, че това е една добра стъпка в по-добрите услуги и  по-доброто обслужване, което предлагаме на гражданите. Освен това имаме връзка чрез сайта на Общината със селата, така че услугите, които предлагаме в града хората, живеещи в селата, могат да ползват чрез интернет портала. Това е също едно предимство, спестява време и пари на хората.

А  ограничава  и корупционните практики?

Разбира се, регистрите, които са разработени  са електронни. Това означава, че всички системи и договори са вкарани в електронния регистър, т.е. те са открити и видни от всеки. Така има по-голяма достъпност и по-голяма публичност, така че има и такъв ефект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА