Last news in Fakti

13 Септември, 2018 16:00 3 788 18

Проф. Дайнов: Борисов може да не добута до европейските избори

  • герб-
  • избори-
  • оставки-
  • бойко борисов

Премиерът се влачи по корем, но си купува време, а то все повече се скъсява, смята анализаторът

Проф. Дайнов: Борисов може да не добута до европейските избори - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойко Борисов бере плодовете на модела власт, който изгради. Който зависи от това той да изглежда силен. От няколко месеца го пробват различни играчи да видят той всъщност още ли е силен или вече е слаб и може да се застане срещу него.

Това казва проф. Евгений Дайнов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

- Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ реши поисканите от премиера и подадени от министрите оставки след инцидента в Своге да бъдат внесени за гласуване в парламента в четвъртък. Според БСП с новите министри ГЕРБ се опитва да си купи време, но ще управлява в агония.

Президентът Румен Радев коментира в Шумен, че кабинетът тиражира серийни скандали, за да прикрие корупцията, но уточни, че устойчива алтернатива на това управлението все още няма.

Политическата неяснота изглежда заразна и се прехвърля и върху властта. Дали, въпреки уверенията, решението на управляващата коалиция за трите министерски оставки ще доживее до четвъртък, когато предстои гласуването им в пленарна зала? Следва анализа на проф. Евгений Дайнов Затворена ли е темата с оставките?

- Вижте, тя конфигурацията във властта непрекъснато се променя, понеже се променя това как основни играчи, видими и невидими, хващат силата на Борисов. Да не забравяме, че дотук имаме последните няколко месеца три неприети от парламента оставки, които Борисов или беше приел, или беше склонен да приеме. Това са на енергийния министър, на социалния министър и на Делян Добрев. Оставките бяха неприети в парламента. Сега тези три, ако се приемат, просто ще излезем на нула. Тоест три пъти неговата парламентарна група не направи това, което искаше, сега, ако направи, ще се възстанови някакво равновесие. Голямата драма тук е следната: вижте, Бойко Борисов бере плодовете на модела власт, който изгради. Който зависи от това той да изглежда силен. От няколко месеца го пробват различни играчи да видят той всъщност още ли е силен или вече е слаб и може да се застане срещу него. И затова е изключително интересен този казус, да видим дали е успял след доста дълга борба да наложи своята воля и да стане това, което той иска или публично ще бъде принуден да приеме чужда воля, да направи нещо, което някой друг човек иска. И това ще е драмата до четвъртък. Защото да не забравяме, че и партия ГЕРБ като парламентарна група заеха в последно време достатъчно ясни позиции, че те не са съгласни с тези оставки. Те го заявиха публично. Това е драмата, която ще наблюдаваме, кой е по-силен.

- Има ли вярно решение сложната система от уравнения, на която се крепи правителството?

- То не е чак толкова сложно. Има мнозинство в парламента, видимо има мнозинство в парламента. Невидимо някоя партия, ако напусне, веднага друга парламентарна партия ще влезе в мнозинството, видимо или не, очевидно или не. Тук няма нищо сложно. Сложното е дали Борисов е в края на своята сила и може да бъде преборен от някакви хора или комбинация от хора и той да стане техен слуга или да се махне и да бъде заменен с друг. Или Борисов може още известно време да излъчва онази сила, която крепи цялата му конструкция. Конструкцията му не е сложна, но е изумително крехка. Той веднъж да се спъне и ще му помогнат да падне.

- Проф. Дайнов, но що се отнася до компромисите, които премиерът нарича кой знае защо баланси в правителството, те са доста по-сложни, защото ако някои са видими, много повече от тях са невидими. Ако някои ги знаем, много повече не знаем.

- И точно прави анализа по-сложен, защото все по-голяма част от реалната власт се скрива от погледа ни. Все повече решения се взимат някъде, където ние не ги виждаме. И затова така се смрачава арената на властта и все по-малко неща виждаме. Но от това, което се вижда, наистина конфигурацията на властта е изключително проста. Ако партията на Валери Симеонов напусне, ще бъде заменена от депутати от „Воля“. Ако целокупните патриотически сили, ако Патриотичният фронт напусне, ще бъде заменен от „Воля“ и невидимо с ДПС. Тука няма драма в това дали ще има мнозинство да крепи правителството. Ще има.

- Но докога премиерът ще удържа властта и помагат ли му драматургичните ходове като този с оставките?

