Last news in Fakti

27 Декември, 2018 16:00 7 810 22

Изтеглянето на САЩ от Сирия е лоша новина за Русия

  • сащ-
  • сирия-
  • русия-
  • изтегляне-
  • войски-
  • лоша новина

Тръмп започна да следва политиката, която е обещал на своите избиратели

Изтеглянето на САЩ от Сирия е лоша новина за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо изтеглянето на американските войски от Сирия е лоша новина за Русия, анализира руският ежедневник “Взгляд“, цитиран от Агенция "Фокус".

Оттеглянето на американските войски от Сирия е добра новина за Доналд Тръмп. Най-накрая той започна да следва политиката, която е обещал на някои свои избиратели-изолационисти, които искрено не разбират защо военното присъствие на САЩ в Сирия е необходимо и защо е необходимо да се харчат пари за него (обаче, съдейки по проучвания на общественото мнение, това не беше разбрано не само от изолационистите, но и от по-голямата част от американците). В името на демонстративната "стъпка назад", Тръмп не се уплаши да се скара със силно уважавания в страната генерал Джеймс Матис, който подаде оставка веднага след като президентът изрази решението си за контингента в Сирия.

Оттеглянето на американските войски от Сирия е добра новина за самата Сирия, където (както и Москва) те подчертават ежеседмично: никой не е канил САЩ, те са нелегално на нейна територия, опитвайки се да помогнат за свалянето на напълно законното правителство. Наистина, прекратяването на американските въздушни удари, от които местното население е особено засегнато, е перспектива не на настоящето, а на бъдещето. Засега само две хиляди американски войници ще напуснат Сирия в рамките на два до три месеца. Но американската авиация ще остане в същите бази извън Сирия, където е била разположена по-рано, и ще бъде готова да се присъедини към конфликта по всяко време.

Оттеглянето на американските войски от Сирия е добра новина за онези, които биха искали публичното унижение на Вашингтон. Сега американските генерали се опитват да изградят "добра новина", но още от една или две години беше ясно, че Пентагонът не е постигнал целите си в Сирия и не може да ги постигне. Подкрепата за "умерената опозиция" беше провал поради поражението на тази опозиция, а ЦРУ, чиито оперативни служители набираха бойци на място, като че ли предадоха всички, които успяха. След края на „прочистването по Ефрат“ присъствието на американците в страната беше позиционно стоене, което не можеше да се превърне в нещо различно от открит военен конфликт с Русия, докато обичайната прокси война не донесе никакви бонуси „на фронта“.

Въпреки това, твърденията, че изтеглянето на американските байонети от Сирия е добра новина за Русия, за съжаление, са твърде оптимистични. Дори въпреки факта, че в рамките на публичните изказвания руските военни и дипломати одобриха хода на Вашингтон.

Първата причина е, че американските войници заминават, но Съединените щати остават - и участват в прокси-война чрез чужди ръце с помощта на интриги, финансиране или доставки на оръжие и ще продължат да участват. Няма никакви американци около Донбас, но тяхната деструктивна и значима роля в украинския конфликт е очевидна, пише изданието.

Коалицията, обикновено наричана "проамериканска" в руските медии, ще продължи да функционира. Французите, които се забъркаха в сирийския конфликт много преди активната намеса на Вашингтон, не си отиват. Саудитска Арабия все още се намира там със сателити от типа на Обединените арабски емирства (ОАЕ) - един от основните двигатели на процеса на преразпределение на влияние в Сирия. Само миналия месец имаше съобщения, че саудитците ще отпуснат 100 милиона долара за продължаване на сирийската си политика, още 50 ще бъдат дадени на Обединените арабски емирства, същото толкова и на французите.

В същото време развитието на ситуацията в региона ще стане още по-непредсказуемо, т.е. експлозивно. Очевидно Израел и, което е по-важно, Турция ще започнат по-агресивна политика. Между другото, в навечерието на подписването на заповедта за оттегляне на войските, Тръмп проведе дълги телефонни преговори с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Основните различия между американците и турците в региона са кюрдите (Башар Асад е еднакво мразен и от двете страни, но сега Анкара се опитва да не заявява публично това). Ако за САЩ, кюрдите са главният съюзник и партньор, за турците те са врагове. Самите кюрди играят единствено за себе си и е възможно след като американците напуснат, те да станат много по-съгласни на съюз с Асад, който им беше предложен повече от веднъж. Това е добре, пише изданието.

