Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 14:27 2 832 4

Испания блокира Брекзит заради...

  • испания-
  • брекзит-
  • гибралтар-
  • тереза мей

Мадрид ще гласува против споразумениетo, ако текстът за Гибралтар не бъде променен

Испания блокира Брекзит заради... - 1
Снимка: БТА/АР

Испания няма да подкрепи проектоспоразумението между Лондон и ЕС за Брекзит, ако включеният текст за спорната британска територия Гибралтар не бъде променен, заяви испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

"Към днешна дата, ако няма промени по отношение на Гибралтар, Испания няма да подкрепи споразумението за Брекзит", каза Санчес по време на конференция в Мадрид, организирана от списание "Икономист".

Малкият полуостров в Южна Испания, който от 1713 г. е британска територия, е един от най-спорните въпроси в британско-испанските отношения. Испания отдавна предявява претенции върху него.

Испанският външен министър Жозеп Борел заяви вчера, че Мадрид иска в сделката за напускането на Великобритания да се казва ясно, че преговорите за отношенията между Лондон и съюза няма да се отнасят за Гибралтар.

Гибралтар трябва да напусне ЕС заедно с Великобритания през март, въпреки че 96 процента от населението му гласува за оставане в Евросъюза.

Миналата седмица Испания заяви, че приветства включването на протокол за Гибралтар в проекта за споразумение за Брекзит, но Борел каза, че документът е предизвикал "известно объркване" по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Благой

    17 1 Отговор
    Наглосаксонците по гръб не падат.
  • 2 525

    25 3 Отговор
    Гибралтар е испански от всякаде
  • 3 Иван Гешев

    7 1 Отговор
    Поне веднъж нашите управляващи няма ли да защитят интересите ни за каквото и да било? Не им ли омръзна надупени все да стоят на всекиго и за всичко?
  • 4 иван

    3 0 Отговор
    е кво да защитават статията е за Испания ние кво да правим там да ходим да им вземеме Гибралтар ли направо сте объркани поне четете преди да пишете
Новини по държави: