Last news in Fakti

25 Ноември, 2018 21:30 3 466 2

Гибралтар, маймуните и Брекзитът

  • гибралтар-
  • брекзит-
  • испания-
  • великобритания

Полуостровът от 1704 година е британско владение, към което обаче претенции предявява и Испания

Гибралтар, маймуните и Брекзитът - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Маймунските дрязги около един малък скален полуостров в Средиземно море показват само едно: въпреки всички опити да се постигне цивилизован Брекзит, това начинание си остава истинска лудост, твърди Мартин Муно.

Най-новият спор около Брекзита, който междувременно бе успешно загладен, беше свързан с някакви си 6 квадратни километра край южното испанско крайбрежие, обитавани от 30 000 жители и 200 свободно живеещи маймуни. Полуостров Гибралтар от 1704 година е британско владение, към което обаче претенции предявява и Испания.

В четвъртък испанският премиер Педро Санчес написа следното в Туитър: "Моето правителство винаги ще защитава интересите на Испания. Ако не бъдат направени промени, ще наложим вето върху Брекзита". Междувременно испанското правителство се отказа от намерението си да налага вето. Но възраженията на Санчес са отчасти разбираеми. Според сегашното компромисно решение за Брекзита, споровете около границата между Република Ирландия, която членува в ЕС, и Северна Ирландия, която е част от британското кралство, ще бъдат изчистени чак 2020 година. Защо тогава – питаше Санчес - бъдещата външна граница на ЕС между Гибралтар и Испания да се приема от Мадрид без всякакво възражение. Още повече, че това може да има непредвидими последици за 10-те хиляди испанци, които работят в Гибралтар?

Затворени граници?

Гротескно е все пак, че спорът за един малък скален полуостров можеше да взриви опитите за намиране на сравнително разумно бракоразводно решение, засягащо ЕС и Великобритания. Испанското правителство би трябвало да знае, че един нерегламентиран Брекзит може да докара непредвидими последици и за Гибралтар - включително и временно затваряне на границите между Гибралтар и Испания, какъвто беше случаят между 1969 и 1985 година.

Неслучайно на референдума за Брекзит 96 процента от гибралтарците гласуваха за оставането в ЕС. След като спорът около Брекзита се фокусира над Гибралтар, ясно си пролича колко анахроничен е сегашният статут на полуострова. От 2002 година насам Великобритания окачествява Гибралтар като "отвъдморска територия" – по подобие на Бермудските и Фолкландските острови. По този начин елегантно се избягва употребата на понятието колония.

Колония с висок процент на одобрение

Фактически погледнато, Гибралтар е именно колония – но такава, която се радва на високо одобрение сред населението. В два последователни референдума близо 100% от избирателите гласуваха за запазване на сегашното статукво. Испания не си помага никак, когато клейми британския колониализъм, защото и тя самата притежава два ексклава на отсрещния бряг на Средиземно море - Сеута и Мелия - и също толкова категорично държи на техния анахроничен статут.

Маймунските дрязги около един незначителен скален полуостров, показват само едно: Въпреки всички опити да се постигне цивилизован Брекзит, това начинание си остава истинска лудост. И досега остава неясно как точно ще се уредят различни спорове около компромисното предложение, което правителствените ръководители на страните от ЕС предстои да гласуват в неделя (25.11). Решаването на много от проблемите просто се отлага за неопределено бъдеще. Да не говорим, че изобщо не е ясно дали Долната камара на британския парламент ще одобри въпросния документ. С други думи – заплахата от нерегламентиран Брекзит все още е актуална.

Бившият външен министър Борис Джонсън, прочул се като главен идеолог на Брекзита, няма да е подложен на никакви лишения в резултат на Брекзита, защото разполага с тлъста пенсия. Но за много от хората в граничния район последиците могат да се окажат направо катастрофални.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Испания

    10 1 Отговор
    О неукий драскачо. Какво знаеш ти за Испания и нейната история !
  • 2 Наблюдател

    7 2 Отговор
    DW , както винаги , много приказки за нищо !