Last news in Fakti

2 Януари, 2019 13:00 7 246 40

Защо заплатите у нас са ниски?

  • заплати-
  • българия-
  • ес

Илюзия е, че нарастването на производителността на труда в България – само по себе си – ще доведе до настигане на средното ниво на доходите

Защо заплатите у нас са ниски? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По една стара традиция на линейното мислене се допуска, че едни страни са по-богати (съответно и заплатите са по-високи) от други поради постигнатата по-висока производителност на труда. Затова, „ако искате да станете като другите, просто увеличавайте производителността на труда“, в частност – „ръстът на заплащането е и ще бъде функция от ръста на производителността на труда“.

България е чудесен пример за проверка на горната теза. Минималната заплата в страната през 2018 г. е 64% от тази в Румъния, 30% от тази в Испания, 17,4% от тази в Германия и 13% от тази в Люксембург (в размер съответно на 260,76 евро, на 407,45 евро, на 858,55 евро, на 1498,0 евро и на 1998,59 евро). Не по-различно е положението при средните работни заплати (в България тя е 558 евро за третото тримесечие – под нивото на минималната заплата в 12 от страните членки на ЕС).

Наистина ли производителността на труда е единствената причина България да има най-ниски минимални и средни заплати в ЕС?

Ако вземем за оценка БВП на един човек в същите страни (не на един зает!) през 2017 г., то той е бил 8,077 долара в България, 10,785 долара в Румъния, 28,358 долара в Испания, 44,769 долара в Германия и 105,863 долара в Люксембург. Обратно казано, производителността на труда на един човек от населението в България е била 74,9% от тази в Румъния, 28,5% от тази в Испания, 18% от тази в Германия и 8% от тази в Люксембург.

Или, отклонението на отношението „минимална заплата – производителност на труда“ на България спрямо Румъния е -10,9 процентни пункта, спрямо Испания е +1,5, спрямо Германия е -0,6 и спрямо Люксембург е +12,2. Статистически погледнато, не се доказва пряка връзка на заплащането с производителността на труда. Икономически казано, производителността на труда е много важен факто за равнището на доходите, но… не е основен.

Кои са, следователно, основните причини най-ниските доходи на заетите лица в Европейския съюз да са българските?

Първо, структурата на икономиката на България е типична за третичен периферен капитализъм (2). Докато централноевропейските страни притежават икономически структури, насочени към производството на блага (продукти и услуги) за крайния потребител, то икономиките на „периферните“ страни притежават разкъсано дребностоково производство; експортират евтини допълващи продукти и необработени природни и селскостопански суровини; разчитат на краткосрочен туризъм и недостатъчни помощи за догонващ икономически растеж от ЕС. Секторите, които създават продукция с висока добавена стойност, се развиват бавно и рисково поради следващата причина.

Второ, свободната миграция на страните от периферията към страните от центъра на ЕС. Напълно естествено, всеки човек, загрижен за бъдещето на себе си и своето семейство, търси по-високо заплащане и по-достойни условия на живот в страните, където те се предлагат. Страните-членки на ЕС, които получават абсолютно безплатно тези подаръци на млади и квалифицирани кадри, се наслаждават и насърчават подобна миграция. Тази тенденция подпомага икономическия растеж в по-развитите страни. Но, същевременно, страните-донори като Румъния, България, Литва, Латвия, Естония, Полша и т.н. намаляват количествено и губят ценен човешки капитал. Ако направим елементарен опит за изчисление на реализираните държавни инвестиции в човешки капитал само за напусналите български граждани, то за около 2 млн. души държавата е влагала по 20 г. за всеки от тях по 2000 лв. годишно (по осъвременени цени), то загубата на страната е 40 млрд. евро; а по линия на пропуснатите ползи в следващите 40 години от всеки от „напусналите“ (при сегашна производителност на труда) сумата набъбва на фантастичните 566 млрд. евро. Тази ситуация за демографски провалените страни се характеризира като двойно наказание.

