Last news in Fakti

9 Февруари, 2019 13:11 4 232 28

Босия: Тренчев не е създал ”Подкрепа”

  • босия-
  • подкрепа-
  • николай тренчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес, 8 февруари НЕ се навършват 30 години от създаването на ”Подкрепа”. Това ще стане след три дни, на 11 февруари. Тогава направих устава, учредителния протокол и молбата за признаване до пловдивския съд, за да бъде регистриран като профсъюз... По време на писането на документите Тренчев сладко се гушкаше с тогавашното си гадже Кояна и не е взел никакво участие в мисленето и писането... Егоцентризмът на Тренчев е огромен.

Това написа в блога си Николай Колев - Босия. Ето целия му коментар за създаването на "Подкрепа" и участието в него на настоящия почетен президент на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

ЗА "ПОДКРЕПА" И СЪЗДАВАНЕТО

И ДНЕС НЕ СЕ НАВЪРШВАТ 30 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО И 40 ГОДИНИ ОТ ИДЕЯТА

Днес, 8 февруари НЕ се навършват 30 години от създаването на "Подкрепа". Това ще стане след три дни, на 11 февруари. Тогава направих устава, учредителния протокол и молбата за признаване до пловдивския съд, за да бъде регистриран като профсъюз по силата на чл. 33 от тогавашния Кодекс на труда. Това лесно може да се провери по клеймото на пощенския плик в пловдивския съд.

Всъщност, идеята за него ми се избистри 10 години преди това, когато вече "Солидарност" беше факт.

Но аз не исках да създавам реален профсъюз. В Полша още през 1974 г. се създаде мозъчния център "КОС-КОР", който създаде и профсъюза, и медии, и започна подготовка на плитици, журналисти и програми.
Такава беше и моята идея. Да създам мозъчен център.

По тогавашните закони официална регистрация можеше да се направи единствено като профсъюз по чл. 33 от Кодекса на труда. Името дойде лесно. У дома имах малък архив още от дядо ми, който е бил член на взаимоспомоществувателното дружество на старозагорската интелигенция, което е носело това име.

По време на писането на документите Тренчев сладко се гушкаше с тогавашното си гадже Кояна и не е взел никакво участие в мисленето и писането.

Веднага след това аз тръгнах из България при приятели, за да ги посветя в причините за създаването и програмата на "Подкрепа". По тази причина ме извикаха за справка в ДС, но ме закараха директно в съда, където за няколко минути ме осъдиха на 1,5 години изолация в Бобовдол по чл. 40 А от ЗНМ/Закон за народната милиция/. Без право на защита, без право на обжалване. По закон трябваше да отида там сам в рамките на 10 дни. Това не попречи на ДС да ми сложи прангите незабавно и по етапен ред да ме закара в Бобовдол, след като ме закараха най-напред в конвойното на гара Стара Загора, а след това в Софийския и оттам в Бобовдол. По тези причини обявих гладна стачка, като работих като дърводелец до 23-ия ден, когато силно отпаднах и се наложи да отида до болницата. Знаете, че дърводелският труд е тежък и отнема много енергия. Успях да се свържа с радио "Свободна Европа" чрез майка ми и скандалът тръгна. Така беше 31 дни, докато не дойде кола на ДС и ме откара с огромна скорост до Стара Загора, понеже докторите вдигнаха скандал, че мога и да умра.

Пристигайки в Стара Загора ме отведоха в Окръжна прокуратура при Окпъжния прокурор Цветков, който прочете и ми даде постановление, че присъдата се отменя. Захраних се, но продължих да обикалям България, макар и под непрекъснатото преследване на ДС. Осъден бях на 17 март, а ме върнаха в Стара Загора на 20 април. На 26 май ме арестуваха отново и ме закараха до ГСУ на ДС. По пътя направиха опит да ме застрелят, като спряха до една корийка и ми казаха да бягам. Аз, естествено, не се помръднах и те отново ме качиха в колата.

Първоначално "Подкрепа не беше нито федерация, нито конфедерация. След като ме пъхнаха в ГСУ и ЦСЗ /Централен софийски затвор аз отново обявих гладна стачка, която продължи 23 дни. Причинате беше, че затворническите власти не изпълнявах тогавашния ЗИН /Закон за изпълнение на наказанията/ и не ме извеждаха на ежедневна разхода по силата на чл. 12 от ЗИН, отказаха да ми дадат адвокатска защита и свиждане с майка ми. Бях станал 49 килограма и докторките в затворническата болница ме гледаха свирепо и ми крещяха, че трябва веднага да започна да ям, защото съм пикаел чист ацетон. Направих си гавра с една от тях като няколко дни уринирах в една бутилка и когато се напълни я подарих на една от тях. Тя ме попита каво е това. Отговорих и, че е лакочистил и може да гоо позва дълго време. След като ме изгониха от затвора на 4 септеври, "Подкрепа" вече беше неспасяема, защото в нея "членуваха" над 1 500 души и аз вече не можех да я овладея. Затова се отдръпна.

