Last news in Fakti

26 Януари, 2019 20:38 14 137 43

Напусна ни Черно море

  • черно море-
  • беззаконие-
  • крайбрежие
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко дни мълча, общо взето в ступор. Рядко съм чувствал толкова гняв и безпомощност.

Не че е нещо ново - отдавна съм се примирил, че синът ми никога няма да види красотата на цялото Южно крайбрежие, такава, каквато ми я е показвал баща ми - залив по залив и нос по нос. И каквато спокойно можеше да бъде съхранена, без да бъдат засегнати туризмът, бизнесът, частната собственост, интересът на местните хора. Даже напротив...

Новото е, че нито един урок не е научен, че съсипията продължава, засилва се дори. Нищо, че малкият бизнес от Несебър до Царево отдавна разбра, че не печели, а губи от презастрояването на "първата линия", от свръхконцентрацията на евтини легла, от ол-инклузив системата с долнокачествена храна и напитки...

Новото е, че след целия горчив опит никак не можем да намерим разумния баланс.

Новото е, че Законът за устройство на черноморското крайбрежие, подобно на Закона за защитените територии се оказа врата в полето за овластените местни мутри и покровителите им от София. Че беззаконието продължава, просто вече е по-нагло.

Но това, което ме кара да се чувствам особено болезнено е, че не виждам в обществото - нито на местно ниво, нито като цяло, готовност за противопоставяне на беззаконието и намиране на трезво и смислено решение за останалите незасегнати територии. Решение извън крайностите, решение в интерес на местните общности и на нормалните, семейни туристи от България, които отдавна харчат/им двойно повече пари за курорти в Гърция, в местности, които не могат да стъпят на малкия пръст на всичко, което ние имаме от Маслен нос до Резово...

Когато решение не се намира, то явно не се търси. Може би простата истина е, че ние като народ, като общност, не обичаме морето, нямаме чувствителност към красотата му. Хилядолетия по тези брегове са живели гърци.

Ние може би все още сме заселници по неволя, страдалци и бежанци, на които морските камънаци само припомнят загубените плодородни долини на Македония и Тракия? Възможно е. Каквото - такова, дет' викат в Кьолн. В крайна сметка мнозинството решава. Всички сме шумно недоволни, но малцина се противопоставят.

Но е много, много тъжно!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еколога

    168 9 Отговор
    Съсипаха и черноморието само за 10 години.

    Коментиран от #15

  • 2 Хаджи Папурко

    100 5 Отговор
    А бе,вижте другата атракция.Убеден съм,че ще видим и как се взривяват мутробароците. До тогава братска Гърция.
  • 3 Лисугери

    112 10 Отговор
    ГЕРБаджийските лисугери всяка година захитряват все повече в едничката им цел да бъде откраднат всеки възможен лев и почнаха да продадат всичко "законно"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 onя s konя

    82 9 Отговор
    Черноморието има една единствена алтернатива, опит от чужди страни.Плаж, пясък, до почва или камък на минимум 500м от брега се прави пешеходна улица, после улица за коли, следват ХОТЕЛИТЕ, дреме ми на мутри или комунисти са!

    Коментиран от #23

  • 6 Мдаа

    119 4 Отговор
    Мафията владее България от 30 години. Честито Българи!

    Коментиран от #26

  • 7 плевен

    59 15 Отговор
    Написаното е напълно вярно. Но! Р. Кънев просто ни търси вниманието.Отлично знае, че всяко негово изказване по външни и вътрешни политически въпроси, предизвиква гадене. Затова се специализира да говори по "корупция". Тя е политически неутрална, но я заложиха неговите ментори и предшественици. Тогава стоеше и гледаше умно зад гърба на Костов.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бомбата

    59 5 Отговор
    то морето един ден ще тури ред на всичко....толкоз идиоти е видяло и простотия.....само дето забравиха че това е стихия....но ние българите никога не сме били и не сме морска нация, не го уважаваме и много скоро ще си платим и за лакомията и за простотията и за тъпата ни лъжлива демокрация....не никролог идиоти, а молебен му направете Софийски пишман умници !

    Коментиран от #18

  • 10 Манафов

    17 7 Отговор
    Аз Рада много е либех навремето, обаче откакто се хвана с Кънчев от бхк не искам да я знам во веки!
  • 11 нервен

    24 2 Отговор
    "защо оставихте да стене самото море , нали за него идват чужденците .. нали е живо и без грижи навярно ще умре тогава от къде ще са парите ,парите ...." Морска китка-Клуб НЛО от албум петък 13-ти 1998 г.

    Изводите оставям на вас !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тодор

    46 2 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист1":

    Грешиш,брат ми !Не познаваш психиката на българския "бизнесмен "!Той печалба от хотела нне чака ! Той иска да си начеше крастата,да има хотел до морето . Парите му,идват от съвсем друго място !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гифон

    25 6 Отговор
    Така е при гроб. Браво на Ангелаковата, добре строи и взима под масата
  • 17 Доналт Тръмп

    7 13 Отговор
    А по ли е добре свлачище да затрупа някой заблеян турист ,я по добре да си се подпре с едно хотелче и мирна ни глава .
  • 18 Бумеранг

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "бомбата":

    А дано ... Да се надяваме,че природата ще се справи с алчността и човешкото безобразие, след като българите сме само едно блеещо стадо
  • 19 арджентата

    27 0 Отговор
    САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ, щом го допускаме! Жалко, наистина! Земята, природата е най-голямото богатство!
  • 20 Игнатий