Лошото е, че американците балансираха присъствието на Турция, с други думи, турските войски бяха принудени непрекъснато да се съобразяват с тях, а сега Ердоган разшири възможностите за разрушително творчество. Крехкото равновесие е нарушено и твърде много сега зависи от това как и дали Москва е в състояние да сдържа турските амбиции, чиято основна същност е да оформят значителна част от Сирия като зона на своето абсолютно влияние.

Освен това от Москва зависи дали ще бъде възможно да се запазят все още оставащите центрове на тероризма в Сирия. Трябва да се разбере, че в провинция Идлиб, където са събрани групировки от всякакъв вид, изтласкани от други райони на Сирия, все още нищо не е ясно. Вече не е възможно да се прехвърли отговорността за евентуалната дестабилизация на Съединените щати. В най-добрия случай ще се прехвърли на Турция, тъй като Идлиб е в нейната област на отговорност, но Анкара и Вашингтон, противопоставящи се на международно ниво, са фундаментално различни субекти. В глобалното измерение тежестта на тези участници е несравнима и с Турция Русия просто трябва да поддържа добри отношения, което донякъде стеснява полето за маневриране.

И последно. Докато американците присъстваха в Сирия чрез войски и оръжие, имаше тема за договаряне. От доста дълго време координацията около Сирия беше почти единственият канал за взаимодействие между Руската федерация и САЩ, понякога продуктивно взаимодействие. Колкото и американците да искат да вкарат Русия в пълна изолация, те не могат да отрежат тази линия от контакти с Москва, цената на въпроса е твърде висока - рискът от открита война (която те обичат да наричат Трета световна война).

Според конспиративната, но много често срещана гледна точка, възможността за договаряне с Вашингтон се превърна в една от основните причини за въвеждането на руския контингент в Сирия. Макар това да е само конспирация едва ли е възможно да се изключи напълно този мотив. Ще отстъпим тук и ще се отстъпите там (например в Донбас) - това е доста работещ метод, когато става въпрос за наистина мащабно противопоставяне на суперсили.

Както и да е, сега този прозорец от възможности се затвори - американците напускат играта и не планират да седят на обща сирийска маса. Това е разбираемо: те вече не очакват да спечелят в Сирия, сега техният интерес е да спаси (ако е възможно) остатъците от влияние "на сирийския фронт", но в същото време да разпалят конфликта и да инвестират в неговото влошаване. Тъй като не могат да бъдат победител и трябва да напуснат, те ще целят конфликтът да продължи доста дълго и да изтощят противника колкото е възможно повече

Сега ще трябва Русия да се договаря не със САЩ, а с Турция, която няма какво да предложи в други области (например Донбас), но като посредник между руснаците и американците, турците очевидно не са подходящи. Израелците, например, са подходящи, но те искат твърде много, а способността на Русия да повлияе на Иран по такъв начин, че да реализира дори половината от израелските желания, е ограничена.

В краткосрочен план Русия получава регион, в който политическо уреждане на конфликта вече е започнало, но постигането на наистина траен мир е въпрос за далечното бъдеще. Американците вече няма да се занимават с Русия директно, но ще увеличат натиска си отвън, налагайки "война на изтощение" и очевидно искат Русия да затъне в сирийския пясък. В същото време политическата карта не е опростена, напротив, отново ще започне процесът на преразпределение на сферите на влияние, чиито резултати са непредсказуеми, също толкова непредсказуеми като турците и саудитите.

В същото време Москва ще трябва да реши къде да заложи и какви възможности има за атаки и отстъпки, тъй като в глобален смисъл конфронтацията със САЩ продължава. В случая със Сирия сега на практика Русия няма какво да предложи на американците, защото американците сами не искат нищо конкретно от там.

Освен, разбира се, Русия да губи след тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    41 20 Отговор
    От г... чупкеници!! Лоша новина за Москва? За Москва присъствието на САЩ в Сирия никога не било проблем! От ъази статия само се разбира че има много объркани журналисти нищо повече манджа с грозде!
  • 2 Злия

    24 9 Отговор
    Обаче, защото виж те сега там това ама онова беше не беше защото там са ама не са може обаче!!!????? Ей алоооо
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КГБ Териер

    21 8 Отговор

    До коментар #3 от "Насран русофил":

    Заминавай за Афганистан ониези брадатите те чака да те обявят за героиня!!
  • 5 ПОЗНАВАЧ

    21 9 Отговор
    Лека-полека изгряват добре познатите афганистански перспективи на Сесесере...
  • 6 Да го кажем направо.

