Last news in Fakti

2 Март, 2019 19:00 9 732 52

Втора кабинка на Банско? Сблъсъкът е бедни срещу богати

  • банско-
  • лифт-
  • зелени-
  • ски

Проблемът с построяването на втори кабинков лифт в Банско изобщо не е екологичен и не опира нито до някаква несъществуваща масова сеч, нито до няколко нови писти

Втора кабинка на Банско? Сблъсъкът е бедни срещу богати - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът у нас всъщност е кастов. Бедните българи ненавиждат богатите, които могат не само да си позволят почивка, а при това тази почивка да е на ски. Цялата екипировка за ски струва между 1000 (за изключително скромно начало) и 5000 лева за добро качество облекло и ски, а в луксозните варианти и много повече. Към тази първоначална сума се добавят пари за карта, пари за ресторант на пистата, пари за хотел, за забавления вечер.

Ако се загледате в онези, които протестират, тяхната голяма цел е планината да е безплатна и достъпна за всеки както намери за добре, а всички гадове – собственици на хотели, да фалират и да си ядат тухлите, мамка им, инвеститорска! Като са вложили пари в строителство, да видят какво е да нямат посетители! Нека любителите на зимните спортове им се махнат от очите – да ходят някъде в Швейцария, Италия, Франция, Австрия, да си дават парите там, да не ги дразнят на своя територия.

Какъв е резултатът от тази ненавист? За настоящата година с около 30 на сто е спаднал броят на туристите в Банско, независимо от провеждането на Световна купа по ски, която се състоя в дните между 22 и 24 февруари. Ниската цена вече не е фактор човек да си плюе на личното време, комфорта и самоуважението и да си развали удоволствието, защото е евтино.

Последните доклади на Световната организация по туризъм са категорични: В света расте броят на хората, които искат срещу парите си да получават само позитивни преживявания.

Няма нищо позитивно в това да чакаш час или два на опашка в минусови температури, да си съсипваш кръста, да изнемощяваш в твърдите обувки, да се удряш в ските и щеките на околните и накрая, като се качиш горе, да нямаш нито нерви, нито сили да караш. И това само при условие, че екипировката предполага комфорт за тялото. А тъй като на опашката са предимно бедни хора, които са облечени в макети на зимно спортно облекло, те буквално не усещат тялото си, когато вече се качат в кабинката.

От едната страна на акцията срещу всичко ново на Банско стоят хора, които нямат общо с екологията, което е видно от напълно неекологичните им доводи. Кметът на Банско Георги Икономов съобщи няколко дни преди началото на Световната купа, че само през януари автоматичните преброителни камери в Пирин са отчели 50 хил. автомобила. За 31 дни това ще рече по 1600 бръмчащи, вонящи коли всеки ден без изключение. Бедата е в това, че те не прииждат равномерно, а в някои дни броят им е около 5000. Вероятно това е начинът животинският свят и растенията да бъдат опазени. 250 тона въглероден диоксид е част от оживяването на планината!

Но според някои „еколози“ именно в планината било мястото на тези газове, защото там дърветата неумолимо се разправяли с вредните емисии и ги разграждали. Кметът Икономов коментира, че това е най-абсурдният довод, който може да бъде посочен. За кратък момент пак еколози предложиха в планината да бъдат построени вериги от паркинги, което обаче първо изисква наистина мащабна сеч, а после и прокарване на още пътища в същия този национален парк Пирин.

И тъй като всички екологични доводи се свършиха окончателно и необратимо, темата се сведе до емоционалната реакция на бедните, които с цялото си сърце искат да бръкнат дълбоко в сърцето на „тия долни богаташи“ със ските.

Какво се получава на практика? Най-добрите клиенти на българските ски курорти са българите и това може да потвърди всеки хотелиер, магазинер, ски учител, съдържател на механа в града или на пистата. Българите обичат да прекарват времето си качествено. И… точно очакването им за приятно преживяване все по-активно ги гони от България. Проблемът е, че качеството е заместено с видната мизерия на чуждите туристи, независимо дали те са англичани, руснаци, гърци или израелци.

