Last news in Fakti

6 Април, 2012 18:26 3 342 8

Иде златно време за левите

  • кръстьо петков-
  • леви-
  • златно време

Трите стъпки към изборната победа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Кръстьо Петков пред в. "Дума"

Природното/физическото време е ничие. Който се е опитал да го обсеби като ресурс, е патил зле и не е повтарял. Но политическото време допуска интервенции. Често то е благосклонно към онези обществени водачи, които проявяват прозорливост, мъдрост и кураж в критични моменти.
Такъв е сегашният политически момент. След няколко месеца България ще навлезе в петата година от началото на кризата. През този период икономиката двукратно влиза в рецесия: през 2009 и 2012 г. Всеки четвърти у нас живее в бедност, а 80 на сто от пенсионерите оцеляват със средства под жизнения минимум. Всеки трети младеж е безработен. Бизнесът натрупа 104 милиарда дългове, което е над 120% от БВП. Фалиралите или спрели фирми са над 4000. Не минава седмица без социални протести. Българите с ум и разум търсят алтернатива...
Който поне малко отбира от история и политикономия, знае, че това е златно време за настъпление на левицата. Така е било по време на Голямата депресия, същата закономерност се наблюдава и днес по света. У нас подобен обрат няма, независимо от незапомненото олевяване на "масите".
Кой се възползва от създадения вакуум в лявото пространство? Инерционното мислене кара мнозина да заключат  десницата е тази, която печели. Само че старата десница от прехода вече няма силата да се бори на политическата арена. Днес тя се е смалила до символични размери и е готова на унизителни компромиси, за да я има и в следващия парламент.
Разделителната линия между кандидатите за властта минава другаде: между
леви/прогресисти срещу десни/популисти
Следователно истинският печеливш от отсъствието на силна и атрактивна левица е популистката партия ГЕРБ (по-точно: нейният Единоначалник Бойко Борисов). Като няма друга алтернатива, Той е Алтернативата. Шансовете му да завърши сегашния и да спечели нов мандат са над 50 на сто. Такива са моите впечатления от множество беседи, които имах напоследък из страната - с леви и десни, центристи и националисти, партийно неутрални и граждански активни хора. Неотразимите десанти на премиера в Родопите и преди това в бедстващите региони на Югоизточна България прибавиха нови точки към неговия електорален актив. Няма как да е иначе при тоталния медиен слугинаж, манипулативните пиар акции и щедрото раздаване на държавни пари от полупразната хазна. Спасителен пай получиха футболни босове и фенове, пострадали от природни бедствия, миньори, тютюнопроизводители.
Това, че върволицата от нуждаещи е безкрайна, изглежда не тревожи Борисов. Като не стигат наличните пари, ще заеме отвън. Защото идват избори. Той вече тича по тази писта, изпреварил съперниците с две обиколки. Междувременно завладява още един контингент от народонаселението: т.нар. простолюдие. "Прост съм, като вас" - тази фраза, ерес за всеки интелигентен политик, беше изречена в регион, където хората аплодират, а не презират лидери, ползващи езика на улицата. Политическата интрига обаче не е в заиграването с лексикона на простолюдието, а във факта, че един водач на управляваща партия и титуляр на правителство направи уникално салтомортале.
Той мина в лагера на недоволните граждани, излезли на протест не само срещу своя работодател, но и срещу изпълнителната власт, чийто едноличен държател е Той.
Партньорите отдясно се възмутиха от популисткия ход, отляво го атакуваха вяло, в ДПС изглежда се стреснаха от острия премиерски демарш в техните етнически крепости. Сред същото това простолюдие, което на избори е подавляващо активно, тръгна мълвата, че Бойко е... Господ. А българите, дори високо грамотните, вярват на митове и легенди и периодично припознават някой за Месия.
Не виждам актьорски потенциал и политическа мотивация сред лидерите на левицата да се състезават с Бойко Борисов на терена на популизма. Което не значи, че левите нямат шанс (и то златен) за спечелване на предстоящите избори. Твърдя това не от пристрастие, нито заради самоцелен оптимизъм.
Само че победата няма да дойде вследствие инерционното движение на махалото, защото то не следва традиционната траектория "ляво-дясно и обратно", махалото на властта е застопорено от една авторитарна кохорта, която си служи без притеснение с всички инструменти за натиск върху електората: от страха, насаждан системно отгоре надолу (главно върху инакомислещите), до раздаване на парчета от постната държавна баница (на социално закъсалите).
За да се преборят успешно срещу агресивния популизъм, левите би трябвало да направят в синхрон три стъпки: първата, за коалиционно прегрупиране; втората, за електорално прегрупиране; третата, за идейно/стратегическо преориентиране.
Коалиционното прегрупиране
Като човек, преминал петгодишен стаж в Коалиция за България, си позволявам да кажа, че тази "коалиция" вече трети мандат не е нищо друго, освен "БСП-плюс". И като бройки, и като политически инициативи партньорите от малките партии и т.нар. гражданска квота изпълняват декоративна функция. Този факт, а не само лидерските търкания, доведе замяната на концепцията за широка лява коалиция с тази за твърдото ядро - като предпоставка за изборен успех.
