Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 10:00 2 052 33

Защо Москва се държи по този начин?

  • русия-
  • хакери-
  • атаки
Защо Москва се държи по този начин? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък Русия проявява необичайна агресивност. Нападенията срещу Запада станаха почти ежедневни – но не с танкове и ракети, а чрез хакерски атаки в интернет. Защо Москва се държи така? Коментар на Миодраг Сорич за „Дойче веле“.

Доказателствата изглеждат смазващи. Тайните служби на Холандия, Великобритания и Швейцария назовават имената, а отчасти дори и чиновете на онези руски агенти, които стоят зад кибератаките в последно време. Американци, канадци, датчани и австралийци също се оплакват от нападения на руски хакери. Макар вълната от оплаквания срещу Москва да изглежда почти организирана, никой вече не се съмнява, че непрекъснатите атаки срещу западни институции, партии, фирми или спортни клубове са дело предимно на руски агенти. Москва, разбира се, отрича, но го прави някак механично, с досада, а често и с твърде голяма доза цинизъм.

Доверието днес е ерозирало изцяло

Западът отговаря с контрамерки и смята да инвестира повече пари във вече започналата кибервойна. Мнозина обаче се питат какво се крие зад тази необичайна агресивност на Кремъл? Какво всъщност цели Москва? Защото спиралата от санкции и контрасанкции не води доникъде. В крайна сметка от това губят и двете страни. Започващият след няколко дни Петербургски диалог, който събира представители на гражданските общества от двете страни, започва да се обезсмисля на фона на увеличаващите се напрежения между Изтока и Запада. А и за какво да разговарят те помежду си, след като липсва принципната политическа воля за добро съвместно съжителство?

Западът продължава да умува какво се крие зад грубите действия на руснаците. Едно нещо се набива особено на очи - последните атаки бяха дело предимно на военното разузнаване (ГРУ). Прави впечатление и друго - колко дилетантски действат руските шпиони, оставяйки след себе си толкова много следи, че да бъдат разкривани още на местопрестъплението.

Москва остава глуха за протестите на Запада, което силно напомня за времето на Студената война. Но дори и по онова време винаги е съществувал остатък от доверие към другата страна. Това доверие днес е ерозирало изцяло. Трудно е да се каже кога точно започна този процес. През 2007 година президентът Путин за първи път обвини американците и Запада, че създават еднополюсен свят, за да не се съобразяват с интересите на Русия. Малко по-късно започна войната в Грузия. Всички опити да се сложи ново начало в отношенията с Москва се провалиха. Обявеното от Доналд Тръмп намерение да подобри отношенията с Москва се проваля поради съпротивата на американския Конгрес. Междувременно политиците от двете страни говорят повече едни срещу други, отколкото едни с други.

Атаки за стабилизиране на военния бюджет?

Дали пък не става дума и за пари? След последните атаки от страна на Русия страните-членки на НАТО започнаха да увеличават своите бюджети за отбрана. Президентът Путин всъщност беше обявил, има намерение да съкрати военния бюджет за 2019 година. Той се нуждае от допълнителни средства, за да насърчи слабия икономически ръст в страната. Неговите генерали обаче няма как да са доволни от подобно развитие. Говори се дори, че именно поради тази причина военното разузнаване е организирало последните хакерски атаки. Растящите напрежения с противника винаги се отразяват благотворно на военния бюджет. Други източници пък твърдят, че Русия действа по този начин, защото Вашингтон вече e решил драстично да затегне санкциите в края на ноември. В такъв случай Москва, разбира се, няма никакъв стимул да пази поведение.

Каквото и да се крие зад новата агресивност на Русия, все някога Кремъл ще трябва да промени курса си. Както Русия, така и Западът имат интерес от това да поддържат по-добри отношения помежду си. Евентуалният съюз с Китай няма как да бъде истинска алтернатива на партньорството със Запада, защото Пекин е студено пресметлив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    37 8 Отговор
    Дойче Веле и дотук....
  • 2 Новобранец

    36 8 Отговор
    Боже боже колко глупост има по света. А уж Германия е напреднала държава.
  • 3 Санчо

    23 3 Отговор
    Та точно по този начин Путин си сложи свой човек за президент на Щатите. Как да се откаже от тази работа!
  • 4 Санчо

    15 7 Отговор
    Докато лидери на Европа са Меркел и Макрончо, а в Австрия го канят на сватби и на танци, така ще действа Путин!
  • 5 Защото

    9 30 Отговор
    Иван Шмельов за руския народ

    Руснаците са народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде.

