Last news in Fakti

18 Март, 2019 20:30 6 038 26

Сирия: крушението на една мечта

  • сирия-
  • башар асад-
  • дамаск-
  • ислямска държава

Башар Асад с лекота разгроми цялата политическа опозиция в родината си

Сирия: крушението на една мечта - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Башар Асад с лекота разгроми цялата политическа опозиция в Сирия, ползвайки както военна сила, така и тактиката „разделяй и владей“. Липсата на интерес от чужбина допълнително му помогна да укрепи своя режим.

Надеждата, че Сирия ще се демократизира, умря след като правителството на Башар Асад разгроми с военни средства цялата опозиция в страната. Очакванията за нова политическа култура, които се пробудиха с революцията от март 2011 година, така и не се осъществиха.

Ислямоведът Даниел Герлах твърди, че това не е изненадващо. Според него, правителството в Дамаск винаги е преследвало една основна цел: да се предпази от възможни опити за преврат. "В продължение на десетилетия то не е правеше нищо друго, освен да се подготвя за потушаването на евентуален бунт, като за целта ползваше тайните служби и военните. Правителството се готвеше и политически, ползвайки тактиката: „разделяй и владей“. Етническите и религиозни различия сред населението бяха успешно използвани в името на тази цел.

Както президентът Хафез Асад, така и синът му Башар, умело се възползваха от факта, че Сирия е мултикултурна страна. Те последователно изправяха едни етнически групи срещу други, подклаждайки различни страхове. "Режимът успя да принуди населението на Сирия да се раздели на лагери, като неизменно се обявяваше за защитник и на едните, и на другите", обяснява Герлах.

Слаба демократична опозиция

Преди революцията от 2011 г. съществуваха два опозиционни лагера. От една страна това бяха ислямистки групировки, които обаче не бяха демократични, поради което критично настроените към режима сирийци не ги и следваха.

Освен това съществуваше и светска, предимно комунистически ориентирана опозиция. "Нейните представители имаха решителни политически убеждения. Тези хора обаче не крояха планове за насилствено сваляне на режима, нито пък бяха добре организирани", обяснява Герлах.

Абдулбасет Сиеда, бившият президент на опозиционния сирийски Национален съвет, разглежда ситуацията по подобен начин: "Режимът се държеше като банда разбойници, която налага своята власт единствено чрез насилие. Затова и не се появи истинска политическа опозиция, която да изрази и изпълни политическите желанията на населението“, казва той.

Липса на международна подкрепа

Всичко това се отрази и на въстанието, започнало през 2011 година. Абдулбасет Сиеда твърди, че опозицията не е имала ясна политическа програма, поради което и не е успяла да спечели достатъчно привърженици сред гражданите. Това облекчило битката на Асад срещу бунтовниците. "Опозицията не можа да убеди и да интегрира различните групи на алевитите, християните, кюрдите и друзите, а не получи и външна подкрепа“, казва Сиеда в интервю за ДВ. "В международен план нямаше почти никаква готовност да се окаже подкрепа на сирийската опозиция, за да се решат проблемите на страната", добавя той.

Джихадистките организации също изиграха своята роля в разединяването на бунтовниците. Много сирийци не искаха да се присъединят към тях. "По този начин се появиха големи блокове, между които демократичната опозиция беше смазана", казва ислямоведът Даниел Герлах.

Въпреки това, според Абдулбасет Сиеда, е съмнително дали режимът наистина може да запази изключителната си власт. В Сирия възникнаха различни международни сфери на влияние. В северозападната част на страната доминиращият фактор е Турция, в североизточната част - САЩ, на юг и около Дамаск - Русия и Иран. Това положение вероятно ще се запази. "Пътят към решението е дълъг и то няма как да се постигне с един замах“, казва Сиеда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 noname noface nonumber

    70 4 Отговор
    А бе ало джендърите от DW стига простотии, ясно е , че по голямата част от Сирийците винаги са го подкрепяли. Имате и в Германия питайте ги долкова ли сте малоумни
  • 2 Слава на Хамас и Хизбула

    51 10 Отговор
    Асад разби на пух и прах мечтите на световеното еврейство в Йерусалим да изсерат Трети Еврейски Храм на Соломон върху Джамията Ал Акса. Слава на Ал Акса, Асад, Путин и Кхомейни.
  • 3 Koko

    62 6 Отговор
    Пълни глупости. Целият свят видя как ги демократизираха насила толкова години краварите и подлогите...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кор за частния еврейски Федерален Резерв

    38 3 Отговор
    Демокрация за еярвите е държава, щиято опозиция могат да купят. Като нашата и седерастите(на Синагогата).
  • 6 Анти седераст

    51 5 Отговор
    Сирия: крушението на една(еврейска) мечта
  • 7 Шойгу

    55 4 Отговор
    Никой вече не се връзва на Дойче кенеф, дори и те самите не си вярват.
  • 8 Soldier of Fortune

    36 3 Отговор
    Израел не можа да назначи Президент на Сирия хахахахах муахаха
  • 9 Митко бомбата

