Last news in Fakti

2 Април, 2012 13:24 953 1

Плевнелиев: Балканите заедно да градят отбрана

  • росен плевнелиев-
  • отбрана-
  • енергийна ефективност
Плевнелиев: Балканите заедно да градят отбрана - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Много по-добре е няколко държави заедно да купуват самолети, фрегати, хеликоптери и отбранителни способности", смята президентът Росен Плевнелиев.

Той откри международната конференция „Интелигентната отбрана – обединяване и споделяне: Източноевропейската визия за многонационални и иновативни подходи за развитие на способностите”.

"Ако в миналото България е пазарувала и хеликоптери и самолети и друго отбранително въоръжение на парче и в последния момент,

сега искам следващите покупки да бъдат направени по много по-умен и професионален начин. С подкрепата на ЕС и НАТО можем да търсим обединение на няколко държави, както в покупките на следващите порции от отбранителни съоръжения", добави Плевнелиев.

"България е първата страна в региона, която поставя темата за липсата на коопериране и за възможностите заедно да купуваме отбранителна техника", отбеляза още държавният глава.

"Отправихме покана към лидерите в региона и на експертно ниво вече работим как заедно да купуваме отбранителни техники и как България и регионът да забравят веднъж завинаги миналото на Балканите, а да търсим нови измерения на регионално коопериране", уточни той.

"Когато сме заедно ще можем да постигаме по-ниски цени и ще можем да договаряме да има фабрики в региона",

коментира държавният глава, като подчерта, че покупката на повече средства за отбраната ще наложи и в региона да има места, където отбранителната техника да бъде ремонтирана и поддържана.

"Стратегията за интелигентна отбрана дава алгоритъма за изграждане на адекватни военни способности в условията на ограничени финансови ресурси. Ключът към успеха на концепцията за интелигентна отбрана е в обединяване и съвместно използване на способности, установяване на правилните приоритети и по-добро координиране на съюзните усилия", заяви той пред участниците в конференцията. Приоритетно направление в нашата дейност за отговаряне на изискванията за интелигентна отбрана е да се постигне обединяване на способностите на държавите от Югоизточна Европа. "България е водеща страна по проектите за център за усъвършенстване в областта на управлението на кризи и оказване на помощ при бедствия и за ролята на жените на ръководни длъжности в областта на сигурността и отбраната.

В региона на Югоизточна Европа не се осъществява военно сътрудничество със собствени инициативи на страните,

затова е актуална темата за сътрудничество чрез специализация на отбранителните индустрии на страните от региона. Крайно време е да започнем да генерираме собствени инициативи в региона", каза още той. Плевнелиев заяви готовност да инициира среща на държавните глави на страните от региона, на която да се вземат решения за това в кои области ще се развива сътрудничеството между държавите.

"България има възможности да специализира и да участва в многонационални проекти в областта на оптиката, електрониката, производствата на леки оръжия, а защо не в корабостроителството и ремонта на самолети", каза още той.

"Изключително перспективно направление за развитие на военното сътрудничество в региона е работата по проекти и програми на Европейския съюз в областта на сигурността", добави Плевнелиев.

Според президента,

се нуждаем от стратегия за развитие на научните изследвания и технологии в областта на отбраната и сигурността,

защото търпим критика като държава, че големият научен потенциал, с който разполага БАН и университетите, не се използва пълноценно.

"Необходимо да се прекъсне наложилата се вредна тенденция да се намаляват средствата за наука и иновации", убеден е той. По време на конференцията стана ясно, че УНСС има идея да изгради международен Център за интелигентна отбрана, като експерти от Австрия, Македония и Сърбия вече са заявили желанието си да участват в регионалния център.

Енергийната ефективност е тотален приоритет. Тя е по-важна от магистралите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

Запитан как оценява разговорите на премиера Бойко Борисов за доставки на газ през Грузия, президентът Росен Плевнелиев обясни, че положително оценява новините от посещението на министър-председателя в Грузия. "Не съм очаквал като президент, че само за два месеца ще има такъв пробив и такъв напредък по приоритетите, които обявих – енергийна ефективност и диверсификация. Радвам се, гордея се", заяви държавният глава.

"Освен магистрали и фискална стабилност имаме и трети национален приоритет, България вече има и своя трети приоритет - енергийна ефективност.

Тя е по-важна от магистралите и е решение за тотално технологично обновяване на нацията, за модернизиране на икономиката и за това да имаме по-комфортен дом. Енергийната ефективност за мен е тотален приоритет", отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име Фамилия

    0 0 Отговор
    Боже, Боже!
    Имай милост!
    Спаси ни от поредното недоразумение!