Трето, в страните с периферен третичен капитализъм са налице по-силни позиции на капитала спрямо наемния труд. Както беше доказано по-горе, не само по-ниската производителност на труда в периферните страни на ЕС е причината за по-ниските доходи; важна друга причина е съотношението „високи доходи – ниски доходи“, което в България е най-напрегнато, измервано чрез известния коефициент на Джини – 40,2 – най-високото неравенство в ЕС, където средно е 30,3! По-голямо неравенство е регистрирано в САЩ, Китай и Бразилия, но не и в друга страна от ЕС.

Илюзия е, че нарастването на производителността на труда в България – само по себе си – ще доведе до настигане на средното ниво на доходите в Европейския съюз. Но ако Брюксел погледне през очите на обикновения български или румънски гражданин, решенията му нито ще са толкова дългосрочни, нито толкова в полза на централна и северна Европа. Що се отнася до България, държавната политика по доходите и данъчното облагане със сигурност се нуждаят от сериозни корекции.

(1) Заглавието е на ФАКТИ

(2) Първичен по известната класификация са САЩ, вторичен – развитите страни в ЕС.

Източник: списание „Мениджър“, Бр. 12, 2018, с. 116-118.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    8 0 Отговор
    Понеже причини.
  • 2 Гост

    70 0 Отговор
    Има логика... Изводът какъв е: Богатството са хората! Но нашите управляващи а и бизнесмени не го разбират. Не току-така икономиката на САЩ дръпва бързо след ВСВ, защото много "мозъци" изтекоха натам.

    Коментиран от #7

  • 3 Mорук

    69 0 Отговор
    Щот имаме крадливи алчни корумпирани политици,все ше им е малко

    Коментиран от #21

  • 4 отвратен

    61 3 Отговор
    щото ни третират като роби, ето за това. Бил съм и от двете страни на проблема - като работодател, който дава заплати на база равнището на заплащането за съответната работа, без значение колко мога да дам в действителност. И като работник в международна фирма, чиато заплата е 3-4 пъти по-ниска от това, за което получава за същата поцизия на колега от Германия - печалбата на тукашния и немския клон е почти еднаква. Това е причината за възникването на комунизма едно време..една национализация сега ще ги оправи всички тея с майбасите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тити

    49 2 Отговор
    ТАЗИ ГОДИНА/2018Г/РОДЕНИ 11000 БЕБЕТА ПО-МАЛКО.ИЗДЪРЖАМЕ ОКОЛО 500000 ЛИЦА НЕПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ И ЧЕСТО И КОМУНАЛНИ ТАКСИ.ПЕНСИОНЕН ФОНД С МИЛИАРДИ ВЪТРЕ.И НА ГОЛ ТУМБАК ЩЕ КУПУВАМЕ СТАРИ САМОЛЕТИ,КОИТО ВСИЧКИ ДРУЖНО ЩЕ ИЗПЛАЩАМЕ ПОНЕ 20 ГОДИНИ НАПРЕД.
  • 7 Готин ама не съвсем

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Бизнеса го разбира, но управляващите не го разбират! Те са създали такива условия и гласували такива безумни закони, които правят невъзможно друго отношение на бизнеса, към работещите! Защо никой не коментира, какво е отношението на държавата към малкия и среден бизнес?? Не към едрия такъв. А към онези 93-94% от действащия бизнес и фирми, които са микро предприятия с персонал до 9 човека, както изнесе тази статистика сутринта един/ Нейков/ по тАлевизията!

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "Готин ама не съвсем":

    Прав си, уместна забележка. Приемам я. Но и това си има своето обяснение. В едрият бизнес са големите пари, от които политиците смучат!
  • 9 Иван

