4 Април, 2018 13:00 2 813 15

ДС в НРБ: мързелива, глупава, с мирис на пот и вкиснало

  • държавна сигурност-
  • дс-
  • нрб-
  • социализъм

Нечистоплътни, но опиянено повтарящи тъпизма за "чистите ръце"; тройкаджии, компенсиращи тежката си песредственост с намеци за "тихия фронт", с интриги и заплахи. За ченгетата на ДС пише в блога си Александър Андреев.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слабо образовани, но с огромно самочувствие. Нечистоплътни и в прекия, и в преносния смисъл, но затова пък в опиянение повтарящи тъпизма на Дзержински за „чистите ръце“ на чекиста. Мързеливи бюрократи, които дори от бюрокрация не разбираха. Патриоти, които се кълняха само в „братския Съветски Съюз“. Бездарници, които имаха един-единствен талант: да лъжат без да им мигне окото. Авантаджии, искрено убедени, че всичко им е позволено. Такива бяха хората от Държавна сигурност на НРБ, които съм срещал през 1970-те и 1980-те години. Може да е имало и други, но не вярвам.

Закономерно ще попитате къде съм ги срещал. В малка София от онова време просто беше невъзможно да не ги срещнеш. Сред състудентите ми в университета имаше поне неколцина, един дори пищов носеше. В общия случай – тройкаджии, които компенсираха тежката си посредственост с намеци за „тихия фронт“, с интриги и заплахи. По-късно, в смехотворните, затворени общности на т. нар. „художествено-творческа интелигенция“ служителите на ДС бяха задължителен и неизбежен елемент от интериора. „Ченгето на преводачите“, „ченгето на журналистите“ или „ченгето на художниците“ – всички те се подвизаваха уж под прикритие край масите в съответните творчески клубове, чиято атмосфера тежеше като олово от тютюневия дим, алкохолните изпарения и многозначителните разговори за смисъла на живота и изкуството.

В пристъп на пиянска дружелюбност те можеха да ти обещаят „контрактация“ (тоест пари от пропагандните фондове на ДС) за картина, роман или статия, но „махмурлукът“ им (а най-вече параноята и необходимостта да симулират дейност) често пъти се материализираха в груби цензорски действия. А при особено лош късмет съответното ченге можеше да съсипе цялата ти кариера и да ти развали семейството. Просто ей така, защото не му харесва „мутрата ти“, защото е хвърлило око на жена ти или от обикновено престараване. Честно казано, срам ме e, гнус ме е дори, че съм бил физически близо до тези хора, но това не променя нещата. Не променя, уви, и биографичните катастрофи на неколцина мои роднини, познати и приятели, горко изпатили си не само заради своето свободомислие, но и заради съвсем странични неща като сексуална ориентация, „лош произход“ или извънбрачни връзки.

Усещане за тежка безотрадност и безсмисленост

Многобройни филми (като получилият „Оскар“ „Животът на другите“) сетивно припомнят образа, миризмата и вкуса на онази ДС (или Щази). Прашно, с мирис на паркетин, пот и вкиснало, с фалшиви ламперии и фалшиви лозунги, със сиви костюми и сиви вратовръзки, с многозначителен червен телефон върху талашитеното бюро, с един непрозрачен и мъртъв властови език, с натрапчивото внушение, че ти с нещо си крив и с нещо си им длъжен… Усещане за тежка безотрадност и безсмисленост.

Да не говорим за практическите резултати, сътворени от тези хиляди чиновници. При това слухтенето за политически вицове и мръснички тайни, което само доразлагаше обществената тъкан на онези общества, беше само най-видимата, гадна част от айсберга. Ами обвеяните в ореол на героизъм „разведчици“ ала Емил Боев? Те какви резултати постигнаха? Някой да се сеща поне за една – хайде, не смислена, но да речем успешна операция на разузнаването на НРБ? Как да се сетиш, като такава няма. Седяха в Мюнхен или в Лондон, изрязваха с ножички за нокти новини от вестниците, които после преразказваха в строго секретните си доклади до Центъра. Вярно, когато т.нар. „социализъм“ вече видимо започна да гние и замириса на капитализъм, разведчиците успяха да откраднат някоя и друга западна технология и да поизнесат малко пари към банките на класовия враг. Но това беше всичко.