Местните в Банско разказват, че преди две години са преживели невиждан бум от турски туристи. Както обикновено се случва при такъв наплив, веднага на смартфоните били качени турските разговорници, в менютата се появили допълнителни страници на турски. Тогава отличните клиенти били от две националности: българи и турци. Но само за сезон и половина ентусиазмът на южните съседи се изпарил и те избрали по-уредени дестинации, където никой не ги прави на маймуни, не ги лъже и не ги унижава.

Проблем ли е действително само един кабинков лифт в Банско? Проблем е поради три причини: първо той е морално остарял и това е въпрос не само на интериор и състояние на самите кабинки, но и в начина им на предвижване – скърцане, силно люлеене; опашките са нещо унизително и отвратително, което подлудява хората и трето: няма начин тази кабинка да бъде обновена и да бъде увеличен капацитетът ѝ, ако не бъде съборена и изградена отново с нова стъпка и изцяло нов фундамент на колоните, които да изгребват по 10 човека наведнъж, например. Сегашният закон казва, че това не е увеличаване на капацитета, а ново строителство. Такова обаче е забранено. И тук всичко спира.

Гневът на добрите туристи се изрази в това, че си тръгнаха.

И независимо от небивалиците, които ръсят представители на Министерство на туризма за ръст в интереса към зимните ни курорти, в Банско няма да намерите нито един ангажиран с тази сфера човек, който да не потвърди очевидното: градът се изпразва, а хората, които го избират за ваканция са от най-бедните от тези държави, чиито ниски заплати са достатъчни, че да стигнат до България за ваканция. Гръцкият собственик на магазин за дизайнерски бижута разказва, че преди четири години в 23 ч. по улица „Пирин“ хората не можели да се разминат. Тази година към 19,30 ч. улиците са напълно пусти и дори канячите към заведенията са се прибрали на топло.

Това изпразване е част от проблема на бедността, защото все пак туристите са там. Дори за вечерна разходка е нужно човек да се облече добре. Освен това трябва да може да плати вечерята си. А повечето организирани туристи пристигат с пакети ол инклузив за по 25-30 евро на ден и не желаят да дават и стотинка отгоре.

Екипировката на мизерните туристи не ги пази от студа и от влагата нито вечер, а още по-малко през деня на пистата. При минус десет градуса и вятър, те са напълно вкочанени и неспособни да се движат, защото дрехите и ръкавиците им пазят не повече от вестник. Затова е напълно обичайно да видите пияни англичани в 10 сутринта, които, за да се стоплят, започват да се наливат с нашенска ракия още с качването в кабинката.

Не по-леко е положението на гърците, които лакомо ядат дюнери и пакетирани сандвичи от супермаркета докато пътуват с лифта нагоре и ги преглъщат с узо. Контузиите по пистите, тежките удари са част от ежедневието и затова онези, които действително умеят да карат стават в 6 сутринта, отиват на кабинката още с тръгването ѝ, карат до 10,30 и се прибират, преди да пострадат, блъснати от поредния неспособен да спре тялото си турист.

Израелците искат да карат, но не дават пари за учител и когато се качат на Бъндерица 2, на 2530 м., първо посиняват от студ, а после се оказва, че не знаят как да слязат. Превръщат се в част от огромната опасност, когато свалят ските и започнат да крачат с тях надолу по пистата.

В момента единственото, с което може да се похвали Банско, е ниска цена, която обаче е с нулева конкурентност, защото съдържанието на услугата със сигурност е под цената, независимо каква е тя.

Какъв е тогава смисълът от поредното провеждане на Световна купа по ски именно в този курорт и то не само през тази, а и през идните две години?

Целта със сигурност е дългосрочна, защото авторитет се гради грижливо и последователно. Нито един от екипите на състезателите няма да разбере за каква драма става дума нито в града, нито на кабинката. Качването им става с моторни шейни, организацията за всички отбори е перфектна, а с годините подготовката на пистата и цялата организация по провеждането на състезанието стават все по-качествени. Най-големите и популярни спортни канали в Европа са със свои камери на място.