Само че ядрото се смали - по демографски, миграционни и професионални причини. Реализмът изисква да се изостави амортизираната формула и да се изработи нов: широк алианс от социално-ориентирани партии, което ги прави естествени съюзници вляво от центъра - социалисти, социалдемократи/лейбъристи, земеделци. Една формация, структурирана предизборно на конфедеративен принцип (без да е единен партиен субект), би отворила място за участие и на синдикални, съсловни и граждански организации.
Такова максимално отваряне на ветрилото, а не самоцелните апели за общ фронт срещу ГЕРБ, може да привлече най-ценния контингент от електората: негласуващите. Периферията по принос ще се изравни с ядрото - обрат, който се вижда и с невъоръжено око в новите прогресивни европейски движения, устремили се към изборна победа.
Електоралното пребазиране
Гласоподавателите не се впечатляват от предизборни партийни и лидерски маневри, освен ако не са предвестник на нова политика, адекватна на политико-икономическата ситуация. За печелившата предизборна платформа на левите ще стане дума по-долу. Тук ще изразя едно мнение, съзнавайки, че е твърде дискусионно и може би неприемливо за част от хората с ляво мислене.
Щом като "простолюдието", заразено от спонтанен лидерски популизъм, е тръгнало след своя Водач, щом като работническата класа гласува на популистка и националистическа основа, щом като дори железните електорални редици на ДПС се люшкат към поредния Спасител, какво остава като социална база на левите? Колкото и странно да звучи, това са на първо място представителите на средния и малкия бизнес (особено фамилния и самозаетите). Те най-много пострадаха от ината на тандема Борисов-Дянков: да преборят кризата, като загърбят кредитирането, външните инвестиции и замразят доходите. Така оставиха предприемачите, които хранят себе си и над 2 милиона българи в дълговото тресавище, от което измъкване без целеви и ефективни стимули не е възможно. Спечели ли се тази база, по-голямата част от интелигенцията и професионалистите ще повярват отново в лявата алтернатива (което следва да се очаква и от социално уязвимите групи с трезво мислене).
Идейната преориентация
Което значи "стоп на десните забежки" - в управлението на държавата и икономиката; лансиране на нова, социално фокусирана платформа; отказ от всяко заиграване с идеите на пазарния фундаментализъм.
Това е най-деликатната промяна. И най-сложната. Първо, защото се отнася до промяна в мисленето и битието на цяла дружина партийни и държавни ръководители с лява партийна принадлежност, които след провала през 1996-1997 г. загърбиха изконни социални ценности на българската нация и се съгласиха да провеждат неолиберални реформи заради властта. Второ, защото успешните политики за излизане от кризата ще изискват активно първично и вторично преразпределение, което неизбежно ще предизвика организирана съпротива, включително от "приятелските" корпоративни кръгове, гравитиращи около партийните централи.
Радикалната антикризисна платформа, издигната преди парламентарните избори през 2013 г., би трябвало да предложи позитивно решение на следните въпроси:
1. Кой ще носи оттук нататък по-голямата част от тежестите на кризата: работещият народ, младите и пенсионерите (както е досега) или високодоходните групи и супербогатите олигарси и корпоративни босове? Ако се предлага промяна, тя следва да доведе до стъпаловидна отмяна на плоския данък и въвеждане на минимален осигурителен доход; до семейно подоходно облагане; до възстановяване на социални и публични услуги за уязвимите групи, като бяха отнети през последните години и т.н.
2. Ще се толерира ли и в бъдеще банковият колониализъм? Имам предвид политиката в услуга на чуждестранни банкови собственици и във вреда на българските граждани и местния бизнес, която продължава второ десетилетие чрез високи такси, непосилни и непрозрачни лихви, имотни щети за кредитополучателите и т.н. Едно автентично ляво управление трябва незабавно да промени законите, които облагодетелстват банките (над 90 на сто небългарски) и да създаде институция - конкурент: Национална инвестиционна мегабанка, подкрепяна от държавата и местния бизнес.
3. Ще се насърчава ли безграничното и силово окрупяване на земята на латифундистки принцип, при което едри земевладелци притежават стотици хиляди декари, а средните и дребните фермери са превърнати в техни васални работници? Левицата трябва да прокара нови закони за владеене и стопанисване на земята, които да се опират на европейските модели и на българските аграрни традиции (вкл. оземляване на селяните, желаещи да работят самостоятелно или в кооперативи на собственици).
4. Ще се запази ли едностранната отмяна на осъвременяването на пенсиите, въведена от кабинета "Борисов", или България ще следва договореностите за пенсионна реформа, постигнати през 2010 г. между социалните партньори и препоръките на ЕС?
5. Ще се затвори ли окончателно страницата на черната книга с криминалните приватизации, неизгодните за държавата концесионни договори, заграбените природни богатства? Или левите ще намерят кураж да прочетат публично тази хроника и да направят пълен преглед на преразпределението на активите, отстоявайки държавните интереси, пазарните правила и зачитайки правата на легитимните собственици!
Спирам дотук, като си давам сметка, че едно антикризисно и следкризисно управление трябва да се опира на значително по-мащабна, но смела и ясна програма. Каквато, надявам се, левите ще съумеят да изработят преди есента, т.е. преди и последният българин да е повярвал окончателно в предопределената свише Бойкова победа на парламентарните избори. А той и съветващите го мислят и за предсрочни!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жужо

