Last news in Fakti

7 Април, 2019 11:02 4 767 39

През 2023 г. Турция може да е друга

  • турция-
  • избори-
  • страна

Апогеят на Партията на справедливостта и развитието вече е в миналото

През 2023 г. Турция може да е друга - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Загубите на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на местните избори миналата неделя показват ясно едно: апогеят ѝ вече е далеч в миналото. Няма я вече онази лекота, с която ПСР печелеше почти всички избори от създаването си през 2001 година насам. В изборната битка този път нямаше и следа от страстта, с която нейните функционери и кандидати се бореха в миналото.

Сериозно предупреждение за Ердоган

След изборите Ердоган държа традиционната си реч от балкона на партийната централа. По негово желание до него застанаха единствено съпругата му Емине и говорителя му Алтун. При посещението си в партийната централа в Истанбул на следващия ден Ердоган не поздрави нито един партиен функциинер. Дори и само заради това тези функционери трябваше да обжалват изборите в Истанбул. За да се спасят.

Всичко това не означава, че е настъпил краят на ПСР и нейния председател Реджеп Тайип Ердоган. Защото местните избори не променят разпределението на властта в Анкара. През последните пет години турците гласуваха шест пъти. А следващите избори ще се проведат чак след четири години. Следователно Ердоган има още четири години време, за да стори това, което очакват турците. Парламентът също не представлява някаква опасност: в него ПСР има стабилно мнозинство - благодарение на съюза с националистическата Партия на националното действие.

И все пак: изборите бяха силен предупредителен изстрел, който дълго няма да отзвучи. Ердоган трябва да промени политиката си, а партията му е длъжна да се обнови и да се завърне към реформаторските си идеали от основаването си. В противен случай на следващите избори тя най-вероятно ще се провали. Те ще се проведат през 2023 година, когато Турската република става на 100 години.

Ако ПСР не се промени...

Четири опасности грозят Ердоган и партията му. Първо: партията загуби предишната си жизненост. Тя вече не се бори, няма цел и не знае накъде иска да води Турция. Второ: по тази причина вътрешнопартийните дисиденти около бившия министър на икономиката Али Бабаджан и бившия президент Абдуллах Гюл искат да създадат нова партия, която да се опира на принципите на старата ПСР. Трето: най-голямата опозиционна партия - Републиканската народна партия - получи силен тласък с успехите си на местните избори. В очите на много турци тя отново се превръща в алтернатива на ПСР. Четвърто: с досегашната си политика ПСР ще жъне все по-малко успехи. Защото за последните десет години турската младеж се промени. Особено в градовете.

Групата на турците между 15 и 29 години стана по-модерна и светска в сравнение със същата възрастова група отпреди едно десетилетие. Младите турци днес познават само Ердоган и партията му. И ги отхвърлят все повече и повече. Защото политиката на ПСР не отговаря на жизнения стил на младото поколение.

Ако Партията на справедливостта и развитието не се преоткрие, скоро ще престане да бъде народна партия и ще се превърне в малка политическа формация в консервативния Централен Анадол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jonathan

    26 9 Отговор
    На пачата няма да му мине номера, в Турция младите гледат на Запад.

    Коментиран от #38

  • 2 Хасан

    24 20 Отговор
    Друга ще е и ще се казва Кюрдистан.
  • 3 Дядо Поп

    18 18 Отговор
    коя Турция? Дотогава ще има няколко турций..............
  • 4 JPower

    14 12 Отговор
    Крайно време е това чифутско изчадие да бъде затрито!!!
  • 5 трай коню за зелена трева

    14 8 Отговор
    в Турция е като у нас- през 90-те СДС все печелеше в София и големите градове,ама не управляваше....до моментът до който комунистите не се отдръпната сами/97/.тогава излезе и понятието-София не е България! Та така- Истамбул и Анкара не са Туркия!Глупавият автор въобще не разглежда разстановката на народопсихологията там- те си искат уж ислямистите!
  • 6 Yavuz

    21 17 Отговор
    През 2030г.Турция ще е 5-та икононика в света -информация за всички злобари.

