28 Март, 2019 16:00 3 101 20

Минахме в нова фаза на моралната деградация: Срам нямаме

  • морална деградация-
  • срам-
  • регулатор

Пълната безнаказаност у доста наши властници заличи у тях дори чувството за страх от наказание

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обръщах тук внимание, че за първи път през тези 30 години ние имаме властници, които, като извършат далавера и ги спипат, не се покриват, не се скатават да мине и замине, защото разбират, че са се опозорили, ами брутално и агресивно доказват, че всичко според тях е абсолютно нормално!

Това означава, че ние сме минали в нова фаза на морална деградация - когато е изчезнало чувството за срам! Нещо повече - пълната безнаказаност заради демонстриращата безпардонен отказ от правосъдие съдебна система е заличил у тях дори чувството за страх от наказание. Ето защо има толкова много наглост и цинизъм в обясненията на спипаните в далавера!

А представяте ли си измеренията на тази морална деградация? Животните нямат като нравствен регулатор срама. Те изобщо нямат нравствен регулатор. В началото на излизането си от животинството, единственият нравствен регулатор на човека е бил страхът. Не правя нещо, защото ме е страх, че ще бъда наказан от боговете! След това човекът е изработил по-висш нравствен регулатор - срама. Не правя нещо, защото ме е срам да го направя!

И на третия етап на еволюцията си човекът е изградил още един, по-висш нравствен регулатор - свяна. Не си и помислям да правя нещо, камо ли да го направя! Е, представете си докъде сме стигнали с доста наши властници - те са деградирали като нравствени регулатори стремително: от свяна към срама, от срама към страха, от страха към пълната липса на каквито и да било нравствени регулатори! Потрес, абсурд, ужас!

Такова сриване до подсоциалното равнище, такова ребиологизиране, такава загуба на елементарен човешки облик! От тук накъде и колко надолу можем да пропаднем - не зная! Ето защо от няколко години пиша за острата необходимост от нравствено освестяване! Защото уродливото ерозиране на ценностите ни много трудно може да бъде излекувано, ако може да бъде излекувано въобще.

Коментарът е от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смях

    43 3 Отговор
    Няма срам и безсрамие.Има изгодно и неизгодно.
  • 2 Meganoob BG

    54 1 Отговор
    Дарвин ако живееше в България, теорията му щеше да е че маймуната е произлязла от човека, а после от него свинята, а от нея политиците.
  • 3 Мини

    38 1 Отговор
    Ако искаш да разрушиш морала на един човек или на едно общество, то тогава е нужно да се унищожи в човека, съответно в народа само чувството за свян и срам! И тогава за съжаление падат всички задръжки...

    Коментиран от #17

  • 4 Real AK

    40 1 Отговор
    Хубава статия, която очевидно се отнася за безпардонната реч на Цеко подслушвача. Да, както пише и номер 1 "смях" уви ценностната система е сведена до "изгодно-неизгодно". Иначе отдавна "у нас" гласуването протича по интерес, а не по убеждения (тези с убежденията просто отказват да гласуват) и едва ли в резултат ще има някакви различия от предишните избори. Общинарите и техните семейства и приближени пак ще са масово с водещата партия, а като приключи "усвояването" ГЕРБ просто ще последва съдбата на НДСВ...

    Коментиран от #5, #12

  • 5 антрашпиц

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Real AK":

    Добре си го казал.Да се чуди човек какво да добави..
  • 6 stan

    28 1 Отговор
    Много добре написано.
  • 7 ванката

    19 1 Отговор
    има ли още малоумници които вярват че сме станали хора от маймуните ???
  • 8 Далай Ламя

    7 6 Отговор
    Хората са генетичен хибрид 50% Анунаки и 50% вид земна маймуна Хомо еректус. Тези, които се присаждат( изучават и изпълняват)върху Тора проявяват своята Ангелска природа, а тези които си запикат очите стават гейрберджии, комундели, дупесари и тути кванти други престъпни елементи! Така, че и двата предишни коментара по произхода на видовете са полу прави.
  • 9 Само в България е

    24 1 Отговор
    нормално гьонсуратите да искат и да получават власт. Какъв човек, политик или партия трябва да си за да дадеш доверието си и да гласуваш за гьонсурат, който едно говори, а друго прави? Това значи, че одобряваш подобно поведение и ти си такъв - какъв?- "фалшив герой", ама много фалшиф.

    Коментиран от #10

  • 10 Ами

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Само в България е":

    фалшифицират изборите. Толкова време не успя ли да схванеш как го правят?
  • 11 GROB

    7 1 Отговор
    ... ако може да бъде излекувано въобще."

    Може с трепане и копане надълбоко.
  • 12 Каракуд

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Real AK":

    Трябва да се запитаме защо не сме в състояние да излъчим народни будители и водачи които да ни поведат срещу господството на безпардонните корумпирани простаци които са начело на държавата. Къде е алтернативата на “маскарите”?
  • 13 джунгурларе

    0 0 Отговор
    бети маймуните
  • 14 патриотъ

    11 0 Отговор
    Те затова не гонят Цецо от партията,за да може да им нагоди изборите!А иначе като го гледам,нямам никакво съмнение,че е произлязъл от маймуна,само не знам от кой вид-сигурно от най-грозните!А и от маймуна каква съвест чакате?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не религиозен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мини":

    Чувството за срам и свян е продукт на СЪВЕСТТА. А тя е дадена на човека, за да РАЗПОЗНАВА - Добро и Зло. И всеки трябва да се грижи съвестта му да бъде будна и бдителна.
  • 18 Мордекай

    4 6 Отговор
    Страшно е че хората продължават да се вързват на манипулациите и лъжите сътворени от компартията и нейните слуги.
    Оказва се , че всички апартаменти в новия блок на „Артекс” са изповядани на цени под 1000 евро на квадрат, показа разследване на Труд. И деветте апартамента са продадени на цени от 600 до 1000 евро . Тези за които истината има значение могат да погледнат цените за всички продадени апартаменти има ги изнесени от труд , там се вижда че това е реалната цена на която се продават тия апартаменти без значение кой е купувача. Жалко за народа , пак беше използван от комунистите за постигане на техните си цели , никога повече див комунизъм , не трябва да се допускат до властта , те паразитират върху нормалноста.
  • 19 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Съвестта преди всичко трябва да е ЧИСТА ! А тя бива такава при наличието на МОРАЛ. Само чистата съвест може да бъде будна и бдителна. Свян и срам са синоними, като свян се нарича най-вече стеснението при общуване с други хора. Те се проявяват при "сгазването на лука" и наличието на МОРАЛ, т.е. от наличието на правила за нравствено поведение и спазването им от всички. Коя е тази ВЛАСТ, която притежава и спазва общопризнатия от обществото морал ?? Няма такава, не е имало и няма да има !! Всяка си има свой морал и поведение, защото макар и "дадена от Бога", тя се осъществява от грешни човеци!! И техният морал и поведение нямат нищо общо с този на подвласните, поради хиляди причини и на първо място - притежанието на сила оръжейна и финансова !!! Същото е и при дядо Поп - едно говори и ти внушава, а друго върши. За това държавна и религиозна власт са неделими и взаимно си опрощават греховете..........и задълженията !?

    Коментиран от #20

  • 20 Не религиозен

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Шаран БГ":

    Чистата съвест е способността да се противопоставяш на ЗЛОТО. Това изгражда морала. "Чиста" е съвестта и на т.н. "апартаментаджии", зависи от гледната точка. Това също е "морал"