Last news in Fakti

1 Януари, 2019 18:51 12 231 151

Малоумно, чак олигофренско

  • русия-
  • българия-
  • елха

Е, някой път и посланиците не са стока

Малоумно, чак олигофренско - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И до днес в камбанарията на катедралата в Модена стои едно ведро. Но не какво да е ведро, а такова, заради което се е водила битка. И не просто битка, ами цяла война, продължила 22 години. Тя започнала през 1325 г., когато войници от Модена откраднали дървена кофа от кладенец в Болоня. Градовете-съперници отдавна търсели повод да се хванат за гушите, та щом моденци отказали да върнат ведрото, болонци тутакси извадили вилите и сопите.

И до днес този пример фигурира в класациите за най-нелепите конфликти, където ще срещнем всевъзможни щуротии. Например за онзи шведски крал, който през 1653 г. разглеждал проект за съюзнически договор с Полша, но за беда забелязал, че след изброените му титли изразът „и прочее” се повтарял два пъти, а след тези на полския монарх – три пъти. Почувствал се засегнат, разбира се, също като венецианския посланик, пред когото владетелят на Османската империя в края на 15 век нарекъл Венеция „страна на маймуни“. И знаете ли защо? Посланикът казал, че няма брада, в която да се закълне в думите си според източния етикет, и султанът не се сдържал грубо да му се присмее. Достатъчен повод Венецианската република да започне военни действия срещу Турция!

Е, някой път и посланиците не са стока, за което можем да съдим по следния спомен:

„Той почна със заповеднически, оскърбителен тон да ме предупреждава, че Царят не бил доволен от поведението ми, заради това ми заповядвал да разтуря Камарата, да задържа генералите поне още две години и да сложа пълномощията си.

– Защото – тъй се изрази Йонин буквално – Царят Ви даде пълномощията и сега Ви ги взема обратно.

– Да не бяхте пратен при мен от Царя, аз щях да повикам един лакей и да му заповядам да Ви изхвърли навън! – му казах.

Тогава той ми заяви:

-Като г-н Йонин аз Ви моля да ме извините за израженията, които употребих, но като на пратеник на Негово Величество принуден съм да Ви повторя, че съм получил заповед от Царя да Ви държа такъв език!“

Това изповядва пред дворцовия си пастор княз Александър Батенберг, след като току-що се е срещнал с руския посланик Александър Йонин. Иронията е забележителна, понеже само две години по-рано князът е осъществил първия държавен преврат в новата българска история. Конституцията е суспендирана, страната е разделена на пет области, а всяка област е поставена под абсолютната власт на чрезвичайни комисари. До един те са руски военни, от които много скоро Батенберг се оказва в пълна зависимост. За да се отърве от тяхната страховита опека, през 1883 г. князът е принуден да възстанови конституцията, с което вбесява своя братовчед. А той е самият Всеросийски император Александър III, същият, който заповядва на Йонин да унижава българския владетел.

Преди да се стигне дотук, предшественикът на Йонин – Михаил Хитрово, победоносно обикаля страната, съпроводен от княза. Даже в „Превратът“ Захари Стоянов описва една срамна сцена: комисарят на Русе полковник Лонгвенов нарежда на местното население не просто да посрещне височайшия файтон с радостни възгласи, ами конете да бъдат разпрегнати и на тяхно място да бъдат впрегнати неколцина мъже. „Естествено бе, че погледът не може да падне на никого други, освен на хероите от Шипка – опълченците, които се бяха наредили до князовата кола, начело с Геца, който държеше разкошно трицветно знаме в ръка.“ Гецо първоначално се колебае, понеже „не е почтено и достойно нещо да става човек четвероножен, да взема образа на добитък“, но накрая все пак се съгласява. И някогашните опълченци са впрегнати в хамутите, за да теглят файтона, докато публиката вика гръмогласно и хвърля букети, които падат „както в краката на скъпите гости, така и по главите на човекообразните коние“…

А ето и друга историческа ирония: по онова време бъдещият пламенен русофил Драган Цанков пише писмо до Хитрово, в което го пита защо руските офицери кръстосат княжеството, за да плашат населението, че без тях турците пак ще превземат България. И самичък си отговаря с прочутите думи на древния мъдрец към пчелата: „Не ща ти нито меда, нито жилото!“. Естествено, Хитрово моментално иска арестуването на писмоподателя, но князът проявява разум с аргумента, че не желае да му се създава ореол на мъченик. Груба грешка, между другото, защото ако беше арестуван, на Цанков надали щеше да му хрумне да се превръща в русофил.

Впрочем да станеш от русофоб русофил, наистина е много по-трудно, отколкото обратното. И това се забелязва още при дядо Вазов, който написал „Здравствуйте, братушки“, но в разгара на руското нападение срещу България през Първата световна война направо ги разпердушинил:

„О, руси, о, братя славянски,

защо сте вий тука? Защо сте

дошли на полята балкански

немили, неканени гости?

О, руси! Аз друг път ви славях

за подвиг велик и чудесен,

високо ви ликът поставях

във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово

развяхте за благо човешко –

строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!“

Вярно, Вазов дълго не забелязвал склонността на русите към подлост, каквато те проявили и по време на Съединението, та Стефан Стамболов побеснял: „Тя (Русия) употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.“ Не се знае обаче как народният поет би реагирал, ако беше поживял още четири години, за да стане свидетел и на атентата в църквата „Света Неделя“ по заповед на Москва. Съдейки по преобръщането му в стихотворението „На руските воини“, дали и неговото русофилство нямаше да бъде окончателно взривено?

Като стана дума за „Света Неделя“, след атентата храмът все пак е възстановен и към днешна дата няма нищо лошо пред него да греят коледни дръвчета. Включително елхи, подарени от Москва, макар че в интерес на истината е странно те да бъдат инсталирани точно пред тази препатила църква. Пак в интерес на истината, и това сигурно бихме преглътнали, ако обаче подаръкът не дразни с украсата си от петолъчки, пред които висят Дед Мороз и Снегурочка. И за който е ясно, че подобно на болонската кофа, е невъзможно да не предизвика възмущение и отпор от страна на русофобите.