    23 0 Отговор
    Има лесно , бойкот и не ходите там . Ама не им и работете . Намерете си някое селце или градче с къща и под наемче. Внимавайте да не им плащате на тези "Бизнисмени и менки " нищо . Ни чадър, ни паркинг -маркинг. Те чужденците сами няма да повторят и да дойдат пак . Мислите ли ,че на политиците с прикритите управители на фирми ,с хотели в Обзор им пука дали ще напълни хотела ?Но той си дърпа и ги прави само по-алчни ,ако може изобщо такова ниво на алчност да има съизмеримо с тяхното . Проклети да са те и родата им за геноцида над Народ и продажба на Родина. И тези дето им работят.
  • 21 аде

    21 0 Отговор
    Румънците ни показаха как стават нещата, но нас ни мързи ,но пък можем да хулим онлайн,кога ще действаме?
  • 22 Миг29

    20 2 Отговор
    Тази ваша статия ми хареса ! Който го е измислил ....много оригинално.....за съжаление процесът е необратим ....мутрификацията на красивата ни (все още) страна е в пълна сила ! Планът е перфектен и действа безотказно ! ЦРУ са си взели добър урок от издънките им през втората половина на миналият век в други страни .....тук всичко се случва "както трябва" , българите сами помагат това да се случи ....винаги сме били добър и гостоприемен народ ....дори когато идват да ни колят !!!
  • 23 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "onя s konя":

    И къде по света няма застрояване на по малко от 500метра че не се сещам.В Гърция , Турция и Испания съм бил на почивка и никъде не е така както казваш.
  • 24 n71

    12 2 Отговор
    хора ходете в Гърция да им фалира на тия гадове застрояващи нащо черноморие бизнеса.От17г сам все там и я няма тая простотия както тук хората си пазат природата
  • 25 Plovdiv

    6 1 Отговор
    Опечалените да носят ли цветя, или ще ги осигури агенцията?...
  • 26 777

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    От 75.
  • 27 Имигрант в Бяла държава

    5 13 Отговор
    Аз не живея в България и даже ми е кеф че съсипаха Черноморието от далече наблюдавам как съсипаха България и ми е смешно че все още има разни от дълбоката провинция столичани които изкарват някакви пари като са приближени до някой комуняга и подържат висок стандарт на фона на мизерията и се мислят за елит средна класа или каквото и да е и се надяват че ще спасят природата за да може да я посещават и дрогират на свобода оставете България на ромите и мигрирайте да видите че живота може и да бъде хубав

    Коментиран от #29

  • 28 Нема лабаво

    1 7 Отговор
    7-8 дни през юли сме на южното черноморие. Резервирам още през януари, защото по-късно за хотелите с добра локация няма места.
  • 29 Ала бала

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Имигрант в Бяла държава":

    Е щом това ти е кефа в бялата държава...
  • 30 има нещо вярно

    11 0 Отговор
    Напуснало ни е само българското крайбрежие на Черно море , останалите държави които имат излаз на черноморието може би не са такива изроди като нас и не са си унищожили дюните и крайбрежната ивица като нас !!!

    Коментиран от #39

  • 31 Оги

    4 13 Отговор
    Не виждам на кой пречат хотелите по морето. Ми естествено, че ще има на 1-ва линуя. Там са най_оредпчитаните. Вас кво ви бърка, че има хотел, близо до плажа. Кво ви пречи? Г-н Кънев, съжалява, че той собствено няма хотел. Ама на Вас, будните граждани, нищо не Ви пречат хотелите. Завистта ви пречи.
  • 32 Оги

    2 13 Отговор
    И кво е ценното на дюните. Кво богатство е една могила с пясък, че сме "унищожили". Какво е незаменимото?

    Коментиран от #40

  • 33 волен сидеров

    4 0 Отговор
    якооо ,така ни се пада,като спим.Левски ги е будил сега няма кой а и защо ли .Лесният път е по удобен...но пък на клавиатурата зад компа сме богове и едните и другите.Все един и същ ще го ядеме всички рано или късно.
  • 34 Дюно строителен предприемач

    0 1 Отговор
    Целия 6ти амер. флот, Руския, Турския и всякакви други да се чувстват поканени да дойдат да си строят корабите и подводниците и да направят едно съвместно учение по оформяне на пейзажа. После от Резово до Дуранкулак само дюни и гори(след време).
  • 35 Karavan

    4 1 Отговор
    Буди съмнение че тези които са си оплели кошницата със строителството, стават най върлите природо-защитници за да не допуснат повече конкуренция.
  • 36 Оги

    0 2 Отговор
    Aaaa, сега се сетих че има интровертни хора които имат нужда от по-голям досег с природата и по далеч от шума на другите индивиди и че за тях вече не остана място.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЗАРЧО

    4 0 Отговор
    До Имигранта.Тя наща държава си е много бяла,ама тия дето я управляват са черни та чак посинели.
  • 39 Николай

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "има нещо вярно":

    То в Турция, Русия и Грузия няма. Само в Румъния малко тясна плажна ивица. В Русия основна камънаци и скали.
  • 40 hmhmhm

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Оги":

    Ама ти ходил ли си на училище? Можеш ли да мислиш въобще. Дюните са там защото са се образували. Тази меснос на дюните отдолу е вода. И нака ти кажа като ги махнеш и на тяхно място построиш хотел примерно. Знаеш ли какво ще стане. Аз ще ти кажа морето ще дръпне пясъка обратно. И ще имаш каменист плаж и мутрагените ще ходят от други плажове да карат пясък. Но т0о трябва и акъл ама като не ти е дошъл застроявай аз си ходя на Гърция.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Марони

    6 0 Отговор
    Ами това му остава на морето,горкото,като до него живеят едни глупаци,които обичат чалга,обичат да мразят и най-много обичат да взимат!
  • 43 ТОЧКАТА

    0 3 Отговор
    ...АМИН.... див амерички капитализъм....