    36 1 Отговор
    От доста време работодателските организации настояват минималната работна заплата (МРЗ) да бъде обвързана с ръста на производителността у нас. Проблемите са следните: вие сте касиерка в магазин например. С какво работата на касиерката у нас е по-непродуктивна от работата на касиерката на Запад?! Ако има някаква разлика, тя се дължи на спецификите на работата, която у нас често ще е с подръчни средства, но това зависи ИЗЦЯЛО ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ. Да вземем за пример и един ЦПУ стругар/фрезист. Той работи на немска машина с брой изрълнявани операции върху детайла примерно 25 000/минута. Същото правят и на Запад. Защо заплатите са толкова различни?! Касиерка в Чехия ще взима по 12 лв./час и живее сносно, без да се оплаква. Стругаро-фрезистът взема в същата Чехия над 3 000 лв/мес. и също живее доста прилично. А у нас ти дават примерно 1 000 лв. за касиерка и 1500 за стругаро-фрезист на ЦПУ. Но и самата ни икономика е смешна, защото не се разчита почти изобщо на покупателната способност на вътрешния пазар. Нали е ясно, че един състоятелен среден български гражданин, който получава МРЗ над 1000 лв./мес. ще си купува стоки за употреба предимно у нас, ще потребява предимно български услуги и ще генерира покупки за много милиарди лева годишно? Ама, това е нормален път за развитие за цялото общество, не да догонваме Чехия с минималните заплати, които чехите даваха на неквалифицираните работници преди 10-11 години...

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Yavuz

    37 0 Отговор
    Още при влизане в България при плащане на винетка гледат да те излъжат 1-2 €.,2000 км. никой не те е спрял в България родната полиция спира и те глобява правят се на по стриктни от немските си колеги. Някой да иска да инвестира в България през какви държавни изнудвачи трябва да мине знае ли бедният българин. В основата на всичко това стои корумпираната съдебна система. Въобще да не се чудим защо сме най бедната държава в ЕС.
  • 11 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Прав си, но същият проблем го имат и чехите с германците. Ако не се лъжа, точно в този сайт го четох. Поводът бе заплащането на чешките работници при производството на части са Фолксваген и Шкода, които са идентични, спрямо заплащането на германските работници за производството на същите тези части.

    Коментиран от #14

  • 12 комунисти

    32 0 Отговор
    станаха за една нощ милионери с подарени предприятия и куфарчета с народната пара
  • 13 Димов

    27 1 Отговор
    Хората, които произвеждат и изкарват в България стават все по-малко и по-малко. Тези, които чакат на помощи стават повече и повече. Положението се смарангясва и ще продължи да се смарангясва по геометрична прогресия.
  • 14 Иван

    28 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Да, отчасти е така, но в Чехия заплатите се повишават непрекъснато със съществен процент. Чехите догонват германците доста бързо. Освен това, като цяло в Чехия е трудно да си беден, защото навсякъде ти предлагат работа, а за най-неквалифицирания персонал и общежития, които обикновено се заплащат от работодателя. Знаеш ли какво е да си работиш цяла година в завода-работодател, да си намериш и допълнителна работа за свестни пари (от порядъка на 12-15 лв/час) и накрая да посетиш старите си родители с приятни суми от порядъка на 20-30 хил. лв. спестени чисто? Това често и в Германия не се случва с неквалифицирания персонал.... Миналата година бившият ми работодател (изгониха ме заради неходене навреме на работа, но вината е изцяло моя) ми повиши заплатата на 2 пъти и всеки път получавах около €100 повече след повишението... Интересно ми е - с тези 560 лв/мес. колко ще се промени икономическата, демографската и социалната картинка в държавата?
  • 15 Бачо Киро

    27 0 Отговор
    Защото сме територия, а не държава.
  • 16 неЕС

    38 3 Отговор
    30 години ние говорим как всеки момент в демократична България ще дойдат едни страшни инвестиции, как ще създаваме високи технологии, как ще влезем в клуба на богатите и красивите. И за 30 години кажете ми една американска фирма, която да е дошла в България и да произвежда съвместно с нас високи технологии. България произвежда ли нанотехнологии, компютри или автомобили съвместно с американски корпорации. Не!Единствената им предвидена инвестиция за тази територия беше свързана с добива на шистов газ, за който се знае че трови и убива. А другата им крупна инвестиция е в двата ТЕЦ-а около Стара Загора, които на практика оскъпиха тока двойно и окрадоха българския
    народ. Тоест, след промените през 89-та година не само от България, от цяла Източна Европа беше изпомпано абсолютно всичко, което можеше да се изпомпа. До 89-та година по индекса на жизнено развитие на ООН България беше на 27-ро място в света. Докато сега сме на 66-то място. Тоест за 30 години демокрация ние сме се сринали безвъзвратно. България вече най-официално е страна от Третия свят, по стандартите от края на 20-ти век.Честито! Да живее американската либерастка демокрация!