- Той играе добър танц. Да не забравяме, той е един от първите популисти в Европа. Един от най-дълго вече подвизаващите се популистки министър-председатели в Европа. Той умее да танцува този танц. Проблемът е, че арената, на която го танцува, се свива непрекъснато, защото слабата страна на този тип конструкции, еднолични, на власт около лидера, е, че около него хората започват на някакъв етап да си казват: а бе, я да го пробваме този да видим дали ще можем да го махнем. Това му е проблемът. Иначе той тези хватки ги умее, но ги умее, докато изглежда непреодолим и несъкрушим. А на няколко пъти в последните месеци беше ясно съкрушен, ясно. От хора, които просто не му се подчиниха. И много други хора гледат и си правят и те сметката, дали и те могат да се пробват. Това е опасността пред изкарването на мандата на Бойко Борисов. Той е рискът. Дали някой ще се намери да го спъне. Много хора са заявили, че ще го изпробват.

-Дали номинациите са плод и те на именно тази схема проба-грешка?

- Номинациите очевидно са някаква сделка и със задкулисни играчи, които най-вероятно не ги знаем кои са. Прави впечатление, че помните по време на Лукановата, не зима, още по време на Лукановото лято 1990 г. изведнъж изчезна кафето и по кафенетата даваха втора цедка кафе. Тоест за някого е направено кафе, излято му е в чашата и втори път за теб примерно, втора цедка, малко по-евтино беше. Но такава прозрачна течност. Тези хора, които сега ще са министри, вече изглеждат не като втора, а като трета цедка. Тоест те не убеждават никого, че са силни политически фигури, и те не убеждават никого, че са експертни фигури. И от тази гледна точка всички критици, които вече се изредиха, са прави. Това са хора без собствена тежест, без собствена политическа тежест и без експертна тежест, тоест без собствен авторитет. Те не изглеждат като политически фигури, каквито трябва да бъдат министрите. Те изглеждат като наистина треторазредни чиновници, ама наистина. Което ги прави слаби, лесно управляеми, и то не задължително от Борисов. Те могат да бъдат управлявани от други интереси, понеже са слаби.

- Дали с тях премиерът не печели време, както каза Корнелия Нинова?

- От първия ден на това премиерстване Бойко Борисов печели време, той друго не прави. Но печели време. Да, това е опит пореден, сто и първи за печелене на време. Само че времето му се скъсява. Всеки нов фокус за печелене на време му дава все по-малко време. След това трябва да измисля друг фокус за печелене на време.

- Е, те не са много вече фокусите, които той може да извади от торбата.

- Ние всичките сме ги виждали.

- Да.

- Все още хващат дикиш, защото все още изглежда, като че ли въпреки че трябва да полага големи усилия, е най-силният. Последната седмица с това се е занимавал: да сключва различни видове сделки да изглежда по-силен от всички останали. Измъчена е цялата история. Някой беше писал, колега анализатор, не знам кой, влачи се по корем. Влачи се по корем, но си купува време.

- Казахте веднъж в свое интервю, че винаги когато Борисов в третия си кабинет тръгне да пада, Корнелия Нинова му подава ръка и го изтегля. Ако оценката ви остава в сила, как изглежда подадената от БСП патерица?

- Ами то, аз дори вече не се учудвам. Вече е ясна конфигурацията. В момента, в който Бойко Борисов залитне и разни хора се опитват да го спънат, почват да му скачат отгоре, Корнелия Нинова винаги, абсолютно можем да разчитаме на нея, че ще измисли някакъв такъв ход, с който да помогне на Бойко Борисов. С това излизане от парламента му помага на човека. Сега какво са се разбрали, не знам, но не е просто неумение от страна на Нинова. Не може един път, втори път, трети път, четвърти път все една и съща грешка да прави поради неумение, да спасява основния си противник.

- А и заради какво го прави? Заради пари, за да остане в парламента групата й, заради други интереси, заради предварителна сделка?

- Познавам ги и двамата, не само като политици, но лично. Не е толкова просто обяснението, не е заради пари. Нинова или наистина има някаква ясно изговорена сделка с Бойко Борисов, политическа, която ние не знаем, или тя прави друга грешка, която българските политици правят: мисли прекалено сложни комбинации шахматни с три-четири хода напред, които в българската политика, която е много провинциална и много семпла, никога не излизат. Значи, ако няма сделка ясна да са се разбрали, която тя да прилага, тя се самозалъгва, че е велик шахматист. Това са двете обяснения. Според мен тук не става дума за пари.

- А дали решението за оставането и времето, на кабинета „Борисов 3“ не се взима някъде вън от България, не се преценява, че на този етап той е полезен и върши работа?

