11 Април, 2012 11:53 1 832 2

Кои фактори определят цената на петрола

  • петрол-
  • цена-
  • пейчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от факторите, който влияе за повишаване цената на петрола е случващото се около Иран. „САЩ и Еврозоната казаха, че ще наложат ембарго. След това обаче Иран наложи изпреварващо това ембарго, като заяви, че ще спре износа към Европа като контрамярка. Последва рязък скок в цената, защото Иран е един от най-големите износители. Когато Европа е консуматор на петрол и плаща по-скъпо „черното злато”, това рефлектира негативно върху икономиката”, обяснява Пламен Пейчев, финансов анализатор.

Друг фактор, според него, е бързото възстановяване на световната икономика. То би означавало по-голям ръст в търсенето на петрол и нарастване на цената му. Това са нещата, които ще влияят позитивно на цената.

„Негативно влияние би било, ако европейските икономики продължат да се влошават. Ако Италия тръгне по пътя на Гърция това ще предизвика световна рецесия и би довело до сериозен спад в цената на петрола”, обяснява Пейчев. Преди четири години, когато беше кризата в САЩ, цената на петрола достигна предкризисно нива от порядъка на 140 USD/барел, а след това спадна до 30-40 USD/барел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    1 0 Отговор
    Сега,когато петрола е 120$ и ни се продава бензина по 2.70,защо ,когато е бил 30% бензина не стана 70-80 ст. ? Ей на тоя въпрос да ми отговори някой,защото аз не съм икономист и страшно ми мирише на монопол !!!
  • 2 Васил

    1 0 Отговор
    30$ исках да кажа,извинете ме,но ми се спи доста .