Германската Мария Хьофел Рийш, трикратен олимпийски шампион, е сред журналистите, които директно коментират състезанието. Тя самата помни и победата си в Банско през 2012 година. Когато експерт от такава величина, която познава пистите и условията с тялото си, разказва за отличните условия за провеждане на състезанието, на всеки е ясно, че това е обективна преценка. В световен мащаб германците са най-активната нация на ски – 14,5 млн. са любители и ежегодно избират качествени места за каране за цялото семейство. Германските скиори-любители у нас са единици обаче и то могат да дойдат единствено, ако са останали съвсем без пари и нямат никакъв друг избор.

Нека е ясно: бурната съпротива на еколозите ски зоната да бъде модернизирана, систематично разрушава авторитета на цялата дестинация. Министърът на туризма Николина Ангелкова е напълно неспособна да предложи дългосрочна политика по отношение на зимния туризъм, нито да защити правото на този сектор да се развива адекватно на развитието му в модерните и елитни европейски курорти.

С огромна доза влудяваща кресливост бившият вицепремиер Валери Симеонов все пак повдигна темата, а Ангелкова мълчеше като риба – както прави по всеки чувствителен за бранша въпрос. Защо щраусът си завира главата в пясъка и вирва пернатото си дупе е ясно. Защо обаче министърът се държи така, независимо дали се отнася за плажове, дюни, природни обекти или писти, можем само да гадаем. Нейната единствена задача е да създава дългосрочни политики и да следи за изпълнението им. Тя обаче се скъса да се снима до Марк Жирардели и когато стана ясно, че той е лицето-собственик на "Юлен", Ангелкова рече, че нищо не знае, че се объркала като е обявила Жирардели за свой съветник по зимния туризъм и за най-сигурно по време на Световната купа отиде в Сърбия.

Нека е ясно, че легендата за висококатегорийните туристи у нас е абсолютна лъжа. Който е бил с пари и се е излъгал да дойде на Банско веднъж, никога вече не е повторил. И ако министърът някога си бе направила труда да бъде сред хората по пистите в Банско, щеше да чуе как те в движение решават, че никога вече няма да се върнат. Тя обаче и ски не може да кара, а ходенето й се отдава само по равните килими на зали за конференции – колкото по-далеч, толкова по-добре.

Да попитаме отново Ангелкова: Госпожо министър, какво стана с китайските туристи, които щяха да идват на ски в България? А какво стана с индийците, които също нямаха търпение да карат ски у нас?

Зимно Банско вече се движи по две напълно отделни писти: едната е на голямото спортно признание в провеждането на Световна купа по ски и втората е на гигантското разочарование на всеки любител на зимните спортове, който очаква да се забавлява, а не да го унижават от хотела, през паркинга, на лифта и докато рискува живота си на пистата. Банско загива. Бедняците могат да отварят „шампанско“ от 4 лв. Банскалии ще ядат тухли, а богатите ще им се махнат от очите и ще идат в тъпата Швейцария, например.

Автор: Стефан Джендов

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    25 11 Отговор
    Като прочетох "прЕдвижване" и спрях да чета

    Коментиран от #22

  • 2 Димитър

    61 13 Отговор
    Ако богатите не експлоатираха толкова жестоко бедните у нас, може би нямаше да има толкова много омраза, а само завист? Вие от кое сте, господин джендов? За пари ли пишете, или за удоволствие?

    Коментиран от #5

  • 3 Един

    48 44 Отговор
    Браво за статията! Сиромах човек, жив дявол е казал народа. Еколозите са платени. Изсякоха за отопление цели планини, тука говорим за смешна отсечка.
  • 4 ТИМ Варна ви праща ПОздрави

    67 5 Отговор
    Хахаха, в планината няма как да изливат тръбите с фекални отпадъци, по пистите, затва пък заповядайте на Морето )) - екипировката е много по-евтина, навсякъде гръцко и чалга, всеки татуиран анаболен бяс се пъчи, все едно са му пъхнали термометъра отзад, за да сепокаже по-тежък пред силиконовите шоколадови кифли )) Всеки Кайен с газово е на нашето море, онея дето са без газово не могат да си представят думата "почивка" и България - невъзможно е! Покрай шведските маси от храни с изтичащ срок на годност, морето е пълно с кафеви водорасли, но пък на кой му прави впечатление, все някое от плуващите може да е негово )))
  • 5 Да помислим

    24 36 Отговор

    До коментар #2 от "Димитър":

    Как може при отворени граници и право да работиш в цяла Европа, да ми говориш, че някой те експлоатира? Страхът и липсата на мотивация те експлоатират, приятелю. Бъди смел, ела в Германия и печели.

