Last news in Fakti

29 Декември, 2018 10:25 2 693 27

САЩ бяха световен полицай, защото гонеха свои интереси

  • сащ-
  • полицай-
  • близък изток

Да, САЩ бяха "световен полицай", но не от добродушие или алтруизъм, а главно поради това, че преследваха свои лични интереси

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доналд Тръмп обича да повтаря, че САЩ не трябва повече да играят ролята на световен полицай. Тази идея обаче изобщо не е негова. Неговият предшественик Барак Обама също гледаше с нарастващ скептицизъм на тази роля на американците в света.

Това пише в своя коментар за "Дойче Веле" Клаус-Дитер Франкенбергер.

Разбираемо е защо: в тази роля американците не си спечелиха много приятели. Едни ги критикуваха, че се месят прекалено много, а други ги упрекваха, че не правят достатъчно. Осигуряването на ред в света изисква много средства, блокира много ресурси и е твърде опасно. А успехът не винаги е видим, затова и собствените загуби са толкова по-болезнени.

Въпреки това Тръмп не е напълно прав. Нима военните, политически и други действия на САЩ са били водени само от чист алтруизъм и желание да окажат услуга някому? Не е вярно и това, че американците са били единствените, които носят огромното военно бреме. Има дори европейски съюзници, които по един или друг начин се ангажират в Сирия, Ирак и Афганистан – Германия също е сред тези страни.

Ако Америка е изпълнявала ролята на "световен полицай", то е било най-вече поради това, че тя самата е имала интерес от подобно нещо, а не защото някаква добродушна, но наивна суперсила е искала да спасява останалия свят от беди. Нека това да е ясно.

Последствия за света

Затова е сигурно, че ще има последствия, когато САЩ се изтеглят от различни региони в света, например от Сирия, и оставят инициативата предимно в ръцете на сили, които са техни геополитически противници.

Дали това е в интерес на Америка? И ще стане ли тя по-велика, от това, че ще премине в отстъпление? Съюзниците ѝ трябва да се замислят защо Доналд Тръмп толкова много държи да подчертава, че Америка била използвана от останалия свят. Не малко американци гледат на нещата също като него. Нека други да си трошат главите в Близкия и Среден изток – тази мрачна арена на нескончаеми световни кризи.

Затова онези, които критикуват решението на Тръмп за изтегляне от Сирия, и които са заинтересувани от съхраняването на регионалния и глобален ред, а и най-силно страдат от липсата на такъв, е редно и сами да проявят по-активен ангажимент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    37 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А успехът не винаги е видим, затова и собствените загуби са толкова по-болезнени."... О, видим е и то как, къде е сега Либия, къде е Ирак, Афганистан, а да не говорим за Сирия. Дето е стъпал американски ботуш и държавата изчезва. Пък и да погледнем по-близо... още по-близо- у нас. Без да сме във война, заръките от Козяк ни водят по пътя от държава да се превърнем в територия.

    Коментиран от #12

  • 2 Borislav Popov

    37 2 Отговор
    А га смукаха петрола от Сирия ,Иран,Либия им беше добре ?!! А нашата златна мина кой я прилапа?

    Коментиран от #7, #16

  • 3 Българин

    38 2 Отговор
    Соросоидните джендъри с меките китки са в Потрес. За първи пътамерикански служител призна, че дълги години америка била световен джандар. И тосамият президент. То ако беше в Комсомолская газета да го заклеймиш. Ако беше българин да го нахокаш като рубладжия петоколонник. А то светая светих за евроантлантика самия президент. Не може да е верно.
  • 4 Да го кажем направо

    32 1 Отговор
    Да, САЩ бяха "световен полицай", но не от добродушие или алтруизъм, а главно поради това, че преследваха свои лични интереси..............Това казва всичко.....Няма смисъл повече да се говори.В интерес на САЩ бяха избити милиони хора по целият свят--САМО заради тяхният интерес.ТОВА е ЧУДОВИЩНА АРОГАНТНОСТ и ЛИЦЕМЕРИЕ.
  • 5 Евроатлантик

    3 31 Отговор
    Айде пияната русофилска сволоч няма почивка и нададе рев. Драги русофили не можахте да проумеете, че сме в НАТО и че началниците вече са на запад.

    Коментиран от #15

  • 6 Фащ страната на насилието и убийствата!!

    24 1 Отговор
    Ах. Ах истината винаги излиза на яве но и, като сам си признаеш е друго!! Сега трябва да има и наказани за безчинствата и убийствата на милиони невинни по СВЕТА!
  • 7 Доналд

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Светът още не може да проумее, че опазването на желания глобале, регионален, а някъде и вътрешен ред се заплаща. На съответните страни ще представим оферта с цени. Тези които си плащат като Полша например ще получат бонуси.Какво да кажем за Българиякато за няколко самолета се усуква?