    Коментиран от #23, #34, #37

  • 17 Готин ама не съвсем

    8 22 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Момче, защо даваш само едната страна на монетата??
    Колко ти е застраховката в Чехия и Германия?? Колко плащаш на зъболекар?? Защото за мен успелите в чужбина са тези, дето си правят зъбите там, а не като се приберат в България, първото което правят е да се излекуват и оправят зъбите! Колко ти е наема, колко ти са данъците за жилището и дори, колко ти вземат за едно подстригване, защото не е по-малко от 50 евро!
    И освен всичко друго, там цените в евро, на различните продукти, отговарят за същите продукти в България в левове!
    Освен ако не са някакви местни, освободени от ДДС или с намалено такова!

    Коментиран от #22, #40

  • 18 jambazina

    32 0 Отговор
    Имаше преди време едно допитване, колко биха желали да получават хората, масово отговора клонеше към 1500 лв. Това е цифра която никога няма да им бъде дадена, поне не при сегашните цени, и то не че не може, а много ще вдигнат глави и ще добият самочувствие, и масово ще почнат да се интересуват от разни други неща, освен от свързването на двата края.
  • 19 Защото сме прости

    20 0 Отговор
    Задавам си въпроса къде се печатат парите и си отговарям в Германия, ето защо там дават едни от най тлъстите заплати. На второ място глупавите капиталисти отдавна са разбрали, че човешкия капитал е най ценното нещо, затова водят твърда политика на високи доходи. По този начин са им гарантирани фантастичните 566 млрд. от аборигените в източна Европа. Когато нашите политици започнат да мислят по подобен начин можем да очакваме и тук да случи нещо.
  • 20 така е при комунистите

    20 5 Отговор
    Комунистите пари не дават ако може и без пари да им работиш пак ще ти намират кусури
  • 21 Демограф

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Mорук":

    Ако крадат това го влагат някъде или го дават на някого. Водата само в бутилката не прави нищо.Иначе напоява и помага за раазтежа.Така е с корупцията ако ги събират без да ги влагат или ги изнасят навън като Баневи това е най лошия вариант.Помислете все пак защо е имало Берлинска стена заради разликата в заплатите на запад и изток
  • 22 Иван

    20 2 Отговор

    До коментар #17 от "Готин ама не съвсем":

    Не съм отдавна никакво момче, напротив, здрав и силен мъж съм, 130 кг. тежък, с висше образование магистърска степен и т.н. Не знам защо опряхме до застраховки, наеми и подобни, но даже не ги усещам, ако е за въпрос. Вземам достатъчно, работя здраво и така... На зъболекар не съм ходил въобще (не ми се е налагало), а в България не съм се прибирал повече от 15 години... Какво се опитваш да ми кажеш? Можеш ли да сравняваш качеството на живота и стандарта в България със западния такъв? Ама съвсем доскоро в София нямаше дори метро, а някои другари ми разправяха, че то положението е подобно и там, и тук... Впрочем, ходих на лекар заради разцепен при работа трицепсов мускул. За първи път от 10 години боледувам нещо, разбираш ли, а в "тъпата" Чехия даже такса за джи-пи-то не плащам... "Тъпите" чехи ми предписаха да си седя 2 седмици вкъщи, дадоха ми направление за ултразвук за лечение на ръката (в България само в спортните клиники, в Чехия всяка втора поликлиника има такива уреди), а междувременно ми текат болничните (за трети път в живота си ползвам болнични)... Кажи за работодателите, кажи за икономическата политика в България, която трябва да води до поне 10%-ен ръст всяка година и повече, за да се приближаваме до европейците, кажи за чуждите инвестиции...