    Коментиран от #9

  • 6 Емигрант

    25 9 Отговор
    Ей затова ние българите емигранти си караме ските в Австрия и хотелите по - добри и ски паспортите по - евтини..Тука да се трепят селяните от чехия и русия
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЛУД

    42 28 Отговор
    Адски смешни тъпотии. Поръчкови. Горките скиори мръзнели. Кой ги кара да мръзнат бе? У дома е топло.
    Ските са един от най анти екологичните спортове. Цели планини се разрушават заради тия слабоумници дето за няколко часа мръзнене изпитват броени минути удоволствие. Това си е чист мазохизъм или по точно психическо заболяване. Крайно време е този вид спорт да се забрани. От него има само негативи. Като им е зор да се пързалят взимат си ските на гръб и се качват на самоход. Никой не им е длъжен да им прави лифтове.

    Коментиран от #23

  • 9 Димитър

    35 7 Отговор

    До коментар #5 от "Да помислим":

    Може, може и се прави! Или за теб е новост, че повече от половината работещи се трудят за 5-600 лева? И какво като мантра повтаряте за тия отворени граници, явно това ви е целта на твоите господари, да ни прокудят от родината, защото наистина тук за нормален живот не може да става никаква дума! Принуден си или да бъдеш експлоатиран, или да напуснеш родните земи - обичаният град, приятелите, роднините и всичко, което ти е мило! "Благодаря" ви за този избор, господа управляващи, господа бизмесмени, и на теб - техният говорител и глашатай от коментар 5!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    43 10 Отговор
    Някой може ли да каже колко са хотелите и другите места за нощуване в Банско? Проблемът е, че този китен градец го превърнаха в хотелски вавилон, натъпкан с незнайно колко хиляди туристи! Ако тая човешка гмеж, се качи в ски-зоната над Банско, ще ликвидира цялата природа. Всичко може да си направим,-лифтове, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ!
  • 11 8888

    50 6 Отговор
    В Банско всичко е неоправдано скъпо, но за сметка на това пъ много некачествено.
    Скъпотията е не само по пистите, но и в града.
    Храната е ужасна!
    Така че най-малкият проблем на Банско е лифта!
  • 12 Браво Браво

    30 11 Отговор
    по-голяма простотия скоро не бях чел. Съветвам авторчето да кандидатства за работа в Лидл. Добри пари дават хората и то за достойна работа
  • 13 Порно

    29 2 Отговор
    Вътрешно противоречива статия. Уж бедните завиждали на богатите дето карали ски на Банско , пък после там ходели само бедни с фалшиви екипировки и мръзнели. Истинската причина да не се строи нова кабинка е ясна. Но пък и концесионера упорито се забива в Банско а в района има и други възможности за ски зони. Истината е , че който е карал ски в Алпите, не се е върнал. 500 - 600 евро е 1 седмица със закуска и вечеря плюс карта , която важи за няколко ски зони. Има писти до 20 км, а не като у нас макс 3 , ако слезеш до Банско по ски пъта са няма и 6. Австрийските аеролинии например возят екипировката безплатно. За окол 800 евро почиваш 1 седмица като бял човек.
  • 14 Тъпи ГЛАСОВЕ

    37 4 Отговор
    Проблема е, че бандата на Цеко иска да узурпира планината, за да има легален и доходоносен бизнес, след като им фалира кирливата банка, демек, откраднат всичките пари!!! Все пак крадените пари трябва да се инвестират в нещо за да носят доходи на крадците, а глупаците знаят да инвестират само в хотели. Унищожиха Слънчев Бряг и Свети Влас, а сега искат Банско да унищожат и да го напълнят с паплач от цял свят!!! На тия изчадия не трябва да им се разрешава нищо!!! Аз лично подкрепям изграждането на курорти, но не и от дебили като тия!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 стоян георгиев

    6 13 Отговор
    апокаплиптичната картина от статията не отговаря на истината,но ще олекне на бая завистници и кълнячи след нея.банско в момента се доминира от румънски ,турски и български туристи.проблема е че гърците и руснаците в момента немогат да си позволят скипочивки у нас както го правиха преди време.въпреки това курорта е жив както и прилежащите до него дестинации добринище и баня.тва го потвърждавам от лични наблюдения тази зима.пистите са добре обработени ,опашките са поносими извън почивните дни.та няма да фалира банско без втори лифт,но щеше да е много по-добре да го има.
  • 17 Коце

    18 5 Отговор
    Работя във Австрия.Картата за целия ски сезон ми е 420€.Включва 7 ски зони, вкл.2 в Германия.Без коментар!