Е, в такъв случай не бива да ни учудва, че неколцина от тях тази година се събраха на протест пред московското дръвче, атакуван от противниковия лагер със залп от насмешки. Един негов представител дори нарече протестиращите „олигофрени и малоумници“, но всичко вероятно щеше да мине и да замине, ако руското посолство не беше препечатало мнението му на страницата си във Фейсбук. Отгоре на всичко то продължи да фигурира там и когато българската държава изпрати при съветник от посолството заместващия директора на дирекция „Източна Европа и Централна Азия“, за да изрази единствено „разочарование“ по повод публикуването на обидни квалификации – обстоятелство, което през 15 век сигурно би провокирало сериозен конфликт, ако не и война…

Това ще рече, че българската държава, първо, е изключително глупава, щом е очаквала една ужким невинна провокация с Дед Мороз и петолъчките да предизвика бурен възторг и неистова радост. И, второ, че тя няма характера да поиска извинение за препечатването на обиди, нито да настоява за обяснение защо те продължават да стоят на страницата на посолството в социалната мрежа. Може и да е пресилено да се каже, че свежда коленопреклонно глава пред наместниците на Путин в България, която все повече заприличва не на независима държава, а на Задунайская губерния (по „Демократична България“), но със сигурност е вярно, че последна грижа на родните институции е да пазят достойнството на българските граждани. За тях то не струва и едно пробито ведро, та нищо чудно и да благодарят, че руските дипломати (?) не са ги нарекли маймуни.

А и защо, впрочем, да не ни нарекат, след като подобно презрително отношение ще бъде напълно заслужено? На тяхно място бих оставила елхата чак до Трети март, когато пак ще проводя руския патриарх, за да се скара на президента, че не благодарим за Освобождението единствено на Русия. При такава мекушавост и сервилност даже бих поискала извинение, задето Раковски някога написал, че „русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част“, а защо не и за лютата клетва на Захари Стоянов: „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман!…“.

Положението наистина е „аман“, заради което расте недоумението как у нас все още се въдят отявлени русофили. Някога Остап Бендер беше казал, че е хубаво да се обича съветската власт, но трябва и нещо да се работи, а нашите русофили, изглежда, са превърнали любовта си в професия. Дали е добре заплатена, не мога да твърдя, както самите те убедено наричат платени „жълтопаветните малоумници“; спорно е и дали обичат руската култура, език, традиции, славянството, православието, или по-скоро Путин и управленския модел, който той олицетворява. Прави впечатление обаче, че го играят „леви“, а нямат нищо против свръхбогатата олигархична прослойка, която владее днешна Русия, и дори се пишат патриоти, което ни най-малко не им пречи да се радват, когато последната ни се подиграва. „Как е възможно да се намерват българи, които под булото на патриотизма да стават още оръдия на чуждите замисли против самостоятелността на своето Отечество, които с четири очи гледат да дойдат неприятелите по-скоро у нас“, ядосваше се Стамболов, но е възможно, види се, колкото е и тъпо.

Не, даже много тъпо, защото провокации от типа „Разделяй, за да владееш“ не са продуктивни, а точно обратното – допълнително настройват срещу Русия. Но поне от тази гледна точка са и много полезни, тъй като не оставят никакво съмнение как тя гледа на нас и какво е нивото на дипломатите, които ни е изпратила. Жалко, за съжаление, каквото българските институции правят всичко възможно, за да докажат, че им подхожда…

Остава само на идващия Трети март да направим едно чудесно посрещане на височайш руски гост, в което премиерът и външната ни министърка да се навият да „вземат образа на добитък“. Впрегнати в хамутите, за да теглят файтона, публиката ще вика гръмогласно и ще хвърля букети, та гостът да изпита дълбоко задоволство от българското унижение. Или по-точно самоунижение, защото безгръбначието под формата на изказано под сурдинка „разочарование“ е доста по-малоумно дори от това въобще да не реагираш. Дори от това просто да замълчиш, вместо да потвърждаваш, че си нелеп и смешен, за да не кажа и истински олигофрен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    108 25 Отговор
    То хубаво става ясно че руснаците са гадове ама американските педали ги няма никъде в мнението....

    Коментиран от #89

  • 2 агент08

    58 58 Отговор
    Пичка ти майчина, тъпа овцо!

    Коментиран от #7

  • 3 Атанасов

    89 39 Отговор
    Любослава Русева донесе с едно ведро от Модена вода от девет кладенеца, за да си "заработи" сребърниците.
    Браво, Любослава! Ашколсун!
  • 4 ай стига бе

    97 40 Отговор
    Тъпа поръчкова статия.......що не вземе да разкаже как нащо "велико" управление веднага сваля гащите, надупва се удобно и изпълнява безпрекословно след позвъняване от Вашингтон или Брюксел.......по-ярките примери - посещението на тримата сенатори, след което веднага беше спрян Южен поток и наскоро дето дойде оня краварски тапишон, заместник някакъв, треторазряден чиновник и веднага се прие че ще се купуват краварските фърчила.......за тва пишете бе, ко ми пишете за кофата от 14 век!
  • 5 Българин

    76 47 Отговор
    Няма русофоби, има българи и безродна, продажна измет, която сляпо боготвори и доброволно се подчинява на чужда държава.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #14

  • 6 гоуст

    53 40 Отговор
    Точно и изчерпателно!Браво за куража!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Историк

    50 29 Отговор
    Любовта към Русия още от времето на Драган Цанков е била подсилване от парични стимули. Естествено, това не се отнася до безпросветната русофилска маса, която сляпо вярва, че "кат Русия втора няма" и без критично приема всякакви руски митове и легенди да чиста истина. Но на русофилските водачи, винаги се е плащало за пламенна та любов към Русия и за предателството на българските национални интереси.
  • 9 Отряд - Чавдар

    24 44 Отговор
    НПО още е пиано от снощи и не знае кави глупости ги е нанизало. Русофобите не знам защо са решили че ще чува само техния продажен глас!
  • 10 Христо

    49 38 Отговор
    Отдавна не бях чел така добре структорирана и правдива стания. Идеална е за началото на 2019. Браво.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мила Родино

    23 12 Отговор
    В тази държава, пишем много, но само за този, който плаща, така че другата статия, ще е за Американците, но само, ако има плащане.
    Царя, това не беше, го предвидил, и сега бере, касационни, дертове, върховни.
  • 13 НКВД

    52 44 Отговор
    Само че, забрави да напише че 5 века никой не сети да ни освободи освен Русия, и забрави да, напише че всичките братя Вазови са руофили! И друго забрави че след всички български,, подвизи" русофобите ни вкарват в 2 световни войни на губещата страна и в 2 Национални катастрофи които ни костват Западни Покрайнини, Северна Добруджа, Южна Тракия и заради русофобите сега има едни българи които се мислят за потомци на Александър Велики-Македонски! Пробито канче!

