Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Босия: Тренчев не е създал ”Подкрепа”

Публикувана: 9 Февруари, 2019 13:11
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2209
ШРИФТ ПЕЧАТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес, 8 февруари НЕ се навършват 30 години от създаването на ”Подкрепа”. Това ще стане след три дни, на 11 февруари. Тогава направих устава, учредителния протокол и молбата за признаване до пловдивския съд, за да бъде регистриран като профсъюз... По време на писането на документите Тренчев сладко се гушкаше с тогавашното си гадже Кояна и не е взел никакво участие в мисленето и писането... Егоцентризмът на Тренчев е огромен.

Това написа в блога си Николай Колев - Босия. Ето целия му коментар за създаването на "Подкрепа" и участието в него на настоящия почетен президент на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.


ЗА "ПОДКРЕПА" И СЪЗДАВАНЕТО

И ДНЕС НЕ СЕ НАВЪРШВАТ 30 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО И 40 ГОДИНИ ОТ ИДЕЯТА

Днес, 8 февруари НЕ се навършват 30 години от създаването на "Подкрепа". Това ще стане след три дни, на 11 февруари. Тогава направих устава, учредителния протокол и молбата за признаване до пловдивския съд, за да бъде регистриран като профсъюз по силата на чл. 33 от тогавашния Кодекс на труда. Това лесно може да се провери по клеймото на пощенския плик в пловдивския съд.

Всъщност, идеята за него ми се избистри 10 години преди това, когато вече "Солидарност" беше факт.

Но аз не исках да създавам реален профсъюз. В Полша още през 1974 г. се създаде мозъчния център "КОС-КОР", който създаде и профсъюза, и медии, и започна подготовка на плитици, журналисти и програми.
Такава беше и моята идея. Да създам мозъчен център.

По тогавашните закони официална регистрация можеше да се направи единствено като профсъюз по чл. 33 от Кодекса на труда. Името дойде лесно. У дома имах малък архив още от дядо ми, който е бил член на взаимоспомоществувателното дружество на старозагорската интелигенция, което е носело това име.

По време на писането на документите Тренчев сладко се гушкаше с тогавашното си гадже Кояна и не е взел никакво участие в мисленето и писането.

Веднага след това аз тръгнах из България при приятели, за да ги посветя в причините за създаването и програмата на "Подкрепа". По тази причина ме извикаха за справка в ДС, но ме закараха директно в съда, където за няколко минути ме осъдиха на 1,5 години изолация в Бобовдол по чл. 40 А от ЗНМ/Закон за народната милиция/. Без право на защита, без право на обжалване. По закон трябваше да отида там сам в рамките на 10 дни. Това не попречи на ДС да ми сложи прангите незабавно и по етапен ред да ме закара в Бобовдол, след като ме закараха най-напред в конвойното на гара Стара Загора, а след това в Софийския и оттам в Бобовдол. По тези причини обявих гладна стачка, като работих като дърводелец до 23-ия ден, когато силно отпаднах и се наложи да отида до болницата. Знаете, че дърводелският труд е тежък и отнема много енергия. Успях да се свържа с радио "Свободна Европа" чрез майка ми и скандалът тръгна. Така беше 31 дни, докато не дойде кола на ДС и ме откара с огромна скорост до Стара Загора, понеже докторите вдигнаха скандал, че мога и да умра.

Пристигайки в Стара Загора ме отведоха в Окръжна прокуратура при Окпъжния прокурор Цветков, който прочете и ми даде постановление, че присъдата се отменя. Захраних се, но продължих да обикалям България, макар и под непрекъснатото преследване на ДС. Осъден бях на 17 март, а ме върнаха в Стара Загора на 20 април. На 26 май ме арестуваха отново и ме закараха до ГСУ на ДС. По пътя направиха опит да ме застрелят, като спряха до една корийка и ми казаха да бягам. Аз, естествено, не се помръднах и те отново ме качиха в колата.

Първоначално "Подкрепа не беше нито федерация, нито конфедерация. След като ме пъхнаха в ГСУ и ЦСЗ /Централен софийски затвор аз отново обявих гладна стачка, която продължи 23 дни. Причинате беше, че затворническите власти не изпълнявах тогавашния ЗИН /Закон за изпълнение на наказанията/ и не ме извеждаха на ежедневна разхода по силата на чл. 12 от ЗИН, отказаха да ми дадат адвокатска защита и свиждане с майка ми. Бях станал 49 килограма и докторките в затворническата болница ме гледаха свирепо и ми крещяха, че трябва веднага да започна да ям, защото съм пикаел чист ацетон. Направих си гавра с една от тях като няколко дни уринирах в една бутилка и когато се напълни я подарих на една от тях. Тя ме попита каво е това. Отговорих и, че е лакочистил и може да гоо позва дълго време. След като ме изгониха от затвора на 4 септеври, "Подкрепа" вече беше неспасяема, защото в нея "членуваха" над 1 500 души и аз вече не можех да я овладея. Затова се отдръпна.

Егоцентризмът на Тренчев е огромен. Той най-напред нарече "Подкрепа "федерация", но някой му подшушна, че ако я кръсти "конфедерация на труда, съкращението ще бъде като инициалите на името му-КТ. Същото се отнася и за датата. Роден е на 8 февруари и така иска да си присвои и раждането на "Подкрепа". Но какво може да се очаква от един агент на милицията, по-късно прехвърлен към ДС!

Както и да е, аз се радвам, че никой не ме е канил повече в "Подкрепа", защото това, което се нарича "Подкрепа" няма нищо общо с това, което аз бях измислил и създал. Тук не може да се отрече и помощта, която оказа живеещият във Франция Петър Бояджиев, с когото и досега поддържам връзка. За последен път се чухме по време на миналогодишната и гладна стачка.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Алекс Алексиев
Председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания коментира химическата атака в Сирия
Башар Асад е един касапин, един изключително неприятен деспот"

Още бисери