Егоцентризмът на Тренчев е огромен. Той най-напред нарече "Подкрепа "федерация", но някой му подшушна, че ако я кръсти "конфедерация на труда, съкращението ще бъде като инициалите на името му-КТ. Същото се отнася и за датата. Роден е на 8 февруари и така иска да си присвои и раждането на "Подкрепа". Но какво може да се очаква от един агент на милицията, по-късно прехвърлен към ДС!

Както и да е, аз се радвам, че никой не ме е канил повече в "Подкрепа", защото това, което се нарича "Подкрепа" няма нищо общо с това, което аз бях измислил и създал. Тук не може да се отрече и помощта, която оказа живеещият във Франция Петър Бояджиев, с когото и досега поддържам връзка. За последен път се чухме по време на миналогодишната и гладна стачка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    32 2 Отговор
    Колко члена има Подкрепа днес?
  • 2 НКВД

    53 4 Отговор
    КТ,, Подкрепа" е една абсолютно не нужна ораганизация бош лав! Някой сеща ли се какво са свършили през тези 30 г. смешните синдикати?
  • 3 Обутият

    14 38 Отговор
    Някой знае ли този необут с какво си вади хляба? С пари от каква дейност си плаща сметките? Едва ли е от издаване на стихове. Прочие няма ли кой да го предложи за Гинес?!:) Човекът "гладува" три месеца, като при това запази и кондиция и работоспособност - уби се да дава интервюта, та и по този параграф си е рекордьор.
    ...
    Иначе сериозно, толкова ли са тъпи българите, че изобщо се чуват гласове като на Митьо Пищова, Кольо Босия и прочие търтеи?

    Коментиран от #4

  • 4 ТИ ПА КОЙ СИ ДА ГО ПИТАШ

    30 10 Отговор

    До коментар #3 от "Обутият":

    С КВО СИ ИЗКАРВА ПАРИТЕ А ПИЩОВА И БОСИЯ СА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ. ПЕДИ !!ЧОВЕК СВОБОДЕН ЧОВЕК С МНЕНИЕ А НЕ БАБИЧКА КЛЕТА .

    Коментиран от #5

  • 5 Обутият

    13 23 Отговор

    До коментар #4 от "ТИ ПА КОЙ СИ ДА ГО ПИТАШ":

    Ще задам въпроса по друг начин, че дори ти да го разбереш. На кой господар служи, кой господар му плаща, защото без пари не се живее в материалния свят, а очевидно Босият за нищо не става, дори и за това, да сплетничи. Та, питам Сорос ли му плаща, КГБ ли, ЦРУ ли?:) Кажи, бе умник! Иначе е добре човек да има собствено мнение, още по-добре е да има и акъл, че да разбира думите на другите и да си задава правилните въпроси.

    Коментиран от #8

  • 6 Кумчо Вълчо

    10 21 Отговор
    босия е един плювалник.
  • 7 Гост

    24 4 Отговор
    Щом председателя е бил от ДС каква работа искаш да свършат. Подкрепа си е изпълнила задачата а именно Хем да има такава организация хем да я няма.
  • 8 onq s konq

    33 8 Отговор

    До коментар #5 от "Обутият":

    Човекът използва единственото си оръжие-ГЛАДНА СТАЧКА за протест срещу "кривиците" на властта,в затвора искат НАСИЛА ДА ГО ХРАНЯТ С "ДЪРЖАВНА ХРАНА" ЗА ДА НЕ УМРЕ и той ОТКАЗВА,ти си седнал да питаш..."КАК СИ ИЗКАРВА ХЛЯБА"?!И какъв искаш да го изкараш - "Платен артист" ли?ЖАЛЪК СИ...ама МНОГО!

    Коментиран от #9

  • 9 Обутият

    14 23 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Че Босият е световен рекордьор по гладуване вече стана ясно!:) Аз за друго питах, все пак той не само сере, но и яде. Кой му плаща яденето, че и три дъщери има, разходи има, а работа не върши, освен да плюе. Иначе въпросният борец за какво му беше последната гладна стачка? За промяна на Закона за движение по пътищата.:))) Това ли е най-големият проблем на държавата, че умник? Та, вместо да дрътнкаш глупости кажи от къде този човек взема пари за да си купува дрехи, храна, че и семейство да издържа! Той не е работил никога. Също като Митьо Пищова - само е плямпал.

    Коментиран от #10, #17

  • 10 onq s konq

    23 12 Отговор

    До коментар #9 от "Обутият":

    Ще кажа само че Босият е ЧОВЕК-ИКОНА,намерил смелост да излезе САМ СРЕЩУ ЦЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ!!!...след което смятам разговора за приключен.