    Коментиран от #18

  • 18 Зайко Байко многознайко

    12 8 Отговор

    До коментар #17 от "Коце":

    Хубаво, но не си в китната ни мизерствуваща България. Стой в Австрия яж вурстове и си пий хубава бира. Ние и без теб ще се справим!

    Коментиран от #38

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГосТ

    18 0 Отговор
    Много неграмотна статия. Ама всички богати ли сте толкова неграмотни? Аз не съм богат и зимата карам сноуборд,а лятото маунтин байк. Е,действително в един момент бях затруднен в България да го правя. Сега обаче няма проблем. Мисленето ти аФторе е много примитивно, тези спортове преди всичко са за хората които обичат планината и не е важно да имаш за 5000 екипировка,а да спортуваш в планината,а не в бетона. Ходете у дубай у моло да "карате" бе много е модерно!
  • 21 п.п.

    12 1 Отговор
    Хахаха и още нещо господине, понеже метнах един диагонал на твУрбата ви, в спомените държави този спорт е масов,а не само за богатите. Във Франция една ски ваканция струва колкото на чубанско,и определено си заслужава повече, защото ще може да се насладите на планината, която е значително по голяма и не пренаселена. Въпреки че този спорт е масов.
  • 22 простотакис

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Дали ще прочетеш цялото мнение и предпоследната дума е с грешка или още втората дума сгрешена за теб е все едно - така или иначе нищо не може да промениш,може само да лаеш като бясно куче,затова и повече НЕ чети! Такива като теб само за такива неща се хващат - говорим за бъдещето на курорта Банско и на целия туристически сектор, па той тук ще ми изнася лекции кога се пише Е и кога И - дребнавост на фона на цялата изсмукана мизерия!!!
  • 23 ариец

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЛУД":

    Хей,ЛУД,ходи там и им покажи как се прави щуротия !
  • 24 ГостЪ

    13 1 Отговор
    Личи си , че автора халхабер си няма от ски или ако има е от тези скиори за които ските и планината са просто реклама и статистика . Явно и представа си няма , че
    на един склон може да се направи реално една писта , която да е смислена и издържана и със преиятна линия за каране . Другото е просто статистика за масовсата . Явно няма представа , че когато прекалиш изчезва усещането за плавина , ако изобщо авторе можеш да разбереш какво значи това . Явно също така не е бил в банско когато курортът е пълен , за да види как по пистите неможеш да се рязминеш . Просто склонът дори и напълно обезлусен не би събрал повече хора . Това което се случва с банско при натоварени дни не са ски а порнография . Сега умнико си представи на това отгоре още една сабина . И ми кажи на два етажа ли ще правим пистите .
    На един склон има една идеална линия по която човек би се пуснал и няколко компромисни другото е реално неприятно инекараемо данеговорим , че линиите се пресичат . Къде още писти !???? Банско е на склон и пооловина повече в района няма . Затова преди когато още хората можеха да мислят имаше писта и половина и една малоумни за статестикята . Сега е цирей .
    В същото време курорти в като Добринище , Предела - кулиното и Семково . Които са на ро пет километра от Банско не се прави нищо та недайбоже да се наруши интереса на собственицините на банско .
    Познай откъде ти пиша авторе .
    Скиучител съм в един от най-добрите курорти в цял свят - в Австрия . Тук тази тв
  • 25 ГостЪ

    3 1 Отговор
    Тук тази твойта истерия за статестиката също я има , но нито един идиот и през ум не му минава да събере торкова писти и съоръжения на един склон . Развива се следващия . Аман от умници .
  • 26 7777