    Коментиран от #24, #34

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан

    15 15 Отговор
    Пак пишеш от мое име...Германия го е страх че Турция е с по силно влияние в Европа и света ..
  • 9 Хасан

    17 10 Отговор
    Хората в измислената страна-турция, трябва да бъдат освободени и териториите върнати на Гърция, България, Грузия, Армения, Азербайджан,Иран,Ирак,Сирия и Кюрдистан.

    Коментиран от #14

  • 10 Твърдият български член......

    13 11 Отговор
    Всеки българин да обладае поне по 5 туркини за да им обларогодим нацията

    Коментиран от #13, #15, #17

  • 11 Ибрям

    10 1 Отговор
    Записвам за сюнети...........
  • 12 onq s konq

    8 6 Отговор
    Друга Турция...със същите турци?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Totti

    9 10 Отговор

    До коментар #10 от "Твърдият български член......":

    Все още имали толкова българи бе,сюлюк?
  • 16 T34

    7 6 Отговор
    Prost narod bedna dirjava vijte pirvo opravete bg pa posle mislete za drugite

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Твърдият български член

    15 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    На къв турчин ми съ прайш...........две трети от хората в Турция са кюрди........ако въ напънат и Ши ви остане един Истанбул ама и той византийски.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 а сега де

    13 6 Отговор
    Мой добър познат работи 11 години като треньор в Турция, та той добре ги познава. Неговото мнение е такова : 1. те са работливи много, ама не обичат да мислят т.е. цял ден ще носи по 1 тухла вместо да вземе количка и да носи по 10 , образно казано. 2. По отношение на жените – често ядат бой и не може да се мотат по улиците както в Европа. 3. завистливи са и не споделят опита си “занаят се краде не учи ” е техен.Всеки крие каквото знае и не го споделя да не би другия да стане толкова добър като него. 4. Извън големите градове са направо 50-100 години назад живеят бедно и както се казва “като пророка ” 5. Наистина имат голяма икономика, те просто са стотина милиона. 6. Полицейска държава – полицията и армията бият юнашки и хич не мислят за спазването на законите. В териториите населени с кюрди има доста армия и то си е жива окупация . Уж има свобода за другомислещите по закон ама винаги ще се намери някой добър мюсюлманин да убие привържениците на западния морал и модел. В градовете имат модерна икономика, но има и силно изостанали села, малко образовани и доста необразовани. Всичкия тоя напредък се дължи на светското в Турция но с надигането на ислямистите може да се върнат назад. На практика се оказва, че исляма и модерната държава със силна икономика е невъзможен брак и скоро единственото изключение,че Турция ще се върне към групата на Ирак и Египет …

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасан

    8 10 Отговор
    Може би си прав ,но все пак Ердоган строи атомни централи ,прави хеликоптери,строи най голямото летище в света,най дългия мост в света ...разработва србствена марка кола ,изстребители ,безпилотни самолети ..строи самолетоносач ..и мн .др... селата били бедни ..ами иди в Сащ да видиш как живеят по отлалечените райони ..
  • 23 Yavuz

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "а сега де":

    Коментарът ти описва точно българските села,където трябва да се добави и циганската престъпност и корумпираната власт.
  • 24 гост

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Yavuz":

    Или 50-та , ахахахха !!!! То малка разлика една нуличка , простено ти е да се объркаш !!!! Само да ти кажа , че даже Китай вече почва да губи производства заради роботизацията и СКЪПА работна ръка , да не говорим за любимата ти Турция !!!! Само гледай какво строполясване я чака , хахах !!!

