4 Октомври, 2024 13:02 1 115 23

Евгений Кънев: Абсолютно съм съгласен с Иван Костов за разликата между антикомунисти и демократи

  • евгений кънев-
  • иван костов-
  • демокрация-
  • антикомунизъм-
  • правова държава

А постигането на развита либерална демокрация от западен тип никога не им е била цел

Евгений Кънев: Абсолютно съм съгласен с Иван Костов за разликата между антикомунисти и демократи - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера бях на събитието по повод новата книга на Костов. Тепърва ще се връщам към нея, като я чета - но сега да обърна внимание на следните негови думи.

Според Костов причината за упадъка на СДС е, че за повечето негови привърженици през 90те години каузата е била не демокрацията, а антикомунизма. И за тях е било достатъчно комунистите да не са на власт. Членството в НАТО и ЕС се приемат за гаранция, че комунистите повече няма да се върнат и каузата става личният келепир, предлаган от партиите на задкулисието, към които мигрира огромна част от старите седесари. А постигането на развита либерална демокрация от западен тип никога не им е била цел.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

За много неща не съм бил съгласен с Костов, а за други прекалено късно е решил да пише - след като са били многократно анализирани. Нескромно, още по време на неговото управление отбелязах тази тенденция с критична статия във в. Капитал.

Но съм абсолютно съгласен за разликата между антикомунисти и демократи.

Много достойни хора вече в (почти) пенсионна възраст не можаха да се отърсят от противопоставянето на 90те години между комунисти и антикомунисти. Въпреки толкова много разочарования от “своите”, които веднъж във властта - вече по нищо не се различаваха в мисленето и действията си от “врага”. Това по никакъв начин не промени блоковото мислене.

Табелката “антикомунист” - видно - не стана атестат за демократичност, още по-малко за почтеност. Истинската разлика между българите е в разделението между такива с европейско и със съветско мислене, като хора и от двете групи, но в различна пропорция има във всяка една партия.

Тези хора не успяха да надделеят биографичното си минало и да мерят хората според действията и реалната им полза за благото на обществото. Най-пресният пример е кандидатурата на Терзиев срещу която гласуваха антикомунистите от ГЕРБ, подкрепяйки комунистката Ваня.

Когато вече личният интерес е водещ в политиката, тогава влизаш в съюз с хората на социалния вот, които гласуват за теб, за да получат и те нещо от баницата за сметка на другите, на обществото. А хората на гражданския вот, на обществените каузи стават враг, защото пречат. Това е разликата между партиите на статуквото и на промяната.

Рецептата за правилен избор вече я споменах вчера.

Гласува се за хора, които са направили нещо безкористно за обществото преди да влязат в политиката или поне са направили име в професията си с труд и талант.

Иначе гласувате за кандидат, който е в политиката да си оправи неговия живот, а не вашия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    Костов и компания също не са във Панделата, после що сме Приключили вчера а! Те го те нагледно.

    Коментиран от #16

  • 2 Много

    11 2 Отговор
    важно !
  • 3 Последния Софиянец

    13 3 Отговор
    Демократите в САЩ са комунисти,а републиканците са десни.
  • 4 Еййй,

    18 3 Отговор
    Още една Шехерезада ще ни омайва с приказки от 1001 нощ.
  • 5 Помнете ИСТОРИЯТА!

    20 2 Отговор
    Всички бългорски демократи са прибоядисани членове на БКП.
  • 6 Дрън! Дрън!

    9 3 Отговор
    Дрън! Дрън!

    Че Пляс!
  • 7 Ошашавена Копейка

    19 4 Отговор
    Синият Комунист с черната кожа-Командира, нито е антикомунист, нито е демократ. Жена му Елена си остана комунистка, а самият той за една бройка да стане финансов министър в правителството на Андрей Луканов. Ако някой смята, че всички българи останали в България сме чалгари, олигофрени и лумпени, се е заблудил. Така нареченото СДС, беше "Б" отбора на БКП. "А" отбора беше БСП. От едната към другата формация течеше поток от индивиди, които според повелите на ДС, бяха или "господа" или "другари". Само ще спомена Стефан Продев, който беше първият главен редактор на вестник "Демокрация", а след време стана главен редактор на "Дума". И досега различни фракции на БКП и ДС се боричкат за пари и власт, като си подливат вода, заливат се с кал и си вадят кирливите ризи на показ. Типично по комунделски.
  • 8 любител

    17 2 Отговор
    как може изобщо да се коментира и да се издава книга на човек който разпродаде заводите без пари и унищожи селското стопанство и цялата икомика на Б-я . мястото му е само в ЦСЗ до живот на хляб и вода.
  • 9 Въпросче към Генчо

    13 0 Отговор
    „Системообразуващото звено в икономическата теория на Карл Маркс” в сборника „Карл Маркс и нашата съвременност”, писано от Иван Костов. Та с този си труд, Иван Костов, антикомунист ли се явява, или демократ?