    Коментиран от #15, #53, #124, #126

  • 14 Българин

    49 14 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Няма американофоби, има българи и безродна, продажна измет, която сляпо боготвори и доброволно се подчинява на чужда държава. Американофоб е термин, с който сорошките мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните американски имперски интереси. Американофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че американците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Американофоб е всеки, който не споделя американското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според шорошките примати целият свят, освен тях и техните слуги е американофобски.
  • 15 Георги Димитров

    42 14 Отговор

    До коментар #13 от "НКВД":

    Георги Димитров

    Уводна статия в “Работнически вестник” от 19.11. 1915 г

    “Но и когато искаше Сан Стефанска България ,Русия изхождаше не от желание да създаде една голяма и силна държава на Балканите, а с твърдото намерение да тури ръка на новата балканска държава и тъй да се доближи до Проливите!”

    Коментиран от #19

  • 16 Българин

    37 38 Отговор
    И все пак си мисля, че е по-добре да бъда русофил, отколкото продажна сороститутка.

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Братушките за нас

    38 13 Отговор
    Аксаков

    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
  • 18 Братушките за нас

    40 11 Отговор
    Татищев

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.
  • 19 Българин

    30 16 Отговор

    До коментар #15 от "Георги Димитров":

    А, Англия, Франция, Германия и Австро-Унгария искаха да си останем под турско робство.

    Коментиран от #24

  • 20 Рубладжийче

    33 24 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Русофилите сте най- продажните и безродни същества. Вече, 140 години продавате българските национални интереси.
  • 21 Българин

    40 18 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се запишат като македонци в паспортите? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР. Никога не сте били и няма да бъдете българи!
  • 22 Психиатър

    27 17 Отговор
    Русофила е индивид , който доброволно е пожертвал своя интелект в името на сляпата и безусловна вяра в една лъжлива, изкуствена басня. И той е готов, подобно на религиозните фанатици, да я защитава с цената на безумни престъпления, включително и срещу родината си. Ето затова русофилията не само е болест – тя е и извънредно опасна, защото  обслужва чужди сили, които откровено вредят на българските интереси.
  • 23 Братушките за нас

    10 2 Отговор
    руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха… - И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
  • 24 Историк

    28 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Руската и Австро-Унгарската империи, двете властващив Централа и Източна Европа империи са се разбрали предваритело как да си поделят сферите на влияние на Балканите и са заложили основите на Берлинския договор и разкъсването на българските земи и нация. Със секретното Райхщадско споразумение от 8 юли 1876 г. , подписано веднага след Априлското въстание, двете империи се споразумяват да не се допусне образуване на голяма българска държава, като взаимно си гарантират парчетата от баницата, наречени Балкански полуостров. Русия гарантира на Австор-Унгария да не възпрепятства окупацията на Босна и Херцеговина и Хърватска, а от своя страна Австро-Унгария гарантира на Русия ненамеса при инвазия и окупация на българските земи.

    Коментиран от #26

  • 25 НКВД

    18 23 Отговор
    България тъне в мизерия благодатение на продажническите желания на русофобите от край време са мислили само за собственото си благоденствие но не и за родината и собствения си народ!
  • 26 Хисторик

    7 11 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    Тогава като са се разбрали предварително защо плюш продажната си отрова която струва Шекел и 1/2 само по Русия?

    Коментиран от #31

  • 27 Крайно време е

    21 9 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.
  • 28 Психиатър

    24 13 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.

    Коментиран от #39, #141

  • 29 Българин

    16 23 Отговор
    България и българите съществуват благодарение на Русия и нейните смели войни! Много тъжна новина за турските лакеи в България!

    Коментиран от #33

  • 30 Само питам

    12 10 Отговор
    Някой знае ли колко цента взимат за извънреден труд в НПОто за да пишат на 1 Януари?

    Коментиран от #32

  • 31 Историк

    27 10 Отговор

    До коментар #26 от "Хисторик":

    САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.

    Коментиран от #34, #108

  • 32 Само питам

    20 11 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    Колкото и да тролиш, руската кочина няма да стане по-хубава и привлекателна.
  • 33 Българин

    23 11 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Българи и българите съществуваме въпреки руската кочина и продажната руска измет.
  • 34 Хисторик

    11 20 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    А СССР освобождава и България и половината европа с цената на милиони жертви в името на справедливоста!

    Коментиран от #36, #37, #41

  • 35 Българин

    23 15 Отговор
    Русофилчета, да ви обясня с думи прости. Русия не спазва елементарни морални норми и международни договорености. Напада свои съседи, избива ги и им отнема територии. Води пропагандни войни срещу цивилизования свят и се стреми да отслаби и разруши ЕС и НАТО, организации, на които България е член. С една дума води война срещу тях. Т.е. води война и срещу България. На прост език - Русия е враг на България. И вие, подкрепяйки руските интереси сте врагове на България и национални предатели.
  • 36 Историк

    21 10 Отговор

    До коментар #34 от "Хисторик":

    За какви жертви и за какво освобождение на България лъжеш бе путиноид? Освен 42 руснака умрял от употреба на метилов алкохол Бургас и разстреляните от Смерш за престъпления срещу българи никакви други жертви няма. Тези ли са жертвите?

    Коментиран от #71

  • 37 Освободителите

    20 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хисторик":

    Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 година, относно поведението на Червената армия в България.

    “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:

    1. Произволно се вземат от местното население, работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия добитък и хранителни продукти;
    2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 1 Отговор
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца – Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
  • 39 Бесен Язовец

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Психиатър":

    Лекува се много лесно с една чепата дряновица !

    Коментиран от #43

  • 40 Антрополог

    24 5 Отговор
    Русия е азиатска страна. тя не е заселена както ни казват със славяни а с угро-фински-татарско население. И в тази обширна територия никога не е имало демокрация, там винаги човека се е подчинявал сляпо на властта. Големия руски историк Соловьов казва: „За нас, руснаците е престъпление да се съмняваме в правото на властта да прави с нас всичко, което си поиска”. Следователно,руснаците никога не са били свободни. През цялата си история те само са задушавали свободата на другите. На тях свобода не им е нужна, те се подчиняват на властта и считат това за ценност.
  • 41 Репарации и контрибуции

    18 6 Отговор

    До коментар #34 от "Хисторик":

    Е получил Сталин, СССР! Кой ги е канил да освобождават и от какво?! Заробването, не е освобождаване!

    Коментиран от #49

  • 42 Димитър Благоев

    22 5 Отговор
    Димитър Благоев:



    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“
  • 43 Бесен Язовец

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Бесен Язовец":

    Яко те кълве Петела по ряпата
  • 44 Съдията Дред

    6 19 Отговор
    Тая Любослава Русева-Редута е дна обитачка която я изгониха от всички редакции в София сега пее фалшивото си соло!