    46 3 Отговор
    DW е собственост на еврвина Сорос. Евреите хич не лъжат простите гои.
  • 10 започва голямото

    34 3 Отговор
    близане на раните
    като не успяхме,започваме да търсим виновни и най-вече причини
  • 11 Batushka

    38 3 Отговор
    Путин ги размаза !Всичките!
  • 12 Mорук

    48 3 Отговор
    Всичко си беше ок Сирия беше най демократичната държава ,безплатно здравеопазване,образование свободно изповядване на религиите ,и мнооого нефт който краварите и чифутите искаха за себе си ,да ама не ,краят им не е далеч бог забавя ама не забравя
  • 13 антисоросоидос

    33 2 Отговор
    "крушението на една мечта"! Ако ислямските терористи режещи глави и ядящи сурови сърца на убити от тях войници е било мечтата на евроатлантическата сбирщина за Сирия то га ти мечтата и добре , че са не сбъдна.
  • 14 Румяна Костова

    31 2 Отговор
    Значи липсата на интерес у европейските държави е причина Асад да се задържи на власт? Дойче Веле, вие в коя паралелна реалност живеете? Интерес имаше(газопровод от Катар през Сирия) и полуприфесионални филмчета за разплакани деца, ,, мъртъвци на които Асад е посегнал химически, но които мърдат под чаршафите. Този ваш и нтерес се сблъска с интереса на Русия и Сирия. Е, знаете кой излезе победител и сега можете да си правите анализи колкото си искате.
  • 15 MUAHAHAHAHA

    21 2 Отговор
    Всички коментари до тук единно оплюват дойче веле, това е радост за окото! Това само западната пропаганда го може - с простотиите които ръси сама да насъсква хората срещу себе си! Дерзайте, дойче гнойче, само по една антируска статия на ден е малко, пускайте по 3-4! Така и само така хората ще ви вярват повече :D:D:D:D
  • 16 жендър

    13 2 Отговор
    Това е материал за западняци. Те са изключителни примитиви. Като родния еврейски трол.
  • 17 София

    11 2 Отговор
    Дойче WC
  • 18 Пешо

    9 0 Отговор
    Дойче веле =информационен тероризъм. Най-пропадналата медия в Европа.
  • 19 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    добра статия ,обясняваща на кратко кво се случи в сирия.процеса на въстановяване обаче преминава през пар=дането на асад.без неговото сваляне ситуацията в сирия няма как да се реши траино.

    Коментиран от #23

  • 20 крайно време е

    1 9 Отговор
    Стига с тия пелтеци Асадовци,Ердогановци,Путиновци!!Включвайте ги на автопилот и ги зарязвайте.Сами ще се довършат.Гледайте си Европата,технологиите,поданиците.Свят широк ,голям.Пазари големи,не се занимавайте с болшевишко-анадолска пасмина!Не е наш зорът,техен е.

    Коментиран от #22

  • 21 Валентин

    10 0 Отговор
    ммм много обичам статии изпълнени със соросоидни сълзи. дано имате още безброй поводи да ги роните.
  • 22 Алооуу разбирача

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "крайно време е":

    учиш орела да лети ли? изплати си кредитите.
  • 23 Алооуу

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    ти в кой свят живееш? Кулминацията на войната в Сирия отмина, Сирия оцеля и ще бъде отново хубава светска страна, и има мноого нефт, за разлика от твоята западнала жендъро-брюксело-бесепарско-депесарска страна.

    Коментиран от #24

  • 24 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Алооуу":

    другарю поста ти показва че не познаваш ситуацията в сирия.към днешна дата асад държи около 60% от територията и около 40% от населението на сирия.останалото е държано от опозицията му както и от кюрдите,а огромна част от населението му е извън сирия в европа,турция иордания...нефта на сирия е в ръцете на кюрдите и сащ.така че не пиши щуротии.освен това няма как да има мир след като асад изби толкова много народ и прогони милиони.докато не се махне този масов убиец в сирия няма да има мир,нито пък разделението на страната ще бъде преодоляно.та е добре да пишеш за нещо когато си запознат с него.моята страна е западнала заради такива като теб,другарю.в страните от европа дето няма такива като теб западналост няма.там борисовци, догановци и ниновци няма как да управляват щото хората имат акъл и политически традиции,а населението морал.тук посткомунизма развива еи такива умници като теб.дето мразят брюксел и обичат москва докато децата им бягат към брюксел .

    Коментиран от #25

  • 25 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Ти си мазохист, хал хабер си нямаш от политика и геополитика, вреш се да пишеш пълни глупости, хората те плюят, а ти продължаваш...мазохизмът е заболяване, лекувай се.

    Коментиран от #26

  • 26 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    аз хубавецо съм човека дето пише истината.не химерите на руските тролове в които вярвате.истината е че сирия е само 60% под управлението на асад ,а населението в неговите зони избяга в зоните на кюрдите или турците както и в европа и турция.та без да падне асад няма как тва население да се върне в сирия ,а тези дето са там да се примирят с убиеца на техните семеиства.