    Коментиран от #13

  • 10 Софийски

    8 1 Отговор
    А Костов или Сотиров примерно от кога са демократи!?
  • 11 досадно

    15 0 Отговор
    Глупостите нямат край. България отива към колапс,народа е съсипан,а тези си говорят за комунисти и демократи и каква била разликата между различните форми на злото.Очевидно без капка култура ,възпитание, човечност ,прочели стотина книги и се мислят за образовани , без вяра в доброто ,разпънали на кръста Бога, си обясняват каква била разликата между антикомуниста и демократа и то все бивши комунисти, кандидат комунисти и т.н и т.н стари ,стари, стари другари,от които нищо не става и едно дръвче не са засадили в полза на България и отечеството. И тази помия се поднася за четене .глупостта се представя за мъдрост . И докато се лее тази смрад , България ще потъва а народа ще се топи.
  • 12 жжжжжж

    10 0 Отговор
    глупости! най-големите комунисти -децата им. станаха най-кресливи демократи и либерали.това е дървено желязо.
  • 13 за прецизност все пак

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Въпросче към Генчо":

    Г-не прочетете поезията на Карл Маркс и ще видите озъбеното лице на сатаната. Прочетете му поезията,вижте му личната съдба и биография и ще си отговорите на въпроса с кого си имате работа.. А за другите му плагиатства от Хегел и немските класици е друга история.
  • 14 Обяснете защо по соца беше по-добре

    5 3 Отговор
    Защо като разбирате от всичко все оке не може да обясните постоянния упадък на България след 1990г?

    Народът ви е дал оценка. Не искате да я чуете защото се натрабихте и охранихте. А от България 2 милиона души избягаха. ЗАРАДИ ВАС !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Какви разлики?

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Демокрация също като комунизма работи за светлото бъдеще, а реално имаме мошенници , които трупат милиарди на гърба на хората.
    Разликата е, че през комунизма бяхме по-силни като държава и бяхме 9 милиона ччовека, предимно млади.

    Коментиран от #18

  • 17 Димитър Талев - писател

    4 3 Отговор
    " И да знаеш Минке, последният комуняга на планетата ще пукне в България! Какъв народ сме Минке, какъв народ"!
  • 18 ТаУмВзе

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Какви разлики?":

    При злият бай тошо и Космонавт имахме, са пътища нема. Оставям, че матряла се Евакуира еднопосочно и сме около 5 милиона шаващи некак на територията. Бонус сме във демограрфски срив, то като се замисля във какво не сме във срив де. Са и във война срещу Русия ни гласят мъпетите, докато Доган ще ни спретне етническата карта и ще стане бесната Пачанга.
  • 19 Съдрани галоши винаги е имало

    4 1 Отговор
    и ще има!
    Те мечтаят за комунизма!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Р Г В

    4 1 Отговор
    А съгласен ли си че втория по големина Содов завод в света в Девня оценен на
    1млрд. 400 млн.лв. бе продаден на Белгийци за 360млн.лв. заедно с въжената линия и кариера с варовик с запас за 500год. А завод "Полимери," изнасящ продукция за Европа ,САЩ , бе сринат а цветните метали с тирове бе изкупен на безценица от съпруга на Н.Михайлова собственик на фирма "Надин
    имаща склад до пристанище Варна-Запад,
    А как Надето се оказа собственик с още един ваш министър на хотелите Берлин в
    кк. Зл.пвсъци" / нотариалния акт го видях
    през 2004г./ .при посещение в банка със счетоводителя. И с това ако се съгласил си истински " демократ "
  • 23 Пънеф

    1 0 Отговор
    Абе казвайте ги тия работи навреме бе, та сега да не пишете за такива които са известни на всички. Бързо забравихте крилатата фраза: "Кой не скача е червен" В онова време демократи нямаше - само антикомунисти с демократски етикети.