Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 16:00 6 558 9

Калин Терзийски: Лов на вещици

  • сащ-
  • лов на вещици-
  • политика
Калин Терзийски: Лов на вещици - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Калин Терзийски за Offnews.bg

Доналд Тръмп изглежда като истински WASP. Бял, англосаксонец, протестант.

Рус наследник на някакви англосаксонци. Протестант с прародители, пристигнали в Америка като пилигрими с кораба Мейфлауър, стъпили на равния плаж на Кейп Код, заселили се от другата страна на залива, основавайки колонията Плимут. Корави хора, пуритани.

Както знаем добре, „пуритан” идва от pure – чист (англ.).

Англите, тръгнали от полуостров Ангелн, намиращ се в днешната германска федерална провинция Шлезвиг-Холщайн, полуостровче като брадавица, залепено под малкия остър карфиол на Дания (на север), не са се отличавали с особена чистота. Заедно с южните си съседи – саксите (сегашните саксонци) - са опустошили Британските острови през късния 5 век. Единственото нещо, което са изчистили, е била източната част на територията на острова – изчистили са го основно от местното келтско население. Оцелелите просто избягали в днешните Уелс и Корнуол.

Уасп е нарицателно за консервативен бял, който се гордее с белотата си и с консерватизма си. Донякъде тоя термин води със себе си и известни расистки конотации. Ку Клукс Клан е бил сборище на уаспове от Юга. Пуританите са също уаспове, поне първите. Извънредно строги протестанти от Англия, избягали от морално гниещата и флиртуваща с католицизма родина.

Но сега изведнъж Тръмп се изправя в защита на едного...

Хм, едва ли някой би обърнал сериозно внимание на разсъжденията ми, но аз ще ги направя: Тръмп, колкото и да изглежда като уасп, като наследник на първите пилигрими от Мейфлауър, на поколения строги пуритани... се изправя в защита на човек, обвинен от три места в сексуални посегателства!

Тръмп няма нищо общо с консервативните пуритани! – би казал някой. Та какви са тия Иванки, Мелании и тям подобни източноевропейки!

Но в повечето си действия той е именно бял консерватор. Мексиканците чуват името му и потръпват. Той е една светло-бяла компенсация за годините на Обама.

На 10 юни 1692 в градчето Салем, Масачузетс, не много далеч от първата колония на пуританите, слезли от Мейфлауър, е обесена първата американска вещица. Първата от обесените в прочутият Лов на вещици в Салем. След нея на бесилото, обвинени във вещерство, увисват още 18 души.

Явно пуританите не могат да търпят хора, които общуват с дявола.

Защото това е основното обвинение, отправяно към жените (и мъжете, понякога), занимаващи се с магия. Откак Августин Блажени е заключил (още към началото на 5-ти век), че за човека е невъзможно да извърши магия, за християнските отци е ясно, че магия може да се извърши само с помощта на дявола. Вещиците правят магии, общувайки с дявола, и затова трябва да бъдат изгаряни или умъртвявани, ако може – без да се пролива християнска кръв.

Изразът „Лов на вещици” от средата на 20-ти век се употребява широко, за да обозначи въобще преследване на хора, които са обвинени, без да е доказана вината им; вината им е трудно доказуема; те може и да не са извършили дадено деяние, но преследвачите им, водени от емоциите си, от пристрастия си, най-вече – от предубежденията си, и подкрепяни от крайни обществени настроения, намират нужните доказателства с всякакви средства или пък изтръгват самопризнания от обвинените със заплахи или с инквизиции.

Лов на вещици е имало в най-разгърнат и пълноценен вид по времето на сенатора Маккарти и дори това време е получило гръмкото название „Ерата Маккарти”. За него четем: „Маккартизмът прераства в мащабна кампания за разкриване на съветски шпиони, комунисти или техни симпатизанти и други политически елементи".

Жертви на лова на вещици (в периода на Студената война това означава „симпатизанти или поддръжници на комунизма”) са станали такива хубави и светли хора като Чарли Чаплин и Джон Ленън. И двамата – известни с радикалните си възгледи относно справедливостта и симпатиите си към борбите на пролетариата. И – както ни е известно – и двамата дълго и упорито са следени и тормозени (но все пак – в някакви цивилизовани граници) от ФБР, ЦРУ и другите сериозни момчета на американския консервативен пуританизъм.

