10 Септември, 2018 10:00 3 424 10

Ако и те си тръгнат от Острова?

  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес-
  • здравеопазване

Наближаващият Брекзит представлява сериозна опасност за британската здравна система, изпитваща и сега остър недостиг на кадри. На Острова работят хиляди лекари и мед. сестри от ЕС и много от тях могат да си тръгнат.

Ако и те си тръгнат от Острова? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 30 години Хубертус фон Блументал е практикуващ лекар във Великобритания. Той е силно обезпокоен от предстоящия Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС може да промени целия му живот.

"След референдума атмосферата в страната се промени коренно", казва той. Някои от пациентите му били загрижени дали сега няма да му се наложи да се върне у дома. "Тук съм си у дома", отговаря им лекарят, който е живял по-дълго на Острова, отколкото в Германия.

Ксенофобията е в основата

Кабинетът на Хубертус фон Блументал е в Гемлингей - малко селце близо до университетския град Кеймбридж. Работното му място не се различава от хилядите други лекарски кабинети с остаряла материална база след продължаващите от години икономии в държавното здравеопазване.

В тази част на графство Съри повечето жители са гласували за Брекзит. По-възрастните от тях са дълбоко свързани с традициите и нямат понятие от глобализиращата се икономика, разказва лекарят. В Кеймбридж е обратното - студентите и учените идват от цял свят и се чувстват част от глобалния елит. Те допринасят за благосъстоянието на всички и осигуряват работни места. А само на 30 километра от Кеймбридж местните жители не виждат взаимовръзките, казва фон Блументал.

Защо тогава хората от района са гласували за Брекзит, след като не са нито бедни, нито социално слаби? "Виновна е ксенофобията. Пресата от години насажда у хората омраза срещу всичко чуждо", казва лекарят и добавя, че до хората нямат почти никакви познания за ЕС. "Винаги съм се интересувал от британското общество и от британската политика. Решението за Брекзит обаче въздейства по-подривно и разрушително от всичко, което съм преживял тук", уверява фон Блументал.

Криза в здравеопазването

Брекзит заплашва да се превърне в катастрофа за британската здравна система. "Нашите пациенти са принудени да чакат все по-дълго и да се отказват от някои терапии. И в този момент здравеопазването изпитва недостиг на 10 000 лекари. Ако аз и много други сега си тръгнем, трудно ще се намерят заместници, казва докторът.

Пет процента от всички лекари във Великобритания са от други страни от ЕС. Почти половината от тях сега възнамеряват да напуснат Острова, алармира председателят на Британския лекарски съюз Ендрю Годард. Дори и бившият здравен министър Джеръми Хънт призна през юни, че несигурността, породена от Брекзита, "за съжаление ще прогони някои от високо ценените ни колеги от Европа". Хънт обеща до 2020 година да бъдат назначени 5 хиляди нови лекари.

Само че не е ясно откъде ще дойдат тези кадри. Държавната здравна система се опита да привлече 3 хиляди лекари от ЕС, но на призива откликнаха едва 86 души. "Защо един европейски лекар трябва да идва тук, където не е много ясно какво от професионалната у квалификация ще бъде признато, и да рискува кариерата си?, пита Хубертус фон Блументал и добавя: "Ние живеем в неизвестност и не знаем какво ще стане утре с нас. Уверенията не струват и пукната пара, защото следващият министър може да промени всичко само с един подпис", допълва той. И това не се отнася само за лекарите, а също и за медицинските сестри и другия медицински персонал.

Спешно се търсят медицински сестри

Кралското дружество на медицинските сестри е традиционна институция със седалище в Лондон. Председателката на дружеството Мария Тревърн е отправила апел към правителството да вземе под внимание последиците от Брекзита за здравната система и медицинския персонал.

След референдума за Брекзит 2 хиляди медицински сестри от ЕС са напуснали и продължават да напускат. А заедно с тях си заминават опитът и познанията, които са особено важни в ключови сектори на здравеопазването. "Имаме нужда от тези медицински работници и сме много разтревожени, защото виждаме колко са обезверени колегите ни. Ние не искаме тези медицински сестри да ни напускат, защото ценим високо техния принос за нашето общество", казва Тревърн.

