Last news in Fakti

15 Април, 2019 16:00 5 172 71

"Аргументи и факти": "Братушките", кайзерът и Хитлер...

  • русия-
  • ссср-
  • паметник-
  • поругаване

Защо българите забравиха за думата "благодаря"?

"Аргументи и факти": "Братушките", кайзерът и Хитлер... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руското седмично издание „Аргументи и факти“ публикува поредна статия за България под заглавие „Братушки“, кайзерът и Хитлер. Защо българите забравиха за думата „благодаря“? с автор Георгий Зотов. Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

В цялата история Русия е освобождавала България два пъти - веднъж от турското владичество и веднъж от съюза с нацистите. И макар в страната да обичат руснаците, все някак се получава така, че противниците на съюза с „източния съсед" да са власт.

Т. нар. Руски паметник в София може да се види отдалеч: той се намира на пресечката на булевардите, наречени на генералите на руската армия Михаил Скобелев и Едуард Тотлебен. На него винаги има цветя, думите са напечатани върху камъка: „По време на царуването на Александър II, България е била освободена по неговата воля и любов".

„Повярвайте – някога баба ми бе казала – уважавай приятелите, които ни спасиха от турската власт, струвала живота на стотици хиляди българи", разказва икономистът Христо Василев.

Дори сред прозападните жители на София срещнах гостоприемство (няколко пъти не ми беше дадено да си плащам сметката в ресторант) и много доброжелателно отношение към руската култура. Много хора бяха обидени: „Защо мислите, че вас ви обожават само сърбите? Ние винаги си спомняме - вие сте нашите християнски „братя". През 1877–1878 в битките с турците за свободата на България бяха убити 22 хиляди руски войници, 58 хиляди бяха ранени.

Но още през 1887 г. германският принц Фердинанд Сакскобургготски седна на българския престол. През Първата световна война страната се бие за кайзера на Германия (и следователно срещу Русия), а през Втората световна война също се присъединява към германците и е сред съюзниците на Адолф Хитлер.

През 2014 г. българското ръководство отново действа като опонент на Руската федерация, като отмени изпълнението на проекта за изграждане на газопровода „Южен поток” по поръчка на ЕС. Авторът на статията се пита: защо в България, предвид любовта на обикновените хора към руснаците, често на власт идва антируско правителство?

Русия мълчи обидена"

„Според най-скромните изчисления 60% от българите в момента подкрепят Русия в конфронтацията й със САЩ“, твърди Дахер Ламот, вицепредседател на Сирийското общество в България.

„И техният брой нараства. Живея тук от детството си, наблюдавайки ситуацията със собствените си очи. За съжаление, това е положението от началото на 90-те години. Америка развива пропаганда, харчи пари тук, за да популяризира мнението си, а Русия мълчи. Разбирам, че е неприятно за руснаците, че българите се отплащат с неблагодарност за тяхната помощ и за жертви. Американците обаче не губят време напразно. Например, вече се чуват гласове: нека 500-годишната турска власт в България - най-жестоката и кръвопролитна тирания - да се нарече присъствие в учебниците, иначе турските съседи няма да го харесат. Редовно в София, някои личности рисуват по Паметника на съветската армия, според слуховете, американското посолство им плаща за това. Русия е просто неактивна, това е проблемът“, уверява Ламот.

Убитите от американците са забравени

Трудно е да се спори тук. Мавзолеят на Александър Батенберг, племенникът на руската императрица, станал (през 1879 г.) по препоръка на Русия владетел на новата независима България, се намира на ул. „Хаджи Димитър“ 1, в центъра на София. Въпреки това 22-годишният младеж се оказа неопитен и глупав лидер. Той бързо се скарва с местни политици и офицери, и в същото време разваля отношенията със Санкт Петербург: след седем години Александър е свален с държавен преврат.

След това Русия бе елиминирана от участие в политиката на България, парламентът на страната постави германския княз на трона и в резултат на това загубихме българите за следващите 57 години. Сега историята се движи по подобен начин.

