Last news in Fakti

9 Февруари, 2019 10:00 4 598 33

Как ДС открадна "История славянобългарска"

  • история славянобългарска-
  • дс-
  • паисий хиляндарски

В края на 1985 година сътрудници на ДС "прибират" в България Паисиевата "История славянобългарска"

Как ДС открадна "История славянобългарска" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

''Цивилен изкуствовед" - в годините на НРБ това иронично обозначение взимаше на подбив офицерите от ДС, които се месеха в културата. Германският историк Кристофер Неринг, който дълго време е изучавал архивите на ДС, припомня една история от онова време. История за „История". Авторът изрично се позовава на разследването на българския журналист Христо Христов по темата.

През 1970-те години комунистическият режим в България предприема тактически завой в политиката си към Българската православна църква. На мястото на доскорошните сталинистки репресии идва по-мекият модел: внедряване на агенти, които да направляват църквата. В резултат тъкмо от тази тактика през 2011 година се оказа, че 11 от общо 15-те митрополити в БПЦ са били нещатни сътрудници на ДС. Тъкмо в техните досиета се появиха и първите следи от операция МАРАТОН.

С разрастването на агентурната мрежа вътре в БПЦ постепенно в центъра на вниманието попада българският Зографски манастир в Света гора - обект ЦИТАДЕЛА. След падането на военната хунта в Гърция изведнъж се появяват много благоприятни условия - или, според жаргона на ДС, „оперативно-агентурна обстановка".

Ролята на Людмила Живкова

През 1970-те години в Зографския манастир са останали едва десетина монаси. През 1976 пожар унищожава южното му крило и целият манастир става много труден за поддържане. Държавна сигурност в продължение на години работи над инвентарен списък за манастира, в който влизат ръкописи, златни монети, различни скъпоценности. Целта е всичко това „сигурно да се прибере България". В дъното на цялото новопоявило се въодушевление около реликвите и антикварните предмети стои не друг, а лично Людмила Живкова - дъщерята на партийния и държавен ръководител Тодор Живков.

По онова време един елитарен кръжец около Живкова изведнъж открива любовта си към културата - такава, каквато те я разбират. История, антикварности, мистика и окултизъм - ето какво им е по сърце. Като започнеш от траките, които се превръщат в златна мина за любимеца на Живкова Александър Фол, минеш през Петричката врачка, баба Ванга и стигнеш чак до будизма - този пъстроцветен кръжец практикува какви ли не хобита, които много трудно се помиряват с официалната идеология.

За новизбликналия интерес към историята на България си има и съвсем конкретна причина. През 1981 година се отбелязва 1300-годишнината от основаването на Първото българско царство, а за режима това е отлична реклама. Живкова е избрана за председателка на Комитета за изкуство и култура, а по този начин автоматично поема и ръководството на всички тържества за 1300-годишнината. Тя провежда нещо, което днес се нарича „имиджова кампания": опитва се да популяризира в чужбина българската история и култура. И точно тук на сцената излиза Държавна сигурност.

През 1972 година Политбюро е наредило да се издирват и „закрилят" български културни ценности в чужбина. За тази цел към Първо главно управление на ДС (ПГУ) е създаден специален отдел 14, наречен „Културно-историческо разузнаване" (КИР). Група офицери започват да издирват български културни ценности в чужбина и да планират тяхното „завръщане". Според тяхната аргументация, така тези ценности се предпазват от увреждане, унищожаване и изчезване. На челно място в списъка е Паисиевата „История славянобългарска".

Отговорност за операцията носи полковник Христо Маринчев, който работи в Министерството на външните работи, легендиран в Отдела по въпросите на БПЦ. Благодарение на свои доносници той добре знае с какво разполага Зографският манастир.

През 1983 година вече има конкретни планове за кражба на "Историята" - под кодовото наименование „специално мероприятие МАРАТОН". Маринчев възнамерява официално да посети манастира и в подходящ момент да подмени "Историята" със специално изработено копие. Макар че всичко е готово, операцията се отлага. Година по-късно Маринчев възобновява плановете. Този път той смята да отиде в манастира заедно с българския посланик в Атина Петър Славчев и да вземе "Историята" уж за реставриране в България, където тя да бъде подменена с копието. Тук обаче възниква политическа интрига. Илия Петров, български генерален консул в Солун, възразява срещу операцията, защото се смята за пренебрегнат. В крайна сметка опитът да бъде извършена кражба на гръцка територия с участието на българския посланик в секретна мисия отново се проваля.

Едва третият опит, през декември 1985 година, се увенчава с успех. Двама оперативни работници от резидентурата на ПГУ в Солун, Венцислав Агаин и Иван Генев, отиват в Зографския манастир и подменят оригинала с донесеното копие. Твърди се, че Генев е изнесъл "Историята", скрита под дрехите си, а после я изпратил с дипломатическа поща в София.

"Хубаво", казал Живков. И толкова.

