Last news in Fakti

3 Април, 2019 20:29 12 702 12

Така Великобритания ще остане в ЕС, а Тереза Мей ще влезе в историята

  • великобритания-
  • ес-
  • брекзит-
  • тереза мей

Депутатите на три пъти отхвърлиха споразумението за напускане на ЕС, а цели 12 пъти казаха „не" на алтернативни предложения

Така Великобритания ще остане в ЕС, а Тереза Мей ще влезе в историята - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

А какво, ако Тереза Мей дръпне аварийната спирачка? На своя глава и с административно решение? Така Великобритания временно ще остане в ЕС, а Тереза Мей ще си осигури достойно място в учебниците по история.

Катастрофата беше напълно предвидима – също като първоаприлска шега на 1 април. Само дето не беше никаква шега. Всеки, който е броил гласуванията в британския парламент през изминалите седмици, веднага ще потвърди, че това беше точно петнайсетото „не" на Долната камара.

Депутатите на три пъти отхвърлиха споразумението за напускане на ЕС, подготвено от Тереза Мей в Брюксел, а цели 12 пъти казаха „не" на алтернативни предложения. Следващата среща на върха на ЕС, посветена на Брекзита, ще се състои на 10 април, а дотогава британците могат да продължат да повтарят „не и не".

Осведомените наблюдатели в Брюксел смятат, че Тереза Мей няма да се откаже да подлага на гласуване споразумението, докато не успее да изцеди от изтощените депутати някакво полугласно „да". А ако планът ѝ с изтощаването се провали, премиерката все още може в последния момент да каже: Край на този катастрофален театър!

Това би свело щетите до минимум

Мей може да припомни, че до последния момент се е опитвала да предотврати онова, което повечето привърженици на Брекзита не желаят. Това не се желае и от мнозинството в парламента: напускане на ЕС без договор и без официално оповестеното намерение в бъдеще да се сключи партньорски договор. Евросъюзът и Тереза Мей направиха всичко възможно да реализират Брекзита при най-добрите условия за британците: с договор за напускане, който да сведе до минимум щетите за двете страни. И който гарантира право на престой и на работа както за британските граждани в ЕС, така и за гражданите на ЕС В Обединеното кралство.

Тереза Мей може да припомни и още нещо: че е направила всичко по силите си, за да изпълни желанието на избирателите. И в същото време е успяла да договори с Брюксел възможно най-добрата сделка. Но ако въпреки всичко това до 10 април парламентът продължи да ѝ нанася болезнени поражения при гласуванията, Тереза Мей може да опре и до внезапната спирачка, която мъдро и далновидно ѝ предостави Европейският съд.

Британската министър-председателка може да оттегли депозираната преди близо две години молба за развод. Според върховната съдебна инстанция в ЕС, за тази цел не ѝ трябва дори парламентарно мнозинство. Тереза Мей може да действа на своя глава и да издаде административен акт. Тоест, да дръпне внезапната спирачка, преди часовникът Биг Бен да е отброил 11-ия час на 12 април. Което ще означава, че Великобритания поне временно остава в ЕС, а Тереза Мей си осигурява достойно място в учебниците по история. И в историята на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    22 17 Отговор
    Тереза Мей ще я сложат в учебниците в един урок със сеньор Хилтер. Той поробвал евреи, поляци и французи да му строят фабрики, а тя пороби поляци, румънци и българи да и чистят тоалетни.
  • 2 Tiffff

    35 9 Отговор
    Хитлер вече е герой . Късно го осъзнахте
  • 3 Напомням ти

    23 11 Отговор
    Сеньор Хитлер се е борил с юдеоболшевизма, тоест с комунистите, с вас.
  • 4 Bahti

    25 7 Отговор
    Тремор мей е просто Маска. Като меркел. Бездетни Изроди, подчинени на знаете кой.
  • 5 Прогресивни

    16 1 Отговор
    Добре де, има ли евреи комунисти?
  • 6 АЗ САМ

    23 1 Отговор
    Къде се скри Д. Камеран ? Забърка такава каша . НИКОГА не се пита народа на референдум по специфични въпроси !ама кой да го знае .
  • 7 Mорук

    5 1 Отговор
    Блей и цочко ше останат в Европа по богати и с повече покрив над главите си
  • 8 , 123

    6 5 Отговор
    Имаше евреи български при Тодор Живков Комунист и името му е Жак Лило окръжен съдия... И в 1994 случайно и ми каза следното... Лошо диктатура..., но сега безработица ще има.. УМНИ СА евреите и големи комунисти. Лично мое мнение. Живели сме преди с тях и затова така мисля.
  • 9 Снайперист

    9 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 10 Евреите са го измислили

    6 4 Отговор
    Европа се превръща в комунистическо ГЕТО !!!!!!!
  • 11 Стършел

    6 1 Отговор
    Забравихте нагаждача вагинщайн, абсолютно бетонен комунист! Леа коен, българомразката!

    Коментиран от #12

  • 12 не всички са маскари

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Стършел":

    За сметка на това адашът и пееше и не ни мислеше злото. https://www.youtube.com/watch?v=Lin-a2lTelg