- Отвън има натиск върху България от великите сили, ЕС, и винаги някъде този натиск по веригата се упражнява, но чак да се вземе решение някой да се обади отвън да каже, Бойко, ти ще направиш избори еди-кога си, не ми се струва вероятно.

- А от Изток? Понеже ние винаги гледаме Европа, защото сме там, но освен запад има и други посоки на компаса.

- Вижте, подновеният натиск от Русия в последните години върху България беше веднага пресрещнат с подновен силен интерес от страна на Америка. Така че двете се уравновесяват. И няма как от Вашингтон или от Москва да му се обади някой и да каже: а бе, Бойко, прави избори сега. Той веднага ще се обади на другия и ще каже: а бе, оня ме натиска да правя избори, я тук виж какво да направим. Не, има чужди интереси и те са очевидни, но не е дотам някой да му диктува отнякъде, кога да прави избори. Могат да го отслабят, могат да го натиснат, могат нещо да му направят някакви номера задкулисни или по-видими, но не могат да му диктуват.

- Преди заседанието на коалиционния съвет Волен Сидеров предупреди, че близки на Борисов кроят заговор срещу него. Тази му реплика някак увисна или поне нищо не се чу повече след заседанието, а и досега. Има ли заговор срещу премиера?

- Много се съмнявам министрите му, точно неговите министри да са се събрали в някоя тайна стаичка по тъмна доба и да са скроили заговор. Това, което е видимо и според мен е истинното, те се ослушват. Те се ориентират. Голямата драма последните месеци е Бойко Борисов продължава ли да е силен. И когато има такава драма в обществото, където властта е конструирана около това той да е силен, и като излезе, че май вече не е, всички започват да се ослушват. Тоест всички спират да правят каквото и да било, за всеки случай. Да не би следващият силен, който дойде, да им казва: а бе, вие защо правихте еди-какви си неща, с които аз пък сега не съм съгласен. В момента всички министри и всички политически фактори и неполитически, задкулисни фактори, са в режим ослушване, изчакване. Този още може ли да издава заповеди или вече не може. Това абсолютно звучи категорично за министрите му. Не му правят преврат или комплот или заговор, ослушват се. Дебнат го, дали ще падне.

- Въпросът е, защо няма устойчива алтернатива на това управление, зададе го днес президентът?

- Това е един много дълъг разговор. Устойчивата алтернатива, ако е истински голяма и подкрепена, трябва да е в парламента. Но както виждаме, в парламента цари едно такова съглашение безкрайно, в което дори и Корнелия Нинова играе ключова роля.

- Ами да, съединението прави силата. Горчива ирония, разбира се.

- Алтернативи съществуват извън парламента, но те пък очевидно нямат силата да бъдат видени като цялостна алтернатива на модела на Бойко Борисов.

- Защо, какво им пречи?

- Алтернативи винаги има. Вижте, този разговор, ако се сещате, го водим преди всички избори от 1990 г. насам. Ама то няма кой. Ами винаги се намира кой. Не може да няма кой, когато все пак имаш някаква демокрация, каквато ние продължаваме да имаме, винаги има кой. Така че алтернативи в момента доста са се заявили. Тези, които са в парламента, не са. Но ние нямаме представа на следващите избори за тези алтернативи, които съществуват извън парламента, колко хора ще гласуват.

- Избори кога?

- Преди края на мандата.

- Ясно е, но с европейските или есента с местните?

- Най-сетне стана ясно. Аз вече не познавам човек, който да не е разбрал, че Бойко Борисов няма капацитета да завършва мандати. Той не е човекът, който завършва мандатите си. Избори преди края на мандата. Очевидно. Според мен той се надява да си купува време, купува време, купува време, за да допълзи до догодина и да сглоби парламентарните избори с първите възможни, които са европейските. Дали ще допълзи до европейските избори, е един много голям въпрос. Ако наистина безпроблемно махне министрите тримата, в парламента се гласува, това ще даде още глътка въздух. Хората ще кажат, той май не е толкова слаб, колкото изглежда. Но следваща провокация някой ще му направи, те го пробват непрекъснато. За Бога, само преди десет дена кметът Лапчев му каза, че разпространява фалшиви новини. Лапчев е кмет на 9 хиляди човека, това няма един столичен квартал, това няма един пловдивски квартал. И въпреки това му минало номерът, размина му се. Ще го пробват Бойко Борисов непрекъснато. Така че може да не добута до европейските избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    38 6 Отговор
    16.09 !!! Искаме само 80 депутати max или президетска република!
    В първия случай, max 2-ве партии. Стига кражби и робство!
  • 2 Ангел

