Новини

Петър Стоянов и антикомунизма

Всеки разумен човек би могъл да приеме, че историческото минало оказва някакво влияние върху бъдещото състояние на обществото, но не го определя еднозначно

Публикувана: 24 Януари, 2019 16:00
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2453
Петър Стоянов и антикомунизма
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винаги съм подозирал, че българският народ от край време е бил и си остава дълбоко безразличен към съдбата на интелигетцията. Скептичен съм обаче, че с рационални средства ние можем да се домогнем до тази особеност на народната душа. Отговор на подобни въпроси може да ни даде само изкуството и по-точно – изящната словесност. Сравнително точно могат да се установят само две неща:

незавидното материално положение на българския интелигент от Освобождението до наши дни и

безразличието на българските политици към този факт.

Оттук един народопсихолог, който обича да фантазира, би могъл да заключи, че отчасти това фактическо положение би могло да се обясни с манталитета на българина, който не уважава своята интелигенция.

Тази рискована хипотеза на свой ред изисква обяснение. Ако приемем, че неуважителното отношение на нашия народ към интелигенцията е факт, на какво се дължи той? Отговорът, който Петър Стоянов дава на този въпрос, е изненадващо прост: виновна за лошата си обществена репутация е самата интелигенция. По времето на социализма тя загубила уважението на хората поради сервилното си отношение към Тодор Живков.

Трябва да се признае, че това е едно оригинално хрумване. В случая обаче то ме подсеща за една сентенция на известния американски публицист Хенри Менкен от първата половина на миналия век:

„Всеки сложен въпрос има един отговор, който е ясен, прост и неверен”.

Вярно е, че около Тодор Живков се въртяха много хора от т.нар. творческа интелигенция, но по правило те бяха извоювали високата си репутация преди да бъдат включени в състава на неговата ловна дружинка. За пример биха могли да послужат две имена -Емилиян Станев и на Йордан Радичков - които вече имат запазено място в историята на българската литература. Тук обаче не става въпрос за таланта, а за морала на хората в това обкръжение. Твърди се, че някои от тях са били ненадминати ласкатели. Не е ли това достатъчно основание за народното презрение?

Както е известно, по въпросите на морала всеки има право на свое собствено разбиране. (Счита се, че в сферата на моралните оценки компетентността или квалификацията нямат оная тежест, която по принцип им се приписва). Моето лично мнение е, че за един човек най-важното нещо е как си върши работата. Ето защо ако става въпрос за един безспорно талантлив творец, достойнствата на неговото творчество ни дават основание да омаловажим в някаква степен моралните му прегрешения. Признавам, че тази гледна точка е предубедена.

Ако тази защита на писателите от ловната дружинка на Т. Живков не звучи убедително за моралистите, трябва все пак да се каже, че при социализма имаше множество видни интелектуалци, които по никой начин не са се „слагали” на Тодор Живков. Експромпт ще изредя няколко имена на писатели, които в този момент ми идват наум: Валери Петров, Добри Жотев, Веселин Бранев, Константин Павлов, Радой Ралин, Мирон Иванов, Яко Молхов. С малки изключения, какъвто е случаят с академик Ангел Балевски, хората на точните науки практически не са имали досег с Тодор Живков. Така че слагайки под общия знаменател на конформизма цялата българска интелигенция при социализма, Петър Стоянов очевидно греши.

Тезата на Петър Стоянов не държи сметка и за една типична особеност на българския национален характер: снизходителното отношение към моралните прегрешения, включително към угодничеството и подмазвачеството. Тази черта от характера на българина не е особено лицеприятна, но изглежда е била „вградена” в неговата стратегия за оцеляване през вековете. В този смисъл поговорката „Кажи му аго, да му стане драго” далеч не е случайна. Изобщо казано, българинът не се вълнува особено от въпросите на честта и достойнството, може би защото исторически е бил лишен от аристокрация. Ето защо си мисля, че той не е бил особено придирчив към ония български интелектуалци, които са хвалили Тодор Живков, приписвайки му най-безсрамно несъществуващи достойнства и заслуги.

Кой си спомня днес филми като „Бой последен” (1977), „Ударът (1981), „Ешалоните” (1986) и „Те надделяха” (1981), в които беше художествено претворена героичната фигура на партизанина Янко (Т. Живков)? Тези филми не само не са предизвиквали навремето си бурно възмущение в обществото, но едва ли са успели да фокусират общественото внимание. Предполагам, че малобройната публика, която ги е гледала, ги е приела с лека насмешка и разбиране: „вижте как са го докарали бай Тошо, че и сам не може да се познае! Ама такава им е работата на кинаджиите, нали и те деца хранят…”

В едно „живо” предаване, каквото е „Панорама”, недоразуменията и грешките не са рядкост: събеседниците говорят един през друг, често прекъсвани от водещия – те нямат възможност да подредят добре изказванията си и не е чудно, че от време навреме изръсват по някоя глупост. Ето защо интересно за мен не е коментираното тук необмислено (и фактически погрешно) обяснение, което Петър Стоянов дава на един предполагаем факт, а оная тенденция на мислене, която е породила въпросната грешка. Тук ние стигаме до темата за антикомунизма.