    4 4 Отговор
    Според мен автора е хванал правилно темата до някъде. Наистина ако не се модернизира курорта ще идват само най бедните туристи. Но причината да не се прави нищо, не са еколозите, а правителствата на БГ. Еколозите са прикритието. Най вероятно така им се нарежда от Европа.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГостЪ

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "7777":

    То Банско си е модернизирано пък дори да приемем че не е добавянето на втора кабина не е модернизация , а разширяване на нещо , което и без това се пръска по шевовете , ако го направиш . Уважавайте термините и езика , та да не стават недоразумения .
  • 29 аха

    5 4 Отговор
    ода за омразата ? или опит за анализ ? спокойно мога да кажа че ;богатите ; мразят обикновените хора от страх че са ги ограбили и най вече да не постъпят с тях по същия начин ? и ще е много по близо до истината , колкото до банско ? ами всичко прекалено е не на място , просто от алчност не усетиха момента че са прекалили и го превърнаха в поредния ;кенеф; ...



    Проблемът у нас всъщност е кастов. Бедните българи ненавиждат богатите, които могат не само да си позволят почивка, а при това тази почивка да е на ски
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХАРЛИК

    12 1 Отговор
    Чета коментарите и не се очудвам че Б.Г. е Кочина. Прости хора невидели нищо др. Освен село Банско. Проблема на селото е че кмета е сложил ръка в/у всичко и навсякъде . Хората ги е страх да гъкнат. Този първо трябва да иззчезне от общината. Къде сса парите за почистване на улициите от сняг??? Амтогара - мизерия. Улиците мрэсотия като се вдигне снега. Обслужване- отврат. Груби хора , грозни. А най-скэсаните туристи и те не повтарят. Лифта бил причината. Глупости. Селско балкански манталитет на местните и робовладелчески на придошлите съсипа селото. Браво на автора на стотията. Точно,ясно е описал мизерията на селото което само се докара до тома състояние. Ангелкова тлавестита и Цвъки може да дрънкат каквото си искат. БАНСКО ЗАГИНА. ТОВА Е ИСТИНАТА. ЦЕЛТА НА УЖ ЛИФТА Е КРАЖБА ВСИЧКО ТАМ Е ДАЛАВЕРА. НАЧЕЛО С КМЕТА.

    Коментиран от #32

  • 32 мнение

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "ХАРЛИК":

    промяната трябва да започне точно от втория лифт защото хората идват за да карат ски а не на културен туризъм
  • 33 Iskra

    9 4 Отговор
    Имам няколко въпроса. Планината само за богатите ли е? Не знам бедните завиждат ли, но определено Банско се превръща в място за първенци на и простотия, ако богатите си падат по това, всички ли трябва да се примириме? Все пак товар част от България, а не Банска баница, само за местните. И последно - даже и небогатите българи вече предпочитат чужбина - и заради цените, и заради качеството на обслужването, което не се изчерпва само до броя лифтове. Изобщо, много тъпа и тенденциозна статия, съвсем подхождаща на интелектуалния потенциал и мераци Цеко Минев и себеподобните му.

    Коментиран от #34

  • 34 някой

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Iskra":

    никой не те спира където искаш да ходиш все пак имаш избор но и тука трябва да се развиваме въпреки остатъците на комунизма Не е като концлагера на Живковия режим
  • 35 Авторът е гений

    6 10 Отговор
    Уцелил е право в десятката. Единствената причина за отлив на туристи е липсата на допълнителни лифтове. Има невероятни хотели с много екстри и вкусна храна, град с нови хотели в подножието на планината, голф игрища, минерални извори в Баня. Завидяха не само нашите цървули, а най-вече западнярите с техните вмирисани хотели от 70-те години.
    Интересно, колко ели и борове се отсичат всяка Коледа от целокупния християнски свят, но на никой не му прави впечатление... Крайно време е да забранят украсяването на отсечени дървета, както и производството на изкуствени елхи, да се украсяват само елхи с корени. Но лифтовете в Банско много пречат точно на онези, в чиито градове по Коледа има поне по 5 отсечени вековни ели... Какво лицемерие, а? Не, не е лицемерие, а умишлено унищожаване на нашите ски курорти, в които виждат заплаха и силна конкуренция, точно онези велики благодетели, които винаги са късали от майка България...