„Младите хора в училищата и университетите ги учат - страната ни се забавя в своето развитие преди век заради пристигането на руснаците през 1944 г., които насаждат комунизма в държавата”, казва учителят по история Цветана Петкова. „Но от друга страна, множеството безмилостни бомбардировки над София от англо-американска авиация на практика не се споменават никъде - от 1943 г. в нашия град са убити 4 200 цивилни и над 4 700 са тежко ранени. Това е избиване на невинно население, тъй като само 22-ма (!) български войници са убити от въздушните нападения на съюзниците. Всичко се прави, за да забравим за това клане, а броят на жертвите на социализма е безсрамно преувеличен."

Всъщност това не е изненадващо - такава лъжа е много популярна в останалата част на Европа. Но тогава възниква друг въпрос. Ако българите, казват те, толкова обичат руснаците, защо гласуват за антируски политици?

„Това е наистина интересно", казва Къдринка Кадринова, журналист от лявото издание „Барикада“. „Знаете ли, питам хората около мен - таксиметровите шофьори, търговците на пазара, строителите: избрахте ли тези политици? Оказва се, че не. Те не отиват да гласуват, тъй като почти половината от гласоподавателите в България нямат време: няма нормална работа, няма пари, но трябва да се грижат за семействата си. В много отношения мнението на хората просто се игнорира. Само 20% от българите подкрепиха членството в НАТО, но правителството не проведе референдум - страхуваше се от провал, така че членството в НАТО мина през парламента. Същото е и с Европейския съюз: вкараха ни там без въпрос, без да позволят на хората да решат. И оттогава сме забравили какво е това вкусни български плодове и зеленчуци, ядем холандски пластмасови домати. Имам чудесно отношение към Русия, както и почти всички мои приятели. Не можем обаче да променим положението в държава, която е подчинена на Европейския съюз“.

Боклук по руските паметници

На следващия ден разговарям с група български студенти и горещо съм уверяван, че всеки уважава Русия, отнасят се добре към нея. Добре. Отговарям – добре, защо не отидете и съберете боклука при паметника на съветските войници в София? Наоколо има празни бутилки, опаковки от сладолед, пластмасови чаши. Това ли е уважение?

Младите хора се притесняват: „Съжалявам, подобно нещо, комунизмът, идеологията, влиянието на чужденците на българите... Ние, разбира се, не одобряваме оскверняването на паметника, но такива неща могат да бъдат разбрани тук”.

Брилянтно, усмихвам се аз. Но това не е паметник на Сталин, а на обикновени войници, обикновени съветски мъже, които сложиха край на вашия съюз с Нацистка Германия. Помнете думата ми - ако не направите това, то следващото ви поколение ще започне да унищожава паметниците, издигнати в знак на благодарност към руснаците за освобождението на България. Защото те ще бъдат обяснени със същите думи - това беше чужда окупация, варварските войници идваха от далечна покрита със сняг страна и изхвърляха турските им съседи и няма за какво да им кажем „благодаря". Студентите мълчат. Те няма какво да ми отговорят.

Вечерта идвам да почистя боклука пред Паметника на съветската армия, освободителите. Очевидно, с изключение на мен, в цялата страна няма кой друг да го направи. От една страна, онези, които съжаляват за липсата на действие от страна на Руската федерация, са прави: Русия наистина предпочита да се откаже, забравяйки за влиянието в славянската страна, където все още обичат руската литература и съветските филми.

От друга страна, може би трябва да помислим за бъдещето: заслужава ли да се спасяват и освобождават онези, чиито политици след това плюят Русия в гърба и после се кълнат в лоялност към враговете ѝ?

Затова казах на българските студенти: Ако страната ви бе останала под управлението на султанска Турция, ние дори нямаше да забележим боклука. Но дали сега щеше да има българска нация на този свят?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 болшевишка измет

    49 60 Отговор
    Щяхме да сме една развита държава, почти колкото Германия.

    Коментиран от #4, #69

  • 2 романов

    75 28 Отговор
    Комунистите за наследници на Царска Русия ли се възприемат? Абе вие сте болни, бе, изроди!
  • 3 Майора

    59 68 Отговор
    За какво да благодарим на смрадливите ушанки, че ни натресоха 50 години комунизъм ли?Да благодарим, че разграбиха рудата и урана, че отмъкнаха държавния архив, че изкупуваха селскостопанска продукция под себестойността понеже са гладни като мъглижки просяци...