Българският антикомунизъм днес се проявява в две форми: „показна” и „методологическа”. Показният антикомунизъм е нещо като брошка на ревера или като задължителен дрескод, без който чисто и просто не те допускат до софрата. Има много хора, които дълбоко в себе си са безразлични към всякаква идеология: при социализма те бяха комунисти, а при „демокрацията” – антикомунисти, но не по убеждение, а заради материалната изгода. Разбира се, когато един човек упорито се преструва на някакъв (комунист или антикомунист), в един момент започва да си вярва, че наистина е такъв: това изглежда е някакъв психологически механизъм, който предпазва личността от раздвоение.

Методологическият (обяснителният) антикомунизъм е идеология, която търси генезиса на всяко зло в комунизма. В световните религии подобна роля играе Дяволът – същество, което въплъщава абсолютното зло. Човек изглежда е склонен да търси подобни прости обяснения – нещо подобно имаше при социализма, когато т.нар. „отрицателни явления” се третираха като „остатъци от миналото” или „буржоазни отживелици”. Теорията беше, че източникът на всяко зло е буржоазното общество. Сега същата мантра се повтаря с обратен знак.

Обяснителните възможности на методологическия антикомунизъм са практически безкрайни: от мизерното състояние на селското ни стопанство до несъстоялото се „ромско включване”. Оказва се, че социализмът по един фатален начин е отчуждил българина от земята, а циганина – от катунарския живот и неговите традиционни занаяти. Любима тема на привържениците на този обяснителен метод обаче е моралната деградация на съвременния българин: тезата е, че социализмът е научил българина на мързел и е насадил в съзнанието му вредното разбиране, че вместо на себе си, той трябва за всичко да разчита на държавата. На въпроса кога тези социалистически реликти в общественото съзнание ще изчезнат привържениците на методологическият антикомунизъм вдигат рамене: ние се надявахме, че това ще стане сравнително бързо, обаче животът ни опроверга. Тук обикновено следва позоваване на мита за Моисей, комуто са били нужни четиридесет години, за да преведе евреите през пустинята. (Тази тъпоумна библейска аналогия ни навежда на предположението, че либералната демокрация ще възтържествува с пълната си власт, когато умре и последният българин, роден при комунизма.)

Има ли някакъв практически смисъл съвременният български антикомунизъм? Лично аз не виждам такъв. Като идеология той би имал действена сила само доколкото насърчава хората да се борят с комунизма. Но в България от тридесет години няма комунизъм (т.е. развит социализъм) и няма никаква реална перспектива подобен обществен строй да бъде установен у нас. (Когато сегашният председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев оглави през 2005 българското правителство, той не реставрира социализма, а въведе плосък данък.) Да си антикомунист в съвременна България е точно толкова смислено, колкото да си републиканец или аболиционист.

Що се отнася до антикомунизма като обяснителна стратегия, тук важи следният принцип, въведен от Карл Попър: който обяснява всичко мислимо, не обяснява нищо. Същото може да се каже и по друг начин: една обяснителна теория, ако е научна, трябва да има прогностична сила – да ни помага да предсказваме не само какво може, но и какво не можеда се случи. Аз обаче не виждам как т.нар. методологически антикомунизъм може да послужи за предсказание на някакво съвременно явление. Тук се натрапва една аналогия със следната метеорологична теория:

„Ако е петък, или вали, или не вали”.

Тази псевдонаучна теория обяснява всичко (както че предишният петък е валяло, така и че не е валяло), но не може да послужи за каквото и да е предсказание. Тя не носи никаква информация за света.

Без да е изкушен в теорията на обяснението, всеки разумен човек би могъл да приеме, че историческото минало оказва някакво влияние върху бъдещото състояние на обществото, но не го определя еднозначно. Логично е да се предположи, че повечето неща в съвременното българско общество, добри и лоши, могат по-добре да бъдат обяснени със сегашното положение на нещата, а не с това, което е било преди тридесет години. Какво общо има например между организацията на концертната дейност при социализма и фактът, че от доста години насам в софийската зала България липсва отопление? (На последния концерт на симфоничния оркестър на БНР, състоял се на 18 т.м., публиката беше принудена да слуша Моцарт и Цезар Франк с палта и шапки.) Този въпрос изглежда идиотски, но той ни напомня, че обхватът на явленията, които се обясняват със зловредното наследство от социализма, трябва да бъде ограничен по подходящ начин. Ако подобно ограничение липсва, нашето обяснение чисто и просто увисва във въздуха.