    Коментиран от #45

  • 45 Ad hominem

    15 6 Отговор

    До коментар #44 от "Съдията Дред":

    А съдията е платен путлераст и безродник, който цял живот е лизал руски задници.

    Коментиран от #48

  • 46 Иванов

    21 1 Отговор
    Аз не мога да проумея колко долен би трябвало да е човек за да мрази люто родината си и да подкрепя нейните врагове, било Русия или САЩ или някоя друга???! Това е феноменално.

    Коментиран от #47

  • 47 Наблюдател

    17 7 Отговор

    До коментар #46 от "Иванов":

    За сега единствено Русия е враг на съюзите и организациите, в които членува България, следователно е враг на България.
  • 48 Диди

    4 10 Отговор

    До коментар #45 от "Ad hominem":

    Защо убиждаш съдията? Той не е излъгал за нищо! Ако бешезапознат с биографията на Русева щеше да знаеш че е прав. продажно нпо такова!

    Коментиран от #50

  • 49 Хисторик

    7 17 Отговор

    До коментар #41 от "Репарации и контрибуции":

    От фашизъм български освободи Сталин България.

    Коментиран от #51

  • 50 Ad hominem

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "Диди":

    Не се Диди, а путиноида трол Дред. А продажните руски НПО - на са над 150.
  • 51 Психиатър

    14 4 Отговор

    До коментар #49 от "Хисторик":

    Доброволния руски роб никой не може да го освободи.

    Коментиран от #54

  • 52 JPower

    6 7 Отговор
    Гответе се за ВОЙНА!!!! Усилено се насажда омраза на верска и етническа основа... Втора световна война, не реши проблемите ,а нарочно ги остави,за да има Трета СВЕТОВНА!!! Балканите ще са бойното поле, а не в Европа!!! Дали си русофили, туркофил или соросоид, щом живееш тук на Балканите те чака война... купувайте оръжие.... чалмите първи ще летят!!! ЗА да има мир тук, трябва да има някаква""балканска федерация"""...без Турция и Албания!!! С голяма армия, която да не чака ""освободители"", били руснаци или американците
  • 53 Sturmgewehr stg 44

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "НКВД":

    Освободи ни от користни подбуди! За да се опита да ни превърне в задунайская губерния!
  • 54 Sturmgewehr stg 44

    11 1 Отговор

    До коментар #51 от "Психиатър":

    Руснаците винаги са обичали "чатала на врата" -от Иван Грозни, да до днес!
  • 55 Стефан Стамболов

    14 5 Отговор
    Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.

    От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.

    Коментиран от #56

  • 56 Стефан Стамболов

    15 6 Отговор

    До коментар #55 от "Стефан Стамболов":

    Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съеди­нението. Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.

    Коментиран от #58

  • 57 патриотъ

    6 13 Отговор
    Бред серой кобилы!Тая трябва да се провери основателно при психиатър,защото психичното и състояние хич не е добро!Има видения,че българския народ някога ще застане против Русия!Това няма как да стане!Що не разкажеш докъде стигнахме през последните 30 години под американското и европейското робство,а ми се мотаеш 4 века назад,изкривяваш изказванията на великите ни революционери и възрожденци и мислиш,че ние сме глупаци,които могат така лесно да се манипулират?!Това не ти се отдава,затова си намери друго занимание и престани да плещиш тъпотии!

    Коментиран от #61

  • 58 Стефан Стамболов

    11 2 Отговор

    До коментар #56 от "Стефан Стамболов":

    Интригите на руското правителство имаха своето зловредно влияние над наша­та интелигенция, която, заслепена от страстта на властолюбието, мереше народните интереси и нужди според своите лични. По този начин кликата на цанковистите проповядваше чрез печата, че зло­то на България бе княз Александър, а министрите Каравелов, Цанов и Никифоров приготовляваха поч­ва измежду войската за свалянието на Негово Ви­сочество, чрез което тези господа искаха да се нап­равят приятни и услужливи на руското правителс­тво, което в замяна на това да ги закрепи на власт­та

    Коментиран от #60

  • 59 Илия Бешков

    13 3 Отговор
    Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство
  • 60 Стефан Стамболов

    12 1 Отговор

    До коментар #58 от "Стефан Стамболов":

    Всеки, който по-напред предполагаше, че мо­же би с отиванието на княз Александра из България ще се премахнат причините за едно сдобрявание с руското правителство, остана смаян, като видя как царский пратеник г. Каулбарса работеше не за едно сближаванье и споразумение, а приготовлява­ше бунтове и смущения в страната с цел да предиз­вика една окупация на България с руски войски и за окончателно завоевание (на) Отечеството ни. За всекиго вече стана ясна тая цел на руските дипло­мати и на царя.

    Коментиран от #62

  • 61 Историк

    12 4 Отговор

    До коментар #57 от "патриотъ":

    Заставали сме срещу Русия бе русофреник. Русия и русофилите и сега сте врагове на България. Засега руснаците воюват с България чрез петата си колона, но все още ви търпим.

    Коментиран от #63, #65

  • 62 Стефан Стамболов

    10 1 Отговор

    До коментар #60 от "Стефан Стамболов":

    Грубите отношения на руския пратеник спря­мо нашето правителство, неговото незачитанье на законите в страната, приготовлението на бунто­ве посредством подкупничества и още други гнусни работи на този господин, накара всеки един чес­тен и съвестен человек да изгуби всяка симпатия към „покровителката” и да са позамисли върху ней­ните благопожелания за наший народ. Настана ве­че решителний час за нашите ръководящи елемен­ти, нашата интелигенция да покаже пред света до­колко наший народ е достоен за свободен индивиду­ален живот.
  • 63 Sturmgewehr stg 44

    7 3 Отговор

    До коментар #61 от "Историк":

    Това деденце е с тежко ментални увреждания, причинени от хроничната злоупотреба с лосион за вана, течност за чистачки, самогон или в най- добрия случай- светлина водка!
  • 64 Антим първи

    11 1 Отговор
    За разлика от повечето русофилски настроени политици и иереи, Антим I отстоява неизменно българските национални интереси. Когато разбира, че руските империалистически интереси ги застрашават, той подкрепя либералите в лицето на Стефан Стамболов и Петко Каравелов, с които е и дългогодишен приятел. "Вие ни освободихте от турците, чудя се, кой ще ни освободи от Вaс?", попитал Антим I княз Дондуков през 1879 г., на банкет по повод неговото изпращане в Търново.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Комуниста

    5 12 Отговор
    То затова сатрапа Стамболов свърши като не човек в центъра на София! Доста другарска кръв проля продажника и накрая съдбата му отреди хубав край.