Сега да симпатизираш на комунизма е като да симпатизираш на някакъв вид редки кафяви хлебарки.

Но Америка на пуританите, които горят или бесят вещици от Салем насам, има нужда от нови попълнения във вещерските редици.

И изведнъж, някак впечатляващо със своята късопаметност, режисьорите на американската мелодрама изваждат на сцената нови герои. И много влиятелни мъже стават тутакси „сексуални посегатели”.

Интересно е да си припомним, че почти всички обвинени във вещерство (в Салем, а и въобще по време на безбройните ловове на вещици) са били първо наклеветени от свои съседи или дори от роднините си. Много от жените – от собствените си съпрузи.

Ако те обвинят, че имаш сношения (не полови, но защо пък не и полови?) с Дявола, ще трябва да си извънредно добър майстор в намирането на доказателства, за да докажеш, че всъщност си нямал такива. Та как се доказва, че не си си говорил с Дявол?

Как се доказва, че не си му намигал? Как се доказва, че не си го потупвал по рамото, по бузата, по гърдите и по... хм, кльощавия задник?

Как се доказва, че не си спал с Дявола?

А ако дойдат свидетели и заявят, че си спал с него? Или си му отправял неприлични и унизителни предложения за секс?

Когато в обществото има табута, облечени в дебели драперии от мистицизъм, параноя, мракобесна, рестриктивна лексика (която нарича себе си „политическа коректност”)... да обвиниш някого, че има сношения с Дявола, е най-лесното нещо.

Нежеланият секс, натрапен от силни и агресивни мъже на слаби и беззащитни жени, сега е Дявола. Общуващи с Дявола са всички мъже, които могат да бъдат обвинени в това. Да подчертаем: Не които практикуват това, а които могат да бъдат обвинени в това.

Кой може да бъде обвинен в това?

Всеки.

Но естествено, да бъде обвинен всеки, е напълно излишно и глупаво. Не е ли много по-„полезно” да обвиним изключително богати и известни мъже?

Каква е изгодата от това?

В Салем, а и на другите места, където са ловили вещици, тези, които са ги наклеветявали, са спечелвали обикновено някакви малки парични суми. Може би и някакви благодарствени писма от църковното настоятелство? Знае ли човек... Но клеветейки, те са изпълнявали и един от вечните трикове на параноята, на параноичното общество – да обвиниш, за да не те обвинят теб!

И да дадеш, естествено, израз (дори по право – канал за оттичане) на натрупалите се у тебе огорчения, негодувания, страхове и омрази през годините.

Съпрузите са предавали жените си, да речем, защото жените са готвели лошо киселото зеле (пресолявали са го); или пък защото не са им давали желаната наслада в леглото. Огорчените и гладни мъже са ставали добри доносници.

Но тук трябва да помислим за други ползи.

Ползата за едно, основано от параноични пуритани общество, от клеветенето и осъждането, обесването и изгарянето на известен брой вещици, е в това, че обществото... просто си има... своите вещици.

Своите мистични, дяволски, непонятни и затова – незаслужаващи милост врагове!

Врагът трябва да е Дявол, за да няма нужда да изпитваме човешка милост към него! Има ли враг, към когото не бива да изпитваме милост – всичко тъмно и отмъстително у нас може да се излива и да вали докато го удави.

Независимо от характера на вещерството им – дали демоничен, дали комунистически, или пък – сексуално-посегателски – вещиците са извънредно полезни за едно общество на търсачи на грях и на преследвачи на вина.

Пуританите, бесили вещиците в Салем или пък поставяли алени букви на прелюбодейките (по Натаниъл Хоторн), винаги са имали и сега имат нужда от мистични, почти екзорсистки гонения на Дявола. Америка си има своята малка фиеста, тоест – антифиеста, във вид на шумни процеси срещу похотливи богати мъже.

Сексът, този така подценяван след края на 60-те години извор (изворче) на социално напрежение, отново стана актуален.