    27 12 Отговор
    Има доста истини в тези размисли-НО има и конкретни тънки лъжи-само една давам за пример-САЩ губи влиянието си в сирийският конфликт....Не --САЩ губи влиянието си в целият Б.Изток и най-вече над Турция и Изрел. Еврейските медии определиха постъпката на Вашингтон с една дума-"катастрофа"... И точно обратното-Русия увеличи влиянието си в Б.Изток и най-вече над Турция и Изрел--сега ще се допитват до Кремъл за всяка една по голяма крачка. А това че Русия нямало как да се договаря със Б.Дом защото американците не са в Сирия е смешно-големите свръх държави винаги се договарят от едната гледна точка--и двете притежават моща на ядрената трияда--това е изходната точка на договорките между тях в гео-политиката...Санкции,ограничения и т.н...са само прах в очите на плебеите-игра на дребно. Истинските договорки са въз основата на атомната мощ на двете държави. Това е накратко реалито.

    Коментиран от #7

  • 7 Хасан

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Да го кажем направо.":

    Трябва ли светът да бъде обречен между Русия и Запада?!не трябва ли нов световен ред ?..
  • 8 Eeee

    22 5 Отговор
    Каквото се случи все Русия е виновна а стига де!
  • 9 Емил

    20 5 Отговор
    Поредното доказателство, че когато нямаш какво да кажеш, го казваш дълго!
  • 10 С две думи

    18 2 Отговор
    Американците оставиха на Русия да опере пешкира.
  • 11 Ianek

    13 7 Отговор
    Много добра новина е за народа на Сирия.Народът на Сирия + руско оръжие + руски инструктори равно на пердах за нашествениците.
  • 12 Asterix

    9 2 Отговор
    Относно статията...бла,бла,бла!Турция и болшевика остават в Сирия,където,не се знае,кой колко и до къде ще издържи след предстоящия ад,който ги очаква!Не подценявайте действията на Пентагона и последните изказвания на Тръмп.На всички е извесно,че Америка има своя доктрина относно региона на Сирия!И тази доктрина се спазва и прокарва изключително последователно!Нвзнам...възможно е,да оставят сега турците да се пържат на бавен огън,къто процеса ще се координира от Америка.Ще оставят да се изпари ентусиазма на ЕрДоган,а Путин....той сам ще си тръгне...
  • 13 тъпанар

    4 1 Отговор
    Що си мисля, че написаното никак не се връзва с новината за влезлите сирийски войски в Манбидж? Или издигнатия над града флаг не се вижда като сирийски, навярно от смога в нечии глави за равновесие?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 интригата

    1 1 Отговор
    До С две думи. ПИШМАН ДУМИ!
  • 16 камилар

    5 0 Отговор
    Истината е, че Федерацията печели и камилите си вървят пак през пустинята, а кученцата винаги ги е имало и си лаят, но тяхното лаене само потвърждава написаното! А и имаме наша поговорка - Камила от вода, бяга ли? Тя е като вашата - Пчела от мед, бяга ли?
  • 17 химикал

    3 1 Отговор
    И какво е лошото за Русия? Що за простотия от журналя ... с пачи пера!
  • 18 Мюмюн

    3 0 Отговор
    Не разбрах какво печели Турция от цялата тая каша?

    Коментиран от #19

  • 19 Помак

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мюмюн":

    От цялата тая каша печели нашият президинт Ердоган защото има праволинейно отношение към кюрдите.
  • 20 Никой

    2 0 Отговор
    За статията, доказателство за когато си губещ колко дълги засукани оправдания, от девет кладенеца вода носи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    излизането на сащ от сирия е лошо за нато и европа ,а е добре за русия израел и турция.които ще се почувства победители в създадената ситуация въпреки че до решението на конфликта ще има бая работи да се случат ,но изваждането на нато коалицията от играта и разгрома на наи-верния нато съюзник кюрдите не са нищо добро за нас ,а реално ще укрепят диктаторите веднъж в собствените им страни и втори път на терен.особено е кофти ситуациацията за израел.това което тръмп ще причини на евреите с този ход не го е правил никои американски политик до сега!а тръмп обясняваше точно обратното,че ще затопли отношенията с израел.