    Коментиран от #67, #69

  • 67 Наблюдател

    13 1 Отговор

    До коментар #66 от "Комуниста":

    Не си е свършил работата докрай и да ликвидира веднъж завинаги петата колона.
  • 68 Руските свине

    12 5 Отговор

    До коментар #65 от "НКВД":

    Воюват чрез вас срещу България, бе безроден продажник.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ариец

    2 10 Отговор
    ПОСВЕЩЕНИЕ В НЕЛЕПОСТ ПО ОТВРАТИТЕЛНО СПОНТАННО ОТВРАЩЕНИЕ НЕ ИСКАМ И ДА ЧЕТА,ТУК КИПИ ОТ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ,АВТОРА ЗА БОГА ХОДИ САДИ КАРТОФИ,ЗА ДА ТИ МИНЕ ЯДА,САМО НЕ НАМЕСВАЙ РУСИЯ,НЕ СЪМ РУСОФИЛ,НО СЛЕД ТАКИВА КАТО ТЕБ И РУСОФОБ НЕ СЪМ ВЕЧЕ И ОБЕЩАВАМ ВЕЧЕ ДА НЕ БЪДА НИКОГА!!! ПОШЛОСТ НЕЛЕПА!
  • 71 Фулиган

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Историк":

    Край Бяла, Русенско на един завой са паднали няколко камиона със съветски войници. Всички са погребани в руското военно гробище до Пантеона в Русе

    Коментиран от #76

  • 72 Чепай

    6 8 Отговор

    До коментар #69 от "Стефан Стамболов":

    Нали помниш Ловеч, Белене и Скръвена лагерите бяха точно за предатели на родината

    Коментиран от #73, #78

  • 73 Sturmgewehr stg 44

    11 4 Отговор

    До коментар #72 от "Чепай":

    Каква Родина ти бе концлагера България бе отрепко болшевишка? Из..д безподобен!

    Коментиран от #77

  • 74 Тръмп

    10 2 Отговор
    На тая елха мястото и не е там!!!:):):)Сложена е за саботаж и да настройва българи срещу българи и успяха!!!:):):)България да отвърне с премахването на ”Съветската армия”!!!:):):)Катерпилар за комунисти!!!:):):)

    Коментиран от #75

  • 75 Антим първи

    10 2 Отговор

    До коментар #74 от "Тръмп":

    Предлагам на софиянци да я запалят! Не щем на руснаците, ни меда, ни жилото!

    Коментиран от #119

  • 76 Антим първи

    10 0 Отговор

    До коментар #71 от "Фулиган":

    В Бургас, на Сточна гара имало една цистерна с метилов спирт! Охраната предупредила съветските пр...та, да не пият, но те застреляли охраната и началника на гарата (комунист) , пили и 46 пр...та отишли при ленин!
  • 77 Петка

    1 12 Отговор

    До коментар #73 от "Sturmgewehr stg 44":

    После да не питаш за атентати в Света Неделя и партизанските движения защо са именно защото дръгарите са се борили с антифашистите и народните изедници иииии ПОБЕДИХА СРАЗИХА И ОСЪДИХА В НАРОДНИЯ СЪД ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО! PS:ЗНАЕШ ЛИ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМИТЕ ОТЕЧЕСТВО, РОДИНА, ЧЕСТ?

    Коментиран от #80

  • 78 Стефан Стамболов

    7 2 Отговор

    До коментар #72 от "Чепай":

    Напук се с течност за стъкла и умирай!Стекломойный этнос или благородные напитки по-русскомирски!
  • 79 Отечествен Фронт

    3 10 Отговор
    Народа на България посрещна освободдителните антифашки войски ма СССР с Хляб и Сол 1944г.има го на кино прегледите с килим от карамфили бяха посрещнати съветските танкове Т34 както след робството!

    Коментиран от #81, #112

  • 80 Стефан Стамболов

    9 3 Отговор

    До коментар #77 от "Петка":

    Ей, то това русофилията, наистина е тежка диагноза! По колко алкохол изпиваш на ден?
  • 81 Стефан Стамболов

    7 2 Отговор

    До коментар #79 от "Отечествен Фронт":

    Само че, т34 ките са след киномонтажите! На оригиналите са Студебейкър и Уилис!
  • 82 Отечествен Фронт

    6 10 Отговор
    Сатрапа Стамболов уби повече български патриоти от колкото турците през Априлското Въстание! Смъртта му беле лека на фона зверствата извършени по негово нареждане!

    Коментиран от #113

  • 83 Стефан Стамболов

    9 4 Отговор
    Според шефа на Държавния архив Михаил Груев, много от най-тежките престъпления са описани в доклади до изцяло доминираната от съветското командване Съюзна контролна комисия в София. В отговор на непрестанните молби за мерки срещу неконтролируемите мародери и насилници от Червената армия, шефът на комисията ген. Бирюзов „успокоява“ с официално писмо от април 1947 г. подвластното му правителство в София. Той пише, че заради военни престъпления срещу цивилни българи, през 1946 г. са наказани 17 съветски войници със затвор между 1 и 3 години. По мнение на редица историци, унизително нищожното възмездие се дължи на два основни фактора – страхът на българите да подават оплаквания срещу жестоките и отмъстителни окупатори и на възприетата в Червената армия практика да бъдат наказвани с разстрел за „съчувствие към врага“ малкото военнослужещи

    Коментиран от #85, #135, #140

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Отечествен Фронт

    5 9 Отговор

    До коментар #83 от "Стефан Стамболов":

    Пишеш лъжи именно германците безчинстваха и убиваха българи по градовете в България.за благодарност фашиското правителство с пари от народа им построи къщи на SS овците които още седят в Зона Б18 гр.София

    Коментиран от #88

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Отряд - Чавдар

    3 11 Отговор

    До коментар #84 от "Стефан Стамболов":

    Що не е разказа баща му какво е правил преди 1944г.за да бил убит от партизаните? Никой не е казвал че не е имало възмездие! За паметта на 50 хиляди избити комунисти в периода 1923 - 1944 г. Поклон пред другарите антифашисти ще живеят вечно имената им в сърцата на истинските патриоти!