    Коментиран от #66

  • 4 АБВ

    35 32 Отговор

    До коментар #1 от "болшевишка измет":

    И щеше да има точно толкова рязани глави,колкото в Германия - 8 милиона феса.Айде,чао,бе папур!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    57 52 Отговор
    И без Русия щяхме да бъдем свободни, дори щеше да бъде много по-добре, защото нямаше да я има безродната и продажна пета колона, която от 140 години насама продава България на Русия и , за която руския интерес стои винаги над българския.

    Коментиран от #10

  • 8 ВЪЗРАСТЕН

    64 38 Отговор
    КОГАТО НАЛОЖИШ НА ЕДИН НАРОД ДА ТИ КУПУВА БОКЛУЦИТЕ , ДА ИЗУЧАВА НА СИЛА ЕЗИКА ТИ ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, ДА НЕ МОЖЕ СВОБОДНО ДА НАПУСКА ДЪРЖАВАТА СИ , ДА МУ ЗАБРАНЯВАШ И НАЛАГАШ КАКВО ДА ПРОИЗВЕЖДА, И НАСИЛСТВЕНО ДА ИЗТРЪГНЕШ 1945 година ТОВА БЛАГОДАРЯ ЗА КОЕТО ПИЩИТЕ , АЗ ГО НАРИЧАМ РОБСТВО ! И НЯМА КАК ДА ВИ ХАРЕСАМ !!!

    Коментиран от #53

  • 9 Реално

    45 33 Отговор
    Еми истината е това-американците плащат на продажници-а вьпреки обвиненията за руски тролове-Русия не действа...И другата истина- не 60% са русофилите-а около 80% са...Това ясно се вижда. Бьлгарите ще сме винаги с Братушките-факт.

    Коментиран от #60

  • 10 Абе Соросоидна подлого

    46 32 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    И кой щеше да те освободи бе -Англия или Франция?-тези които рькопляскаха на турците за кланетата при С.Загора и ги вьорьжаваха???--щели да го освободят него--щеше да си още с чалмата и да гониш козите в Анадола

    Коментиран от #15

  • 11 Историк

    44 32 Отговор
    Единствените загинали на българска територия руснаци са 42 в Бургас умрели от препиване с метилов алкохол и разстреляните от СМЕРШ за различни провинения. За техни паметници ли става дума?

    Коментиран от #19

  • 12 Щайнер

    34 26 Отговор
    Нямам нищо против Русия или руснаците но не мога просто да съм им благодарен за нещо случило се през период при който не съм съществувал и на теория и на практика нямам връзка със отминали събития и не се чувствам съпричастен , насилствени благодарности не са никакви благодарности а лицемерие
  • 13 Руските свине

    44 29 Отговор
    както винаги са нагли и арогантни и искат незнайно защо българите да им лижат задниците во веки веков заради "двойното освобождение". Няма паметник от войната 1877-78 ,който да е с боклуци или боядисан, а колкото да тези на окупаторите те изобщо не трябва да съществуват.
  • 14 Жоро

    39 21 Отговор
    Русофилите в България са повече от 60 процента. И мен насила ме направиха русофил тези евро-атлантици с лъжите и лицемерието си. С правата на циганите които хрататункаме,с джендаризма,с брадатите амуджи...и т.н....Насила ме направиха русофил. И от десет мои приятели-8 са русофили. Но сами са си виновни от запада-

    Коментиран от #16

  • 15 Българин

    35 29 Отговор

    До коментар #10 от "Абе Соросоидна подлого":

    Слушай, бе руска подлого, същество като теб не може да бъде българин а единствено безродник и национален предател.
  • 16 Българин

    38 29 Отговор

    До коментар #14 от "Жоро":

    Русофилите сте най-големите национални предатели и българофоби.