    Коментиран от #26

  • 25 България 2023г

    10 1 Отговор
    4,5млн. население от които 2млн.-цигани,турци,помаци. 2млн.пенсионери на гърба на 2млн.работещи + още 200хил.чиновници пак на техен гръб ,също така 240 ненаситни шопара за които са закачени безброй схемаджии за точене ня пари от обикновения човек тръгнали за Турция да ми мислят
  • 26 Yavuz

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    За 2050г.чети "ДОКЛАД НА ЦРУ ЗА БЪЛГАРИЯ" и после чети за Турция.Вземи си предварително ВАЛИДОЛ.

    Коментиран от #28

  • 27 Реалист1

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "T34":

    Радваме се, че се оаква султана ви. Нещо като хилядолетния райх на Хитлер ще е.
  • 28 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Yavuz":

    Ти не ми казвай какво да чета , повече съм чел от тебе , дето ми се правиш на турчин , руски трол продажен !!!! То в такива измислени доклади пишеше и че Раша ще стане първа икономика в Европа , а Китай вече трябваше да е задминал САЩ , ама тръцки , ахахаххах !!! Нещо им мина котка път май , а тепърва какво има да им минава през задните части , бедна ти е фантазията , ахаха !!!
  • 29 222

    6 3 Отговор
    Турците не раждат деца. Само кюрдите раждат деца и то много. Турците изчезват като народ. Ердоган го видя и се опита да продаде религия, а не нация, за да успокои кюрдите, които също са мюсюлмани. Но не може, кюрдите вече смятат че са отделна нация. От друга страна, многото турци са започнали и разбират че нямат турски корени, но европейски и местни от Мала Азия. Трудно е да се предскаже какво ще се случи. Младите хора искат Запад, кюрдите права и нация, икономиката се влошава, трудно да не случи нещо сериозно до 23г. ..

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "222":

    По време на Османската империя една шепа турци от династията на Осман са управлявали толкова много народи ..християни,мюсюлмани,евреи ....Близкия изток където сега има половин милиарда араби са управлявали 500г ...англичаниие успяха да се задържат там едва 50г ..американците все оше не могат да управляват Близкия изток

    Коментиран от #35

  • 31 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "222":

    Вече трябва да се приеме факта Турция като една сила която има отговорността и тебестта да решава световните проблеми
  • 32 Хасан

    3 7 Отговор
    Мустафа Кемал Ататюрк е основна фигура за създаването на Република Турция-1922...
    Знае те ли, че между кемализма и фашистката доктрина няма разлика.
    Холокостът е само продукт, моделиран от Ататюрк.
    Дори фразата „Една нация, една партия, един вожд“, приписвана на Мусолини, е символ верую и изречена за пръв път от Мустафа Кемал.Хитлер в дейността си на политик е изучавал всичко, свързано с Ататюрк като по учебник. Наричал е учителя си „пътеводна звезда“. Гьобелс и Гьоринг също проявяват неприкрит интерес към уроците на Ататюрк.

    Коментиран от #36

  • 33 Хасан

    3 5 Отговор
    Исляма е фашизъм и ние, с много кръв пак ще грабим чужди територии...
  • 34 уха

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Yavuz":

    Прав си, 5та но отзад на пред, хиляди тирове ще залеят европа с евтини ибрици баклави и локуми, а тъпите фесове ще цъкат с език и ще благоденстват сънувайки хиляди голи кадъни.
  • 35 Весо

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Вадели са безброен аскер от склада в анадол
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    8 0 Отговор
    Управниците на турската империя не са турци а мюсюлмани колко турска кръв има в султаните.Всички велики везири са избирани от еничарският корпус както и както и на по нисши управленски позиции и нивото на еничерският корпус запада след като турци започват да пробутват децата си там за да получат служби ,затурци са били отредени по ниски служби като съдии и мюфтии.Това са сведения от документите на венецианското разузнаване и се оказва че е било доста добро.В руско турската воина незнам колко са били турските генерали но повечето са чужденци за пример сюлеиман паша.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 siko

    0 0 Отговор
    to daneie balgaria