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Умен

    3 18 Отговор

    До коментар #16 от "неЕС":

    А защо не казваш и за братушките с техните потоци, дето си ги плащаме ние т.е. са наши а те да казват чий газ да тече по тях. Също и за смешните транзитни такси, с които ще се изплащат тръбите в продължение на 30-40 години и чак след това евентуална печалба. Я кажи и за тоя белене дето ни продават стара технология на цената на нова при това няма таван за цената на проекта. И дай някакъв линк за това прословуто 27-мо място преди 89-та, че нещо не намирам информация. Защо ли? Например няма индекс на жизнено развитие на ООН а на човешко развитие и е разработен през 1990 т.е. не е ясно как сме били през комунизма, но е ясно след него как сме. И сме на 50-57 място а не на 66-то.

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 24 Готин ама не съвсем

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Защо аз трябва да казвам за всичко това, дето си написал, като въпроси? Аз ли ръководя държавата??
    И аз чух само суперлативи за Чехия! Евала! Но да се върнем на днескашния ден. След като сте толкова можещ и знаещ, защо напуснахте България, а не останахте, като мен, да направите една "фирмичка" с 20-тина души персонал и да давате и плащате всичко написано от Вас?? Само питам?
    А отговора на всички ваши въпроси е в следните неща. Първо: Мафиотската каста на хората с юридическо образУвание сътвориха една камара безумности или по-точно злонамерености.
    Създадоха си закони за тяхната си каста и резултатът го имаме. Нотариуси мулти милионери, съдия изпълнители милиардери и адвокати милионери, които могат да изкарат и най-големият престъпник от затвора, да го оневинят за всичко и той да си избяга с паричките, дето си иска! Да има в България осъден политик? Второ: Същите днескашни супер братя на държавата България, дойдоха тук единствено да крадат и източват ресурси. От двете Марици на американците, държавата губи по едни 500-600 милиона годишно. Колко губи от концесиите? Колко губи от ВЕИ-тата? Кой продаде банките на България и ЗАЩО??? В момента печалбите са им над 1,5 милиарда, които заминават за чужбина. ЗАЩО го допуснахме това?? Защо си нарязахме заводите? Искаш работодатели? Ми няма, няма и да има. Защо ли?
    90 милиарда мъртви в банките! Ами хората си загубиха апартаментите, техните и на родителите си, спестяванията, къщите, бъдещето на децата си, от те
  • 25 Готин ама не съвсем

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    от тези същите банки и заминаха да работят в чужбина, като Вас. Смяташ ли, че от всеки става работодател?? А имаш ли на представа, какво безумие са законите в България, касаещи дребния и среден бизнес?? Че Кодекса на Труда е от 68 година, поправян над 100 пъти в годините, което е по 4-5 пъти годишно и е една диария на юридическата българска мисъл! Знаете ли уважаеми, колко закона, наредби, правилници защитават работниците в България?? Над 200, а няма нито един който да защитава работодателя!
    Защо ни приеха в Евросъюза, макар че не бяхме готови за него?? Защото им трябваха нашият пазар и на Румъния, където да си изчистват нискокачествените стоки! Построиха си веригите с безлихвени заеми от евроГейската и световна банки, нещо дето никой български бизнесмен няма да получи. Направиха си логистиката и заливат пазара с най-нискокачествените стоки, които и Русия отказа да купува. Ми българските стоки в Лидъл са под 2%. За какво изобщо да говорим. Това протекционизъм, нелоялна конкуренция, монополи и каквот се сетиш още! Под ведрото ръководство на ЕвроГейския съюз! Защо продадохме ЕРП-тата. За да храним чешки пенсионери и немски и всякакви такива!
    Къде са младите? Ми като няма работа те са в чужбина и работят и внасят в чужди бюджети, като Вас. И от къде да дойдат заплати, пенсии, стандарт?? Ми няма от къде! И на следващите избори да се гласува пак за ГРОБ! Няма смисъл да продължавам. Лека Ви вечер!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 1234