    Коментиран от #23

  • 17 Грую

    26 8 Отговор
    На нас все някой трябва да ни е виновен. Първо султанът с 500 годишно владичество, после руснаците , че ни били освободили ама преследвали имперски интереси, още по-сетне нацистите, че ни настройвали срещу братския руски народ, след туй пак руснаците, че били привнесли болшевизма и в България се строил социализъм цели 45 години, сега пък имало наследство вече 30 години след падането на социализма и преход ли там кай както иска да го нарече и новите ни партньори, които не ни искат в Шенген и Еврозоната и кога ще разберем най-накрая, че всичко това си го правим ние самите. Никой не ние виновен освен ние самите и Космически съюз да отидем пак ще си намерим някой там да ние виновен!
  • 18 Братушките за нас

    31 22 Отговор
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва  бъдат погълнати от русите!”
    ИВАН АКСАКОВ
  • 19 Да си знаеш

    23 20 Отговор

    До коментар #11 от "Историк":

    Най долното е,да се гавриш с паметта на загинали хора заради теб и народа ти. Дори за умрелите врагове се говори с уважение-А ти после не се чуди защо соросите сте най-мразени в България след Тиквоча. С такива думи отвръщаваш още повече хората от твоите виждания.

    Коментиран от #21

  • 20 Братушките за нас

    31 17 Отговор
    Татищев

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.
  • 21 Историк

    32 20 Отговор

    До коментар #19 от "Да си знаеш":

    Колко руснака са загинали за "освобождението" на България през 1944 година бе безродник русофилски?

    Коментиран от #25

  • 22 Историк

    32 20 Отговор
    САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма 50 метров паметник на Американската армия освободителка от признателния френски народ в центъра на Париж, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.

    Коментиран от #63, #67

  • 23 Жоро

    23 19 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Вашето лицемерие,дебелоочие,овцедушие,арогантност,алчност ме направиха русофил-така да знаеш соросоиде. Колкото повече плюеш-толкова повече хора търсят алтернатива в русофилството. Айде продължавай в същият дух-така правиш услуга на русофилите.

    Коментиран от #34

  • 24 Братушките за нас

    20 17 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО-ВРЕДНИ ЗА РУСИЯ АКО ПОПАДНАТ ПОД ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ

    “… ако въстаналите срещу турците народи не бъдат под наше, а попаднат под западно влияние, тогава неизбежно (infailliblement) нещата на Балканския полуостров така ще се променят, че ще бъдат несравнимо по-вредни за Русия”.( стр. 58)
  • 25 ББЮ

    18 22 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Еми милиони са загинали докато стигнат българската граница от източният фронт бе подлого соросоидна-милиони

    Коментиран от #32

  • 26 Братушките за нас

    16 18 Отговор
    ИГНАТИЕВ ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ НА РУСИЯ

    “За да бъде властта ни здрава и и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер” ( стр. 52)

    СЛАВЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ САМО КЪМ РУСИЯ И ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НЕЯ, НАРЕЖДА ИГНАТИЕВ

    “Всичките ми действия в Турция и сред славяните от 1861 до 1867 г. бяха вдъхновени от споменатите по-горе мисли и клоняха към това – да може Русия сама да господства на Балканския полуостров и в Черно море; и източните народи, особено славянските, да обръщат погледи изключително към Русия, поставяйки своето бъдеще в зависимост от нея, а не от другите европейски държави”. ( стр. 55)

    Коментиран от #31

  • 27 Братушките за нас

    20 16 Отговор
    руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха… - И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
  • 28 Кольо

    24 20 Отговор
    САМО НЕГРАМОТНИ ХОРА КОИТО НЕ ЗНАЯТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА ХАРЕСВАТ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ЗА РУСКО -ТУРСКАТА ВОЙНА , ТО ТЕЗИ ТОЧНО КОИТО ИСКАТ НЕЗНАМ ЗАЩО БЛАГОДАРНОСТИ , ТЕ ИЗБИХА ЦАРСКИЯТ РОД , КОЙТО Е ПОВЕЛ ТАЗИ ВОЙНА ! И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ГЪРЦИТЕ СЪЩО СА БИЛИ ПОД ТУРСКО РОБСТВО, НО ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ СЕ РАЗПАДА И НЕ СА ГИ ОСВОБОДИЛИ РУСНАЦИТЕ, ПРОСТО РУСНАЦИТЕ СА СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ОТ РАЗПАДА НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ !
  • 29 Българин