    10 36 Отговор
    Искаимсе на те дърти комунисти да могат пак да крадат ама на найци! Само комунистите ги пишат тези неща за да подронват България, мръсни предатели долни! Яд ви е, че направи толко много за България и че не можете да му стъпите на малкия пръст. И пак да има избори, пак ще изберем него! Президенстка република! Ти добре ли с акъла бе комунист! Като Турция ли искаш да станем!
  • 3 ХХХ

    30 5 Отговор
    Ангеле, много си прост. Не обиждай, без да ме познаваш. Към никоя партия не съм, никога не съм бил, и няма да бъда. А ти си сляб, след като не виждаш колко много крадат и тези. Чети повече чужди медии, та евентуално да прогледнеш малко!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 bbb

    8 21 Отговор
    Какъв анализатор е тоя вмирисан помияр.До сега нищо което е прогнозирал не се е сбъднало.
  • 6 Пиша Хофнягел

    9 22 Отговор
    Кой сте вие, професор Дайнов, за да пишете статии под такова заглавие?????? Статията не четох, заглавието ми беше предостатъчно. Най-искрено ви пожелавам вие да станете премиер министър, за да се види какво ще постигнете вие!!!!!!!!!!!!
  • 7 Boyko

    7 1 Отговор
    Дано
  • 8 Бойко

    6 0 Отговор
    Дано
  • 9 Антисоциалист

    7 14 Отговор
    Изразът "допълзи" на "професора" Дайнов за г-н Борисов е ругатня, но че г-н Дайнов е допълзял до БСП е истина. Доказва се от текста...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПЕЕВ

    7 12 Отговор
    ТОВА Е ПРОСТА КУПЕНА ОТ КОМУНИСТИ СТАТИЯ.БСП ЛЕКА ПО ЛЕКА СИ ОТИВА -ТОВА Е ИСТИНАТА.
  • 12 xxl

    5 15 Отговор
    Щом този измислен анализатор дава такава прогноза,значи Борисов със сигурност ще изкара пълен мандат.Преди 10 години беше казал,че това е края на ГЕРБ.
  • 13 за пореден път

    4 12 Отговор
    Този наркоман откога е професор? И той се включи във воя на червената глутница. Вълкът козината си мени, но нрава - никога! На какъв ли не се правеше, какви ли опашки не си връзва по главата, с какви ли не герданчета се кичеше. Но много му се иска да краде, парите не му стигат за дрога!
  • 14 Усмивката

    9 1 Отговор
    Склонен съм да приема по опростен вид на явлението Борисов.Поради очевидният факт че той е неописуем....Може ли се обоснова ,защо си се доверил на човек без характер?'... ми то е същото....НЯМА ОБЯСНЕНИЕ
  • 15 onq s konq

    5 9 Отговор
    За разлика от юнашките призиви на партии "НЕ НА ВЛАСТ" от типа "Борисов е с изтекъл срок",Борисов е изморен и тр да си ходи",тоя "професор" е малко по-разумен и ДОПУСКА разминаване в предвижданията като се застрахова с думичката "МОЖЕ".С две думи "може да не добута",но..."може и да добута"!Стара истина е,че МЪДРОСТ МОЖЕ ДЕ СЕ ЧЕРПИ ОТВСЯКЪДЕ,затова и Дайнов си е избрал като източник на такава СИНОПТИЧНАТА ТВ-РУБРИКА.А там най-редовно и убедително се прогнозира че УТРЕ МОЖЕ ДА ВАЛИ,НО ...МОЖЕ И ДА НЕ ВАЛИ:)
  • 16 onq s baqtiq

    3 2 Отговор
    Моля се само, това яростно лаене с цел разединяване на нацията да не доведе до събитие (исторически доказано е), което да ни сплоти - като да речем - дори и малък, регионален, военен конфликт: тогава всички пак ще сме "братя-българи" и никой няма ръфа братско месо за некой лев...:)
  • 17 Мъка,мъка....

    2 1 Отговор
    ЧИРАКА на турците и гейовете Гей Дай пак изпълзя от дупката....
  • 18 плевен

    2 1 Отговор
    Не съм чувал за нито един професор , носител на Оскар в голямата Америка. У нас с лопата да ги ринеш: Дайнов, Данаилов и кой ли още не. Когато престанат да бъдат творци, стават професори. Девалвирани.А този го обявиха за анализатор. Той е просто менбраната в високоговорителя, на нечии чужди и далечни гласове.