Автор: Проф. Венцеслав Кулов, УНСС

Източник: "Гласове"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Справка
2 Отговор
Казва се ВенцЕслав!

Оценка:
-2 +8

Alpha_Lone_Wolf
3 Отговор
Момчето пчела се разшава, я да не е пукнала първа пролет? Напишете в търсачката "Петър Стоянов шамар" и ще видите какъв антикомунист.

Оценка:
-3 +24

КГБ Териер
4 Отговор
Тива конче Пешо Стоянов да обясни защо върна История Славяно Българска на византийците? Тази история е наша българска не е византийска и е писана за нас не за тях! Това е един индивид типичен анти-патриот!

Коментиран от #19


Оценка:
-6 +41

само питам
5 Отговор
От нафталина ли ги вадите тези пребоядисани комунисти, които станаха най-върли антикомунисти. Тази изтъркана плоча за лошия комунизъм я слушаме вече 30 години от едни и същи фалшиви певачи

Оценка:
-4 +44

jambazina
6 Отговор
Верно че и тоя беше прецедент. А за ентелегенцията-къде е тя? Кой се числи към нея и защо? Това ли се иска-държавата да определя кой е интелигент и да се грижи за него. Айде нема нужда.

Оценка:
-3 +22

Ввд
7 Отговор
Е тоя е най големия ликвидатор на България

Оценка:
-7 +33

НАТО при Тато
8 Отговор
И тоя завалията запя друга песен!
Като са у властта, никакви ги нема.
Изглежда , че политиците у нас не командват , а тях ги командват, защото са "независими". И после стават летящи катерички и четат лекции по света, да оправдаят "независимостта си".

Оценка:
-2 +24

среднощен
9 Отговор
В днешно време няма "идеали" - има са желание за личен просперитет и материална обезпеченост..!? Няма смисъл от толкова обяснения да изречете това..!? "Нищо ново под слънцето"! Сравнението с Моисей и извеждането на евреите от египетското робство може да се изтъкне само в духовен, морален аспект..! Много зле прикрита "творческа немощ" лъха от статията..!? Пак някой друг му е виновен на автора..!?

Коментиран от #10


Оценка:
-5 +14

среднощен
10 Отговор

До коментар #9 от "среднощен":


..има само желание за личен просперитет...

Оценка:
-2 +12

психолог
11 Отговор
Ами че този Петьо с неговия антикомунизъм също и като Жельо са се побъркали.Друго не знаят.Речта му е ограничена залята със злоба ГОРКИЯТ!

Оценка:
-5 +25

bbb
12 Отговор
В УНСС гъмжи от комунисти

Оценка:
-3 +15

Пак ли тоя с
13 Отговор
Агент``Виктор``пак акъл да дава!Жена му-агент на ШАЗИ.баща му-също агент и и и......?!Коня спря закона за лустрацията!?Сега е баш ``антикомунист``!....

Оценка:
-3 +23

14
Този коментар е премахнат от модератор
Смард
15 Отговор
КУрнелките са налазили форума. Ужас. Ще чакам, да свърши работното време, че да стане по-нормално.

Оценка:
-17 +5

Генерал
16 Отговор
Този родоотстъпник - Петър Стоянов искаше да замени кирилицата с латиницата. Забравихте ли го? Аз не.Това проатлантическо мекере и национален предател пледираше да се чества 700-годишнината на Османската империя, упражнила геноцид над българите в продължение на пет века. Стоянов беше автор на доста антибългарски ходове - извини се в турския парламент за т. нар. възродителен процес, с което призна васалната роля на България пред Турция; заяви във Вашингтон, че България трябва да се откаже от суверенитета си и беше основен фактор за приемането на т. нар. Конвенция за защита на малцинствата, която даде повод да бъдат вкарани новини на турски език в БНТ и днес различни групи у нас да настояват, че България е „мултиетническа държава“. '''' Когато такива антибългарски соросоиди като Стоянов и Костов, ги вкараме да гният в затвора, тогава ще има и надежда за България.

Оценка:
-7 +28

име
17 Отговор
бат петьо, защо изолирахте илия минев?

Оценка:
-1 +13

325
18 Отговор
Може би някакво бракоразводно дело се е появило или отново ще нападат съседна държава та се появи този,или е спаднало финансовото му състояние.

Оценка:
-2 +9

ИМПЕРИАЛИСТ
19 Отговор

До коментар #4 от "КГБ Териер":


Геноцидът \"ДЕВШИРМЕ\" - КРЪВЕН ДАНЪК е най-гадния вид геноцид, защото де факто имаме народ, но всъщност това е аморфна маса, тъй като е без ЕЛИТА който е хирургически изрязан от тялото на народа. Резултатите се виждат много ясно от коментара под Вашия.