    20 15 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Оффф чиииии и

    15 17 Отговор

    До коментар #26 от "Братушките за нас":

    тия НПО измислици си ги пиши в Дневник-джендьр-соросоидното сборище. Тук трудно ще минат
  • 32 Историк

    22 15 Отговор

    До коментар #25 от "ББЮ":

    Кой ги е канил до бългапсщите граници бе безродник? Русия ни обявява война след като сме имали дипломатически отношения и сме излезли от Пакта.
  • 33 Рашка с чашка

    30 14 Отговор
    Батемберг го свалят руснаците защото не му прощават Съединението. Насъскат сърбите да ни нападнат и изтеглят всички руски офицери от България с надеждата сърбите да ни накажат за не подчинението. Това е повратната точка в българо-руската дружба. На практика Междусъюзническата война е дело на арбитъра и гарант за спазването на предвоенните договори, руският цар. Той несправедливо взема страната на Сърбия, която нарушава договора. Това е втората повратна точка в българо-руската дружба. В ПСВ не се бием за Кайзера, а за национално обединение, против което е Русия заради сърбите. Като съюзник на Хитлер постигаме национално обединение, но СССР ни освобождава от Македония и Беломорска Тракия.
  • 34 Българин

    18 16 Отговор

    До коментар #23 от "Жоро":

    Русофилството е висша форма на българофобия и национално предателство, подлого съветска! Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #64

  • 35 Психиатър

    19 16 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 36 Истината

    24 15 Отговор
    Захари Стоянов за Русия

    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
  • 37 Българин

    18 13 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ауааа

    16 13 Отговор
    Нададен е як вой, но няма да ви е лесно да изтриете отношението на българите (истинските) към Русия, защото те помнят от една страна какво е било, а от друга виждат сега какво става, и какви ги вършат (а и какви са ги вършили) сегашните ни приятели, пардон, господари май е по-точно...

    Коментиран от #44

  • 40 Ушанков

    20 11 Отговор
    Мине се не мине време и някой мъдър руснак разяснява на простия крепостен ватник, колко са неблагодарни българите! За кое да сме ви благодарни, че още не може да се оправим от вашите социалистически простотии...

    Коментиран от #45

  • 41 Руските свине

    19 12 Отговор
    Е най-добре да си вземат и паметниците и русофилите и изобщо да не се занимават с България.
  • 42 Антисоциалист

    6 12 Отговор
    Господа, както се вижда в текста, повечето българи уважават Русия и руския народ и не са им враждебни. Но авторите на текста са слепи за очевидната в историята вечна причина. Враждебност между два народа насаждат управите им, ако са враждебни на тези народи. Управа и народ са различни субекти - управите могат да са недоброжелателни помежду си и към народите си, а народите им могат и да не са. След като доброжелателната към българите и русите управа на Александър II - Царят Освободител се сменя с недоброжелателна към българите и русите руска управа, то и отношенията между руската и българската управа стават недоброжелателни. Забележително е, че доброжелателните към народа си управи се сменят с убийства. Царят Освободител управлява освобождаването на русите от крепостничество, а на българите от турско (османско) робство. Убит е от движение, като за подигравка нарекло се "Народна воля". И русо- българо- фобията в Русия и у нас расте! През 1949 г. Йосиф Сталин налага конституция, лишаваща компартията от пряко господство в държавната власт. Убит е от заговорниците на партгаулайтера Хрущов, наложил своя управа. И русо- българо- фобията в Русия и у нас расте!. И в последните 40 години закономерността е подобна. Руската управа на превратаджиите Горбачов, Елцин и обикновения фашист пУТИН е враждебна на народа си, враждебна е и към нашия). За нея народът й е заплаха, заплаха й е и нашият.И русо- българо- фобията в Русия и у нас расте! Враждата отслабва народите и з

    Коментиран от #43

  • 43 Антисоциалист

    6 7 Отговор

    До коментар #42 от "Антисоциалист":

    Враждата отслабва народите и засилва враждебните им управи. А сега, господа социални предатели, български и руски, ми пишете минуси!
  • 44 Българин

    16 14 Отговор

    До коментар #39 от "Ауааа":