Понастоящем във Великобритания не достигат 40 хиляди медицински сестри и Мария Тревърн се опасява от сериозни негативни последици за пациентите. "Политиците не обърнаха внимание на тези проблеми, защото те мислят само за политиката, а не за общото благо", допълва тя.

Ситуацията може да стане неудържима

Хубертус фон Блументал излиза от кабинета си след работа и се отбива за малко в селския пъб. Той е силно обезпокоен от хода на преговорите между Брюксел и Лондон. "Възможно е ситуацията да стане неудържима за нас", казва той. Лекарят споделя, че има и план "Б": "Жена ми е ирландка и работи за една световна фирма. Можем да заминем за Ирландия и да започнем там всичко отначало", казва той.

Дали пък Брекзитът не може да бъде предотвратен до 28 март идната година? "Много хора вярват почти сляпо в Брекзита и не искат да знаят нищо друго - не се вслушват в гласа на експертите. Ако при един втори референдум гласуват против Брекзит, ще трябва да признаят, че преди са направили грешка. А това понякога е много трудно", казва Хубертус фон Блументал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Мишо

    25 1 Отговор
    Както е тръгнало на острова ще останат само потомците на вековните кръвосмешения на аристокрацията и пак ще има нужда от "свежа кръв". От Ямайка например ...

    Коментиран от #3

  • 2 НАЦИОНАЛ

    25 1 Отговор
    Англосаксонската паплач си заслушава участта ! Никакво съжаление за тази вечно пияна и опи..на измет бомбандирала майка България и избивала невинно цивилно население в това число майки и деца !!!
  • 3 Японеца

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Мишо":

    Ще останат индийците, пакитата, афганите и останалата миграционна вълана.Ще има кой да чисти, пере, готви, мие по улиците и кенефите и т.н.Не се притеснявайте за британците, те търсят слуги, не господари.Командвали са света, ще се оправят.
  • 4 Доктор УдХаус

    7 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "В тази част на графство Съри..."
    Само, дето споменатото място изобщо не е в Съри, а в Южен Кеймбриджшър. Иначе е ясно, че на немците им е много тъжно, че Обединеното Кралство напуска ЕС - едната от страните с най-висок принос към бюджета на Съюза вече няма да помага в субсидирането на изправените пред фалит южни икономики и корумпираните източноевропейски правителства, а немските данъкоплатци ще поемат тежестта почти сами. Дали Обединеното Кралство ще има проблеми след Брекзит - първите години със сигурност, но след десет или двадесет години нещата може вече да стоят по съвсем различен начин.
  • 5 Телевизора на Елвис

    11 1 Отговор
    От вечните им политически заигравки/заебавки накрая ингилизите ще седнат до продупченото корито и ще плачат на вой.
    Па може и пак да се оправят, за сметка на някой друг естествено. Не би ме учудило. Всеизвестни политически проститутки са.
  • 6 Чичо Сашо

    8 3 Отговор
    Недейте ги жали британците. Те взеха едно мъдро решение да се разкарат от тази паразитна структура Евросъюз. Ех-ех-ех... Навремето нашите управници бяха по-мъдри и ни спасиха от Съветския Съюз, сегашните ни прецакаха със Евросъюза... Абе щом е Съюз - не е добре работата. Сега ние играем ролята на тюбетейките в СССР.
    Еееххх, съдба, съдба.... Все под нечие иго трябва да живее българина!

    Коментиран от #10

  • 7 Morgoth

    3 0 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило! ДГД!
  • 8 незнайко

    2 1 Отговор
    НЯМА СТРАШНО !!! ИМАТ НАЙ ПРЕСТИЖНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ !!! ЩЕ СИ ПРОИЗВЕДАТ КАКВОТО ИМ ТРЯБВА !!! Колониалната държава няма да се предаде !!! Ако трябва и ВОЙНА ще предизвика заедно със САЩ !!!
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Да си внесат от авганистан и ирак то там е пълно с безработни лекари
  • 10 gregor

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Чичо Сашо":

    Кои точно са ни спасили от Съветския съюз????