    Коментиран от #11, #15, #16

  • 11 Обутият

    16 14 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Икони ще има докато има балъци да вярват, че един човек може цял живот да не работи и да не си задава въпроса той чии интереси е защитавал с протестите си. Ти , приятелю , си комунист. На времето се казваше така : "Това е вярно защото Ленин го е казал!" Сега ти казваш, че на Босия трябва безпрекословно да се вярва, защото той е казал нещо и само за това.:)
    ...
    Българският народ е малък, но за сметка на това е невероятно прост!
    ...
    Бъди здрав! Всъщност аз не ги писах тези неща ти да ги разбереш, а да ги прочетат мислещите. Ти не си ми интересен като интелект, до колкото такъв е наличен у теб.
  • 12 Обутият

    28 0 Отговор
    ...иначе и Тренчев на времето се разхождаше с една огромна американска лимузина и със сигурност тя не беше купена с пари от членски внос.:)

    Коментиран от #24

  • 13 Преобутия

    16 12 Отговор
    Босия е едно излъгано седесарче което търси малко светлина! Тежко му горко и на пламе което ходи по акъла на такива като Босия!
  • 14 Комуниста

    17 5 Отговор
    Племе, погледнете на снимката какви ви излъгаха преди 30г.хахаха къде е Църния Седасар? Къде Фори светулката? Кеде е Сашко Йорданов? Хахаха можете ли ги видите зад зидовете в Драгалевци?
  • 15 КГБ Териер

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Къде ви е светлия капитализъм господа? Нещо икономиката е МИРЖжжжжж сед 30 г. демокрация! Кой сега купува компотчетата от прованса?
  • 16 Пища Хуфангел

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Ти имам и иконата!!! Имам един ключодържател с едно тролче от соца! Ти прилича на иконата случайно?
  • 17 КЪВ СОРОС БЕ

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Обутият":

    КГБ ,СОРОС ,САЩ ВСИЧКИТЕ СЕ ИЗРЕЖДАТ ДА ПЛАЩАТ НА ГОСПОИН БОСИЯ .ОК . Николай Колев – Босия, е български дисидент, поет и журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г. ЯВНО СТАВА ЗА НЕЩО .ТИ КОГА ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ СЕ ИЗПРАВИ ДА ЗАЩИТАВАШ КАУЗА ПОЛЕЗНА ЗА НЯКОЙ ДРУГ ?? ММ??
  • 18 АЙ СТИГА БЕ

    7 1 Отговор
    Я ХОДИ ДА СТАЧКУВАШ , ПРЕД„ ПОДКРЕПА” ДА СИ ПРИЗНАЕ ТРЕНЧЕВ !
  • 19 Заралия

    10 4 Отговор
    Който харесва Босия , най-напред да се запознае с "творчеството" му .А иначе в Стара Загора си беше един от местните луди .
  • 20 Японеца

    18 1 Отговор
    В България няма профсъюзи, защото стачките ще пометат всяка управляваща партия! Тъй наречените профсъюзи, с шефове марионетки , са пряко подчинени на кукловодите.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 ТОЧКАТА

    11 2 Отговор
    Клавиатурните Рамбо/вци пак се развихриха да плюят.А кой от тях се е опълчил на власт?
  • 22 Реалист

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Японеца":

    В България не останаха читави хора за стачки , освен това , хората са разделени и апатични към политиката . Неколцината които пишем коментари под 20-30 ника , също само се дърлим ! Сини , Червени , Фили , Фоби ,всичко се подклажда от тези които ни управляват и ограбват !
  • 23 АНТИКОМУНИСТ

    6 7 Отговор
    Изключително честен ,УМЕН АНТИКОМУНИСТ, не бих искал комунистите да го коментират тук.
    Не всеки е продажен и подлога на комуниститем, не всеки ламти за пари и топло местенце в държавната ясла .човекът е принципен и неподкупен .
  • 24 КНСБ и др. синдикати

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Обутият":

    Великият синдикалист. Бай Тошо беше казал в една негова реч - "Абе, то има един, Тр...ев май се казваше, ама то е добро момче, наше момче...", или нещо подобно, не го цитирам. За какво да говорим повече?
  • 25 КНСБ и др. синдикати

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Японеца":

    Всички синдикати са такива.
  • 26 Край

    12 0 Отговор
    Синдикати в България?!? Да бе да ! Има една шайка дето се е кръстила такива и паразитират само в държавните предприятия. В БДЖ, Мините и Тецовете не може да се купят работни дрехи без тях и ваучерите за храна ги дават техни фирми.
    "Синдикатите" ни нямат нищо против плоския данък и липсата на необлагаем минимум. Това са синдикати менте.
  • 27 Novae1

    3 0 Отговор
    Георги Димитров Милайлов ТРЕНЧОВ.ТРЕНЧОВ е името на родата.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.