    Коментиран от #90

  • 88 Стефан Стамболов

    9 4 Отговор

    До коментар #85 от "Отечествен Фронт":

    Немските офицери от Вермахта- обръснати до синьо, винаги упрятни,с лъснати ботуши и изгладени униформи! Всяка събота или неделя, са давали балове в морското казино в Бургас! Татко (Бог да го прости), тогава 10 годишен, ходел заедно със съседските деца пред щаба на гарнизона в Бургас, да си взема шоколад, бисквити и кондензирано мляко! До скоро, сградата на ул. Св.Св. Кирил и Методий, бе известна като немската болница! Баба ми варяла сапун и германските войници, редовно идвали да си КУПУВАТ сапун от нея! Отивали в сарафските къщи, обменяли райсмарките за левчета (тогава златен бг лев) и си купували сапуна! Зер, хигиенични са били! За разлика от пияните до синьо съветски прасета!

    Коментиран от #96

  • 89 Apple

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Не е и необходимо в случая.
  • 90 Стефан Стамболов

    8 4 Отговор

    До коментар #87 от "Отряд - Чавдар":

    Ти наистина си някой много възрастен мъж с червен памперс и пикаещ през катетър! Сигурно си бил някой партиен секретар, тунеядец и крадец! Кофти дядка, младоста ти няма да се върне, червената армия няма да дойде! Удари един самогон, че вече кръвното ти удари 200 систолната граница и имаш нарушени екстрасистоли! Споко деде, внуците ти имат айфони, карат мерцедеси и пътуват до Щатите спокойно!

    Коментиран от #93

  • 91 Шоо

    4 2 Отговор
    Стига с тия руснаци, американци и марсианци, бе. Няма братя, приятели и не знам си какви. Има интереси и това е.
  • 92 555

    2 4 Отговор
    К'о речи? К'о, че не разбрах?
  • 93 Отечествен Фронт

    5 7 Отговор

    До коментар #90 от "Стефан Стамболов":

    Още имаш мляко по устата, за да взимаш отношение по материи от които си нямаш и хабер!!

    Коментиран от #99

  • 94 555

    1 2 Отговор
    За авторката и нейната статия беше предното :)
  • 95 Българан Европейски

    10 6 Отговор
    Браво на Любослава Русева за отговорната патриотична позиция. Дано е жива и здрава през Новата 2019-та година и ни радва с високия си талант. Дано и статиите ѝ са в този дух на обективно самочувствие и независимост от Кочината на Злото и Лъжата, водена от злобния, алчен, крадлив недорасляк в.в.птн.
  • 96 Отечествен Фронт

    6 7 Отговор

    До коментар #88 от "Стефан Стамболов":

    И съпровожда деца, старци, жени евреи до вагоните товоите обръснати фашисти затова руснаците ги пратиха само няколко години по късно в кочината обръснатите SS и дружките им! Лазеха под руските ботуши плужеците немски!
  • 97 сноу

    5 8 Отговор
    Госпойце Русева..и тъй си се разровила в далечното минало що не ровнеш малко по надолу в скрина та да видиш тоновете кал и мръсотия ,дето са ни сторили т.н.велики сили.Впрочем те са толкова велики колкото на баба ми фистаня, ама понеже в тоя исторически момент, ние сме едно нищо ,та нейсе.И що не прочетеш всичките им увъртания и усуквания,та да се резне оттук парче ,оттам долинка и в крайна сметка да се оклюца така ,че от Сан стефанския М.Д. да остане един гол чеп, на който нищо чудно и ти да цъфнеш.Ровенето в историята никога не трябва да е с едната ръка, а най-малкото да цитираш пък някой си Пенчо, който мразел Иванчо, щото бръкнал под полата на жена му.
  • 98 Рило-Пирински отряд

    3 7 Отговор
    Добре че бяха хора като Георги и Станке Димитрови, Вълко Червенков, Добри Джуров да отарвът България от Съветсйия гняв защото както се бяхме подложили на Нацистите от Германия можеше да няма и тухла върху тухла в България!!
  • 99 Стефан Стамболов

    4 4 Отговор

    До коментар #93 от "Отечествен Фронт":

    Ти да видиш! Деде, на 48г съм! Усетих всички "прелести" на античовешкия ви строй! А сега се оттеглям да слушам Подуене блус Бенд, Камен Кацата и Развигор Попов в предаването на Васко кръпката "Карай да върви, това е блус" по тв СКАТ! А ти внимавай с високото кръвно деде, че инфарктите и инсултите се случват рано сутринта!

    Коментиран от #100, #103, #134

  • 100 Отечествен Фронт

    3 5 Отговор

    До коментар #99 от "Стефан Стамболов":

    Сори баце ама си 10 годинки по дърт от мен сори. Ще слуша Васко кръпката от там да беше почнал да ти преценя багажа по рано. И да си измиеш поне краката преди сън!!!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 българин

    5 7 Отговор
    Браво на тази Любослава! Дори и на Козяк не могат да измислят такава антируска публикация. Но за съжалени края на пасквилът ѝ обижда страшно много българинът. Русева,твърде си елементарна за да успееш да въздействаш на съзнанието на средноинтелигентния българин! Бих употребил някой от твойте епитети,но да падна низко-не!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 не син

    3 6 Отговор
    "Статията" е мехлем за болните русофоби и десерт за старателните тролове !
  • 105 сори сорос

    4 7 Отговор
    Бе защо аФтора не е споменал, че Захари Стоянов заедно с другата маскара Стефан Стамболов са виновни за трите национални катастрофи сполетели България в началото на 20 ти век. Като са докарали тук австросаксонската престъпна фамилия-Сакс-Кобург-Гота, благодарение на която загубихме хиляди кв. км територия,плащахме милиарди репарации, запалили гражданската война, която продължи от 1923 година до 1944 год.И всичко това отне живота на 450 хиляли души.

    Коментиран от #111

  • 106 сори сорос

    3 7 Отговор
    Ако не бяха руснаците тая аФторка и тука у тоя форум щеше да се говори на турски, щеше да носите арабски имена и щяхте да сте преживяли поне един геноцид. Явно нова им е тайната мъка на русофобите. Всеки русофоб си е завършена рая!
  • 107 сори сорос

    5 5 Отговор
    И коя империя или велика сила не е правила същото по отношение на други народи?? И преди и сега. Всички империи имат свои интереси и те не винаги са интереси и на техните народи.
    Коя велика сила преди и сега се е загрижила за българския народ, извън собствените си интереси? Разделили сме се на русофили и русофоби, защото едните са обичали Русия заради народа и културата, а другите мразят Русия заради властта, императора, "диктатора" , политиката и т.н... Докато русофобството се изражда в омраза към всичко руско, което личи много добре в този форум.
  • 108 ГосТ

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    Франция спасява пък американците от Англия ;) Първата световна особено,с какво точно спасява ?
  • 109 ГосТ