    Кога русофилите сте били българи? Вие никога не сте били и никога няма да бъдете българи, а единствено руски роби и национални предатели.
  • 45 Българин

    13 10 Отговор

    До коментар #40 от "Ушанков":

    Лошото е че, отрепки от петата колона им пригласят и надяват мой до небето.
  • 46 Трябва

    21 10 Отговор
    руснаците да престанат да ни натякват, че сме неблагодарни за освобождението от турците. Паметниците от тая война си стоят непокътнати и обгрижвани. А пред Народното събрание е паметникът на Александър ІІ. Който с пръст не е докосван. Нека най-напред си изяснят собствената история.Какво сториха с наследниците на офицерите и генералите от освободителната война? Автора защо не е питан? Избили са ги до крак. А които са оцелели са спасени именно от България. Защо не са питали автора кога Русия ще благодари на българите за спасението на армията на барон Врангел? В която са били хиляди потомци на онези офицери и генерали? И сега ни поучават да бъдем признателни!? Какво сториха с внука на Александър ІІ, Николай ІІ? Да отговори въпросния автор. Отдавна е известно. Затворили го заедно с децата му и жена му в една мазе и ги избили. После ги мушкали с щикове, за всеки случай!? Или, друго. Ако когато господстваха тук някой споменеше пред руснаци цар Освободител, скачаха веднага - какй царь, какой освободитель. И човекът щеше да си има неприятности. Сега- целувайте ръка заради въпросния цар. Аман!

    Коментиран от #51

  • 47 месара

    15 11 Отговор
    ссср (русия) ни е поробвал два пъти, а не ни е освобождавал! сега се опитват да го направят за трети път чрез бсп!
  • 48 Мнение

    17 12 Отговор
    Като са толкова загрижени за нашата свобода защо ни освобождават чак 500 г. след поробването? Османската империя е в упадък и те тогава идват. Има други народи които са били поробени, сега са свободни без участието на Руската армия. Това, че Бай Тошо ги превъзнасяше не означава, че и ние трябва да се държим така. В БГ около 60% от хората мислят така, натресоха ни комунизма през 1944 г. изтърпяхме всичките му недостатъци и бяхме вярни на Руснаците, но когато дойде време да се разделим с тоталитаризма те ни изоставиха, а после се чудят защо българските политици гледат на запад.
  • 49 Pinokio

    21 6 Отговор
    Освободили са ни веднъж, за което ще бъдем вечно благодарни и винаги ще ги наричаме братушки.
    Като влизат 44та в България няма нито един немски войник, от кой са ни освободили тогава? Това си е типично завоевателна война.
  • 50 onq s konq

    20 9 Отговор
    ВЪРХЪТ НА РУСКАТА НАГЛОСТ Е след като отмъкнаха 34 ТОНА ЗЛАТО ОТ НАС,след като 45Г. СМУКАХА ИКОНОМИКАТА НИ чрез ИЗНОС НА ВСИЧКО КОЕТО "МОЖЕ ДА СЕ ЯДЕ И ПИЕ"- месо прясно и преработено/луканки,колбаси,суджуци/,вино и ракия всякакви/но най-добрите естествено/,зеленчуци/пълен набор-току що набрани от полето срещу 2лв НАДНИК ЗА БЕРАЧА/КА...но на ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ТЯХ ЦЕНИ/колони тирове и влакови композиции БГ-Русия/...ПЪЛНА ЗАБРАНА НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ РУСИЯ ЗА ТЪРГОВИЯ на БГ със Запада за да нямат конкуренция РУСКИТЕ БОКЛУЦИ на пазара НИ...ДА ИСКАТ И "БЛАГОДАРНОСТ?!!А КАК СМЕЯТ руските гадове не да пишат,А ИЗОБЩО ДЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ?А колкото до твърдението на руския автор че 60% от българите "подкрепяли" Русия при противопоставянето й срещу САЩ...ЗАЩО БЕ АВТОРЕ компрометираш родните Русофили които тквърдят че ЦЕЛИ 83% ПОДКРЕПЯТ РУСНАЦИТЕ И ОТНОШЕНИЯТА НИ С ТЯХ?!
  • 51 ОБ4

    7 6 Отговор

    До коментар #46 от "Трябва":