Оценка:
-1 +8

Антисоциалист
20 Отговор
Господа, оспорвам тезата на автора за интелигенцията. Гумильов бил наречен "интелигент" от един влиятелен интелигент и се възмутил "Не ме обиждайте, аз не съм интелигент. Аз имам професия!". Оспорвам тезата на автора за комунизма. За комунизъм се считат 3 "неща": 1. Обществено икономическо, те. стопанско, устройство - "строй", със съставки самоуправляващи се общини - "комуни" 2. Движение на хора към 1-то. 3. Идеология.
Оспорвам и трите. 1. Такова устройство не е имало и не може да има в обозрим срок. Човечеството се състои от държави, а "самоуправляващи се общини" са несъвместими с държава. Доказвам: Последната комуна в СССР - основана от Лев Толстой е закрита през 1934 г., защото комуната не желаела и не плащала данък в натура. Председателят й бил осъден на изправителен труд. В конституцията на СССР целта на тази държавата СССР е да създаде условия за възникване на комунизма. Условия, а не строй! 2. Движението към комунизъм постигна социализъм. Не строй от комуни, а управление на живота в държавата от различни общества, примерно партийни, съдебни, лекарски8 и др. мафии. Под управлението на БКП в България нямаше нито една комуна! Не е имало комунизъм никъде, та и в България. 3. Идеология и да е имало, държавно подкрепената не е комунистическа, а антикомунистическа. Мао Цзе Дун и Йосиф Сталин са най-големите антикомунисти в човешката история. Не вярвате? Помислете още.

Оценка:
-3 +6

ЧУДО БАЛКАНСКО
21 Отговор
КОЛКО ЛИ ПРЕЗИДЕНТИ НА НАЦИЯТА СА БИЛИ /СТОЯНОВ И ПЛЕВЕЛА/ ЩОМ СЛЕД КАТО ГИ СМЪКНАТ ОТ МАНДАТ ............БЕГАТ ПРИ АМЕРИКАНЦИТЕ !!!!!!!!?????????????

Оценка:
-1 +13

Живите мъртви на България
22 Отговор
Петър Стоянов е най-добре да не се показва. Насмукал се е за сметка на народа, да се кефи тихочко и да си трае. По онова време и магара да бяха предложили, магаре щяха да изберат. То излезе кон, но разликата е малка, т.к. не е ат. Физономията по-горе го доказва.

Оценка:
-1 +13

999
23 Отговор
На Петърчо Стоянов, трябва да му бъде зададен въпроса как се сдоби с дял около 40% от КЦМ-то в Пловдив, чийто капитал е около 40 милиона. От къде парички за 40% от предприятието?

Оценка:
-1 +9

hater
24 Отговор
кравефермата нв поповица я е купил от хонорари за разводи.после що брака е най голямата трешка в живота а

Оценка:
-1 +4

Диоген
25 Отговор
Проф.Петър Мутафчиев:" За културната криза у нас". Публикувана статия през 1935г.Проблемите и тогава са пак същите.Вместо интелигенция, налице е " полуинтелигенция".Прочетете статията...

Оценка:
-1 +6

ГАЛЕВ
26 Отговор
П.ТКА СТОЯНОВ Е ПРЕДАТЕЛ

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +7

пешо средния
27 Отговор
Българинът чакал помощ от държавата .Ами нормално е държавата да помага.Ако не помага защо ,да и плащам данъци и какво тогава ме свързва с тази държава ?Паспорта ли .Да си обърша г-за с него.

Оценка:
-3 +7

Бойко Б
28 Отговор
Кой бяха тези от СДС то?Баш чорбарите .Я да му пернат на този Петър един черпак през устата ,че да млъкне.

Оценка:
-1 +7

Sky-blue
29 Отговор
Русинант за какъв интелегент се помисли по голям предател марионетка от него няма най хубаво е да се скрие и да не се появява но не зависи от него а от господарите му караваря бил линтън

Оценка:
-1 +6

Басри Алиев
30 Отговор

До коментар #26 от "ГАЛЕВ":


Той е ЕнтелегЕнтен предател.

Оценка:
-0 +2

31
Този коментар е премахнат от модератор
Петър Петров
32 Отговор
И този е същият като Бакърджиев!
Много прост антикомунист, който до 89' е бил нереализиран партиец и адвокат по бракоразводни дела.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Барак Обама
Американският президент се опасява от възможността Тръмп да го наследи
Ако Доналд Тръмп не може да се справи с Туитър акаунта си, как ще се справи с ядрените кодове?"

Още бисери