18 Март, 2019 09:59 3 569 15

Елена и ефектът "Радев"

  • елена йончева-
  • сергей станишев-
  • румен радев-
  • избори

Генералът беше непознат и загадъчен, няма я и Цецка Цачева - съперникът мечта

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голямата надежда на привържениците на БСП за европейските избори, а и не само за тях, е по някакъв начин да се възпроизведе ефектът "Радев". С водач на листата Сергей Станишев това щеше да е невъзможно. Да обереш наказателния вот, привличайки на своя страна хора, които никога не са гласували за БСП или отиват за гъби в деня на вота нямаше как да се случи с подобен водач.

Нищо лично против "вечното момче". Той все пак се е записал в най-новата ни история като един от малкото премиери, изкарвали пълен мандат. Да, на пръв поглед може да изглежда странно, че председателят на ПЕС няма да води листата на БСП за евроизборите. Но само на пръв поглед. И само за хора, отделечени от ситуацията. Като онези в Брюксел. И на онези у нас, като човекът от Дупката, Панаира и ЦУМ, съпругът на омбудсмана и бившият председател на партията Миков, които са свикнали да ядат бой на избори и все го раздават "принципни".

Името на Сергей, поставено на първото място, нямаше да донесе никаква добавена стойност към резултата на БСП. Нещо повече - би отблъснало и част от редовите привърженици на партията. Които в най-добрия случай щяха да гласуват "с отвращение". ПЕС и Брюксел може да си харесват Станишев, но на вота ще гласуват хората в България. Патрондашът на Сергей на местна почва отдавна е изпразнен.

Дали Йончева обаче би повторила ефекта "Радев"? Много трудно, но при всички положения шансът й е по-голям от този на бившия й житейски спътник. Има обаче две много важни "но". Първо, Йончева не е Радев. Второ, отсреща не е Цецка Цачева - съперникът мечта. Генералът беше непознат и загадъчен. Недолюбващите Борисов и ГЕРБ виждаха в него силната ръка, която, без преувеличение, да измете Бойко и партията му от политическата сцена. Дали това се случи е отделен въпрос.

При Йончева обаче нещата стоят по-различно. Допирните точки между нея и генерала се изчерпват със смелостта. Елена обаче отдавна не е непозната. В общи линии хората знаят какво да очакват от нея. А и президентските избори не са като европейските. Тези, които предстоят през май, традиционно са най-безинтересните за българина. Да не се лъжем - повечето българи не вярват, че работата на евродепутатите има някакво значение за качеството на живот у нас. Възприемат "ония" като скъпи държанки на Брюксел, които дрънкат безсмислици. И пресмятат месечните им доходи, формирани и от нашата годишна лепта към ЕС.

Какви очаквания могат да имат тези хора към бъдещата работа на Елена Йончева в ЕП, като у нас не й дават дори няколко парчета асфалт, за които моли от миналата година?! Нещо повече - сдоби се с обвинение за пране на пари. Вярно, и тя успя да осъди Борисов. Макар и на първа инстанция.

Ако целта просто е "да бием Бойко" с един депутат повече - ок. Шанс има, особено ако Цветанов не е толкова бдителен през май.

Защото на местните избори това ще е невъобразимо по-трудна задача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правилно

    38 35 Отговор
    БСП приключи с евроизборите.
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    28 12 Отговор
    Елена , Елена дете на дивия социализъм.Елена - председател на ЕК
    България на три окена
  • 3 Дарвин

    34 12 Отговор
    Ами ако бяха създали потомство, а? Леле, леле, по-добре щеше да е да ни блъсне комета.
  • 4 Тетава е

    23 7 Отговор
    И сайта е ваш толко натрапване бива бива ама на хората им омръзна .аман от боклуци
  • 5 Кирил

    30 17 Отговор
    С два боклука какво ще спечелят,гласовете на льохманите
  • 6 Мордекай

    33 22 Отговор
    Грозното лице на комунизма в България иска да избяга от обвиненията за пране на пари
  • 7 Наблюдател

    33 20 Отговор
    И радев и крадливото ленче са руско-червени боклуци!
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 15 Отговор
    Няма значение каква е и какво е свършила! Важното е да КРЯКА И ПРАВИ ФИЛМЧЕТА СРЕЩУ ГЕРБ!!!

    Коментиран от #11

  • 9 коя година сме в кой век влязохме

    26 10 Отговор
    Не за вярване.Жалко за България с тези жалки подобия......
  • 10 Грую

    16 1 Отговор
    Станишев изгърмя още като премиер-социалист с въвеждането на 10% плосък подоходен данък. То вярно на Царя юпитата му го навряха тогава ама като социалист поне биваше а им се опъне здраво или пък да даде оставка и да остави пожарникаря да си го въведе тоз данък, че да пълни хазната с излишъци за безразборни харчове. Тъй е то в политиката не е лесно !
  • 11 БСП ДПС Евророма

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Важното е Вуте да е зле, а не ти да си добре, нъл тъй?
  • 12 ПЕЕВ

    26 14 Отговор
    БСП ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ
  • 13 висок

    22 12 Отговор
    Свършиха ли българите, че трябва руски евреи да пращаме в европарламента?
  • 14 Живите мъртви на България

    7 4 Отговор
    Ефектът Радев е безмислен, ако не доведе до нова перспектива пред България. Просто да бием Бойко, не е интересно, той и без това си се бие сам себе си. А БСО не си личи да се променя и да се бори за наистина друга България. Бори се да заграби кокъла. Жалко е, че и ГЕРБ не са повече от банда мафиози, без капка мозк и идея за бъдещето на България. Все един и същи дол дренки. Тези от СДС пък чавка им изпила мозъка и явно пак искат на хранилката. Та не знам дали има добър избор
  • 15 Гражданин

    3 1 Отговор
    Дали БСП или ГЕРБ ще спечели евройзборите има само символично значение за България. Нашите представители в ЕС нямат почти никаква реална тежест при вземане на решенията там. От огромно значение за БСП обаче, е шунтирането на "вечното момче" от листата на кандидатите. Кой е Станишев? Момче родено със "сребърна лъжица в устата", наследствен "политик" възпитан във всичките негативни похвати на "политическата класа", не особенно умен, допуснал огромни грешки в дейноста си у нас и продължаващ да вреди на България като Предедател на ПЕС. Не коментирам морала на Станишев!