Last news in Fakti

21 Март, 2012 20:30 3 362 4

Там, където бензинът е по-важен от хляба

  • рекорд
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Познавачи на Америка твърдят, и то не на шега, че бензинът е за американците също тъй важен, както хлябът за французите в навечерието на Революцията. Цената на течното злато обаче расте. А това означава едно: проблем!

Коментар на Дойче веле

Цените по бензиностанциите са неприятна изненада не само за европейците.  Вярно, че цена от 82 евроцента за литър, колкото струва бензинът в Америка в момента, би накарала западноевропейците да подскочат от радост. За американските шофьори обаче тя е нещо като непочтен удар под пояса. Виновник те виждат в лицето на настоящия президент Обама. Нищо, че всякакви експерти неуморно обясняват обвързаността на американските цени със ситуацията на световния пазар. Това ни най-малко не помага. Републиканците доста успешно са втълпили на американската общественост, че Америка може да притежава неограничени количества петрол, ако продължава агресивната си стратегия на сондажи на собствена територия.

Drill, baby, drill

И действително: огромните количества петрол, които бяха добити в САЩ през последните години благодарение на нови технологии, накараха да замлъкнат дори и онези, които предупреждаваха за края на петролната ера. "Drill, baby, drill" /Дълбай, бейби, дълбай!/ гласеше силно осмиваният лозунг на едновремешната кандидатка за вицепрезидентския пост Сара Пейлин. Само че Обама вече не се подсмихва.

Както писа наскоро британското списание "Economist": "Никой никога не е успял да спечели избори в Америка с посланието, че запасите от суровини могат някой ден да свършат". Самият Обама добре познава правилата на политическата драматургия, водена по време и на собствената му кандидат-президентска кампания. Пред избиратели в Охайо Обама клеймеше през 2008 година енергийната политика на републиканеца Джордж Буш, обвинявайки го персонално за това, че галон бензин струвал двойно повече в сравнение с времето преди влизането му в Белия дом.

 

В момента цената на бензина е най-високата в цялата досегашна американска история, а политическите противници на Обама дори твърдят, че с икономическата си политика президентът застрашавал американското благосъстояние и бъдеще. В Америка Обама се ползва със славата на човек, който се грижи повече за промените на климата, отколкото за местната икономика. Фактът, че наскоро той забрани строежа на нов огромен петролопровод, добре се вписва в тази картина. Всъщност броят на американските петролни сондажи е рекордно висок, но и този аргумент не е в състояние да му помогне.

Гневът на малките хора

Експерти потвърждават, че правителството на Обама прави сериозни опити да намали бъдещите шокове на бензиновия пазар. Всъщност и сега американците дават максимално 4% от доходите си за бензин. Но тези разходи удрят предимно социално слабите слоеве. Според допитване на "Вашингтон пост" 48% от анкетираните със среден годишен доход под 50 000 долара заявяват, че повишените цени на бензина ги излагат на сериозни лишения.

Тъкмо от този избирателски сегмент обаче се нуждае Обама на изборите през ноември. А както сочат резултатите от същата тази анкета - недоволството от президента-демократ, дошъл на власт с претенцията, че е защитник на малките хора, е нараснало през март тъкмо сред хората с ниски доходи до ниво от 52%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Peev

    3 0 Отговор
    "Според допитване на "Вашингтон пост" 48% от анкетираните със среден годишен доход под 50 000 долара заявяват, че повишените цени на бензина ги излагат на сериозни лишения."

    Видели сте вие лишения!
  • 2 Чичо Скрудж

    3 0 Отговор
    Какво да кажем ние с гайдите?!
  • 3 tito13

    2 0 Отговор
    бедните американчета, да им съберем помощи , че ние с 5 000 лв. годишен доход направо цъфтим и караме колите си нонстоп
  • 4 HellBull

    0 0 Отговор
    50 000/12=4166,66$
    4166.66/1.3266=3140.85 Евро на месец
    цена на бензина 0.82 евро за литър
    3140.85*0.82=2575.5 литра може да се закупят с една месечна заплата на американец
    в България да приемем че 500 лева е заплатата на средностатистическия българин
    500/1.9558=255.65 евро
    1.38 евро за литър и се получава
    255.65*1.38=352.797 литра гориво
    та сега да сравним 2575.5 литра срещу 352.797 и те трябвало да правят серьозни лишения.