    Коментиран от #14

  • 6 Вариант

    6 15 Отговор
    Понякога единственият начин собствената ти кочинка та изглежда по-добре е да атакуваш чуждите кочинки, но в крайна сметка всичко се свежда до власт и пари.

    Коментиран от #12

  • 7 К за евреите

    22 6 Отговор
    DW е Джордж Сорос. Затова.
  • 8 Да го кажем направо.

    18 7 Отговор
    Просто защото не са джендъри и най-вече си защитават националните интереси...това е с две думи.
  • 9 Batushka

    14 2 Отговор
    Пекин е студено пресметлив....а Запада е алтруист...
  • 10 ДОКО

    12 7 Отговор
    ЗАЩОТО МОСКВА ИСКА ДА ОПЪНЕ НЕЧИЕ ЕВРОПЕЙСКО ДУПЕ..ДА ГО НАДУПЧЕ С КОЖЕНАТА РАКЕТА..
  • 11 Реално

    25 3 Отговор
    Тия от DW още малко и ще ревнат хаахаа..защо така бе батко. В последно време тотално ми паднаха в очите тези либерални иди.ти от Велето. Трайкат си за милионите избити по света в името на демокрацията,трайкат си как ни заливат с тълпи аджмуци с чалми,трайкат си как ни насаждат безумието на новите им ценности-джендарлъка и мулти-култито...А иначе питат защо???--еми защото Русия се оказа алтернативата на безумията сътворени от "цивилизованият свят" бе крете..и-затова....
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "Вариант":

    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #15

  • 13 стоян георгиев

    7 14 Отговор
    русия деиства така щото друго не може.реално путин е диктатор и след като стабилизира държавата се обърна към диктаторската си същност,а руския народ обича да се заиграва с имерското си минало и да жертва свободите и комфорта си заради това.
  • 14 дони

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Защото":

    Не разбирам , защо слагат минуси ,като си цитирал руснак 295?!!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Пешо

    11 8 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не е възможно да подцениш Бойко Борисов интелектуално! Прост няма по-ниско интелектуално ниво.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 mediator37

    12 2 Отговор
    САЩ като подслушваха Меркел и цели правителства не е проблем, на Путин разузнаването е проблем. За това им се плаща на шпионите да шпионират. Западът да не би да няма шпионски централи.
    Да закриват ЦРУ, МИ-6, МОСАД и тогава да лаят, че някой друг си върши работата, за което получава заплата, а ако доживее и пенсия.
    Има една книга на Виктор Суворов "Аквариум". Прочетете я и вижте как се разделяш с ГРУ - жив в крематориума.
    И децата в детските градини знаят, че ГРУ не оставя жив предател. Скрипал много добре е знаел, какво го чака. Пак че не са го изгорили жив в крематориум. Рано или късно- ГРУ не прощава.

    Коментиран от #23

  • 17 Иван Гешев

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "дони":

    Как да разбираш, като интелектуално си на нивото на Боко.

    Коментиран от #20

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо":

    Бойко Борисов Ви “изработи” всички кукловоди и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е хитър шоп, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.
  • 19 Вариант

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо":

    Има - Урко!
  • 20 Само питам

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Иван Гешев":

    Eстествено, единствено проруските отрепки сте с интелекта на Айнщайн.