След повече от десетилетие Държавна сигурност най-после успява да изпълни задачата. Отрезвяването обаче идва бързо. Людмила Живкова е мъртва вече от няколко години, а възторзите около културните ценности отдавна са отшумели. „Хубаво" - само това казал Тодор Живков, когато министърът на вътрешните работи Димитър Стоянов му показал "Историята". Едно вдигане на рамене - и това е всичко? Една кражба, планирана с толкова много усилия - а сега никой не се интересува от откраднатото? Нещо повече - трябва да се заличават следите. А оригиналът нито може да се изложи, нито може да се предаде на други институции, защото няма как да се обясни как точно "Историята" е попаднала в България. Ето как ръкописът изчезва в хранилище на 14-ия етаж на ПГУ, където се съхранява при много лоши условия. По някое време "Историята" внезапно се оказва в сейфа на шефа на разузнаването. Такива са разбиранията за „опазването на културно-историческото наследство"…

Както много други сюжети от времето на комунистическия режим, и тази история се въртеше в различни версии, още преди разследващият журналист Христо Христов да я публикува в нейната цялост. През 1992 година журналисти за пръв път писаха, че ДС е откраднала „История славянобългарска". Към средата на десетилетието слуховете се множаха, после започна една игра на котка и мишка, в която участваха стари ченгета.

През 1996 година тогавашният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров съобщи, че непознат е предал в музея оригиналната "История", увита във вестник. И съвсем забрави да спомене, че той самият е бил нещатен сътрудник на същия онзи 14-и отдел на ПГУ. По-късно се разбра, че тогавашният шеф на външното разузнаване Бриго Аспарухов, който намерил "Историята" в своя сейф, се спазарил с Димитров за нейната чудодейна поява в музея.

Така десет години след кражбата на оригиналната „История славянобългарска" възникна една доста нелицеприятна политическа главоблъсканица, която бързо прерасна в дебата дали оригиналът да бъде изложен в музей в София или пък да бъде върнат на манастира. Президентът Петър Стоянов реши "Историята" да бъде върната в Зографския манастир и по този начин затвори тази абсурдна глава от историята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козяшки плазмодий

    17 3 Отговор
    Сега тука какво да пишем?
  • 2 НКВД

    41 15 Отговор
    Ако ДС бяха отмъкнали история германо- баварска примерно можеле да се нарече кражба обаче Отец Паисий е писал Слвяно-българска за нас българите не за византийците! DW почнаха много да си позволяват! Това което прави Петрър Стоянов е нац. предателство!!! Що не изкарат статия как Георги Димитров им се е смял в Райхстага по време на Аферата Мариниус ван дер Любе!

    Коментиран от #12, #29

  • 3 мхъ

    8 23 Отговор
    Абе,не знаехме ,че сме крадци,та и да се хвалим трябва!
  • 4 Поне

    40 10 Отговор
    Е видно че сме имали работещи служби. Сега са за посмешище.
  • 5 Създателят

    24 1 Отговор
    Първото българско царство е създадено през 632 година от Кан Кубрат , а през 681 е създадена Дунавска България от Кан Аспарух ! И каква е тази нова дума "кръжец" ???

    Коментиран от #6

  • 6 Пища Хуфангел

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Създателят":

    Кръжец- еми кръжи (лети на едно място) в кръг! 🤗
  • 7 Перър

    29 2 Отговор
    Тоя манастир ако има и един който да мисли за България тази книга трябваше да е в родината а не в някъкво манастирско мазе. Но времената когато църквата мислеше за България и съхраняваше националния дух отминаха. Сега са едни килипирджии.
  • 8 Реално

    27 7 Отговор
    Не виждам нещо лошо да са направили от ДС--можем само да им благодарим.
  • 9 Попчо попа

    9 15 Отговор
    Цялата ни история е фашлива, истината се разминава .
    Препоправена , преиначена и доукрасена .
  • 10 Емил

    18 6 Отговор
    Ако можехме така да си върнем и откраднатото то британци и руснаци! Спрете да плюете Людмила - КГБ я уби и това е достатъчно признание на свършеното от нея!

    Коментиран от #11, #30

  • 11 любопитен

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    С Новичок ли?
  • 12 Гост

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Правилно я е върнал . Ние сме българи,а не някави славяни без език и история. Това което руснаците се опитват да ни втълпят от години е долна лъжа.

    Коментиран от #13

  • 13 Хисторик

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Когато българите идват тук на тези земи вече има славяни с които Аспарух прави съюз! Историята започваот този момент общатата за която пише Паисий. Паисий е родом от Самоков чист българин и я пише историята в Хилендатския манастир. Все едно кубинците да имат претенции над произведенияъа на Ърнест Хемингуей!