    Коментиран от #8

  • 8 ГНЕВЕН

    28 1 Отговор

    До коментар #7 от "Доналд":

    Я не пробутвай глупостите си-плащало се то--бонуси щяло да има...--плаща се със живота и кръвта на милиони избити. Само в Ирак жертвите сред децата са половин милион-500 000 ....Това ли е бонуса??*?? Айде слезте на земята вече. Имало глобална сигурност-глупости---точно САЩ създават хаос навсякъде по земята.Престанете да лицемерничите-защото не дай Бог и до нас да стигнат тези амекрикански"бонуси"....
  • 9 бактисъл

    21 1 Отговор
    А кой ги е калесвал да "осигуряват ред в света" бе, ненормалния Франкенщайн!?!? Ба ти мутантите, ей!
    Че О'Бонго пък и с нобелова награда за мир!?
  • 10 боцмана

    23 1 Отговор
    Работата им като световни полицаи беше като работата на родните полицаи , че и по лоша.
  • 11 Хасан

    4 13 Отговор
    Нов световен ред това е решението ..това предлага Турция ...не пирамидални отношения а хоризонтални отношения между държавите ...но едва ли има българин да го разбере

    Коментиран от #14

  • 12 Ен Ел Ви

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Умниците от сащ, нека питат виетнамците как спечелиха войната в джунглата :D и как им приложиха 66та година 7те принципа на gorila warfare : D Постоянни засади им правеха, и се биеха огледално на тях, и като цяло виетнамците си избираха на 90% от случайте къде и кога да стартират битка :D, просто ги помляха...
  • 13 Русофил

    21 0 Отговор
    Виетнамците имаха руска техника и кадърни руски инструктори. Резултатът е пълно компрометиране на уж велката американска армия.Там САЩ има още да се изкупува.
  • 14 информатор

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    След ТСВ, турция я няма на картата. Така че да си натиска парцалите, че малко й остана. Пък и ти се ориентирай овреме и се върни във вярата на прадедите си.

    Коментиран от #18

  • 15 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Евроатлантик":

    Едно време същите тия приказки ги врякаха другарите, само че за СССР.
  • 16 Джони

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Сирия винаги е била под контрола на Кремъл. Още когато бащата на Асад хавес беше президент. Не пишете глупости и лъжи. Сирия е била руска военна база и основно руснаците е цицат и ще цицат от петролните залежи. Въпреки, че руските бомбардировки избиха много невинни сирийски цивилни деца, възрастни, бомбардираха болници и поликлиники и хуманитарни конвой.

    Коментиран от #20

  • 17 Borislav Popov

    7 2 Отговор
    Същевременно след Мерцедес и БМВ строи нов завод в Русия ! Май няма автомобилна фирма която да няма заводи там ?!! Да им имам санкциите !
  • 18 Хасан

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "информатор":

    Ти пък...турците няма как да изчезнат защото нарастват на година с 800хиляди ..докато българина намаля с 60 хиляди...май скоро ще си Бялата книга

    Коментиран от #26

  • 19 Бачо Киро

    13 0 Отговор
    Тея идиоти откриха топлата вода... Кой малоумник ще харчи стотици милиарди за благото на разни миндили на другия край на света? Естествено, че е за собствени облаги. Всичко си е написано в доктрината на армията на САЩ... Естествено добре заплатени интриганти или абсолютни дебили могат да говорят друго... Хората си гледат интереса, същата работа прави и Путин. Само нашите идиоти гледат чужди интереси, защото има лични облаги... Е, освен моркови има и тояги, а те всички са келемета с минало...
  • 20 Бачо Киро

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Джони":

    Нещо си се объркАл.. Болниците и цивилните са демократично убити от умни бомби, руските са от тъпите. Всички отдавна знаят да не ходят по сватби, училища и болници, дори да са на Лекари без граници с обявени координати, защото американците дънят наред. Хуманитарният конвой се оказа не толкова хуманитарен.
  • 21 Грух

    6 0 Отговор
    Долу ФАЩ !
  • 22 Уую от Пичковци

    8 1 Отговор
    Мой познат иракчанин веднъж ми разказа какво е видял в Ирак непосредствено след свалянето на Саддам Хюсеин.Десетки хиляди американски камиони пригодени да пренасят петрол и газ от петролните находища до пристанищата .После им писнало и направо си построили тръби.А местните трябвало да разберат че това е цената за това че са освободени от Саддам .Дали краварите са световен полицай а .Ако краварника искаше световен мир с ресурсите които разполагат щяха да са го постигнали още преди 80 години.Но странно от тогава доста войни се завъртяха по света а те там винаги освобождаваха цели народи съсипвайки държавите им.
  • 23 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    А сега са се юрнали да преследват интересите на Република България !! Блазе ни ........

    Коментиран от #24

  • 24 Абдул Азис

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шаран БГ":

    Ти знаеш ли какво почистване сега пада на "новите" ни ф16, какво миене, какво боядисване? Само и само за да ни спасят от парите ни!
  • 25 За ООН

    4 0 Отговор
    За постоянните членове на ООН, с право на вето! За делвгираните права на САЩ! За резолюции на ООН! Явно шМерхвл много е ядосана, на Тръмп, защото той изравнява митата!
  • 26 друг път

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Нарастват кюрдите турците си стоят толкова.
  • 27 батко

    1 0 Отговор
    От дядо си знам ,как американците сринали магазина му на Пиротска.