Все едно звезди на сцената на популярната музика отново да станат Мамас едн дъ папас. Тоя мил, позабравен, демитологизиран и обезопасен до импотентност секс (включително и чрез параноичните антиспин кампании през 80-90-те) отново се превърна в Дявола!

Което ще рече, явно, че политическите борби, борбите за справедливост, за социални придобивки и свободи – са отишли да си почиват в някоя много глуха уличка.

А Доналд Тръмп... той пък откъде се взе с тоя антипуритански възглас, откъде се пръкна с тия антиконсервативни и дори, бихме казали – антипараноични изказвания? Откъде се взе у него тая хипи-либертинска (едва ли не) нагласа – та да защити младите американски мъже от възможността да бъдат обвинени в сексуални посегателства и да бъдат смятани за виновни, докато не докажат обратното... Хм...

А той наистина прилича на някой от тия – дошлите с Мейфлауър и скоро след това започнали да бесят вещици в Салем.

Но може би просто човекът си обича женички и това някак го прави доста по-симпатичен, поне за мен.

Защото, мисля си, който обича жените – той нито извършва сексуални посегателства, нито пък толерира тия, които ги извършват. Но и никога не позволява да бъдат клеветени хора, просто защото трябва да си имаме винаги Дявол за гонене.

А сексуалните посегателства са уродливо нещо. Просто за тях трябва да се гледа, мисли и говори през светла и просветена призма. А не през средновековната призма на Шпренгер и Инститориус.

Ако не знаете кои са тия симпатяги – прочетете техния бестселър от 16 век Чукът на вещиците. Малеус малефикарум.

И така нататък.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    7 1 Отговор
    Добър си!
  • 2 Guðmundsson

    5 5 Отговор
    Терзийски, вместо да се правиш на журналист по-добре ела да пийнем по нещо. Ти на масата си майстор!
  • 3 малки мисли

    6 0 Отговор
    Мисля си , че г-н Терзийски разсъждава много правилно.
  • 4 Коце-Боце

    8 4 Отговор
    Г-н Терзийски, може би това, което пишете сте адресирал към точно определена аудитория. И те ще го прочетат цялото. Повярвайте ми обаче, че ако искате мислите Ви да достигнат и извън "таргетаь Ви, - облечете ги в по-малко думи! Такова напоително словоизлияние е трудно за издържане. Все пак не сте на изпит по научен комунизъм. Живеем в динамично време, с много източници на информация. Трудно се задържа вниманието след десетото изречение. И майсторлъка е да кажеш каквото си решил кратко, изчерпателно и ясно. И за да не се опровергавам - спирам :)
  • 5 Калин

    1 0 Отговор
    терзийски аз съм от онези човеци които са за истината на Тръмп ❤️ защото единствен той говори открито и за истината с наса и за плоската земя и за гмо .... ваксините и истината затопляне на климата . нужно днешния образован човек да се деразобразова в мирогледа наоколо за да стигне сам , до истина дали е найстина истина земната ни история и др.... с евоюцията само на теория
  • 6 Стоян Михалев

    2 2 Отговор
    Добре написано по време на алкохолен транс. Само ,че бесенето на вещици в Сейлъм е просто много раздута легенда и не може да се сравнява с времето на инквизицията , както и ерата на Маккартизма не може да се сравнява с ерата на болшевизма-комунизма . Просто-обемите на злото са несъизмерими.

    Коментиран от #7

  • 7 Чинга чук

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стоян Михалев":

    Забравил си ,,Похода на смърта, екпоатацията на негрите в плантацйте , одеялата с едра шарка , лов на вещици през 50години( според който Чарли Чаплин е комунист) сагрегацията !!ю

    Коментиран от #8

  • 8 Стоян Михалев

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чинга чук":

    Нищо не съм забравил. Ама сигурно негрите са били в по-добро положение от руските мужици и хората изселени и пратени по лагерите на Сталин. Така ,че ако има да плачеш , плачи за соц лагера.
  • 9 винету

    1 0 Отговор
    много е прав г-н Терзийски за тези идиоти.