    Браво!Много добре написано.На 100%съм съгласен с теб!
  • 52 Неблагодарници

    18 8 Отговор
    Руски окупатори Вие кога ще спрете да ни фалшифицирате историята и да върнете Българския архив заграбен от вас и е невъзвръщаем Кога ще ни благодарите за това че ви ограмотихме с Азбука Четмо и Писмо и език Кога ще ни благодарите че ви дадохме Православието и Духовна култура Че ви научихме на държавност и управление на държава Че без нас нямаше да спечелите войната с Османската Империя Кога неблагодарни ???
  • 53 ПСИХИАТЪР

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "ВЪЗРАСТЕН":

    НЯМА ДА ТИ ВЗЕМАМ 60 ЛЕВА. ЕЛА ЩА ПРЕГЛЕДАМ КОНСУЛТИРАМ И ДИАГНОСТИЦИРАМ БЕЗПЛАТНО....
  • 54 Наблюдател

    20 8 Отговор
    Отново гнусна руска пропаганда, пълна с лъжи и полуистини. Напълно в стила на руското отношение на Русия към България и българите от 19 век до днес. Батенберг е герой на Съединението и Сръбско - българската война и е свален от заговор организиран от руснаците и изпълнен от предателите русофили.
  • 55 на тия ли

    2 3 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=Kk8RinrQGok
  • 56 Виждащ

    14 8 Отговор
    Тоя автор на оригиналната статия, Георгий Зотов, много припил бе! И ги наредил едни глупости и лъжи! Сбъркани хора са това руснаците, по рождение!
  • 57 братя

    0 4 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=LB2iy9tltuY&list=WL&index=3&t=0s&has_verified=1
  • 58 Бобо

    17 6 Отговор
    Изненадан съм, че има и хора който четат и познават историята и знаят причините за някои исторически събития!:-) НИщо хубаво не сме видели от мужиците. И пропагандата през комунизма проми мозъците на много хора,защото е по-лесно да приемеш това, което ти казват на готово, отколкото да четеш,търсиш, ровиш и размишляваш!!! Има една стара поговорка - ИНТЕРЕСА, КЛАТИ ФЕСА. Е как вече сто години не тръгнаха отново да освобождават някой, а бяха поробили народите (и още са) в половин Азия..... Малко хора знаят дори, че са водили война след "освобождението" срещу нас в Добруджа !!! Интересно - освобождават ни и след няколко години воюват срещу нас. Генерал Колев тогава им разказва играта на пияндурниците.....
  • 59 Бобо

    15 8 Отговор
    Всички тези техни паметници, трябваще да бъдат преместени някъде в музей и който иска да ходи да им се радва,,,заедно с други паметници от соц. реализЪма
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 JPower

    5 13 Отговор
    Руснаците ни нападат, подкупени от гърците и така падаме под византийско!!!! Руснаците унищожават Вложка България!!! Голяма част от руските монарси и буржоазия са с български корени, доказано е!! След турците, гърците, руснаците ни са най-големите душмани... Нооооо, политиката на Русия, най-много съвпада с българските интереси!! Так,че освен с Русия, България няма много варианти. ОТ джендерите от ЕС НЕ СМЕ ВИДЯЛИ АБСОЛЮТНО НИЩО ХУБАВО!! ПИ ДОБРЕ С РУСИЯ ОТ КОЛКОТО С ЕВРО ДЖЕНДЕРИТЕ... ДОКАТО НЕ Станем поне 60 мил....т.е. НИКОГА!!! ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ИНТЕРЕС. Евреина Чърчил е казал""Ако не можеш да победиш някой, направи го приятел""". Руснаците са комплексирани от това, което България е направила за тях. Срам ги е и от задкулисните интриги срещу България...и затова, все с туй турско освобождаване си търсят благодарности. Но,ако не бяха българските опълченци, щяха да загубят таз война. Интересно е, за тези, които се интересуват, колко и какви руснаци са воювали срещу туркия!!! Повечето са украинци и вложки българи...и нито един етнически руснак!! Който иска, може да провери. Не съм русофил нито русофоб, но не съм евроджендер!!! Бих избрал Русия, пред швабите, кокошки,жабари и други еврогейове, за краварите, просто без коментар!!
  • 62 безпартиен