    3 7 Отговор
    Стефан Стамболов е мишка и сатрап. Накрая си го е получил. Прибрал е от кръчмата и е дал власт на хора довели България до две национални катастрофи. И това ако не е национално предателство,не знам кое.
  • 110 NikNay

    2 1 Отговор
    Брей на цялата психиатрия са дали свободен и всички пациенти понякакъв начин са се докопали до компютри. . . .
  • 111 Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #105 от "сори сорос":

    Ако не беше Стамболов, щеше да се казваш Фьодор, и досега да си умрял от алкохолизъм, а синовете ти да са загинали "За родину, за Путина". Единият в Украйна, другият в Сирия. Няма по-големи безродници и национални предатели от русофилите!
  • 112 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #79 от "Отечествен Фронт":

    За какви Т34, бълнуваш русоид? Руснаците влизат в София английски танкове "Валънтайн" получени по ленд-лиза.
  • 113 Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #82 от "Отечествен Фронт":

    Десетина предатели русофили са осъдени на смърт заради бунтовете във армията, с цел да предизвикат руска окупация. Това са безродни руски еничари а не патриоти. Няма русофил, който да е български патриот.

    Коментиран от #114, #115

  • 114 Стефан Стамболов

    4 4 Отговор

    До коментар #113 от "Историк":

    По мое време, започва строителството на съвременна България- пътища, жп. линии, телеграфни съобщения, Пощи, пристанища, училища и болници! Задължително четиво за болшевишките мал....ци е "Строители на съвременна България" на Симеон Радев!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Времето е наше

    5 3 Отговор
    Да осъдим и останалите шепа русофили в България

    Коментиран от #117

  • 117 В голяяяма

    1 3 Отговор

    До коментар #116 от "Времето е наше":

    ...грешка си. Бая повече са отколкото мислиш, така че ще има да почакате... до куковото лято.
  • 118 Плавчик

    1 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: нашите русофили, изглежда, са превърнали любовта си в професия. Тук се виждат доста, които са превърнали омразата си в професия... както и склонността им да се навеждат със задник обърнат към... е, не е към Москва.
  • 119 Пожарникар

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "Антим първи":

    Забранено е палене на руски елхи
  • 120 Виждам глупостта да ходи в България

    6 3 Отговор
    Много прости хора коментират! Сорос имаше в България фондация "Отворено общество", с чиято помощ много хора с критерий по завършен успех от средното образование можеха да отидат и завършат висше образование в престижни университети нас Запад. Ако тези добре образовани българи наричате "соросоиди", то жалко за самите вас!

    Коментиран от #123

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Русофил

    1 6 Отговор
    Малоумно, чак олигофренско е връщането на пошлата тема за руската елха житро раздухана от медийте по празниците. Вече се изказаха много анализатори. Отявлени русофоби храчиха и плюеха. Пишман историци и най обикновени НПО продажници бързаха да се вредят в омаскаряването на Русия и руския народ. Уважаеми журналисти и НПО евроатлантици дойде нова година, изтрезнейте и прочетете какви ги върши вашия Тръмп в Америка.
  • 123 Българин

    1 6 Отговор

    До коментар #120 от "Виждам глупостта да ходи в България":

    Не се прави на ударен. Става дума за тези българи, които отпаднаха на тестовете за американски университети и ги уредиха на заплати в официално регистрирани 63 НПО щедро финансирани от чуждестранни брантове. Основна задача плюене и омаскаряване на Русия и руският народ. Изопачаване на историята и заличаване на вековните рускобългарски културни и етнически контакти. Инфо в NGOBG.
  • 124 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "НКВД":

    Прочети малко за Цариградската конференция 1876, причина за която е априлското въстание.
    Предложението на англичаните, действията на граф Игнатиев/не съм убеден че трябва да има нещо в България кръщавано на него/ и вероятните причини да се обяви война от Русия на Османската империя за да не изпуснат автономната рая.
    Прочети колко българи са изселени от руснаците по време на Руско-Турските войни.
    Бъди българин, а не руска или американска подлога.
    За много години!
  • 125 Георги Стойков Раковски

    4 1 Отговор
    Ако и мене оплюете русофили, значи сте истински продажници и българомразци!ОСНОВОПОЛОЖНИКА... ИДЕОЛОГА... СТРАТЕГА...ПАТРИОТА...

    Георги Стойков Раковски е идеолог, стратег и организатор на националната революция. За краткия си 46-годишен живот Раковски се изявява като пламенен журналист, фолклорист, историк, поет, писател и остава в народното съзнание като символ на пробудилия и възраждащ се български дух. През 1859 г. на страниците на вестник „Дунавски лебед” предупреждава българското население да не се поддава на руската пропаганда и да не се преселва в Русия. Той е осъзнал двуличната антибългарска политика на Русия, която при всеки удобен случай през многото руско-турски войни, като злоупотребява с православието чрез празни обещания и насилствени депортации обезбългарява много български области. Той пръв от всички съзира опасността и предупреждава – „Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти” и още „От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!”

    Коментиран от #139

  • 126 6659

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "НКВД":

    Плачете, плачете пред истината, ватенки глуповати. На всички е ясно, че предимно неуки и зле образовани хора се обявяват за русофили. А държавата македония я откъснаха сталин и предателя димитров от България, не русофобите, ама добре се опита, палячо
  • 127 12345

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Вярно, Вазов дълго не забелязвал склонността на русите към подлост, каквато те проявили и по време на Съединението

    ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ / не съм го казал аз а един велик български писател - пък бил той и русофил /

    Дали ще са руснаци, говедари или жълти - всеки си гледа интереса / демек как да те изклати /.
  • 128 Бай Благой

    3 3 Отговор
    Че са подли - подли са "русите" - ама това американския ТЕЦ 3(АЕС) да ми продава ток по 30 стотики киловата - при условие, че струва 17 ми идва малко в повече. Това да ми продават 40-50 годишни изтребители на цената на нови...също е в малко повече..
    Така че ще ме извиняват "русофобите"!
    Олигофрени са нашите продажници, които се продават ту на наглосаксонците ту на руснаците.
    Българофили липсват Санчо....българофили!!
  • 129 ай де бе

    5 3 Отговор
    Абе, защо никой не цитира нашите възрожденци и революционери преди Освобождението, когато всички до един са били русофили??
  • 130 до 19

    6 4 Отговор
    Австро-унгарците платиха Руско-турската война(договор подписан в Чехия) с уговорката нова държава (без име) до Балкана. Затова Руснаците се изметнаха за Санстефанска България, бяха против съединениети и насъскаха крал Милан срещу нас. По същия повод организираха преврата срещу Батенберг. Трябва да благодарим на Стамболов и на Сава Муткуров(последния затрит от историята ни по руски указания и комунистически послушания).
  • 131 Гостът

    3 4 Отговор
    До №123
    Обидно е да се наричаш българин, защото си русофилистик. Щом толкова харесваш Русия, поискай руско поданство и иди да ьивееш там. България е за българите!
  • 132 Демократ

    5 4 Отговор
    В коментарите се виждат неграмотните комунисти. Стоят на амбразурата и не знаят защо, но злобеят!