    1 0 Отговор
    Хаха - профсъюзният бос - най-големият комунист!
  • 2 Готов съм

    0 0 Отговор
    Готово бе - само си кажи номера на бюлетината !
  • 3 веселин маринов

    0 0 Отговор
    пази боже още 4 години боко-тиквенско управление
  • 4 Деян Донков

    1 0 Отговор
    Малко хартиено човече , анализира големия лош Боко.... Догога ще давате трибуна на такива НИЩОНЕЗНАЧКОВЦИ... Твърде много място сте му отделили... ЗащО А?
  • 5 Бате Гойко

    1 0 Отговор
    Надеждата умира последна - не златно време, а пълно забвение за тези които мислят, че паметта ни е къса. Бързо забравяте, че народа, а не Бойко ви изрита от властта....
  • 6 Прозрение

    0 0 Отговор
    Толкова години си мислехме, че сме 40 години в ляво, пък то какво излезе - били сме 100 години назад!
  • 7 икономист

    0 0 Отговор
    А бе професоре за кои леви. С лява резба или леви политици. То в българия леви няма и недей да лъжеш хората . Леви са само на думи а на дела са крайно десни. БСП е крайно дясна и опасна за българия партия а Станишев и сие наий големите лъжци.
  • 8 Stoyan

    0 0 Отговор
    За левите може и да е златно.
    Но ако те са на власт, за нас, всички останали, ще е много много тъжно.