Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 20:30 5 781 23

Защо скриха от съдебна отговорност главния виновник за погрома на КТБ

  • ктб-
  • бнб-
  • иван искров
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди два месеца започна четенето на обвинителния акт за КТБ в Специализирания съд в София, четири години след погрома на банката. Експертите уточняват, че в този процес – само четенето на акта може да продължи до 10 месеца.

Натъкваме се на парадокс, който не се е случвал в България. Процесът, който се води в момента, напомня и може да задмине Лайпцигския от 1933 г. Може обаче да се окаже, че новият Маринус ван дер Любе няма да е Цветан Василев, който в процеса би разкрил за втори път истината за КТБ. Затова, неслучайно предупредих в средата на юни – 2014 г.

Понеже става дума за дублиране на Лайпцигския процес, говорим за прераждането му през 2018 г. но за КТБ. Сравнението би се оказало твърде вярно, защото в „палежа“ на КТБ участва държавата в лицето на Националната банка, на парламента и на правителството на Пламен Орешарски. Както и екипът на Главно следствено управление и Главна прокуратура.

Тепърва ще стават ясни фактите – кой е инициирал и организирал „пожара“ на КТБ, от който България загуби много ценни пари и важно време! Непременно трябва да се разкрият илюзиите на БНБ към подмяната на виновника за КТБ. Съдебният процес, като част от прехода, да разкрие връзките на висшите банкери в държавата и тяхното участие в срутването на банката.

Софийският съдебен процес от 2018 г. трябва да разшири обсега на привлечените лица към онази съответстваща наказуемост за проявен умисъл, пропагандна подготовка и за целевото блокиране на банката.

Абсурдно е главните виновници да са само в ръководството на КТБ. Отхвърлянето на отговорност от шефовете на БНБ за деконструторирането на целия банков надзор, за подмяната на стила и методите към отделните търговски банки е престъпно. Този управленски подход на БНБ е свръх наглост към държавата ни в този момент.

Ние се готвим усилено да приемем еврото и да стабилизираме статута си на страна, в която светът да има доверие. Но това не може да стане заради грандиозния пропуск на БНБ за оценката на „чистите“ финансови операции, които са „огромният“ претекст за фалита на КТБ.

Защо обаче не е задържан винопродавецът и бивш шеф на БНБ Иван Искров? Той най-добре би обяснил какво разбира под „чисти финансови операции“. Може най-добре да направи пред Софийския процес анализ за работата на собствениците на банките в България.

Нека да каже, дали има вредни практики и как в надзора и в управителния съвет на БНБ са ги продуцирали „едни, а не други“ лица, въздействано ли им е, и по какъв начин? Тези въпроси за изграждащия се нов български капитализъм са много важни. Днес ние констатираме вредите и наглостта на олигарсите БНБ, като институция на „големия катинар“ трябва да пази равновесието перфектно и да не допуска никакво елементарно съмнение!

20 години, след установяването на Валутния борд, все се промъква съмнението. В началото за шеф на борда бе назначен един „рядък мечтател“, който беше „турист“ по призвание. Той така и не разбра защо България въведе Валутния борд. Мартин Заимов обиколи света и след 60 месеца разбра, че бордът не е за неговата снага и напусна сам, но България загуби много.

Новите началници на Валутния борд установиха уж добра практика, но завършиха с лош край – фалираха КТБ! Така ли им беше разпоредено – и досега не се разбра отговорът на този комплициран въпрос. Защото в него е заровена цялата истина. Абсурдно е през март 2014 г. в Лондон шефовете на Българския валутен борд да убеждават облигационерите, че КТБ е перфектната банка, четвъртата в ранглистата на България, а след 75 дни – да я фалират!

Тези действия в сложната ситуация и голямата интрига около фалита на КТБ говорят твърде лошо за управленския елит на БНБ. Националната ни банка не е детска градина и 140 години не са се случвали толкова наивни процеси. Добре че Атанас Буров не е жив, за да ни попита „докъде сме я докарали“!

Преди няколко дни главният ни прокурор Сотир Цацаров заяви, че случаят с Цветан Василев се бави, защото има друг тип влияние, което е различно от нормалното. Според него имало политическа намеса. Ако това е истински и осмислен факт, то наистина Софийският процес от 2018 г. ще придобие същинската си характеристика. Ако бяха убили Цветан Василев, нещата щяха да бъдат далеч по-прости.

Времето лети и трябва да помислим и за нещо друго. Голямата ни бедност ни тика към европейските пари. Трябва да се привържем към еврото, за да тушираме приближаващото напрежение. За да влезем в „еврото“ ни трябва перфектна БНБ. Може обаче да се окаже, че няма да имаме шанса за чакалнята на ЕРМ 2. Всякакви илюзии в Националната банка трябва да бъдат изкоренени!

Не можем да заменяме виновника за КТБ с дубльори

Те са работили така, както не им е забранявал законът. Организаторите на Софийския процес, който започна през 2017 г. за КТБ, трябва да знаят, че както Лайпцигския процес от 1933-1934 г., е исторически парадокс на огромна цена за бъдещето на държавата. Ако някои смятат да припишат всичко вредно само на Цветан Василев, са се излъгали доста. Оказва се, че Василев е бил доста напредничев в инвестиционно отношение.

Иначе, тези, които го „окрадаха“, нямаше и какво да присвоят. Тази огромна загуба не е сътворена заради това, че Цветан Василев е откраднал парите и ги е пратил в офшорки по света, а заради неговата индивидуална инвестиционна схема. Тя е гарантирала друга норма за печалба на банката, а това отваря дълбоко очите на гравитиращите политици около него.