    Коментиран от #136

  • 133 СТАЛИН

    4 5 Отговор
    ПОКЛОН ПРЕД РУСКИЯ НАРОД
  • 134 Прадедо ваш

    4 1 Отговор

    До коментар #99 от "Стефан Стамболов":

    Помнете Момчета млади и зелени, винаги с Германия, никога против Русия така сме оцелели след освобождението от турско иго.
  • 135 Русофил

    2 4 Отговор

    До коментар #83 от "Стефан Стамболов":

    Слава Маршала Бирюзова!!! Смърт на фашизма, свобода на народа. Малко ви беше.
  • 136 Комунист

    5 4 Отговор

    До коментар #132 от "Демократ":

    Много обичам да разобличавам евроантлантици плевнелиевци с меки китки и неграмотно проджендърско мислене. Единтсвените мантри са плюене на русия и комунизма От простотия зеха да плюят дори американския президент. Мъка брате мъъъъъка.

    Коментиран от #137

  • 137 Стефан Стамболов

    3 1 Отговор

    До коментар #136 от "Комунист":

    Разобличи дедо си- шумкарина!
  • 138 11ап

    4 1 Отговор
    Проблема не в ,стария" господар , а в новите , просто , сегшните са цяла глутниц които са ни заръфали от 30 години! Сменихме един, за много, а файда за Народа ?
  • 139 1944

    3 1 Отговор

    До коментар #125 от "Георги Стойков Раковски":

    българите в постсъветското пространство са патриоти за разлика от еничарите елхопоклонници на макаров.
  • 140 Червен плащ

    4 1 Отговор

    До коментар #83 от "Стефан Стамболов":

    А докладите на Англо- американската комисия в периода1944- 1946 чел ли си?,, Изборите саO.K!" Прочети ,,Поручик Бенц" от Д. Димов ,за,, Цивилизованата " англо- френска пасмина и ,,подвизите и след капитулацията ни след ПСВ.

    Коментиран от #142

  • 141 Стефан Стамболов

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Психиатър":

    Лекува се с високи дози боярышник! После - плитко заравяне, та да ги ръфат кучетата!
  • 142 Стефан Стамболов

    1 3 Отговор

    До коментар #140 от "Червен плащ":

    Баща ми ми разка зваше, как са изкарвали прабаба ми, прадядо ми, баба и дядо под дулата на шпагините- да ходят да "гласуват" за ОФ! А това, че мразя едните, не означава, че не знам недъзите на другите! И все пак, предпочитам недъзите на англичаните и американците, пред диктатурата на болшевиките!

    Коментиран от #144, #147

  • 143 Червен плащ

    2 0 Отговор
    Какво беше казал АПОСТОЛА : Защо да си тражиме цар, като си имаме султан!
  • 144 11ап

    2 1 Отговор

    До коментар #142 от "Стефан Стамболов":

    След всяка война е имало ,, лов на вещици" , та дори и в Америка ( макартизма, Чарли Чаплин) , а ние тук бяхме продадени , подарени на ,,чичо Джо" от същите наши сегашни приятели!
  • 145 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    "Лошо Седларов, лошо" - казваше един герой на Т.Колев. Лошо, много лошо Шаране - си викам аз. Ако кажа за едного добро -веднага половината ще викнат "фоб", а другите "фил. Ако река за другия добро -ще зяпнат обратното. И при всички случаи, всички са озверели и са готови да ме отлюспят, разпорят, да ме напълнят със запражен лук и орехи и да ме хвърлят във фурната обвит в блажно тесто.Ако им тегля по една "бати Ицова" , всички ще се нахвърлят върху ми. Как да им обясня, че по света виждам доста елхи със петолъчки, но това не ми пречи да обичам Горно-оряховски суджук , Троянска сливова и Сухиндолска гъмза, простора на Шкорпиловския плаж и синевата на връх "Ботев", да се прехласвам от величието на Рила и Пирин и мощта на Странджа и Родопите.Ами оная майка-кърмилница равната Тракия и посестримата и Добруджа. Големите за това са големи, защото са хайдуци и имат пари да плащат на сиромасите да се карат, да се трепят.......Бъдете умни. И без това останахме малко.......Нима малцина умряха за егото на "великият цар Сакскобургготски, нима малцина оставиха кости край река Драва - да са умилостивили някого ?? Аман от политики - останахме гологъзи от данъци и такси, Вие ми се драската за този дето духа !!

    Коментиран от #146

  • 146 Стефан Стамболов

    0 0 Отговор

    До коментар #145 от "Шаран БГ":

    Шаранче, аз не пия, но теб с удоволствие бих те почерпил една поморийска Манастирска мускатова тройна преварка! Пък като се сдобия отново с мотор- на ⛺ край устието на Велека! Е, може и на Шкорпиловци!
  • 147 Помня помняяяя

    2 0 Отговор

    До коментар #142 от "Стефан Стамболов":

    А на мен дядо ми е разказвал как под дулата на шпагините германците и техните слуги като тебе (пъдари от селото с пушки) изкарали нашата биволица за източния фронт. Прадядо ми скочил да защити животното си (давала много мляко), германците го простреляли и след седмица се споминал. Раната лекувал фелдшер от суседно село. Така, че не се забаквайте от омраза и лъжи

    Коментиран от #148

  • 148 Стефан Стамболов

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "Помня помняяяя":

    Германци и Шпагини? Или си много зле с оръжията, или просто лъжеш!

    Коментиран от #149

  • 149 Помня помняяяя

    1 1 Отговор

    До коментар #148 от "Стефан Стамболов":

    Прощавай. По време на соца съм бил войник радист но отдавна не съм хващал оръжие. Най вероятно се касае за Шмаизер. Случката е автентична и ми е разказана от дядо ми. Тогава прадядо ми е бил 92годишен а дядо ми 31. Естествено всички те покойници.

    Коментиран от #150

  • 150 Sturmgewehr stg 44

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Помня помняяяя":

    И не е Шмайсер, а MP 40!
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.