    9 9 Отговор
    Освободили са ни от робство при което робите са имали собственост,училища,църкви,учили са свободно в университети в Европа,развивали са промишленост,участвали са в управлението на империята???Второто освобождение е,че са ни освободили от самите нас?
  • 63 правилно ти казват

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    колкото повече плюеш,толкова по-малко хора те харесват.Колкото до това,че се пишеш историк,да ти кажа и аз,че няма друга държава,която е посрещала "окупаторите си" с хляб и сол,и забележи,никой не ги е карал насила,защото още не е имало никакво действащо правителство,което да ги задължава!Колкото и да ти се иска,за пари естествено,да скриеш истината,тя няма как да се скрие!Още поетът е казал..."не се гаси туй,що не гасне"!За съжаление,в теб и подобните ти,отдавна всичко човешко е угаснало....Никой не те кара да харесваш сегашните управляващи,но да се гавриш с паметта на загиналите са твоята свобода,с паметта на разстреляните жени и деца,с обезглавените за свободата си партизани,хайдути,ятаци....историята ще те накаже!И тогава си спомни за Вела Пеева,Митко Палаузов,За ястребинчетата,за петимата от РМС и хилядите загинали по подземията на полицията ...
  • 64 по добре

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    се прекръсти на турчев,недей да срамиш и без това посраменото име на България
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ами

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майора":

    Тогава благодари на Турците за присъствието си от 500г благодари на Англичаните и на Американците за хвърлените бомби по цивилно население благодари на БСП,СДС,ГЕРБ който разграбиха и упостошиха една прекрасна държава изградена на гърба на наще родители който в момента кретат с мизерна пенсия
  • 67 алоооо

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    Ти кога живя във Франция та знаеш кое и какво хахахха са да ти обясня имат паметници и на всеки 4-ти юли полагат цветя на тях освен паметници имат американско гробище в Нормандия където са погребани не помня колко войници бях но нещо около 50 хил. където също всяка година се полагат цветя така че моля те недей да пишеше е така колкото да се намираш на работа
  • 68 мишел дю нотър дам

    4 3 Отговор
    Румен Радев има кармичен дълг към България. Прераждал се е тук няколко пъти и все като владетел. Един път е бил и в ролята на жрец на Севт III. Така че у Радев има хитрост, решителност, силна интуиция и голям опит на ръководител, натрупан през вековете. Той върви по собствена програма и не се влияе от околните.
    Около него витае енергията 1-1-1. Трите единици говорят, че на моменти доста егоистично, дори напук, действа, без да се съобразява с околните. На подсъзнателно ниво той има чувството, че е в някакъв дълг към България, дори че тя му принадлежи. Това идва, както споменах, от неговите минали прераждания. Тогава, като владетел, е водил много безсмислени битки тук, в които е дал много жертви. Така е натрупал карма, която сега трябва да изплаща. Ето защо, по мое виждане ,президентът ни ще служи на България, а няма да я краде, както правеха всички дотук. Разбира се, тази кармична програма генералът не я осъзнава, защото идвайки в новото тяло, спомените на неговата душа се заключват от божествения свят.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 затова

    3 1 Отговор
    Това което Хитлер даде на България и възстанови историческата правда Болшевиките ни го взеха Другото е деветосептемврийски преврат и окупация от Червената армия и налагане на фалшива история и паметници
  • 71 ultra

    1 0 Отговор
    Каква безпределна /като завоюваните от тях територии на чужди народи/ руска наглост! Били ни "освободили" двойно, чак пък и от "нацизма", който НИКОГА не е виреел по нашите земи! Българите може и да сме им благодарни /донякъде/, за това че ни освободиха от турски гнет, след като 500 години само гледаха как издевателстват над "братският им славянски народ", но да казват, че са ни "освободили" от нещо, за което никой не ги е молил, а напротив-влизат тук като окупатори, при абсолютно нулева съпротива, си е чиста хибридка от арсенала на съвременните управници на Русия! А за тук списващите защитници на матушката /им/, мога да кажа само едно - РУСОФИЛИЯТА Е ДИАГНОЗА!!!