Така започна и завърши пожарът в КТБ, защото нямахме истинска БНБ. Нямахме реципрочност в държавните ни отношения. Имаме само злоба, наглост, завист и безвремие на шепа слагачи, които пожелаха Цветан Василев да го няма на банковия тепих, но и в съдебната зала. Но те не помислиха, че спестителите ще загубят повече от 2 млрд. лева. Че губи фондът, а държавата – повече от 3 млрд. лева. Че България няма да бъде допусната до еврото. Проблемът не е в Цветан Василев, а в БНБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монтреал

    44 0 Отговор
    Какъв съдебен процес, какви пет лева, нали ако върнат Мустака в България и ако той извади документите които явно има и се разприказва ще стане страшно. Кой каквото можа, открадна, сега ще тупкат топката докато случая се забрави от всички.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Добър ден

    10 24 Отговор
    Кольо Парамов, ако наистина разбираше от банки може би докато беше в БНБ нямаше да фалират 14 български банки и да бъдат източени милиарди. Иначе далаверите са му повече от ясни, както и това, че КТБ е била пирамида и пряка отговорност за това носи Цветан Василев.

    Коментиран от #12

  • 5 KKK

    19 1 Отговор
    Каква БНБ, какви 5 лева ?!?! На всеки е ясно, че те само изпълняват. Виновника е отгоре ... А авторчето нещо пробва БНБ да насади. То е ясно кой разпредели едни 3 милиарда, удържани от българите, в тая схемичка. И да не пише "държавни пари", а наши пари, щото от народа са ги събрали като данъци ... Свърши от къде да се крадне и хоп едни 3 милиарда по схема ... Чудя се сега коя ще е следващата схема ...
  • 6 Усмивката

    5 1 Отговор
    Ми то не е ли същото.„Хванаха ” Митьо Очите и Бенчо Брнчев и се оправдаха с тях.Видите ли кой е вредил на държавата до сега .Ха дано сега и потръгне когато вече ги няма ГЛАВНИТЕ виновници
  • 7 Усмивката

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Монтреал":

    Да Те за това и не го ликвидират.Защото документите които той старателно се е погрижил да не са у него ,са и гарант за животът му.Иначе „чадърчето” отдавна да го бе застигнало.
  • 8 Балъка от BG

    11 0 Отговор
    Нещо за активите : Виваком.Норд,Дунарид .....Накъде поеха?!!!
  • 9 Мишо

    6 13 Отговор
    Виновникът е един- Василев и ми писна да бъде защитаван и прокриван, мястото му е в БГ и то в бг затвор
  • 10 Тони

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Монтреал":

    Само че няма да забравим, няма да ни успиват като овце, а Цветанчо да си вее байряка в Сърбия. Оптимист съм, че ще го видя зад решетките някой хубав ден!

    Коментиран от #11

  • 11 Монтреал

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тони":

    Ако върнат Мустака и има правосъдие, с него зад решетките трябва да се отзоват и Борисов, Доган, Цацаров, Пеевски, Искров, Костов, Сталийски, и куп други герои на нашето време. Как си го представяте това да стане?
  • 12 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Добър ден":

    Явно разбира...щом може да ФАЛИРА толкова банки и да се измъкне сух....Той е ОБСЛУЖИЛ системата и се е дръпнал...А Василев искат да го ЖЕРТВАТ....пък той-неще....!!!!А СИСТЕМАТА си е същата..
  • 13 Кико

    2 2 Отговор
    Вижте кой говори!!!
  • 14 Петър

    1 6 Отговор
    Главният виновник за погрома на КТБ е Цветан Василев, който се скри с милиардите в Сърбия.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ежко бежко

    1 0 Отговор
    Друг трябва да отговори , г-н Парамов на този въпрос!Защото като видя оня със сополивите си мустаци, ми призлява!!!!!
  • 17 Язе

    2 0 Отговор
    КАКЪВ ПРОЦЕС, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА

    НА ВСИЧКИ Е ЯСНО КОЙ И КАК ПРИВАТИЗИРАХА БАНКАТА - ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ С ПОМОЩТА НА ЦАЦАРОВ И ТИКВАТА.
  • 18 Кольо Парамов

    2 0 Отговор
    ДОБЪР ДЕН КЪМ,,ДОБЪР ДЕН,,НОМЕР 4....КАК УСПЯХ ДА ЛИКВИДИРАМ ЦЕЛИ 14 БАНКИ....ПЕТРЕ,ПОВЕЧЕ БЯХА,НО НЕ АЗ ГИ ФАЛИРАХ,А ТЕ СЪС СВОЯТА РАБОТА.....НЕ СЪМ БИЛ ТОЗИ КОЙТО ДА МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТОВА.....СПРИ С ЛЪЖАТА??????
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Васил Стефанов

    2 0 Отговор
    "Факти" работи като анонимна медия, ако може да се нарече по този начин след странните методи на "писане". На телефона, който е даден, не отговаря никой. Нагло и арогантно триете коментари, в които няма нищо обидно. Този материал е на www.faktor.bg. По този начин не само омаловажавате труда на колегите си, а и манипулирате читателите си. Обиждате не само журналисти, а и гостите им, които надали ще се съгласят да участват в подобен анонимен сайт, която повече прилича на личен блог и на профил във Фейсбук, отколкото на сериозна медия.
  • 23 Plovdiv

    1 0 Отговор
    дилян пеевски защо не е споменат нито веднъж, щом слоганът е "Главният виновник за погрома на КТБ"????????!!????!!!