    Коментиран от #14, #33

  • 14 Гост

    6 11 Отговор

    До коментар #13 от "Хисторик":

    Ама ти верно ли? :-):-):-):-):-) Ти каква иьтория четеш? Комунистическата или руската? Я пак потърси някакви исторически данни за славяните! Къде са живяли,какъв език са говорили,каква писменост са имали! Ние българите сме си тракийци и не сме дошли тук,а сме се върнали по родните си места. Вземи прочети малко история,но открито и публикувано след 1989,защото преди това...всичко е ясно. Руснаците здраво са пренаписали нашзта история,завиждат горките.

    Коментиран от #15

  • 15 хамсал

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Аха, точно си тракиец, ако живееш в нашата Тракия или твоите деди са от Беломорската!

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "хамсал":

    Да вземете да четете,че сте много неграмотни! Тракийците са НАРОДНОСТ населявала целия Балкански полуостров. Одисей е тракиец,Спартак е тракиец, Бастет египетската принцеса е тракийка. Тракия и Беломорска тракия са минимална част. Ама какво да во говоря,спрете да си бъркате в носа и четете историята на България!!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Гост

    4 3 Отговор
    http://alexandradelova.blogspot.com/2015/03/blog-post_3.html , ето един линк прочетете ,за да не сте неграмотни! Най-лесно е да напишите в гугъл, траки и българи и да четете,за да се образовате малко.
  • 18 Едва ли има учудени клептомани

    10 0 Отговор
    13 века славна история
  • 19 хамсал

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Напротив, изключително грамотен съм! И грандоманските теории тип СПАРОТОК, само ме развеселяват!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Няма

    3 7 Отговор
    Историята се казва “ СЛАВНОБЪЛГАРСКА” и няма НИЩО ОБЩО с така желаната от ушанките връзка със славяни! Между впрочем, никъде няма писмени доказателства за съществуването на т.н. СЛАВЯНИ! Това е измислица на алкохолиците.
  • 22 Хайде

    3 10 Отговор
    Милиционерите откраднаха “историята” от зографският манастир, а Божидар Димитров занесе на крака в Москва повече от 300 ръкописа-ИСТОРИЯТА НИ, и повече тези ръкописи НИКОГА НЕ СЕ ВЪРНАХА В БЪЛГАРИЯ!и този бо..к бе направен от банкянският мафиот министър! Правете си изводите сами.

    Коментиран от #31

  • 23 ха ха

    6 2 Отговор
    Ние сме траки толкова колкото и италианците римляни,гърците елини и т.н.А да ви питам какъв е бил Леонардо да Винчи,Христофор Колумб.А французите франки ли са, ами германците какви са прусаци или тевтонци, а австрийците и те ли са германци.
  • 24 Японеца

    1 10 Отговор
    Решението е било в ръцете на Филип Димитров, но той е държан с компромати. Едно уволнение и съд за цялото ДС, щеше да доведе до една по-богата и демократична Бълхария!
  • 25 Българче

    16 2 Отговор
    Историята не открадната , а върната където и е мястото ! Ако МОСАД приберат техен артефакт от някаде , дали президентът на Израел ще го върне обратно ?! Няма по-голям предател от измекяра П.С. !
  • 26 ТОЧКАТА

    15 1 Отговор
    ...ииии КАКВО сме,,ОТКРАДНАЛИ,, бе ДВ/геронтофили сороски....,,ИСТОРИЯТА ,, Е НАША!!!!НЕ НА Германия.....та ВИЕ дани обвинявате в кражба...
  • 27 Анти dw

    7 0 Отговор
    Защо въобще се публикуват писаници на антибългарското, плюещо България и българите дойчо беле? Публикуване на ант БГ-пропаганда.
  • 28 Питащ

    3 0 Отговор
    За кой българин е абсурдна тази глава от историята? Дали не е абсурдна само за дв и предатели ката пс.
  • 29 Димитър Кънев

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    А оня де мяза на кон.Най добрият по бракоразводни дела при соца ПРЕДАТЕЛИ.СРАМ.ОНИЯ който заслужава да бъде обесен за езика Петър Стоянов я предаде на гърците,а те ни се изсмяха в сурата. За това на предателя Пешо малко му е да бъде по бит на КОЛ.
  • 30 Димитър Кънев

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Аман от неграмотници.Ако циганинът Тодор Живков не управстване България щеше ли някой въобще да знае нещо за циганската издънка Людмила.
  • 31 Еретика

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хайде":

    Е Бог прибра Божидар,за да не цапа повече земята.А Бойко остана без един дупелизец.
  • 32 ПХЛ

    7 2 Отговор
    Историята си е българска и нейното место е в България. ДС беше на ниво и дори можеше да " краде" , а сега ......... писарушки на бюро.
  • 33 kutsio

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хисторик":

    po tezi zemi a i va nikoya druga zeme nikoga ne e imalo slaveni...te sa sızdadeni predi 200-300- godini v planovete na vareşko- tatarsko- kumansko "alkoholno tsarstvo okolo MOSKVA İ KİEV"