Какви точно бяха и са "нещата"

Покрай досието на Юлия Кръстева, покрай Скрипал, покрай чекиста в Кремъл и нелепата ескалация на международното напрежение, покрай бившите служители на ДС, които отново изпълзяха по медиите, за да обясняват със сонорна задушевност как нещата не са толкова прости – покрай всичко това задължително трябва да си припомним какви точно бяха и са „нещата“. А те бяха и са глупави, нечистоплътни и безсмислени. Всичко друго е лъжа и анемичен опит за пренаписване на някоя и друга биография и на безотрадната история на т.нар. „социализъм“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    34 14 Отговор
    Така е, но пак се намират ченгета и доносници, които да величаят образа на разузнавача! Истината е за властваща простащина, неграмотност и тъмнина в умовете! И все още на някои не им е ясно защо се сгромоляса социализмът!
  • 2 ТАСС

    20 21 Отговор
    Педьо още си малък за някой неща , ама като пораснеш може и колело да ти купят.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гостенин

    21 13 Отговор
    Да го беше написал това през 70-те год.Чистоплътния!
  • 5 Д'мин

    18 14 Отговор
    Някой от вас чел ли е творенията на г-н Андреев-ръководител на българската секция на DW? Виждал ли е публикациите му, копипейст на Михаел Мартнес осмиващи премиера ни? Задавал ли си е въпроса откъде му са възнагражденията без да има доходи от реклами предаванията му по радио DW? Иначе имаме мнения-"професионални", без да имаме и капка информацоинна база за коментираното от нас.
  • 6 Поредните опити на немската пропаганда

    19 9 Отговор
    са си все така елементарни...
  • 7 Член

    22 0 Отговор
    Еми да виждате разлика със сегашните милиционери.
  • 8 Ььььььь

    7 9 Отговор
    И тоя автор яко го пере сачмата...Дали в американските спец служби не е същото и то в наше време??? Ама на либералната клика им остана само това оправдание за тоталният им провал-ДС ..та ДС...
  • 9 Ник

    19 4 Отговор
    Ми Цецо Цветанов е типичният представител на службите, а се га управлява държавата с един друг цървул от Банкя.

    Цецо влиза в службите по роднинска линия и после записва да учи за физкултурник понеже е тъп като галош.

    Е... ? - И какво стана? Като свидетел на края на СОЦ-а и началото на "красивият" капитализъм.... - Признавам, ч това което се случва в момента е в поти по- зле!
    Тогава по онова време тези дребни душици, за които говори автора нямаше да успуят да се качат по- нагоре, понеже никой не допускаше от малоумниците да зависи нещо.
    - Всеки от онова време съм сигурен ще потвърди думите ми стига да не е зависим от нечия партия или НПО. - Всички тъпаци ги държахме настрани. Цветанов и Борисов щяха да си останат там! - Единият в пожарната, а другият на ниските нива в ДС. Преходът ни заблуди и допеснахме най- гнусната прослойка на държавата да ни управлява.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Христо

    7 4 Отговор
    DW, не е германска медия, американска е. В Германия всички медии са под върховенството на американския ботуш, но не се признава официално. Както и че Германия е още окупирана от САЩ и GB.
  • 12 Путкин

    12 2 Отговор
    Точно и ясно написано, но и точно тези вмирисани на спрънджа ДС взеха власта и окрадоха БЪЛГАРИЯ!
  • 13 Иванов

    11 2 Отговор
    Точно такива смрадове бяха. Такива са и децата им, яхнали днес държава, банки и фирми. То заради тях българите избягаха от България!
  • 14 Агент 000009

    0 0 Отговор
    ДС продължава с дейността си , но по нежно.
    Променени са само методите
  • 15 Дразкач свободен

    0 0 Отговор
    Откакто почнах да семобаждам по политически форуми ДС започна да ме подсушва. А на мен ми е през ура .