    Коментиран от #26

  • 21 Фелдшер

    3 3 Отговор
    Щото са рогачи и неандерталци. Слаба мозъчна дейност.
  • 22 Лальо Лалев

    3 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Иван Шмельов за руския народ Руснаците са народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде.
  • 23 Мила Маййкооооо

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "mediator37":

    Кух си като лейка. Ту англичаните си измислили отравянето , ту пък че ГРУ не прощава , тоест руснаците са го направили. Психарски истории , ама както са казали: слабо мозъчно вечество. Това да ли ГРУ непрощава, какво общо има с това ,че мурзилките си позволяват да пращат килъри в чужда държава и да изполват БОВ. Всеки може да шпионира , но не да се занимава с подривна дейност . Обаче ние не правим разлика от шпиониране до подривна дейност като кибератаки нали така другарю. А и още нещо , западняците шпионирали ,пък защо руснаците не можели да шпионират . МОгат ,ама не да използват хора с дипломатически имунитет да извършват незаконна дейност . Руснаците като някакви селски тарикати пращат шпиони с дипломатически имунитет ,за да могат като ги хванат само да ги екстрадират ,а не да ги съдят. Затова постоянно има скандали с руски дипломати по целия свят . Щото руснаците нямат никакво уважение към дипломатическия статут. Ама на вас Ръбове кой да ви го обясни по-простичко.
  • 24 Тодоров

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо Москва се държи по този начин? А как да се държи бе, дойчовци. Тя се държи така, както другите се държат с нея. Каквото повикало, такова се обадило. А ако удари "западен" гръм, то руското ехо ще бъде доста по-силно от гръмотевица.
  • 25 Хихихихи

    10 1 Отговор
    Щото там са пичове, а не гейлибералисти!
  • 26 САМО ОТГОВАРЯМ

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    Абе питащия, нали руснаците бяха най-прости? Как така успяха да хакнат най-умните, най-кадърните, най-учените и всичко най на хамериканци, ингилизи, френци и дойчовци? Една кола нямат акъл да измислят пък извадиха сливиците на всеки когото пожелаят през ауспуха. Не разбрахте ли, че тези хора много търпят, може и на коляно да паднат, но стават и не си крият главите под полите на жените си, не чакат да ги освободи дядо Иван или чичо Сам, не живуркат с мисълта, че "Преклонена главица сабя не я сече", а тръгват напред и един ден ще потропа руснакът на вратата ти, ще седне на стола, ще сложи Калашника на коляно и ще те попита: "Какво искаш от мен? Нямаш ли пишле да си играеш с него, ами си тръгнал да говориш глупости и се драпаш с мен?"
  • 27 Един ....

    6 0 Отговор
    DW са ревливи джендари , на които никой освен в мижавите БГ сайтчета , не обръща внимание .
  • 28 Кръстю Пишурката

    0 4 Отговор
    Ето какво пише Радой Ралин: Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки… Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси… Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше “свята”, “чиста”. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка… Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #29

  • 29 Иди на майка си в

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Кръстю Пишурката":

    ЗАДНИЯ ДВОР ! Калтак !
  • 30 На слабият Х тюфлека му пречи !

    0 0 Отговор
    Запада закъса с парите ! После, кой ми сра в гащите ? А любопитното е че РУСИЯ е под aамерикански КОЛОНИАЛЕН СТАТУС, САНКЦИИ, изключена от G - 8, изолирана от света и ПАК ЕСКАДРИЛИТЕ ЛЕТЯТ и бронебойни патрони за нея няма открити ! Ах летете ескадрили, в устрема ви милиони погледи са приковани със НАДЕЖДА И ЛЮБОВ ! Свил десницата корава, целий свят се днес изправя , СТРЕСТНАТ, ТРОГНАТ , ОЧАРОВАН, ОТ ПОБЕДНИЯТ ВИ ВЪЗХОД ! Дойче, дойче, ХЕНДЕ ХОХ, твоя матю ! Гертруда и ХЕЛДА ще берат ядове пак. ПОРА разделят се ! Я ! Я ! ШНЕЛА ! ШНЕЛА ! Гут, гут ! ШООооЙН !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 УОЛ СТРИИТ за два дни ПАДНА

    0 0 Отговор
    1,400 пункта ! Генен МОРГЕН ! Черна гора, Македония и УКРАИНА определено трябва да влизат в НАТО. Русия е виновна . И ако колата ти не пали, пак Русия е виновна. А ако не го вдигаш както преди, без съмнение Русия е агресор. Борсата в Ню Йорк, тепъ.ва ще търкаля КАВАЦИ ! Кога НАГЛОСАКСА ще започне ВОЙНАТА ?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.