    Коментиран от #37

  • 36 Хуни

    2 1 Отговор
    Хуните нямат нужда от ски, те са варвари.
  • 37 ГостЪ

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Авторът е гений":

    Един да се усети точно за какво става въпрос . Само дето лифтовете трябва да са равномерно разпределени и добре премислени . А не на юруш два етажа .
  • 38 Ввв

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Зайко Байко многознайко":

    Виждаме как се “оправяте”
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Европейски наблюдател

    1 1 Отговор
    Написалите минуси под коментар 35 се признаха за ц ъ р в у л и.
  • 41 Софянец

    3 1 Отговор
    И Банско и по морето стана само бетон като София
  • 42 Бетонна глава

    1 0 Отговор
    Човешката цивилизация от времето на древния Рим, а и по-отдавна е в създаването на материална култура и строителство. Само животните и някои видове варвари не обичат постройките , но и те си копаят бърлоги. Българския варварин , дори бърлога го мързи да изкопае, но се отваря да дава мнение как да се разруши нещо чуждо, по това е специалист, още от времето когато са плячкосвали съседните села. Бедни духом и бедни във всичко са тукашните туземци. Добре е , че има и нормални хора все още тук. Варварска работа, това е кампанията против Банско. Банскалии са хора със свободен дух и рано или късно ще пречупят гръбнака на ламята.
  • 43 Банско ура, навсякъде ще е така.

    0 0 Отговор
    https://m.fakti.bg/mnenia/364582-vtora-kabinka-na-bansko-sblasakat-e-bedni-sreshtu-bogati?fbclid=IwAR3h8ezZjWdNGhhuylasH-65j-qBQttRD-siBMteqU1L9KHWab3-toph2FA
  • 44 Иван

    4 0 Отговор
    Не съм съгласен. Сблъсъкът е инвеститори срещу псевдо-еколози, които се опитват да саботират всеки инвестиционен проект, чийто инвеститор не им е платил такса „спокойствие“! По този начин „зелените“ пречат и на развитието на България и по-ниските доходи на хората в планинските райони!
  • 45 Мартин

    4 0 Отговор
    Крайно време е и държавата да се намеси и да оставят Банско да се развива по модерен, европейски облик!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Лалето

    1 1 Отговор
    В случая с Банско, стремежът е курортът да стане добра ски дестинация и да привлича ресурси от местно население и туристи, така че, ако за някой е скъпо има други за които не е и пак ще го напълнят, ако могат да разчитат на добри условия за ски
  • 48 Пеньо

    0 0 Отговор
    Ако приемем, че богатите са тези, които искат за сметка на природата да забогатеят още повече, то може и така да се нарече, макар и не съвсем точно.
  • 49 Гост

    0 1 Отговор
    Поредната платена статия в Гласове, повтаряща до дебилност стари и изтъркани тези!
  • 50 ТУЗЕМЕЦ ДЕБИЛ

    4 0 Отговор
    Богатите се делят на крадци и хора, които правят събратята си богати, плащайки данъци заплати и развивайки средата. ПРЕСТАНЕТЕ ДА СМЕСВАТЕ ЛАИНА СЪС СЛАДОЛЕД, ЗАЩОТО ПОСЛЕ СЕ НАЛАГА ДА ГО ЯДЕТЕ. НЕ ДУШЕТЕ ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА В БАНСКО, ЗА ДА МОЖЕ ПОНЕ ДЕЦАТА ВИ ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ. ТЪПИ ТУЗЕМСКИ ЗЕЛЕНИКАВИ , БЛАТНИ ДЕБИЛИ.
  • 51 Милен

    0 0 Отговор
    Не може като нормална европейска държава да не можем да имаме нови лифтове в планините и разни платени еколози да пречат.
  • 52 Зелен отпадък

    1 0 Отговор
    В България има геноцит по отношение на предприемчивите хора. Останал е само генетичен боклук. Затова смъртността е най-висока в света. "Народа" работи целенасочено към собственото си самоубийство, убийте строителството, курортите, икономиката и ще "забогатеете", както много искате. Успех варварски, плячкосващи и зависливи зелени отпадъци.