    17 2 Отговор
    Нашите,,умни"работодатели все гледат да излъжат хората които им изкарват парите,че искат да им вземат и добавките за прослужените години работа.То голяма алчност,голямо мрънкане.Не стига дето плащат само 10% данъци,ами гледат и от работниците да крадат.СРАМ НЯМАТ.
  • 30 браво бе Архимед

    25 1 Отговор
    Откога при всеки удобен повод се опитвам да обърна внимание, че заплащането у нас няма нищо общо с производителността на труда а е резултат от огромната експлоатация на едни българи от други българи. Ниските заплати у нас са резултат от робско ниво на разпределение на резултатите от труда между капиталисти и работници. Проблемът е народностен а не икономически. В нормалните страни капиталистите не могат да си представят, че ще платят на работниците си колкото да не умрат от глад, както у нас, а имат и национално чувство, че обричат на мизерия сънародниците си а това е първа стъпка към унищожаване на собствената си държава. Основен мотив за доброто заплащане, обаче, е елементарната далновидност, че ако няма кой да им работи съвестно и да изкарва качествена продукция, бизнесът им ще загине, както и поради страх, че работниците могат да се разбунтуват и да ги смалят с една глава. Днешните български капиталисти, вчерашни аутсайдери и настоящи мошеници, които наготово са получили предприятията и през живота си една гайка не са направили, още не са стигнали до нито едно от горните заключения. Те са заслепени от алчност и основната им мисъл е как максимално бързо да постигнат висок личен стандарт а не да развиват производство, което е трудна работа, искаща много знания, грижа и отдаденост. В допълнение, те мразят собствените си работници и ако има възможност, изобщо не биха им плащали заплати, както някои и правят. Но това не е изненадващо, един крадец е свикнал

    Коментиран от #31, #38

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 4 Отговор

    До коментар #30 от "браво бе Архимед":

    Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията, - а бе дантел марка сме и това се дължи на ДВОЙНАТА ПАРИЧНА СИСТЕМА. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива.
  • 32 Фактии смях

    8 0 Отговор
    Ей неподготвения журналист да те светна леко мин заплата в Испания е 1050 евро не пиши глупости на изуст
  • 33 hater

    11 1 Отговор
    да си купят роботи а не да ми лепят етикети на ръка .ако не започнат да плащат скоро работници ще са им само мангустите
  • 34 Пешо

    0 8 Отговор

    До коментар #16 от "неЕС":

    От къде го измисли това 27-мо място бе, чугун!
  • 35 Крум

    15 1 Отговор
    Нашите работодатели са едни долни изедници и трупат милиони на гърба на неплатените заслужени заплати на работниците си! Това е истината!
  • 36 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Беше страхотен зор да съборят ,,желязната завеса,,....После монтираха америчката дантела с удивителни свойства--натам/благата,хората и ресурсите,насам/корупция,слугинаж,НПО и всякаква ЗАВИСИМОСТ....А и онова проклето внушение,,САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ,,.
  • 37 Cowboy

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "неЕС":

    Не, точно ние в България не живеем в Третия свят. Не си бил там и говориш глупости! Да сравняваш изключителната ни СТРАНА (не казвам държава) с Третия свят е тъпо и необразовано изказване, ей тъй взето от ефира. Не възнамерявам да обяснявам подробно защо
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Костадин

    2 1 Отговор
    Взимам жената и децата и терминалал 2 който иска да стои тука.
  • 40 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Готин ама не съвсем":

    Едно подстригване в Германия е 15 евро. Ето ви една заблуда... 1000 кила домати са 5200 евро в швейцария . 3520 долара в чикаго 2630 евро в Германия 1750 евро в Кипър 1250евро в българия. И докато нещата са добре премерени там за средни и минимални заплати тук не са.. точно както спомена някой ние сме територия без производство.... относно зъболекарските услуги. Коронката си е точно 200 кила домати навсякъде 520 евро в Германия... 350 в Кипър и т.н. нещата се мащабират според големината на икономиката и не изпадаите в заблуди на 600 лв заплата 6 лв и подстригването... на 2700 евро в швейцария естествено е 27 евро. Много се чудех как 2 тона ябълки са употребяван Nissan GTT във Вашингтон но са .